ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσανατολισμένη στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης

Συζήτηση με τον Θανάση Γκόγκο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Οι νέοι άνθρωποι είναι οι πρώτοι που βιώνουν την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, την ημιαπασχόληση, τα ωράρια - λάστιχο, τους μισθούς πείνας, τη μαύρη εργασία, την αφαίρεση κατακτήσεων στο Ασφαλιστικό. Οι περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό, με 650 ευρώ, ενώ αν δουλεύουν κάνα τετράωρο... παίρνουν 300 ευρώ το μήνα! Πολλοί νέοι, ιδιαίτερα στον επισιτισμό και το εμπόριο, αναγκάζονται να αλλάζουν δουλειά κάθε δυο και τρεις μήνες.

Αυξάνονται συνεχώς οι νέοι που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους. Στα νυχτερινά σχολεία και στους χώρους κατάρτισης, συναντάς όλο και περισσότερους νέους που πηγαίνουν για μάθημα με τη φόρμα της δουλειάς. Ασε που από οποιοδήποτε επίπεδο εκπαίδευσης, γίνεται συνεχώς πιο δύσκολο για τους νέους να βρουν μετά τις σπουδές δουλειά πάνω στο αντικείμενό τους.

Οι νέοι εργαζόμενοι, παράλληλα, όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι το καθεστώς με το οποίο μπαίνουν στην παραγωγή (π.χ. τα τρίωρα και τα τετράωρα για να βοηθήσουν λίγο την οικογένειά τους ή να πληρώνουν το νοίκι τους), αν και μοιάζει προσωρινό, μπορεί τελικά και να μην είναι.

Με την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου της, η ΚΝΕ έστρεψε πιο έντονα τον προσανατολισμό της στους νέους εργαζόμενους. Για τη δράση της σ' αυτό το κομμάτι της νεολαίας, μιλήσαμε με τον Θανάση Γκόγκο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Η εργαζόμενη νεολαία, στα γιαπιά, στις φάμπρικες, στα σύγχρονα γκέτο, στις νέες τεχνολογίες, αποκτά την εμπειρία του μηχανισμού κίνησης αυτού του συστήματος, που δεν είναι άλλος από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Εστω και με ανώριμο τρόπο νιώθει την αδικία του συστήματος, νιώθει ότι παράγει πλούτο και καρπώνεται ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι αυτού. Εχει μια διαφορά, δηλαδή, με τα άλλα τμήματα νεολαίας, τα οποία ναι μεν αντιμετωπίζουν τις αδικίες του συστήματος, αλλά δε βρίσκονται μέσα στο μηχανισμό της εκμετάλλευσης», σημειώνει ο Θ. Γκόγκος για τον προσανατολισμό της ΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους και υπογραμμίζει ότι «λόγω του πρωτοπόρου ρόλου που έχει η εργατική τάξη, η εργαζόμενη νεολαία μπορεί να συμπαρασύρει και τα άλλα τμήματα της νεολαίας (φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές κ.ά.)».

Να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους!


Η ΚΝΕ δίνει τη μάχη καταρχήν για να οργανώνονται οι νέοι εργάτες στα σωματεία τους. «Υπάρχει δυσπιστία για τα σωματεία. Το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο εργατοπατερισμός και οι συμβιβασμένες ηγεσίες είναι πολύ αρνητικό», εξηγεί ο Θ. Γκόγκος και τονίζει: «Δίνουμε τη μάχη να καταλάβει ο νέος εργαζόμενος, ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών, ότι το σωματείο του είναι η πρώτη μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης κι εκεί μας χωράει όλους».

Ο υπάρχων συσχετισμός στο κίνημα είναι αρνητικός και αποτελεί βαρίδι στα πόδια της εργατικής τάξης. Ωστόσο, ο συσχετισμός μεταβάλλεται και επιδίωξη της ΚΝΕ είναι να πείσει τους νέους ότι «αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα αλλάζει, αλλά, φυσικά, δεν αλλάζει παθητικά, δεν αλλάζει μόνο καταγγελτικά».

«Οποιαδήποτε κατάκτηση υπάρχει σήμερα έχει φωναχτεί από στόματα και γραφτεί σε πανό χιλιάδων εργατών», υπογραμμίζει ο Θ. Γκόγκος και επισημαίνει τη σημασία να ανακτήσουν και οι νέοι εργαζόμενοι την εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και να μαζικοποιήσουν τα σωματεία, την πρώτη μορφή οργανωμένης πάλης.

Εξάλλου, εκεί που λείπει σήμερα η οργάνωση των εργαζομένων (με ευθύνη των συμβιβασμένων ηγεσιών που αφήνουν εσκεμμένα εκτός σωματείων μεγάλο μέρος των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας), παρεμβαίνει η εργοδοσία με διάφορους μηχανισμούς ενσωμάτωσης να καλύψει αυτό το κενό.

Βήματα στη δράση της ΚΝΕ

Μέσα από τη δράση της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια, μετριούνται εκατοντάδες νέες εγγραφές στα σωματεία, αλλά και δημιουργία νέων σωματείων σε κλάδους που δεν υπήρχαν (π.χ. εργαζόμενοι στις νέες τεχνολογίες). Ακόμα, μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν για δημιουργία απεργιακών επιτροπών και επιτροπών νέων σε εργασιακούς χώρους.

Και φυσικά, δε θα μπορούσε να μη βάλει τη σφραγίδα της η ΚΝΕ στη δράση των νέων εργαζομένων αυτό το διάστημα για το Ασφαλιστικό. Η αφίσα με σύνθημα «Κανένας νέος ανασφάλιστος. Να μη γίνει η γενιά μας γενιά χωρίς δικαιώματα» έχει γεμίσει τους δρόμους, ενώ από τις αρχές Δεκέμβρη και μέχρι την Πρωτομαγιά, η ΚΝΕ διακινεί στους νέους εργαζόμενους κείμενο υπογραφών, με πλαίσιο πάλης στη βάση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων για την Κοινωνική Ασφάλιση.

«Υπάρχει μια εκτεταμένη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, η οποία είναι σημαντική, παραμένει όμως πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και πίσω από τις δυνατότητες που έχει συνολικά η ΚΝΕ», τονίζει ο Θ. Γκόγκος.

«Κάνουμε προσπάθεια να μην δουλεύουμε μόνο μπροστά σε σταθμούς, αλλά να αποκτηθούν σταθερά χαρακτηριστικά στη δουλειά μας», συνεχίζει ο Θ. Γκόγκος και φέρνει το παράδειγμα της σημερινής εκδήλωσης στο «Συρμό» για τη «Λάρκο», αλλά και ανάλογων εκδηλώσεων που έγιναν στον Πειραιά για τις δυο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε αρκετές άλλες περιοχές για την άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αλλά και τη στήριξη σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες των σωματείων (π.χ. εκδήλωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη για το Ασφαλιστικό, με 80 νέους και πλούσια συζήτηση).

Παράλληλα με την κλιμάκωση της δράσης της ΚΝΕ, μπροστά σε σταθμούς του κινήματος, με περιοδείες στελεχών της σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, εξορμήσεις σε κεντρικούς δρόμους, πικετοφορίες ενημέρωσης του κόσμου που έκαναν αίσθηση (π.χ. στη Θεσσαλονίκη), προκύπτουν και μετρήσιμα αποτελέσματα: «Μαζική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας στις "απεργιακές φρουρές", πολύς νέος κόσμος απέργησε για πρώτη φορά. Χαρακτηριστικά, στη Λάρισα πριν από την απεργία της 12ης Δεκέμβρη έγινε προσυγκέντρωση με 120 νέους, ενώ το πολυκατάστημα του "Φωκά" στη Θεσσαλονίκη, όπου δουλεύουν κατά κύριο λόγο νέοι, δεν άνοιξε καθόλου τη μέρα της απεργίας. Μετρήσαμε, ακόμα, ένταξη στην ΚΝΕ νέων εργαζομένων από σημαντικούς χώρους (π.χ. ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα), ο "Οδηγητής" διακινήθηκε σε μαζικούς χώρους με ιδιαίτερη επιτυχία (π.χ. "Μάκρο", "Αττικα", σχολή Τζανείου), οργανώθηκαν συσκέψεις της ΚΝΕ με αρκετούς νέους εργαζόμενους στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη κ.α.», σημειώνει ο Θ. Γκόγκος.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ