ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
«Χείρα βοηθείας» σε κυβέρνηση - εργοδοσία η απόρριψη της πρότασης για πανεργατική απεργία

Να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ

Από τη συγκέντρωση συνδικαλιστών και εργαζομένων έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ
Από τη συγκέντρωση συνδικαλιστών και εργαζομένων έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ
Την ανάγκη, η εργατική τάξη να κλιμακώσει την πάλη της ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης πρόβαλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ την Παρασκευή 2/2, καταθέτοντας την πρότασή τους για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων των Συνδικάτων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, με αιχμή την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, την πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ κατέθεσε«πρόταση για πανελλαδική πανεργατική απεργία μέσα στο Μάρτη, όχι ως μια ντουφεκιά, αλλά ως βήμα κλιμάκωσης για το επόμενο πιο δυνατό βήμα. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, ενιαία, με κοινή γλώσσα και βηματισμό απέρριψαν αυτές τις προτάσεις δίνοντας έμμεσα και άμεσα μία ακόμα χείρα βοηθείας στη μεγαλοεργοδοσία κάθε κλάδου και στην κυβερνητική πολιτική, μιλώντας γενικά και αόριστα για κινητοποιήσεις στο μέλλον».

Ο ρόλος αυτός του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δέχτηκε διπλό σφυροκόπημα, τόσο από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μέσα στο Γενικό Συμβούλιο, όσο και από συνδικαλιστές και εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο της συνεδρίασης, διατρανώνοντας την απαίτησή τους για «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά» και καταγγέλλοντας ότι «Η ΓΣΕΕ δεν είναι των εργατών, είναι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Στα χέρια της εργατικής τάξης η οργάνωση της πάλης

Στην παρέμβαση της ΔΑΣ, στο Γενικό Συμβούλιο, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έδωσαν τη μάχη των προηγούμενων απεργιών και κινητοποιήσεων, ενάντια και στον αντιαπεργιακό νόμο της κυβέρνησης.

Οπως υπογράμμισε, «η εργατική τάξη δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (...) Η υπεράσπιση της ζωής, των εργατικών δικαιωμάτων, η οργάνωση της πάλης για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης βρίσκεται στα χέρια όσων πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν πρέπει να μείνει έτσι. Μια κατάσταση που δυσφημεί την έννοια συνδικάτο στα μάτια των εργαζομένων που θέλουν αποκούμπι απέναντι στην επίθεση που δέχονται».

Απευθυνόμενος στις παρατάξεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ), σημείωσε πως με τη στάση τους έναντι των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος «αποδείξατε ότι είχατε ενιαία γραμμή απέναντι στη θέληση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και εργαζομένων να δώσουν απεργιακή, οργανωμένη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και είχατε συμφωνήσει να μην κουνηθεί τίποτε, να περάσουν τα μέτρα στα μουγκά, πράγμα που ήθελε η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο».

«Σας τράβηξαν το αυτί τα αφεντικά σας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προκλητικό κήρυγμα συμβιβασμού και υποταγής

Τα παραπάνω ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στελέχη αυτών των δυνάμεων, που σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, όχι μόνο αρνήθηκαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση, αλλά ξεδίπλωσαν και όλες τις αντιδραστικές θεωρίες τους περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», ενώ για ξεκάρφωμα παρέπεμψαν γενικώς και αορίστως σε κάποια «μέρα πανεθνικής δράσης» στο μέλλον...

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, αναφερόμενος στην πρόταση για απεργία, ισχυρίστηκε ότι «έχει φάει τα ψωμιά του αυτός ο τύπος κινητοποιήσεων. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε κάτι διαφορετικό. (...) Χωρίς το άγχος για συγκεκριμένη ημερομηνία απεργιακής κινητοποίησης να οργανώσουμε καμπάνια για πανεθνική μέρα δράσης και διαμαρτυρίας μαζί με ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητήρια, μαζί με τις οργανώσεις της "κοινωνίας των πολιτών"». Το πραγματικό «άγχος» τους, βέβαια, είναι να συνεχίσουν τον απεργοσπαστικό τους ρόλο, να κάνουν την εργατική τάξη ουρά τμημάτων του κεφαλαίου κάτω από αυτήν την ομπρέλα της «κοινωνίας των πολιτών».

Ενισχύοντας τη γνωστή άποψη περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων και απαντώντας στην πρόταση του ΠΑΜΕ για πάλη για τον κατώτερο μισθό, πρόβαλε τον γνωστό ισχυρισμό πως «δεν έχουμε τη δυνατότητα μέσω της ΕΓΣΣΕ, μας έχει αφαιρεθεί...». Για να συμπληρώσει στην ίδια γραμμή των προφάσεων και της καλλιέργειας μοιρολατρίας, πως «ακόμα και αν είχαμε τέτοια δυνατότητα, κανένας εργοδότης δεν πρόκειται να υπογράψει...»!

Τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ έσπευσε να συνδράμει ο επικεφαλής του ΜΕΤΑ, Θ. Βασιλόπουλος - η παράταξη του οποίου αιτήθηκε και μπήκε ξανά στο προεδρείο της ΓΣΕΕ - ο οποίος ως σύγχρονη μοιρολογίστρα, ανέλαβε να απαριθμήσει τις... «ήττες του συνδικαλιστικού κινήματος». «Οταν βγαίνεις συνέχεια με απεργίες και δεν έχεις αποτέλεσμα αυτές εκφυλίζονται...», αποφάνθηκε... εκ μέρους των δυνάμεων που κάνουν ό,τι μπορούν για τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος! Αντίστοιχα, εμφανίστηκε δήθεν να αναρωτιέται: «Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε απεργία και να επιστρέψει η ΕΓΣΣΕ;», για να εισπράξει την ικανοποίηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος επικροτώντας συμπλήρωσε: «Δεν θα κάνουμε αυτό που κάνει το ΠΑΜΕ!»...

Στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Ν. Κιουτσούκης, σε ρόλο... ειδικού κοινωνιολόγου, μίλησε για την «απαξίωση των συνδικάτων» και «την φθίνουσα πορεία τους», σε αντίθεση με τους «ανεξάρτητους» φορείς που οργανώνουν τα επιτυχημένα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία! Ταυτόχρονα, όπως και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ για τις παρεμβάσεις του ενάντια στον εκφυλισμό και τις νοθείες που στήνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε μια σειρά από Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, καταλογίζοντάς του ότι προσφεύγει «στην αστική Δικαιοσύνη».

Αυτό που χρεοκόπησε είναι η γραμμή που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας

Αποστομωτική ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γ. Πέρρος στην ενιαία επίθεση και σκόπιμη διαβολή κατά του ΠΑΜΕ από τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές: «Εμείς σε ένα νόμο υπακούμε: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Δηλαδή τι περιμένατε; Να μη μιλήσει κανένας για τις νοθείες σας;» Και απαρίθμησε όλο το όργιο νοθείας και εκφυλισμού που επιχειρούν να επιβάλουν οι δυνάμεις της πλειοψηφίας.

Απαντώντας και στους «κοινωνιολόγους της ήττας», το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε: «Αυτό που χρεοκόπησε δεν είναι ούτε οι κινητοποιήσεις, ούτε οι απεργίες. Χρεοκόπησε η γραμμή σας που υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Χρεοκόπησε η γραμμή του συμβιβασμού και του δήθεν "ρεαλισμού" στην οποία καλείτε την εργατική τάξη να υποταχθεί..!».

Ετσι και τώρα, τόνισε, «ενώ υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα που χρειάζεται η εργατική τάξη να οργανώσει την πάλη της, να απαντήσει, εσείς δεν θέλετε να παίξετε τέτοιο ρόλο. Αντίθετα, ο ρόλος σας είναι υπονομευτικός σε ό,τι σηκώνεται από κάτω, ό,τι οργανώνεται από τα συνδικάτα, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Βγάζετε σπυράκια όταν οργανώνονται κινητοποιήσεις που πάνε κόντρα στη γραμμή της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που πάνε κόντρα στην εκμετάλλευση».

Το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ

Η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ στις 27/1 κατέληξε σε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου.

Οπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, «χωρίς καμιά καθυστέρηση, με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, προχωράμε στην οργάνωση της αγωνιστικής μας συνέχειας, με νέο σχέδιο δράσης, μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες με πυρήνα της οργάνωσης το Σωματείο».

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Συνεχίζουμε με πλατιά συζήτηση παντού στους χώρους δουλειάς με τα συμπεράσματα, δεμένα όμως με το νέο αγωνιστικό πρόγραμμα και την υλοποίησή του, συζητώντας με τους εργαζόμενους για το χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων και ποιους εξυπηρετούν.

2. Τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα θα οργανώσουμε την πάλη για το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, με έμφαση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στόχος είναι, μέσα από αυτό το κεντρικό μέτωπο, να στηριχθούν οι αγώνες κατά κλάδο και κατά εργασιακό χώρο, για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα. Η πάλη αυτή θα πατήσει στη δράση του προηγούμενου διαστήματος, στη συσπείρωση 536 συνδικαλιστικών οργανώσεων που κατέθεσαν πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ στη Βουλή, που η κυβέρνηση πέταξε στα αζήτητα. Οργανώνουμε την πάλη με ολοκληρωμένο σχέδιο για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ.

Ανοίγουμε πολύπλευρη ουσιαστική καμπάνια το Φλεβάρη με περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, συλλαλητήρια Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, για να γίνει ο αγώνας αυτός υπόθεση των Συνδικάτων, των ίδιων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων ηλικιακά εργαζομένων.

Μετά την απόρριψη της πρότασης του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία τον Μάρτη από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι ταξικές δυνάμεις προχωρούν στο σχεδιασμό τους, με όλες τις μορφές πάλης και με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αντίστοιχα, θα στηριχθούν οι κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλάδους (π.χ. Οικοδόμοι, Τρόφιμα - Ποτά κ.α.), ο αγώνας των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την εφαρμογή της ΣΣΕ που πέτυχαν να υπογράψουν.

3. Στα κεντρικά ζητήματα του σχεδιασμού του ΠΑΜΕ εντάσσεται, επίσης, το μέτωπο ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Πρόκειται για ζωτικό μέτωπο για τους εργαζόμενους και το λαό, το οποίο βοηθά την κοινή δράση εργατών, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών.

Στις 21 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα οργανωθούν στις υπόλοιπες πόλεις, σε Εφορίες και αλλού. Τα Σωματεία αναλαμβάνουν την ευθύνη της καταγραφής εργαζομένων, άλλων φτωχών ανθρώπων που κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς.

4. Αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στα δικαστήρια στις 20 Φλεβάρη, μέρα που δικάζονται ξανά τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ για την παρέμβαση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας επί ΝΔ και υπουργίας Βρούτση, για τις άθλιες δηλώσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση. Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους και το λαό, να καταδικάσουν τη δικαστική δίωξη και να συμπαρασταθούν στους συνδικαλιστές, να βρεθούμε όλοι στις 9 π.μ. στα δικαστήρια.

5. Τώρα να εκφραστεί η αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη φτωχή αγροτιά και στους μαθητές.

6. Αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. Να απελευθερωθούν τώρα όλοι οι κρατούμενοι και η 16χρονη Αχέντ Ταμίμι.

Το πλαίσιο πάλης
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
  • Οχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ