ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Παζάρεμα» για την ευρωπαϊκή συμμετοχή

Βρετανός «απελευθερωτής» στο Αφγανιστάν

Associated Press

Βρετανός «απελευθερωτής» στο Αφγανιστάν
ΧΑΓΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ενα βήμα πιο κοντά στην αποστολή 1.400 στρατιωτών στην εμπόλεμη ζώνη του νότιου Αφγανιστάν -συγκεκριμένα, στην επαρχία Ουρουζγκάν - βρίσκεται η κυβέρνηση της Ολλανδίας, καθώς χθες το Εργατικό Κόμμα τη στήριξε. Σχετική ψηφοφορία αναμενόταν να γίνει αργά χθες βράδυ.

Η αποστολή, που εντάσσεται στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, καθυστέρησε επί μήνες λόγω των αντιδικιών στο ολλανδικό πολιτικό σκηνικό, ακόμη και εντός της κυβερνώσας συμμαχίας. Οι πιέσεις και οι παρεμβάσεις προς την Ολλανδία έφθασαν σε τέτοιο βαθμό από πλευράς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που, χθες, πριν καν υπάρξει η σχετική ψηφοφορία, εκπρόσωπος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δήλωνε ότι το γεγονός πως οι Εργατικοί στηρίζουν «υπό όρους» την αποστολή «είναι μια πολύ θετική ένδειξη»... Ανάμεσα στους παράγοντες, που καλούν μετ' επιτάσεως για διεύρυνση της ολλανδικής (και γενικότερα της ευρωπαϊκής) ενεργητικής συμμετοχής στην κατοχή του Αφγανιστάν, είναι και ο (Ολλανδός) γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ.

Το μικρότερο κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας, οι Δημοκρατικοί 66, απειλούσαν να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης σε περίπτωση που εγκριθεί η αποστολή των ολλανδικών δυνάμεων, πράγμα που κατέστησε «απαραίτητη» για την κυβέρνηση του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Το θέμα της ανάληψης ευρύτερων καθηκόντων αφορά την επιβολή της (ατελούς) κατοχής του Αφγανιστάν από το ΝΑΤΟ, που έχει συμφωνήσει να αυξήσει σε 16.000, από 9.000, τους στρατιώτες του που συμμετέχουν στη λεγόμενη ISAF, ώστε να «απαλλαχτούν» 4.000 στρατιώτες των ΗΠΑ. Η δύναμη, που διαθέτει και «εντολή» του ΟΗΕ, εκτός από το ρόλο της υποτιθέμενης «τήρησης της ειρήνης», θα έχει και τυπικά ρόλο ενεργητικής εμπλοκής στον πόλεμο με τους ενόπλους Ταλιμπάν και άλλες ομάδες. Αυτό συναντά αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο στην κοινή γνώμη χωρών που δε βρίσκουν κανένα λόγο να αναλάβουν την κατοχή του Αφγανιστάν για λογαριασμό των ΗΠΑ, όσο και στις κυβερνήσεις που «παζαρεύουν» ανταλλάγματα. Οι Ολλανδοί Εργατικοί, φοβούμενοι τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στον πόλεμο και απωλειών (στο Αφγανιστάν έχουν σκοτωθεί από την περασμένη άνοιξη πάνω από 1.600 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 91 Αμερικανών στρατιωτών), ζητούν ως «εγγύηση» τη δέσμευση της Ουάσιγκτον ότι οι δυνάμεις της χώρας θα επιχειρούν «ανεξάρτητα» από τις ΗΠΑ, χωρίς, δηλαδή, να λαμβάνουν εντολές εμπλοκής από τους Αμερικανούς.

Στο ίδιο το Αφγανιστάν, ο ασύμμετρος πόλεμος συνεχίζεται. Χθες, βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε στη Χοστ, σκοτώνοντας τρεις Αφγανούς στρατιώτες και τραυματίζοντας οκτώ, κοντά σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας. Στόχος του φέρεται να ήταν μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Την ίδια στιγμή, αφγανικές κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι ο Ιρακινός και οι Πακιστανοί που συνελήφθησαν προχθές, ενώ επιχειρούσαν να παρεισφρήσουν στη χώρα, «ομολόγησαν» ότι είναι μέλη της «αλ Κάιντα» και άνθρωποι που έχουν λάβει μέρος στην αντίσταση εναντίον της κατοχής στο Ιράκ «μεταβαίνουν» στο Αφγανιστάν. Ακόμη, χθες, στον αμερικανικό Τύπο δημοσιεύτηκε η είδηση ότι ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε την Τετάρτη από έκρηξη νάρκης στο Αφγανιστάν.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ

ΣΕΟΥΛ.- Ο προχτεσινός υποτιθέμενος δημόσιος διάλογος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης του Προέδρου Ρο Μου Γιουν με τους αγρότες και το λαό της χώρας του για το «ελεύθερο εμπόριο», σε αίθουσα υπουργείου στη Σεούλ, δεν ήταν παρά μια φιέστα για το «θεαθήναι». Χτες, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώθηκε πως επίκειται σύντομα η έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου «μέχρι τον Ιούνιο του 2007». Και ας αντιδρούν και ας διαμαρτύρονται εδώ και μήνες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες αγρότες λέγοντας πως η σύναψη μίας συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με οποιαδήποτε χώρα θα σημάνει την αρχή του τέλους τους, αφού η επέλαση εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων εις βάρος της εγχώριας παραγωγής θα τους οδηγήσει στη χρεοκοπία...

Εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων μίλησαν χτες για κυβερνητικό εμπαιγμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ρο Μου Γιουν πως είχε ήδη συμφωνήσει μυστικά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ το κλείσιμο συμφωνίας για «ελεύθερο εμπόριο». Απαίτησαν δε να επιβεβαιωθεί η ακριβής ημερομηνία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς... Στην Ουάσιγκτον, πάντως, την ίδια ώρα, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρομπ Πόρτμαν και ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εμπορίου Κιμ χιουν-τσονγκ ήταν έτοιμοι να ανακοινώσουν πανηγυρικά... την έναρξη των συνομιλιών..

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη (μετά την Κίνα) χώρα εξαγωγής νοτιοκορεατικών προϊόντων, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών το 2003 ανήλθαν σε 61 δισ. δολάρια.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Ξεκίνησαν απεργία στη θυγατρική της «Κόκα Κόλα»

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Απεργία πραγματοποιούν από χτες επ' αόριστον οι περίπου 250 εργαζόμενοι θυγατρικού εργοστασίου της «Κόκα Κόλα» στην Κροατία, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις 10% (στο μέσο μηνιαίο μισθό των περίπου 400 ευρώ) και την παροχή μεγαλύτερων χρηματικών αποζημιώσεων στους 123 συναδέλφους τους (οι περισσότεροι οδηγοί) που πρόκειται να απολυθούν.

Η απεργία ξεκίνησε μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τους διευθυντές της «Κόκα Κόλα Χρβάτσκα» στην Κροατία, που αρνούνταν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, με το πρόσχημα πως έχουν υπέρογκες απαιτήσεις και πως η προσφορά της εργοδοσίας είναι «δίκαιη». Επιπλέον, η εκπρόσωπος της εταιρίας Μάζντα Τάφρα Βλάχοβιτς απαίτησε από τις αρμόδιες κροατικές αρχές να κηρύξουν την απεργία «παράνομη και καταχρηστική», επειδή ξεκίνησε «απροειδοποίητα» και να «λάβουν τα κατάλληλα μέτρα», γιατί οι απεργοί εμποδίζουν την είσοδο απεργοσπαστών στο εργοστάσιο...

Οι απεργοί, πάντως, εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέσα στο εργοστάσιο, μέχρι τη δικαίωσή τους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κοινοβουλευτικά «ραπίσματα» στον Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα πλήγματα για το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με διπλή κοινοβουλευτική ήττα.

Καταρχήν, το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στα «εγκλήματα θρησκευτικού μίσους» έστω και για μία ψήφο καταψηφίστηκε, αφού εκτός της αντιπολίτευσης και 26 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος τάχθηκαν κατά.

Την ίδια στιγμή, στη Βουλή των Λόρδων καταψηφίστηκαν και πάλι για μία ψήφο τα κυβερνητικά σχέδια ελέγχου του διαδικτύου. Τα αρχικά σχέδια θα επέτρεπαν στις αστυνομικές αρχές να αποφασίζουν ποιες πληροφορίες μπορεί να σχετίζονται με την «τρομοκρατία». Πάντως χτες ο λόρδος Καρλάιλ, που διορίστηκε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο μετά την καταψήφισή του, με δηλώσεις έσπευσε να στηρίξει την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Βρετανία ενδεχομένως θα γίνει ξανά στόχος των «τρομοκρατών».

Οσο για τον Μπλερ έσπευσε να δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει με κάθε τρόπο τις μεταρρυθμίσεις και «αστειευόμενος» δήλωσε ότι θα ξανακερδίσει τις ψήφους των Εργατικών στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια και την αστυνομία.

Εντούτοις, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτές οι ήττες μετά την καταψήφιση του αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου, ίσως έχουν μεγαλύτερες συνέπειες για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού αλλά και των Εργατικών μακροπρόθεσμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ