ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αρνούνται και αντιστέκονται στο «μοιραίο»

Κινητοποίηση στις 20 του Μάρτη από ΟΒΣΑ και άλλες οργανώσεις για ωράριο, ασφαλιστικό, φορολογικό, μείωση τζίρων. Θα προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών των ΕΒΕ στις 9 Φλεβάρη στο υπουργείο Οικονομίας

Ευρύ αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στην Αττική, μπροστά στην πολυμέτωπη επίθεση που δέχονται οι κλάδοι τους. Η κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα του ωραρίου, της κυριακάτικης αργίας, του ασφαλιστικού και του φορολογικού αποτελεί το ένα σκέλος αυτής της επίθεσης, ενώ η διαρκώς αυξανόμενη πίεση των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων και γενικότερα των μεγάλων επιχειρήσεων, που εκφράζεται και με τη δραματική μείωση των τζίρων, το άλλο.

Απέναντι σε όλα αυτά, η απάντηση που προετοιμάζεται είναι αγωνιστική, με κινητοποίηση των ΕΒΕ που προσδιορίστηκε για τις 20 του Μάρτη. Τα συγκεκριμένα ζητήματα συζητήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη συνδικαλιστική σύσκεψη που συγκάλεσε η ΟΒΣΑ, όπου αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας ακόμη ευρύτερης σύσκεψης στις 20 του Φλεβάρη, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης του Μάρτη. Στο μεταξύ, μια πρώτη απάντηση θα δοθεί με παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών στις 9 του Φλεβάρη στο υπουργείο Οικονομίας για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Ενώσεις και Σωματεία από διάφορους κλάδους, από το υπόδημα, τους ράφτες, τους τεχνικούς ανελκυστήρων και τους ηλεκτρολόγους μέχρι τους φωτογράφους και από περιοχές όπως το Ιλιον και η Καλλιθέα κ.ά. Τόσο η ΟΒΣΑ όσο και οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη σύσκεψη και οι εκπρόσωποι των ΔΣ των οργανώσεων συμφώνησαν ότι η αντίδραση στα μέτρα και τις πολιτικές που λαμβάνονται ενάντια στους ΕΒΕ πρέπει να είναι άμεση, μαζική και αγωνιστική. Οι τοποθετήσεις ήταν αποκαλυπτικές για μια κατάσταση που δεν είναι νέα, αλλά που επιδεινώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο δήθεν «υγιής» ανταγωνισμός οδηγεί τους μικρούς ΕΒΕ στην εξάντληση πόρων, τζίρων, κερδών και οι ανατροπές στο ωράριο, όπως και η προωθούμενη κατάργηση της αργίας της Κυριακής δημιουργεί απελπιστικές συνθήκες εντατικοποίησης.

Η σημασία των αγωνιστικών πρωτοβουλιών της ΟΒΣΑ και των άλλων συνδικάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω της συνειδητής αδράνειας της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος με ευθύνη της πλειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΣΕΒΕΕ προσκλήθηκε αλλά δεν εμφανίστηκαν εκπρόσωποί της στη σύσκεψη, όπως και από άλλες, δευτεροβάθμιες, οργανώσεις. Η άρνηση υποστήριξης της αγωνιστικής προσπάθειας μιας Ομοσπονδίας μέλους της και σωματείων κλάδων που εκπροσωπεί επιβεβαιώνει - για άλλη μια φορά - την κριτική προς τις ηγεσίες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, που μετατρέπουν τη Συνομοσπονδία σε στυλοβάτη της κυβερνητικής πολιτικής!

Η επιδίωξη συγκρότησης ενός αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων. Σε αυτή τη φάση, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ξεκινούν ένα πρόγραμμα προετοιμασίας της κινητοποίησης με περιοδείες σε γειτονιές και κλάδους, συσκέψεις, συνεδριάσεις ΔΣ και γενικότερα ενημέρωσης. Στη σύσκεψη τονίστηκε από πολλούς ότι «κλειδί» στην όλη προσπάθεια είναι η ενεργοποίηση των σωματείων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Προαναγγέλλουν τσουχτερές ανατιμήσεις

Οι ασφαλισμένοι ΙΧήδες και γενικότερα ιδιοκτήτες οχημάτων θα πληρώσουν για άλλη μια φορά τα «σπασμένα» των ισολογισμών των ασφαλιστικών εταιριών, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις νέες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα. Ο πρόεδρος της επιτροπής αυτοκινήτου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε χτες η Ενωση για τον κλάδο, δήλωσε ότι οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα θα είναι στο ύψους του πληθωρισμού για τις μεγάλες εταιρίες, ενώ οι μικρότερες θα επιβάλουν ανατιμήσεις υπερδιπλάσιες του πληθωρισμού. Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνας Πρόληψης και Ελέγχου Ατυχημάτων Γ. Σκούρτης, έκανε λόγο για μεσοσταθμικές αυξήσεις 5%. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους νέους τιμοκαταλόγους που έχει γνωστοποιήσει στους συνεργάτες της μεγάλη εταιρία (ισχύουν ήδη από την 1η Γενάρη) προκύπτουν ανατιμήσεις που αρχίζουν από 7% (στα οχήματα μέχρι 6 ίππους) και 14% (στις μοτοσικλέτες), και φτάνουν μέχρι και 45% (ταξί και δημόσιας χρήσης φορτηγά).

Στο φόντο της καταλήστευσης των καταναλωτών από τις ασφαλιστικές εταιρίες πραγματοποιήθηκε χτες η ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας. Στη διάρκεια της ημερίδας οι εκπρόσωποι της Ενωσης δεν παρέλειψαν να πλέξουν το εγκώμιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την πολιτική που ασκεί όσον αφορά στον κλάδο. Μια πολιτική, που, με πρόσχημα την εξασφάλιση «υγιών» εταιριών ενισχύει τη μονοπώληση της ασφαλιστικής αγοράς και αφήνει στο απυρόβλητο τις μεθόδους που εφαρμόζουν κάθε φορά οι εταιρίες για να αναγκάζουν τους ασφαλισμένους να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα, ο πρόεδρος της επιτροπής αυτοκινήτου της Ενωσης μεταξύ άλλων εξέφρασε την όψιμη αγωνία της Ενωσης ότι στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν κάποιες εταιρίες - μέλη της.

«CRETA FARM»
Παριζάκι «φουσκωμένο» με συντηρητικά

Και ...βιολογικό παριζάκι από γαλοπούλα της εταιρίας «Creta Farm» με υπερβολική δόση συντηρητικών, εντόπισε ο ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα, στο «παριζάκι από βιολογική γαλοπούλα» της εταιρίας «Creta Farm», στην παρτίδα συσκευασίας ελάχιστου βάρους 310 gr. και ημερομηνία λήξης 26-02-06, εντοπίστηκε συντηρητικό «νιτρώδες νάτριο» σε επίπεδα που ξεπερνούσαν το επιτρεπτό όριο. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εταιρία να αποσύρει από την αγορά τη συγκεκριμένη παρτίδα και καλεί τους καταναλωτές να αποφύγουν την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ δεν αναφέρει πόσο ακριβώς μεγαλύτερη ήταν η υπέρβαση του «νιτρώδους νατρίου» από τα επιτρεπτά όρια, ενώ αναπάντητο παραμένει το εύλογο ερώτημα, γιατί το πρόβλημα αρχίζει και τελειώνει στη συγκεκριμένη παρτίδα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Επέκταση δραστηριοτήτων από «Γκαζπρόμ»

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας συζητήθηκε χτες στις επαφές της διοίκησης του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Γκαζπρόμ» με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, ο πρόεδρος της «Γκαζπρόμ» Α. Μίλερ, συναντήθηκε διαδοχικά με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Οπως ανακοινώθηκε, μετά το τέλος των συναντήσεων, συμφωνήθηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη χρονική επέκταση της συμφωνίας βάσει της οποίας η Ρωσία προμηθεύει την Ελλάδα με φυσικό αέριο. Η υπάρχουσα συμφωνία ισχύει μέχρι το 2016 και προβλέπει 10ετή παράταση. Συζητήθηκε επίσης η πιθανότητα συμφωνίας για την αξιοποίηση από τη ρωσική πλευρά των αγωγών φυσικού αερίου που συνδέουν την Τουρκία με την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο, εναλλακτικό δίαυλο του ρώσικου αερίου προς τη δύση, χωρίς την παρεμβολή χωρών όπως της Ουκρανίας.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, η ρωσική πλευρά ενημερώθηκε και για τις «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα. Ο Α. Μίλερ δήλωσε ότι η «Γκαζπρόμ» εξετάζει την πιθανότητα εισόδου στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), αλλά και την επέκτασή της στο ελληνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και άλλες «ενεργειακές και βιομηχανικές μονάδες». Ενδέχεται επίσης η εμπλοκή της και στην κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα της έναρξης των εργασιών του αγωγού από την Κομοτηνή προς την Αλεξανδρούπολη, που το έχει αναλάβει η «Γκαζπρόμ» μαζί με την «Προμηθέας Γκαζ».

Το τι ακριβώς θα κάνει η «Γκαζπρόμ» και πόσο σοβαρά εξετάζει όλα τα παραπάνω, θα φανεί στο μέλλον. Το δεδομένο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι «μνηστήρες» για μπίζνες στην Ελλάδα μετά τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και την «απελευθέρωση» της αγοράς. Οι επιχειρηματικές προοπτικές φαντάζουν «ανθηρές», αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας και την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, εκτός από το σημείο όπου τα βλάπτει. Χτες το απόγευμα, εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε και με τον Ι. Σ. Γκαλάν, διευθύνοντα σύμβουλο της ισπανικής ενεργειακής εταιρίας «Iberdrolaη» η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ