ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Διάβημα διαμαρτυρίας στην τσεχική κυβέρνηση

ΠΡΑΓΑ.-

Τις προσπάθειες ανάμειξης της κυβέρνησης της Τσεχίας στις εσωτερικές υποθέσεις του Νησιού της Επανάστασης, καταδίκασε η Κούβα, που κατέθεσε χθες διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως δήλωσε ο επιτετραμμένος της κουβανικής πρεσβείας στην Πράγα, Αϊμέ Ερνάντες Κεσάδα, το διάβημα διαμαρτυρίας αφορά στην εκπόνηση προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών, που χρηματοδοτεί «μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προώθηση της δημοκρατίας» σε αρκετές χώρες της οικουμένης, ανάμεσά τους, φυσικά, και η Κούβα. «Το διάβημα δηλώνει σαφέστατα... ότι η Κούβα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε πίεση ή ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις και ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κουβανικού λαού θα εξακολουθήσει να οικοδομεί και να βελτιώνει τη δική της κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται ...βρώμικες χρηματοδοτήσεις», τόνισε ο Ερνάντες Κεσάδα, που πρόσθεσε ότι το διάβημα, επίσης, κατηγορεί το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας ότι χρησιμοποιεί τις «αποκαλούμενες μη-κυβερνητικές οργανώσεις να έχουν καλές σχέσεις με τρομοκράτες κουβανικής καταγωγής και με εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Κρίπατς, δήλωσε ότι το πρόγραμμα έχει στόχο την επιλογή τσεχικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, που προωθούν «την κοινωνία των πολιτών και την ειρηνική και δημοκρατική ανάπτυξη των χωρών»...

Υπενθυμίζεται ότι πολλάκις η κυβέρνηση της Τσεχίας και η διπλωματική της αποστολή στην Αβάνα έχει αναμειχθεί ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ανατροπής της Κουβανικής Επανάστασης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απέλαση Αμερικάνου ακολούθου για κατασκοπία

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ανακήρυξε τον Τζον Κορέια, στρατιωτικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και διέταξε την απέλασή του με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Απέλαση και όχι σύλληψη για τις παράνομες επαφές του Κορέια με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες, καθώς ο Κορέια λόγω της διπλωματικής του ιδιότητας χαίρει ασυλίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Κορέια ήταν το επίκεντρο του δικτύου κατασκοπίας που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ενεργούσε με στόχο την απόσπαση άκρως απορρήτων εγγράφων και πληροφοριών. Πληροφορίες κρίσιμης σημασίας που απειλούν την ασφάλεια της Βενεζουέλας.

Ειδικά σε περίοδο που κορυφώνονται οι πιέσεις και οι απειλές εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ενώ ποτέ δεν έχουν σταματήσει οι προσπάθειες διοργάνωσης συνθηκών ανατροπής ή πραξικοπήματος. Ενδεικτικών των προθέσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστικών της σχεδίων ήταν οι απαντήσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Νεγρεπόντε κατά τη χτεσινή κατάθεσή του στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας. Ερωτώμενος από τους γερουσιαστές αναφορικά με άλλες απειλές και σημεία κρίσης κοντά στην αμερικανική επικράτεια, ο Νεγρεπόντε διατύπωσε την έμμεση απειλή: «Ο Πρόεδρος Τσάβες επιδιώκει στενότερους δεσμούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προκλητική επίθεση κατά της Κούβας

Το απαράδεκτο ψήφισμα, που μιλάει για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Τους αντικουβανούς μισθοφόρους που εκπαιδεύονται στο Μαϊάμι με στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού, το Ευρωκοινοβούλιο δεν τους ...βλέπει πουθενά
Τους αντικουβανούς μισθοφόρους που εκπαιδεύονται στο Μαϊάμι με στόχο την ανατροπή του σοσιαλισμού, το Ευρωκοινοβούλιο δεν τους ...βλέπει πουθενά
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριας μας Α. ΦΩΤΑΚΗ).--

Με ένα απαράδεκτο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, και με μία συζήτηση περί της δήθεν καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσπάθησε για ακόμα μία φορά να λασπολογήσει, ακολουθώντας την πεπατημένη οδό της αμερικανικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης - παρωδίας επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί η κυβέρνηση της Κούβας ως μία στυγνή δικτατορία, που καταδυναστεύει τους πολίτες και καταστρατηγεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Πέραν του κοινού ψηφίσματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, και η ομάδα της GUE (της Ενωτικής Αριστεράς) επιχείρησε ένα ύπουλο χτύπημα ενάντια στην Κούβα και την κυβέρνησή της, με ένα εξίσου απαράδεκτο ψήφισμα, το οποίο απορρίφθηκε, με την υιοθέτηση της κοινής πρότασης. Οι «αριστεροί της Ευρώπης» προσπάθησαν να συνδέσουν μεταξύ άλλων το εμπάργκο με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας στο ψήφισμα ότι «εκτιμώντας, ωστόσο, ότι αυτή η επιθετική και παράνομη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ουδόλως δικαιολογεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»...

Στα πλαίσια της πολυμέτωπης επίθεσης στο νησί της Επανάστασης έγινε και η ερώτηση της Ευρωβουλευτού Σεσίλιας Μάλστρομ, από την ομάδα των Φιλελευθέρων, προς το Συμβούλιο, η οποία υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να φυλακίζονται άνθρωποι για τις πολιτικές τους απόψεις και να κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες χωρίς ιατρική περίθαλψη...

Απαντώντας ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου επισήμανε ότι η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειες για ειρηνική μετάβαση της Κούβας στη δημοκρατία...

Επιβεβαίωσε, επίσης, για ακόμα μία φορά τον υπονομευτικό ρόλο της ΕΕ για την Επανάσταση, υποστηρίζοντας ότι είναι σε συνεχή επαφή με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Κούβα, ωστόσο δεν είναι σε θέση να επέμβει με άλλον τρόπο πέραν του διαλόγου, καθώς αυτό «θα σήμαινε επιδείνωση της κατάστασης του Κουβανικού λαού».

Ξεκάθαρη η θέση του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αντιδρώντας τόσο στο κοινό ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στην απαράδεκτη θέση της GUE, σημείωσε χαρακτηριστικά στην αιτιολόγηση ψήφου της:

«Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ εκφράζουν την ολόπλευρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον ηρωικό λαό της Κούβας και στην κυβέρνησή του.

Πάνω από 40 χρόνια, παρά την τρομοκρατία, τις επεμβάσεις, τον οικονομικό αποκλεισμό από τους ιμπεριαλιστές, η κουβανική επανάσταση είναι ζωντανή και ο σοσιαλισμός οικοδομείται παρά τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Αποτελεί παράδειγμα και ασκεί μεγάλη επίδραση πρώτα απ' όλα στους λαούς της Λατινικής Αμερικής. Γι' αυτό και συναντά τη λυσσαλέα αντίδραση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και όλων των ειδών τους υπηρέτες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αυτό ακριβώς εκφράζει και το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια του ΕΚ, στις 2/2/2006.

Προβάλλει υποκριτικά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ονομάζοντας πολιτικούς κρατούμενους έμμισθους πράκτορες της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αβάνα.

Υποστηρίζει αδρά χρηματοδοτούμενους ανθρώπους και οργανώσεις, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν το σοσιαλισμό και να μετατρέψουν την Κούβα σε επαρχία των ΗΠΑ, παραδίδοντας στις πολυεθνικές το φυσικό της πλούτο.

Αγνοεί προκλητικά το αμερικανικό εμπάργκο και τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ για την άρση του, σιωπά για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που είναι άδικα φυλακισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες, προστατεύει έμμεσα το δολοφόνο Καρίλες, υπεύθυνο για τη δολοφονία 75 ανθρώπων, ο οποίος φιλοξενείται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ψήφισμα made in USA, που αποδεικνύει πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν την ίδια ιμπεριαλιστική πολιτική. Αποδεικνύει πως οι ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είναι ανύπαρκτες μπροστά στην υπεράσπιση του καπιταλισμού.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε αυτό το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι και Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών), καθώς και το ψήφισμα της GUE/NGL, το οποίο υιοθετεί την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για την Κούβα, δίνοντας "αριστερό άλλοθι" στη συκοφαντική επίθεση».

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Εκδήλωση για την επέτειο της Επανάστασης

Εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 46 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, την Κυριακή 5 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντεζ, ενώ νεανικό συγκρότημα θα παίξει και θα τραγουδήσει λατινοαμερικανικά τραγούδια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ