ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Με το λαό της πόλης συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ετσι είχαν αντιδράσει οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή της Νίκαιας όταν τοποθετήθηκαν χαφιεδοκάμερες στην πόλη τους το 2004. Και γι αυτό τώρα τους σέρνουν στα δικαστήρια, με πρώτο και κύριο τον ίδιο το δήμαρχο
Ετσι είχαν αντιδράσει οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή της Νίκαιας όταν τοποθετήθηκαν χαφιεδοκάμερες στην πόλη τους το 2004. Και γι αυτό τώρα τους σέρνουν στα δικαστήρια, με πρώτο και κύριο τον ίδιο το δήμαρχο
Τις ευχαριστίες του δημόσια σε όλους όσοι παραβρέθηκαν προχτές στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου δικαζόταν για «απείθεια και φθορά καμερών παρακολούθησης εντός των ορίων της Νίκαιας», και η οποία τελικά αναβλήθηκε, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος:

«Θεωρώ, τονίζει, ότι το ζήτημα δεν έχει νομικές, αλλά ουσιαστικές πολιτικές προεκτάσεις, που αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων της πόλης. Ως Δημοτική Αρχή είναι χρέος μας να κινούμαστε με αίσθημα υπεράσπισης της προστασίας των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και της αξιοπρέπειας του λαού και σ' αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε.

Με τη μαζική συμπαράσταση την ημέρα της δίκης από μαζικούς φορείς της πόλης, την εκπαιδευτική κοινότητα, εργαζόμενους του Δήμου και κατοίκων της πόλης, δείξαμε για άλλη μια φορά σαν πόλη ότι αντιστεκόμαστε στην όξυνση της καταστολής. Αποδείχτηκε ότι όταν η Δημοτική Αρχή είναι κομμάτι του λαού της πόλης υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματά του».

Η όξυνση της καταστολής και της παρακολούθησης (κάμερες σε δρόμους και εργασιακούς χώρους, παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων, μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό, τρομονόμος, αντικομμουνιστικό μνημόνιο, κ.ά.), επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι απόρροια της όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων. Οσο θα μεγαλώνει η αντίδραση του λαού, τόσο θα μεγαλώνει και η καταστολή.

Εμείς, μαζί με το λαό της πόλης, συνεχίζουμε τον καθημερινό αγώνα μας για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού και της πόλης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αποφασίζει για προαστιακό

Η απαίτηση των κατοίκων να μην κοπεί η πόλη στα δύο, κρίνεται σήμερα στο ΣτΕ (φωτό από την προχτεσινή κινητοποίηση)
Η απαίτηση των κατοίκων να μην κοπεί η πόλη στα δύο, κρίνεται σήμερα στο ΣτΕ (φωτό από την προχτεσινή κινητοποίηση)
Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), για να αποφασίσει σχετικά με την υπέργεια επέκταση του Προαστιακού. Εκεί θα συζητηθεί η αίτηση ακυρώσεως που υπέβαλε στο ΣτΕ η «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα», ο επικεφαλής της Σπύρος Χαλβατζής, μαζί με τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και κατοίκους της περιοχής, κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του Προαστιακού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την αίτηση ακυρώσεως που έχει καταθέσει η «Συμπαράταξη», το έργο «κόβει» την πόλη στα δύο και προβλέπει ότι θα καταστραφούν:

  • Οι δεντροστοιχίες της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως από το Ρουφ μέχρι την ισόπεδη οδική διάβαση της Λένορμαν.
  • Οι τριπλές δεντροστοιχίες της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως που αποτελούν επίμηκες πάρκο και πολύτιμο φυσικό πόρο για την περιοχή.
  • Το σημαντικό πάρκο μεταξύ των οδών Δαμβέργη και Σιώκου.
Απόπειρα τρομοκράτησης

Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι κάτοικοι των περιοχών που αντιτίθενται στην υπέργεια επέκταση των γραμμών του τρένου, έχει γίνει σειρά μηνύσεων σε βάρος κατοίκων.

Ετσι, χτες, επρόκειτο να εκδικαστεί (αναβλήθηκε για τις 22 Σεπτέμβρη) η υπόθεση του πρώην προέδρου του Συλλόγου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Γ. Μπαμπάτσικου με το αιτιολογικό της ...«παρακώλυσης συγκοινωνιών». Στην ουσία, όμως, κατηγορείται διότι συμμετείχε στην κινητοποίηση των κατοίκων, στις 20 Νοέμβρη 2003, ενάντια στην υπέργεια επέκταση των γραμμών του Προαστιακού.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί, με την ίδια κατηγορία, εκδικάζεται στο ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειoδικείο Αθηνών ο Στάθης Νταντής, διότι συμμετείχε στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς του 2002 στις γραμμές του ΟΣΕ στον Κόκκινο Μύλο. Την κινητοποίηση αυτή είχε διοργανώσει ευρύτερη Επιτροπή Αγώνα που αποτελούνταν από μαζικούς φορείς της περιοχής, ενώ συμμετείχε και ο Δήμος Αχαρνών...

Συνεστίαση

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ διοργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της την Κυριακή 5 Φλεβάρη 2006 και ώρα 1.30 το μεσημέρι, στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην «Καστέλο», Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια - τηλ. 210.2236.600).

ΕΒΡΟΣ
Εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και αντιπλημμυρική προστασία του νομού», διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ, την Κυριακή 5 Φλεβάρη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο κεντρικό καφενείο του Δημοτικού Διαμερίσματος του Θουρίου. Θα μιλήσει ο Σταμάτης Γκατζίδης, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Βορείου Εβρου του ΚΚΕ.

ΔΙΚΗ «17Ν»
Τη Δευτέρα η απόφαση για την ένσταση

Τη Δευτέρα θα εκδοθεί η απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης για ακυρότητα των προανακριτικών απολογιών. Αναφερόμενος στην εισαγγελική πρόταση για απόρριψη της ένστασης, ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, Ι. Μυλωνάς, τόνισε χτες πως οι εισαγγελείς με τις τοποθετήσεις τους παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας του εντολέα του. Κατηγόρησε τον Δ. Κουφοντίνα ότι σιωπά και δεν καταγγέλλει τα βασανιστήρια που υπέστησαν συγκατηγορούμενοί του. Ο τελευταίος του απάντησε πως σε ό,τι τον αφορά θα διαφυλάξει τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης. Πρόσθεσε δε, ότι «κάποιοι εισάγουν νέα ήθη, πρωτοφανή για μια πολιτική δίκη, δείχνοντας ότι δεν αντιλαμβάνονται πού βρίσκονται, δεν καταλαβαίνουν ότι προσφέρουν υπηρεσίες». Αλλωστε η συνήγορός του Γιάννα Κούρτοβικ στήριξε την ένσταση για ακυρότητα των προανακριτικών απολογιών.

Η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη υποστήριξε πως η λέξη «επικίνδυνοι» που χρησιμοποίησε για τους κατηγορούμενους στην αγόρευσή της αναφέρονταν στους χαρακτηρισμούς της Αστυνομίας και δεν ήταν δικοί της. Ισχυρίστηκε πως δεν είχε πρόθεση να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας και ότι έπρεπε να διαχωρίσει τους κατηγορούμενους σε αυτούς που έχουν αναλάβει ευθύνη από αυτούς που υποστηρίζουν πως είναι αθώοι.

ΛΑΡΙΣΑ
Κι άλλος καταζητούμενος για τοκογλυφία

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του κυκλώματος τοκογλυφίας στη Λάρισα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ορατό είναι το ενδεχόμενο ορισμού ειδικού εφέτη ανακριτή. Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, ένα ακόμη άτομο, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, καταζητείται με την κατηγορία της συνέργειας σε κατ' επάγγελμα εκβίαση και τοκογλυφία και για παράβαση του νόμου που αφορά την παράνομη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο 23χρονος Αλ. Σαμπάνης, αδερφός του ατόμου που συνελήφθη πριν από λίγες βδομάδες με τις ίδιες κατηγορίες, είχε απολογηθεί στον ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και με χρηματική εγγύηση ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, την οποία και δεν κατέβαλε, με αποτέλεσμα να καταζητείται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, ο καταζητούμενος φέρεται να εκβίασε επιχειρηματία, απαιτώντας να προβεί ακόμα και σε αφαίρεση και εμπορία του νεφρού του για να πληρώσει τους οφειλόμενους τόκους.

Επίσης, εξακολουθεί να καταζητείται και ο 30χρονος Κ. Βιλανάκης, ο οποίος κατηγορείται για την εμπλοκή του στο κύκλωμα.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, για την επίθεση σε βάρος του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου, πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Οι συνδικαλιστές επέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο τονίζεται πως «κανένας Ελληνας πολίτης δεν πιστεύει ότι η Αστυνομία είναι ανίκανη να συλλάβει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη μια μικρή ομάδα, που καταστρέφει, λεηλατεί, πλιατσικολογεί και επιτίθεται με δολοφονικές διαθέσεις κατά των πολιτών». Η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «όλοι μας ευχόμαστε να απομονωθούν τέτοιες πηγές βίας που διασαλεύουν τη Δημοκρατία, αλλά προσβάλλουν και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πήρε εξιτήριο χτες το μεσημέρι, ευχαριστώντας με δηλώσεις του «όλους αυτούς που ανησύχησαν και ενδιαφέρθηκαν για μένα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη και άδικη δοκιμασία της ζωής μου».

  • Συνελήφθησαν χθες το βράδυ δυο άνδρες ηλικίας 29 και 41 ετών, οι οποίοι, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν στην επίθεση που δέχτηκαν ο πρόεδρος και ο επιστημονικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς από κοινού και κατά συρροή. Η συμμετοχή τους ταυτοποιήθηκε και δακτυλοσκοπικά από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ