ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Σε κρίσιμη φάση η αντιπαράθεση

ΒΙΕΝΝΗ.--

«Η υπόθεση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι σε κρίσιμη φάση, αλλά δε βρισκόμαστε ενώπιον κρίσης», προσπάθησε, χτες, να κατευνάσει τα πνεύματα ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ υποστήριξε ότι η Τεχεράνη έχει μέχρι τις 6 Μάρτη (οπότε θα παρουσιαστεί η επόμενη έκθεση των επιθεωρητών) περιθώριο να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της ΔΕΑΕ και της «διεθνούς κοινότητας», όσον αφορά στις προθέσεις της και τόνισε ότι, προς το παρόν, το Ιράν και το πρόγραμμά του δεν αντιπροσωπεύει καμία συγκεκριμένη απειλή.

Το 35μελές συμβούλιο των κυβερνητών της ΔΕΑΕ άρχισε, χτες, τη συνεδρίασή του με θέμα το σχέδιο απόφασης που υπέβαλαν Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ, όπου ζητούν την αναφορά του πυρηνικού φακέλου του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μέσο περαιτέρω άσκησης πίεσης. Ρωσία - Κίνα φέρονται να έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν το ψήφισμα, εφόσον πρόκειται για αναφορά και όχι για κατευθείαν παραπομπή. Η συνεδρίαση αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι, και χτες, επαναλάμβαναν ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν από το δικαίωμά τους για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και ότι δε θα υποκύψουν σε εκβιασμούς.

ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΜΩΑΜΕΘ
Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση

Απειλές κατά πολιτών δυτικών χωρών από παλαιστινιακές οργανώσεις, πλην «Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΑΜΑΝ.-

Διογκώνονται οι αντιδράσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και σε άλλες αραβικές χώρες για τα σατιρικά σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ. Με διαφορά λίγων ημερών, μέρος ή όλα τα επίμαχα σκίτσα δημοσιεύτηκαν, μετά τις Δανία - Νορβηγία, τα τελευταία 24ωρα σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, αλλά και Ιορδανία.

Στη Γαλλία απολύθηκε ο διευθυντής της «Φρανς Σουάρ», που δημοσίευσε τα σκίτσα, από τον Γαλλο-αιγύπτιο ιδιοκτήτη της, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε αποστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «είναι καταδικαστέο οτιδήποτε τραυματίζει πεποιθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών». Η μοναδική ιορδανική εφημερίδα που αναδημοσίευσε μερικά από τα σκίτσα, υποστηρίζει με άρθρο του διευθυντή της Τζιχάντ αλ Μομάνι ότι «οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να λογικευτούν». Λίγες ώρες αργότερα, ο Μομάνι απομακρύνθηκε από τη θέση του.

Την ενόχλησή τους διατύπωσαν διπλωματικά μουσουλμανικές ηγεσίες (Ιράκ, Ιράν), ενώ ορισμένες άλλες (Αφγανιστάν, Τουρκία, Αίγυπτος) εξέφρασαν δυσαρέσκεια, έθεσαν θέμα ορίων στην ελευθερία του Τύπου, αλλά καταδίκασαν τις βίαιες αντιδράσεις, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας «εκμετάλλευσης από ακραία στοιχεία». Συρία και Σαουδική Αραβία απέσυραν τους πρέσβεις τους από τη Δανία, η Λιβύη έκλεισε τη διπλωματική της αποστολή στην Κοπεγχάγη, στην Τυνησία κατασχέθηκαν τα επίμαχα φύλλα της «Φρανς Σουάρ», ενώ σε Ινδονησία και Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εκφράζοντας «ανησυχία» και τονίζοντας ότι «η ελευθερία του Τύπου θα πρέπει να σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις», χωρίς όμως να κάνει ευθεία αναφορά στα έντυπα που φιλοξένησαν τα σκίτσα. Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ κατηγόρησε όσους αναδημοσίευσαν τα σκίτσα ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Στη Φινλανδία, η μουσουλμανική κοινότητα κάλεσε σε μποϊκοτάζ των δανικών προϊόντων, κάτι που γίνεται, ήδη, στις περισσότερες αραβικές χώρες.

Απειλές και μέτρα στα παλαιστινιακά εδάφη

Εκλεισε μέχρι νεωτέρας η δανική διπλωματική αποστολή στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως και τα γραφεία της ΕΕ στην πόλη της Γάζας, μετά τις απειλές κατά Δανών, Νορβηγών, Γάλλων και Γερμανών που εκτοξεύτηκαν από τις οργανώσεις «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», με αφορμή τα επίμαχα σκίτσα. Παρακλάδια της «Φατάχ» και της «Τζιχάντ» περικύκλωσαν, για λίγη ώρα, τα γραφεία της ΕΕ, ενώ στη Νάμπλους ένοπλοι των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια και ξενοδοχεία, αναζητώντας πολίτες χωρών της ΕΕ. Χτες, πολλοί παρατηρητές της ΕΕ στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, αλλά και εργαζόμενοι σε αποστολές απέφυγαν να εμφανιστούν και, όπως έγινε γνωστό, η πλειοψηφία ετοιμάζεται, ήδη, να εγκαταλείψει τα παλαιστινιακά εδάφη, παρά τις διαβεβαιώσεις των παλαιστινιακών αρχών ότι θα τους προστατεύσουν. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα πράξουν οι ξένοι που συμμετέχουν στις ακτιβιστικές οργανώσεις που λειτουργούν ως ανθρώπινες ασπίδες για τους Παλαιστινίους και παρέχουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Την πλέον ψύχραιμη και προς το παρόν, τουλάχιστον, συμφιλιωτική στάση τηρεί η «Χαμάς», καθώς χτες ένας από τους ηγέτες της, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, επισκέφτηκε, επί τούτου, χριστιανικές εκκλησίες, διαβεβαιώνοντας ότι η «Χαμάς θα προστατεύσει τους Χριστιανούς».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ξανά ο «μπαμπούλας» της τρομοκρατίας απειλεί τις ΗΠΑ, αφού, κατά τον επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Νεγκροπόντε, η «Αλ Κάιντα εξακολουθεί να συνωμοτεί και να προετοιμάζει επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως δήλωσε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας. Ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν πως το Ιράν διαθέτει πυρηνικό όπλο αυτή τη στιγμή, αλλά ο κίνδυνος να αποκτήσει αποτελεί λόγο για μεγάλη ανησυχία.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.- «Εισιτήριο» επιβίωσης, κόστους 63 εκατ. δολαρίων, χρειάζονται περίπου δέκα εκατομμύρια Αφρικανοί στο νότιο τμήμα της χώρας, προκειμένου να γλιτώσουν από τη μάστιγα της ξηρασίας και του ΕΪΤΖ, ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ στη Νότια Αφρική Τζέιμς Μόρις, κάνοντας, μία ακόμη φορά, έκκληση για τη συγκέντρωση του ποσού. Σύμφωνα με τον Μόρις, πέρα από τα 64 εκατ. δολάρια, χρειάζεται «διαρκής και σταθερή αναπτυξιακή» βοήθεια. Σημείωσε πως οι πιο κρίσιμες ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια αφορούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στη Ζιμπάμπουε, άλλα 3 εκατ. ανθρώπους στο Μαλάουι και περίπου 110.000 ορφανά στη Ναμίμπια.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Παράπλευρες» δολοφονίες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ενα σπίτι στη σιιτική φτωχοσυνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης έγινε στόχος, χτες, ενός αμερικανικού ελικοπτέρου. Δύο γυναίκες νεαρής ηλικίας και ένα μικρό παιδί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τους κατοίκους, που δεν έκρυβαν την οργή τους για τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Από την άλλη, ο αμερικανικός στρατός επέμεινε ότι στόχος ήταν μαχητές του «στρατού του Μεχντί», της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Μουκτάντα Σαντρ, χωρίς, όμως, ο ισχυρισμός να επαληθεύεται.

Παράλληλα, δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, η μία σε ανοιχτή αγορά και η άλλη σε πρατήριο βενζίνης, συγκλόνισαν τη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 πολίτες και να τραυματιστούν 55, χωρίς να είναι εμφανής ο στόχος των πληγμάτων. Τέλος, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σε επιθέσεις πέριξ της Βαγδάτης αλλά και στη Φαλούτζα σκοτώθηκαν, το τελευταίο 24ωρο, ακόμη 5 Αμερικανοί στρατιώτες.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Μπαράζ επιθέσεων

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Διαδοχικά επεισόδια βίας στη νότια Ταϊλάνδη σημειώθηκαν χτες, κοστίζοντας τη ζωή τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δύο δημοτικοί αξιωματούχοι σκοτώθηκαν από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο όχημά τους, 1 στρατιώτης από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου, δύο πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν από χωριστές επιθέσεις ενόπλων σε δύο επαρχίες του νότου, και ένας πρώην δήμαρχος μαχαιρώθηκε και εξέπνευσε. Νεκρός έπεσε από πυρά αγνώστων και ένας μεγαλέμπορος ξυλείας. Πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα επεισόδια βίας που σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στην Ταϊλάνδη από το Γενάρη του 2004 στις τρεις νοτιότερες μουσουλμανικές επαρχίες της χώρας, όπου μαίνεται μια αυτονομιστική εξέγερση.

ΙΝΔΙΑ
«Παράνομη» η απεργία στα αεροδρόμια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Δικαστήριο στο Δελχί κήρυξε παράνομη χτες την απεργία των εργαζομένων στο αεροδρόμιο, που διαμαρτύρονται για την κυβερνητική απόφαση ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων στο Νέο Δελχί και το Μουμπάι, και απαγόρευσε στους απεργούς να πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων σε αυτό. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλέστηκαν δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι πτήσεις ξανάρχισαν και η κίνηση «σχεδόν επέστρεψε στο κανονικό».

Στην Καλκούτα, όπου προχτές οι πτήσεις είχαν ανασταλεί σχεδόν στο σύνολό τους (70%), επαναλήφθηκαν επίσης σε ένα ποσοστό τους οι λειτουργίες του αεροδρομίου.

Οι απεργοί διαμαρτύρονται για την παραχώρηση των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας σε κοινοπραξίες ινδικών και διεθνών επιχειρήσεων με το πρόσχημα του «εκσυγχρονισμού» τους. Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι εταιρίες αυτές σχεδιάζουν να απολύσουν σταδιακά τουλάχιστον το 60%. Τα δύο κομμουνιστικά κόμματα της Ινδίας, το ΚΚΙ (Μαρξιστικό) και το ΚΚΙ, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση του Κογκρέσου υπό τον Μανμόχαν Σινγκχ χωρίς να συμμετέχουν σε αυτή, εκδήλωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

Ο ΓΓ του ΚΚ Ινδίας (Μ) Μπρίντα Καράτ δήλωσε στο BBC ότι τα σχέδια της κυβέρνησης αποτελούν «ιδιωτικοποίηση και όχι εκσυγχρονισμό. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει πίσω την απόφασή της».

Σύμφωνα με μέλη συνδικάτων, η συμμετοχή στην απεργία στις τρεις πόλεις έφθασε τις προηγούμενες μέρες έως και το 90%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ