ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντατικές επιθέσεις από το στρατό

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, με τις σφοδρές επιθέσεις των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατού και εθνικιστικών ταγμάτων) κατά των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (που ουσιαστικά είναι αστικά καθεστώτα που βλέπουν προς τη Ρωσία). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι πολιτοφυλακές, που ελέγχουν αυτούς τους θύλακες, χρησιμοποιείται βαρύ πυροβολικό και πλήττονται κατοικημένες περιοχές. Χαρακτηριστικά, χτες καταγγέλθηκαν βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές και ένα εργοστάσιο σε προάστια του Ντονέτσκ, από θραύσματα χτυπήθηκε και ένα ασθενοφόρο, ενώ τραυματίστηκαν και 4 άμαχοι. Η κυβέρνηση του μεγαλοκαπιταλιστή, Πέτρο Ποροσένκο, από την άλλη, χρησιμοποιεί ειδικά τις μάχες στην Αντβίγιφκα (βρίσκεται κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης που όρισε η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ) ως το «Χαλέπι της Ουκρανίας» που ...χτυπιέται αλύπητα από την «εισβολέα Ρωσία». Χτες, μάλιστα, ο κυβερνητικός βουλευτής Σ. Ταρούτα, με αφορμή ότι η Ουκρανία θα αναλάβει την περιοδική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αυτόν το μήνα, προέτρεψε να μη χαθεί η ευκαιρία να ζητηθεί η συνδρομή «κυανόκρανων του ΟΗΕ στην αντιτρομοκρατική ζώνη στην Ανατολική Ουκρανία» (σ.σ. έτσι ονομάζουν τη στρατιωτική επέμβαση στους θύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που έχουν ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια).

Ταυτόχρονα, ο Ποροσένκο επανέφερε το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως «εγγύηση για την ασφάλειά της» και μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Berliner Morgenpost» σημείωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα για το θέμα.

Επιδείνωση της κατάστασης βλέπουν οι πολιτοφύλακες

Στο όλο σκηνικό που δείχνει την όξυνση της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, έρχεται να προστεθεί και η τοποθέτηση του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο, σε προχτεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου. Αναφερόμενος στην αναζωπύρωση των μαχών τις τελευταίες μέρες και στην κατάσταση στην Αντβίγιφκα σημείωσε ότι επιχειρείται να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ, και συσχέτισε την κλιμάκωση αυτή, με την ανάληψη της προεδρίας από την Ουκρανία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανέφερε ότι «τον Ποροσένκο δεν τον νοιάζει πόσες ζωές χάνονται δικών του και αμάχων» και πρόσθεσε ότι «έχουμε γυρίσει την κατάσταση του πολέμου με το μέρος μας, πολιτικά και στρατιωτικά. Και τώρα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον μας μετά τον Ποροσένκο. Πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε με αυτήν την Ουκρανία που αναιρεί αυτά που υπογράφει». Ετσι ο αστός πολιτικός του Ντονέτσκ ανοίγει εμμέσως το θέμα που και άλλες φορές έχει τεθεί για μελλοντική ένωση των δύο περιοχών με τη Ρωσία, αλά Κριμαία.

Εκτίμησε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, αλλά η συμφωνία του Μινσκ «δεν έχει πεθάνει ακόμη». Επίσης, οι πολιτοφύλακες και τα ΜΜΕ που έχουν θέτουν ζήτημα μεροληπτικής στάσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που επιβλέπει την εκεχειρία.

Παρέμβαση Πούτιν

Η ανάλυση που κάνει η ρωσική κυβέρνηση εξηγεί την κλιμάκωση των επιθέσεων από την Ουκρανία, ως προσπάθεια να «τεστάρει» τη νέα αμερικανική ηγεσία υπό τον Τραμπ και να επιχειρήσει να αποτρέψει πιθανή προσέγγιση ΗΠΑ - Ρωσίας. Χαρακτηριστικά, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, από την Ουγγαρία που βρέθηκε χτες σημείωσε: «Η ουκρανική ηγεσία σήμερα χρειάζεται χρήματα και ο καλύτερος τρόπος για να τα πάρει από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και διεθνείς οργανισμούς είναι να παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα επίθεσης». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε με νόημα: «Οπως ξέρουμε η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση πήρε μονοδιάστατη θέση υπέρ του ενός από τους δύο υποψηφίους στις εκλογές στις ΗΠΑ, κάποιοι ολιγάρχες χρηματοδότησαν για να είμαστε ακριβείς την γυναίκα υποψήφια, έχοντας την έγκριση της κυβέρνησης. Τώρα θέλουν να αποκτήσουν σχέσεις με τη νέα ηγεσία και χρησιμοποιούν τη σύγκρουση για να την σπρώξουν να λύσει τα ουκρανικά προβλήματα και να επανέλθει κάποιου είδους διάλογος».


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Λευκή Βίβλος» για το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο» με τον τίτλο «Εξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και η νέα συνεργασία μαζί της», το σχέδιο δηλαδή για το «Brexit», δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, με ένα κείμενο 77 σελίδων. Στόχος του σχεδίου όπως δηλώνεται είναι να επιτευχθούν «κατά το δυνατόν καλύτερες εμπορικές και τελωνειακές σχέσεις», ώστε να ανακτήσει πλήρως το Ηνωμένο Βασίλειο τις νομοθετικές και δικαστικές εξουσίες, με την υπόσχεση πως θα παραμείνει «αξιόπιστος εταίρος, πρόθυμος σύμμαχος και στενός φίλος» των 27 χωρών της ΕΕ.

Το σχέδιο αυτό που εκφράζει το κυρίαρχο τμήμα της αστικής τάξης, επιχειρείται να παρουσιαστεί και ως διέξοδος για το λαό, με το «παραμύθι» ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα ωφελήσει και τον ίδιο και ότι «η ευημερία θα μοιραστεί σε όλους». Το κείμενο αναπτύσσεται γύρω από 12 βασικά σημεία που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο της μετανάστευσης με παράλληλη εξασφάλιση της ομαλής διαβίωσης των περίπου 3.000.000 πολιτών από χώρες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και τους περίπου 1.000.000 Βρετανούς που ζουν σε χώρες της ΕΕ.

Σημειώνει ότι θα αναζητήσει τη διαπραγμάτευση νέων «κατά το δυνατόν πιο ελεύθερων εμπορικών σχέσεων για αγαθά και υπηρεσίες» και τη σύναψη νέων τελωνειακών σχέσεων, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, υποδεικνύοντας πως δεν επιδιώκει την παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ «πάση θυσία».

Υπογραμμίζει ότι οι τελικές εμπορικές και τελωνειακές σχέσεις θα «σφυρηλατηθούν» κατά τη διμερή διαπραγμάτευση και ότι θα επιδιωχθεί στενότερη συνεργασία σε τομείς - κλειδιά όπως: η Ασφάλεια, η Εξωτερική Πολιτική, η Επιστήμη και η Τεχνολογία, δίχως να ξεκαθαρίζεται εάν το Λονδίνο προτίθεται να παραμείνει μέλος οργανισμών της ΕΕ, όπως η EUROPOL, ή η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας, EYRAΤΟΜ.

Επισημαίνει, επιπλέον, πως η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει τις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα όλων των συνιστώμενων μερών του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία, Βόρεια Ιρλανδία), πως δεν θα πάρει μονομερώς αποφάσεις που ελήφθησαν από περιφερειακές κυβερνήσεις σε σχέση με την ΕΕ, και πως θα δείξει ιδιαίτερη μέριμνα για τις ειδικές σχέσεις βρετανικών κτήσεων όπως η Νήσος Μαν, τα Νησιά της Μάγχης, το Γιβραλτάρ. Επαναβεβαιώνεται, τέλος, πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ενεργοποιηθεί πριν τις 31 Μάρτη.

Ο υπουργός αρμόδιος για το Βrexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, παρουσιάζοντας τη «Λευκή Βίβλο» ισχυρίστηκε πως «η πολιτική και οικονομική επιτυχία μας θα είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η κριτική από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών Εργατικών αρκέστηκε προς το παρόν στο ότι «δεν λέει τίποτε καινούργιο» και ότι «ήρθε πολύ αργά για να γίνει διεξοδική συζήτηση».

Η εξέταση του σχεδίου νόμου συνεχίζεται την ερχόμενη βδομάδα με τρεις μέρες συζητήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων (Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη) που θα καταλήξουν με τη διεξαγωγή μιας νέας ψηφοφορίας. Μετά τη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο νόμου θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή των Λόρδων, με την πιθανή έγκρισή του να αναμένεται στις 7 Μάρτη, προτού σταλεί στη βασίλισσα για τελική έγκριση.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.-- Το παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στην Υεμένη «είναι πιο ισχυρό από ποτέ», εκτιμά η «Ομάδα Διεθνών Κρίσεων» (ICG) (οργάνωση που έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις), επικρίνοντας την πρώτη αμερικανική επιδρομή που διέταξε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών αμάχων (ανάμεσά τους και παιδιά). Το ίδιο 24ωρο αξιωματούχοι της Υεμένης υποστήριξαν ότι «πιθανώς» αμερικανικά πολεμικά πλοία κάνουν το τελευταίο πενθήμερο χρήση πυροβολικού και ρουκετών σε βάρος θέσης τζιχαντιστών στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποσχέθηκε ότι θα φτιαχτεί νέος εβραϊκός εποικισμός στη Δυτική Οχθη «το συντομότερο δυνατό» σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις ακροδεξιών Εβραίων για την προχτεσινή εκκένωση του εποικισμού Αμόνα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, ανακοίνωσε και επίσημα ότι ανάγει «το πρόβλημα των ναρκωτικών σε απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, γι' αυτό κάνω έκκληση να βοηθήσει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών μας», προτρέποντας σε περισσότερους θανάτους τοξικομανών. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον 100 άτομα τραυματίστηκαν μετά από πυρκαγιά που έπιασε σε μεγάλο εργοστάσιο στα ανοιχτά της Μανίλα, ενώ βρίσκονταν σε αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι. Τουλάχιστον τρεις αγνοούνταν.


ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι ενδοαστικές διεργασίες

Εκκλήσεις για κοινές υποψηφιότητες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εν αναμονή πιθανών ανατροπών στην «κούρσα» για την προεδρία της χώρας που ίσως προκαλέσουν σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται βασικοί υποψήφιοι (όπως ο Φρανσουά Φιγιόν, μέχρι πρότινος φαβορί έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που συνεχίζει να εμφανίζεται πρώτη στον α' γύρο), μια ακόμα εξέλιξη ανέδειξε πόσο γοργά συνεχίζονται οι διεργασίες στο χώρο και της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, κείμενο που υπογράφουν διάφοροι διανοούμενοι και απευθύνεται στον υποψήφιο του PS, Μπενουά Αμόν, τον «ανεξάρτητο» υποψήφιο (άλλοτε υποψήφιο του μορφώματος «Μέτωπο Αριστεράς» του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας) Ζαν Λικ Μελανσόν και του υποψηφίου των Οικολόγων Γιανίκ Ζαντό, και ζητούν να υπάρξει «Ενας υποψήφιος, όχι τρεις!»

«Σας καλούμε να διαπραγματευτείτε και γιατί όχι να επιλέξετε ανάμεσά σας εκείνον που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει μια ελπίδα στις επόμενες προεδρικές εκλογές» αναφέρει το κείμενο. Εκτιμάται ότι έτσι «θα ευνοηθεί επειγόντως ένα κίνημα πολιτών που θα συνεισφέρει σε μια απ-επαγγελματοποίηση της πολιτικής προς όφελος μιας δημοκρατίας πιο ζωντανής και πιο κοντά στο λαό», και γίνεται λόγος για το πέρασμα από «μια δημοκρατία καθαρά ανταγωνιστική» σε μια «δημοκρατία συνεργατική». Το νέο αυτό κάλεσμα εντάσσεται στις ευρύτερες διεργασίες που αναζωπυρώνονται στο φόντο και αντιδράσεων είτε στην ενίσχυση του αστικού ευρωσκεπτικισμού, είτε γενικότερα σε πολιτικές προτάσεις όπως τα μέτρα προστατευτισμού που «σηκώνει» αυτές τις μέρες και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που έγινε γνωστή χτες και διενεργήθηκε για λογαριασμό των γαλλικών ραδιοφωνικών δικτύων RMC και Atlantico, καταγράφει ότι το 69% των ερωτηθέντων θέλει πλέον ο Φιγιόν να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία της Γαλλίας. Ως αντικαταστάτης του Φιγιόν προκρίνεται ο Αλέν Ζιπέ. Επίσης, το 29% πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κερδίσουν τη γαλλική προεδρία με τον Φιγιόν και το 57% θεωρεί ότι θα την κερδίσουν με κάποιον άλλον υποψήφιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ