ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε τροχιά νέων εντατικών διεργασιών

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα με ακόμα περισσότερο φανερές τις επιδράσεις των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας για πιθανή συνέχιση της «Διάσκεψης για την Κύπρο» (όπως μετονομάστηκε από «Διάσκεψη για την Ασφάλεια») στις αρχές Μάρτη. Από αυτή την πλευρά, εκτιμάται ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα πυροδοτηθεί ένας νέος γύρος διπλωματικών επαφών και άλλων, πολύμορφων «πρωτοβουλιών», «δράσεων» αλλά και «αντι-δράσεων» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όχι απλά γύρω από την τύχη του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου, αλλά και ευρύτερα γύρω από θέματα που αλληλεπιδρούν είτε με το Κυπριακό είτε με άλλες κρίσιμες εξελίξεις στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Από αυτή την πλευρά πρέπει να εξεταστούν και επισκέψεις όπως αυτές που έκαναν οι ηγέτες Γερμανίας και Βρετανίας στην Τουρκία (αναγνωρίζοντας το ρόλο που έχει η δεύτερη ως «βασικός παίκτης» στη γύρω περιοχή), αλλά και η αποφασιστικότητα με την οποία η Αγκυρα υπερασπίζεται τις επιδιώξεις της (σ.σ. Αιγαίο, Κουρδικό), με το βλέμμα σε ευρύτερες ανακατατάξεις που προχωρούν.

Πάντως, ενδεικτική των ανταγωνισμών που αλληλεπιδρούν και με το Κυπριακό είναι η επιμονή με την οποία κέντρα όπως η Ρωσία προβάλλουν ως ανάγκη την αμεσότερη «ανάμειξη» του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις και την ίδια τη Διάσκεψη. Χτες, ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, επανέφερε το ζήτημα, σε αντίθεση με όσους υποστηρίζουν ότι η σύνθεση της Διάσκεψης είναι δεδομένη και δεν πρέπει να αλλάξει. Σε μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό θα ήταν χρήσιμη η παρουσία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ο Οσάτσι, τονίζοντας πως «η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει». Πρόσθεσε ότι η χώρα του εύχεται να είναι «όλα καλά» σε αυτή τη Διάσκεψη, κάτι που θα διασφαλίσει καλύτερα η συμμετοχή των μελών του ΣΑ.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου «Δημοκρατικός Συναγερμός» (ΔΗ.ΣΥ.) άρθρο του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού για το Κυπριακό του κόμματος, Χαράλαμπου Σταυρίδη, στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «για να επιλυθεί το Κυπριακό, πέρα από τη ρεαλιστική και ψύχραιμη αντιμετώπιση των δεδομένων από την ελληνοκυπριακή κοινότητα», χρειάζεται «η επίλυση του Κυπριακού να εξυπηρετεί στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, και ιδιαίτερα του Ταγίπ Ερντογάν».

Χτες, ο Σταυρίδης, απαντώντας σε επικριτές του, μίλησε για «αυθαίρετες παρερμηνείες» που του αποδίδουν, διερωτώμενος αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως «η Τουρκία θα λύσει το Κυπριακό επειδή μια καλή ημέρα αντιλήφθηκε πόσο πολύ μας αδίκησε και θέλει να επανορθώσει». Επίσης, επανέλαβε την εκτίμησή του πως η Τουρκία «θα προχωρήσει σε λύση μόνο εάν θεωρεί πως αυτό είναι και προς το δικό της συμφέρον και πως έτσι εξυπηρετούνται στρατηγικά της συμφέροντα». Ακόμα, πρόσθεσε πως «εάν το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και το δικό μας συμφέρον δεν εξυπηρετούνται ταυτόχρονα, πολύ απλά δεν θα προχωρήσει η παρούσα διαδικασία».

Στην Αθήνα ο Αϊντε

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα να βρεθεί ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Χτες, στην ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, που συναντήθηκε και με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι δυο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν και στο θέμα που η Τουρκία θέτει όλο και περισσότερο ως όρο για τη συνέχιση των προσπαθειών «λύσης», ζητώντας εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ για τους Τούρκους που θα επισκέπτονται την Κύπρο. Μάλιστα, η Τουρκία φέρεται να δίνει τέτοια σημασία στο συγκεκριμένο θέμα, όσο και στην παραμονή έστω ενός μικρού μέρους των στρατευμάτων της στην Κύπρο.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην επιφάνεια αντιθέσεις αλλά και συγκλίσεις των δύο πλευρών

Οι δυο πλευρές συμφωνούν στη σημασία που έχει η διασφάλιση της «περιφερειακής σταθερότητας» και η «αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας»

Από τη χτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν
Από τη χτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Διμερείς διαφωνίες που παραμένουν, αλλά και πεδία στα οποία τα συμφέροντα των δύο πλευρών μπορούν να «συναντηθούν», αναδείχθηκαν κατά τις επαφές που είχε χτες στην Αγκυρα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο συζητήθηκε η συνεργασία στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση», αλλά και - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας - «τα πιθανά κοινά βήματα στη Συρία». Ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε πως με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η στήριξη που η Γερμανία μπορεί να προσφέρει στην Τουρκία σχετικά με «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι σημαντική». Μάλιστα, φέρεται να επισήμανε ότι «η διεθνής τρομοκρατία δεν είναι ένα θέμα το οποίο μια χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Χρειάζεται διεθνής συνεργασία. Ως δύο σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πιστεύω ότι η συνεργασία με τη Γερμανία που είναι και μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS (σ.σ. "Ισλαμικού Κράτους") πρέπει να συνεχιστεί όπως κάναμε και για την Ουκρανία».

Αλλά και η γερμανική «Ντόιτσε Βέλε» μετέδωσε τις επισημάνσεις που έκανε η Μέρκελ σχετικά με τα συμπεράσματα από την απόπειρα πραξικοπήματος, εκτιμώντας ότι «είδαμε πώς ο τουρκικός λαός αντιστάθηκε για τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία». Επίσης, το γερμανικό δίκτυο εστίαζε και στα «κύρια κοινά γεωπολιτικά ενδιαφέροντα» που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση: «Την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας». Συνεχίζοντας, ο συντάκτης του συγκεκριμένου ρεπορτάζ στάθηκε και στις διευκρινίσεις του Ερντογάν ότι συζητήθηκε πώς οι δυο χώρες μπορούν να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση της κατάστασης σε Ιράκ και Συρία.

Ακόμα, στη συζήτηση θίχτηκε και η κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν πολλές διευκρινίσεις ή άλλες πληροφορίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η Μέρκελ αναφερόμενη στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, τη συνέχεια της οποίας η Αγκυρα ουσιαστικά αμφισβητεί και με τις νέες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε: «Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι η συνέχιση των συζητήσεων και η εξεύρεση λύσεων», επιβεβαιώνοντας έτσι τη σημασία που το Βερολίνο αποδίδει στη διατήρηση διαύλων με την Αγκυρα, χωρίς αυτό να ακυρώνει αντιθέσεις, μέχρι και συγκρουόμενα συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα έθεσε στις συναντήσεις το ζήτημα της έκδοσης των 40 Τούρκων στρατιωτικών και άλλων που βρίσκονται στη Γερμανία και η ίδια θεωρεί συμμέτοχους στην απόπειρα πραξικοπήματος, χωρίς ωστόσο να πάρει τις προσδοκούμενες απαντήσεις, με την Μέρκελ να σημειώνει ότι η κυβέρνησή της θα σεβαστεί την «αμερόληπτη αξιολόγηση» των (γερμανικών) δικαστηρίων.

Επίσης, η Μέρκελ αναφέρθηκε και στις προωθούμενες αλλαγές στο σύνταγμα της Τουρκίας, ζητώντας «να γίνει ό,τι απαιτείται ώστε να διασφαλιστούν ο κοινωνικός πλουραλισμός και η διάκριση των εξουσιών σε έναν τόσο βαθύ πολιτικό μετασχηματισμό», αλλά και προτείνοντας την παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ κατά τη διεξαγωγή του προσεχούς δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Τέλος, ο Ερντογάν φέρεται να αντέδρασε όταν η Μέρκελ χρησιμοποίησε τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία», λέγοντας «σας παρακαλώ μη χρησιμοποιείται αυτόν τον όρο. Ως μουσουλμάνος Πρόεδρος δεν μπορώ να τον αποδεχτώ» και την Γερμανίδα ηγέτιδα να αναγνωρίζει διαφορές μεταξύ του όρου «ισλαμικός» και «ισλαμιστικός» και να δηλώνει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στο σεβασμό της ανεξιθρησκείας.


Προσπάθεια αποπροσανατολισμού... και στράτευσης με τις επιδιώξεις των αστών

Ενώ οι διεργασίες για το Κυπριακό περιπλέκονται και με τη νέα όξυνση στο Αιγαίο, τις συνεχείς παραβιάσεις και προκλήσεις του τουρκικού κράτους, δυναμώνουν οι προσπάθειες διαφόρων υπερασπιστών της διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό, γνωστών υποστηρικτών του καταψηφισμένου Σχεδίου Ανάν και μεταξύ αυτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που υποβαθμίζουν τις διεθνείς διαστάσεις του προβλήματος, ως πρόβλημα πρωταρχικά εισβολής και κατοχής των τουρκικών δυνάμεων το 1974.

Οι θέσεις που προβάλλονται περιορίζουν τις αιτίες του Κυπριακού στην κατάσταση που υπήρχε στο Νησί τη δεκαετία του 1960, που εκφραζόταν με συχνές εντάσεις ανάμεσα σε μερίδες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Κατάσταση βέβαια που και αυτή αντανακλούσε την παρέμβαση της Βρετανίας, την όξυνση ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, πλαίσιο μέσα στο οποίο καταγράφονταν και οι επιδιώξεις του τουρκικού κεφαλαίου και οι «κόντρες» ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης.

Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη, άρθρο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τριγάζη στην «Αυγή» έκρινε σκόπιμο, ελάχιστα 24ωρα μετά τη νέα πρόκληση στα Ιμια, να τονίσει μεταξύ άλλων για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό: «Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση Ερντογάν ότι από το 2002 απομακρύνθηκε από το δόγμα Ετσεβίτ ότι "το Κυπριακό λύθηκε το 1974", δηλώνοντας έκτοτε ότι επιθυμεί λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ»

Ενώ στη συνέχεια χαρακτήριζε «μύθο» το ότι «το Κυπριακό ως πρόβλημα δημιουργήθηκε το 1974 και είναι μόνο πρόβλημα εισβολής και κατοχής», ουσιαστικά υποβαθμίζοντας την επιλογή της τουρκικής πλουτοκρατίας να χρησιμοποιήσει στρατιωτική εισβολή - κατοχή για να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Στην ίδια επικίνδυνη γραμμή κινείται και σχετική τοποθέτηση του Ν. Φίλη, στελέχους και πρώην υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τέτοιες προσεγγίσεις, σε μια περίοδο που συνολικά τα αστικά επιτελεία στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό καλλιεργούν κλίμα «εφησυχασμού» και προετοιμασίας του εδάφους για αποδοχή της παρουσίας (με κάποια μορφή) τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο Νησί, είναι πολύ επικίνδυνες. Δηλαδή, ενώ προωθείται διχοτομική λύση - δύο κρατών και ενισχύονται οι κίνδυνοι διαιώνισης των συνεπειών της τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, προβάλλονται θέσεις υποβάθμισης της εισβολής - κατοχής.

Και ενώ κλιμακώνονται οι επικίνδυνοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή, επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός από το κύριο, επιδιώκεται η απόκρυψη των επιδιώξεων της αστικής τάξης της Τουρκίας να προωθήσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στο Αιγαίο σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ