ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Παραμένουν στους καταπέλτες με εφόδιο την αλληλεγγύη του λαού

Δίνουν αγώνα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι δίκαιος και αναγκαίος (φωτ. από την απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στον Πειραιά την Πέμπτη)
Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι δίκαιος και αναγκαίος (φωτ. από την απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στον Πειραιά την Πέμπτη)
Σε πλήρη εξέλιξη είναι το δεύτερο απεργιακό 48ωρο των ναυτεργατών, οι οποίοι σήμερα «μετρούν» 4 μέρες στους καταπέλτες, δίνοντας έναν αγώνα μαζικό, αποφασιστικό, με ανάγλυφη τη σφραγίδα των ταξικών δυνάμεων. Εναν αγώνα που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, τα φτωχά λαϊκά στρώματα των νησιών, όλο το λαό. Γι' αυτό και φουντώνει η συμπαράταξη με τους ναυτεργάτες από συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, με τον πρώτο λόγο να έχουν τα νησιά, ενώ ακόμα και δημοτικά συμβούλια νησιωτικών δήμων έχουν πάρει θέση με ομόφωνες αποφάσεις, ξεκάθαρα, υπέρ των ναυτεργατών.

Πρόκειται για μία απεργία με καθάρια τα ταξικά χαρακτηριστικά. Από τη μια οι ναυτεργάτες και μαζί τους συντεταγμένοι στους καταπέλτες και στα λιμάνια, εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι της στεριάς και από την άλλη οι εφοπλιστές, το μονοπωλιακό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, η συγκυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τη φωτιά άναψε το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή με τίτλο: «Για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις». Ενα νομοσχέδιο που προδιαγράφει την ένταση της επιθετικότητας της αντιλαϊκής πολιτικής, όχι μόνο σε βάρος των ναυτεργατών τους οποίους καταδικάζει να δουλεύουν στα καράβια σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας, θύματα του δουλεμπορικού κυκλώματος, χωρίς ΣΣΕ, εργασιακά δικαιώματα, συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Αλλά σμπαραλιάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο. Παραδίδει τις υποδομές, τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών στα μονοπώλια και μάλιστα «καθαρά από εργασιακά δικαιώματα», υπονομεύοντας την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αλληλεγγύη από αγρότες

Η επιχείρηση της κυβέρνησης με τους μηχανισμούς της να συκοφαντήσει, να λοιδορήσει και να ανακόψει τον αγώνα των ναυτεργατών, βάζοντας μπροστά μια μεμονωμένη ομάδα μεγαλοαγροτών της Κρήτης -που σε κάθε απεργία αναλαμβάνουν τη «βρώμικη δουλειά»- και τον περιφερειάρχη Κρήτης δεν μπορεί να πείσει κανέναν.

Εμφανίζονται να «κλαίνε» για τα «ευπαθή τους προϊόντα», αξιώνοντας με θράσος να σπάσει ο αγώνας των ναυτεργατών, για να δρομολογηθεί καράβι να τα μεταφέρει. Την απάντηση σε αυτές τις αθλιότητες έχουν δώσει ήδη αγρότες της Ιεράπετρας μέσα από την επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου παραγωγών εκτός εποχής κηπευτικών και αγροτικών δραστηριοτήτων φυτικής παραγωγής του Δήμου Ιεράπετρας «ΗΣΙΟΔΟΣ».

«Κύριοι της ΠΝΟ - αναφέρεται στην ανακοίνωση των αγροτών - γνωρίζετε πολύ καλά πως σε κάθε σας κινητοποίηση αυτοί που πραγματικά πλήττονται είμαστε εμείς οι παραγωγοί των πρωίμων κηπευτικών». Ομως, όπως συμπληρώνει, «Ολοι βρισκόμαστε σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης. Αυτό που συνομολογείται από όλους τους εργαζόμενους για το τι χρειάζεται για να αντεπεξέλθουμε σε όλα αυτά τα δεινά, είναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ο κοινός ΑΓΩΝΑΣ. Η θεωρία τού ο θάνατός σου η ζωή μου, δεν αποσκοπεί πουθενά μιας και με τα σημερινά δεδομένα, αν δεν στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, θα βουλιάξουμε όλοι, ένας ένας διαδοχικά. Δεν σας ζητάμε να υποστείλετε τη σημαία του αγώνα σας ούτε μια στιγμή και θα είμαστε δίπλα σας μέχρι τη δικαίωσή σας. Σας κάνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ, είναι στην ευχέρειά σας, σε μια συνάντηση που θα επιδιώξουμε μαζί σας πολύ σύντομα, να καταστρώσουμε σχέδιο για κοινό αγώνα ώστε να πιέσουμε την κυβέρνηση από κοινού και για αιτήματα κοινά, όπως, ασφαλιστικό, υγεία, φορολογικό κλπ. Ενας κοινός αγώνας, θα αφοπλίσει και την κυβέρνηση, να προβεί σε λύσεις απαράδεκτες όπως συνηθίζει, θα δυναμώσει τον αγώνα όλων μας και οι διαπραγματεύσεις σας θα έχουν μεγαλύτερες προοπτικές. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ», καταλήγει.

«Είναι και δικός μας αγώνας»

Στη Χίο το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δηλώνοντας ξεκάθαρα τη συμπαράταξή του με τους ναυτεργάτες. Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου θεωρεί ότι κυβέρνηση και ακτοπλόοι εφοπλιστές, που έχουν μετατρέψει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες (...) σε χώρο εκμετάλλευσης των νησιωτών και ναυτεργατών, έχουν τεράστιες ευθύνες, γι' αυτό καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτο το νομοσχέδιο του ΥΝΑ». «Συμπαραστεκόμαστε - υπογραμμίζει - στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, που είναι και αγώνας της Χίου».

Ενδεικτικά αναφέρεται στο ψήφισμα ότι η Χίος έχει μείνει χωρίς σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, μετά την αποδρομολόγηση με το «έτσι θέλω» του πλοίου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» από τη ΝΕΛ, δίνοντας μία ακόμα κατάλληλη απάντηση στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης μέσω του υπουργού Ναυτιλίας να λοιδορήσει τον αγώνα των ναυτεργατών. Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει και το μέγεθος της πρόκλησης της κυβέρνησης που την Παρασκευή έστειλε στους ναυτεργάτες επιστολή (του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας) εκφράζοντας «ανησυχία» «για την εύρυθμη και απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων συγκοινωνιών» και «την αποκοπή των κατοίκων της νησιωτικής χώρας με την ηπειρωτική Ελλάδα, με σύνοδες συνέπειες την ομαλή διαβίωση των κατοίκων»!

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών έχει εγκρίνει ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, μετά από πρόταση των συμβούλων του ΚΚΕ.

«Ολοι στους καταπέλτες»

Ενώ τα Εργατικά Κέντρα Λέσβου, Β. Δωδεκανήσου, Σάμου κ.ά. καλούν σε συμπαράσταση, πάνω στους καταπέλτες με τους ναυτεργάτες διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς και «πλοία σύγχρονα - ασφαλή, για την απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση νησιών με την ηπειρωτική χώρα, που θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές. Καμιά ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών. Οχι στην κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».


Πατριδογνωμόνιο
Προς Ηλιθίους Επιστολής το ανάγνωσμα Πρόοοοσχωμεν...

Φονικό όπλο ικανό να τρομοκρατήσει κοτζάμ υπουργό τρικομματικής κυβέρνησης, περί τη σωματική του ακεραιότητα μάλιστα, καμιά σαρανταριά εκλεγμένοι πρόεδροι συνδικάτων και σωματείων! ΠΑΜΕ σαν άλλοτε που είναι όμως ίδιο και τώρα. Πάμε ολοταχώς στο νεκροταφείο των ζόμπι που ολοζώντανα, και μερικά εκλεγμένα, κορδώνονται με τον αρχιβασανιστή να εκφωνεί επικήδειο του αμέσου μέλλοντός μας. Από τον Βρούτση ως τους τριακόσιους του Αμβροσίου, καμιά απορία δε χωράει στο γιατί στα μαρτυρικά Καλάβρυτα είχε τέτοια υψηλά ποσοστά η χρυσή μαυραυγή. «Είναι θέμα Παιδείας» ψιθύριζαν ή και ούρλιαζαν τότε κάποιοι, αμέσως μετά τις εκλογές, όταν κατάπληκτοι ανακάλυπταν πως οι χουντικοί είναι πολύ περισσότεροι απ' όσους είχαν φανταστεί και πράγματι «ζουν ανάμεσά μας»...

Οποιος πυροβολάει στον αέρα καταμεσής της πρωτεύουσας, ανάμεσα σε κόσμο, δεν είναι άλλος απ' τον πραγματικό «νόμο» τους και την πραγματική «τάξη» τους. Είναι αόρατος κι οι κάμερες τον δείχνουν μόνον πλάτη. Χουχουλιάρικη που είναι η δημοκρατία μας με τα παλικάρια της! Ολη στοργή και προδέρμ... Το δίλημμά της απλούστατο και εκπαιδευτικό: «Ναζί κανείς ή να μη ζει». Πολιτισμός εικόνας μαυριδερής και ψεύτικης. Προς Ηλιθίους επιστολής το ανάγνωσμα πρόσχωμεν: Δείτε τη φωτογραφία με τη σπασμένη πόρτα και τους πεταμένους φακέλους. Βάζο δεν έσπασε. Περιεκόπησαν τα άνθη λόγω φτώχειας εθνικής. Κάτι λουλούδια μόνο, εν πλήρει εξαρτύσει, ζμπρώξαν και βάρεσαν κάτι λαϊκά τσογλάνια, εκλεγμένα από λαϊκά λαμόγια, προϊόν ενός αμετανόητα αντιστασιακού λαού. Δείτε καλά. Υπό τους ήχους των χουντοπυροβολισμών την επομένη, μπορείτε να φανταστείτε και τα ρόπαλα που δεν είχαν, και τις κουκούλες που δε φόραγαν, και κυρίως το σκοπό να αιχμαλωτίσουν τον υπουργό και να ζητήσουν λύτρα θα κατανοήσετε. Δείτε καλά πιστοί! Την ένδεια λόγων του Δένδια ίνα μη εκλάβετε ως τη μεγίστη των ύβρεων και παρασυρθείτε. Κι ενώ σαλτάριζε ο Πορτοσάλτε μην και τυχόν τσαλακωθεί μια τρίχα υπουργού απ' τις αδέσποτες στο Α' Νεκροταφείο. Κι ενώ οι Ισραηλινοί βομβάρδιζαν συριακά εδάφη. Κι ενώ η πλατεία Ταχρίρ γέμιζε πτώματα. Κι ενώ ο Καπερνάρος αυτοτραυματιζόταν εν ονόματι της διαφάνειας. Κι ενώ κάποιοι θυμόντουσαν την «υπόθεση Λαμπράκη» χάρη σ' ένα τσόκαρο. Αποδείχτηκε πάλι θέμα Παιδείας. Και ποιος ν' ασχοληθεί... Οχι με τη συρρίκνωση κι αν θα έχει σχολή στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα η σοφή «Αθηνά», σχέδιο εξοικονόμησης το λένε, εξορθολογισμού, κι άλλα τέτοια βαρύγδουπα αρχαιοπρεπή. Αλλά με το κλείσιμο και την απομάκρυνση από τη Ρόδο του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.

Χρόνια λειτουργίας δεκατέσσερα. Χίλιοι ενεργοί φοιτητές. Διεθνής αναγνώριση. Ανασκαφές στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Γλώσσες της Μεσογείου, διακόσιοι καθηγητές, δεκάδες μεταπτυχιακά. Ολα τούτα ξηλωμένα από το «νησί», όπως αποκαλείται και διδάσκεται στο σίριαλ Σουλεϊμάν, η Ρόδος. Πυλώνας του έρμου Καστελόριζου, στην πύρινη περιοχή των ενεργειακών οικοπέδων και της ακήρυχτης ΑΟΖ, στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Είναι θέμα Παιδείας, ταξικό κι επομένως λαϊκό και εθνικό, να αναλύεις τις αντικειμενικές συνθήκες κι ανάγκες ξεχωρίζοντάς τες απ' την προπαγάνδα των μοιραίων κι άβουλων των ημερών... Αλλο το μελάνι της σουπιάς κι άλλο η μελάνη του γραφιά. Η χούντα ήθελε «κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο». Η γαλαζοπράσινη μεταπολίτευση ήθελε «κάθε πόλη και κάτι σαν πανεπιστήμιο, κάθε χωριό κι ένα τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ». Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Πενήντα χρόνια σχεδόν μετά απ' όλ' αυτά στόχος επετεύχθη. Το όραμα παίρνει σάρκα και οστά. Και μπόνους εδρών. Το νόμπελ του αστικού νομικού πολιτισμού το λένε επίταξη. Για την κοινωνική γαλήνη. Οπως επί Βενιζέλου ήταν η εκτόπιση για τη ζωοκλοπή και το ιδιώνυμο για τα υπόλοιπα. Η δε εικόνα του λαού και του τόπου μπορεί τώρα να καταδειχτεί. Ο ΚΚες θα συλληφθεί κι ο χρυσαυγίτης θα πυροβολεί. Αυτό δεν είχε πει κι ο Κολοκοτρώνης;


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ