ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ξεσηκωθείτε!

Σε πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 6 Φλεβάρη κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ στον κλάδο

Από τη χτεσινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής
Από τη χτεσινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής
«Ξεσηκωθείτε, τα γκρεμίζουν όλα». Με αυτό το σύνθημα το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία του κλάδου, τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη, προβάλλοντας και διεκδικώντας το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής, μέρος της οποίας αποτελεί και η άγρια επίθεση των τραπεζιτών για την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Παράλληλα, η χτεσινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ στον κλάδο αποφάσισε την οργάνωση συγκέντρωσης - συζήτησης για τις εξελίξεις, καλώντας όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες σε μαζική συμμετοχή. Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 9 Φλεβάρη, στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας (Σίνα 16), ώρα 4.30.

Αμεσα μέτρα

Μπροστά στην απεργία του κλάδου, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις κλιμάκωσης του αγώνα. Να προετοιμάσουν την απεργία με στάσεις εργασίας και πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων, τη δημιουργία απεργιακών επιτροπών αγώνα. Με μαζικές και δημόσιες παρεμβάσεις, συντονισμένες με άλλους κλάδους που δέχονται την εργοδοτική επιθετικότητα.

Οι ταξικές δυνάμεις προβάλλουν την αναγκαιότητα να δοθεί μέσα από την απεργία αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική προκλητικότητα, στο σύνολο της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής. Να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων που αφορούν στο ωράριο, στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στις παραχωρήσεις προς τους τραπεζίτες, που κατά καιρούς έχουν υπογράψει είτε η ΟΤΟΕ είτε οι επιμέρους Σύλλογοι. Να παλέψουν για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης, σύμφωνα με τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση κρίσιμο είναι το ζήτημα της αποκάλυψης του ρόλου που παίζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και της ενημέρωσης των εργαζομένων για τις πολιτικές αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή επίθεση του τραπεζικού κεφαλαίου, τις συνέπειες αυτής στα δικαιώματα των εργαζομένων και της αναγκαιότητας συσπείρωσης στις ταξικές δυνάμεις.

Χέρι χέρι κυβέρνηση - τραπεζίτες

Το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, μπροστά στην αδιάλλακτη στάση των τραπεζιτών, αλλά και την απλόχερη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση. Μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Απασχόλησης, ο διοικητής της Εθνικής Τ. Αράπογλου δήλωσε προκλητικά πως «ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε στην επιστολή μας προς την ΟΤΟΕ», ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος, για άλλη μια φορά, ζήτησε τα δύο μέρη να δώσουν μια ευκαιρία στον «κοινωνικό διάλογο». Οι συναντήσεις υπουργείου - τραπεζιτών θα συνεχιστούν και σήμερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χτες και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που του τέθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε με πρωτοβουλία της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Επί της ουσίας επικρότησε, δικαιολόγησε και παρήσχε πλήρη κάλυψη στην πρωτοβουλία των τραπεζιτών, την οποία απέδωσε στις συνθήκες του ανταγωνισμού και στο γεγονός ότι οι τράπεζες είναι πλέον ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ετσι, ανέφερε κυνικά ότι «οι τραπεζικός κλάδος λειτουργεί με βάση τις αρχές του ανταγωνισμού. Οι τράπεζες λειτουργούν σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις». Και αυτό κατά τον υπουργό, «αποτελεί μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα μας...». Στην ίδια κατεύθυνση και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ισχυρίστηκε ότι «οι τράπεζες ή θα ανταγωνίζονται ή θα συνεργάζονται σε θέματα εργασιακών σχέσεων», ενώ ερωτώμενος αν οι διοικητές των τραπεζών τον είχαν ενημερώσει ότι δεν προτίθενται να υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «δεν είναι υποχρεωμένοι να με ενημερώνουν για τις εργασιακές σχέσεις».

Κοροϊδεύει και για τις «αυξήσεις»

Αλλά και στο θέμα της εισοδηματικής πολιτικής, ο υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε επί της ουσίας να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν οι χορηγούμενες αυξήσεις οδηγούν σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων. Αντ' αυτού περιορίστηκε στην τετριμμένη δήλωση ότι «ήταν οι μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις που μπορούσαμε να δώσουμε υπό τις συγκεκριμένες δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που διανύουμε»...

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις

Συγκέντρωση χτες και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ. Κλιμακώνουν και οι εργάτες της Ζώνης

Μια πρώτη δυναμική απάντηση στους βιομηχάνους έδωσαν χτες οι λογιστές της Αθήνας που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία η οποία κατέληξε στα γραφεία του ΣΕΒ, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2006 με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα.

Οι λογιστές συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ενωσής τους όπου και κατήγγειλαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ κατ' εντολή του κεφαλαίου και που αυτή την περίοδο εκφράζεται με την προσπάθεια κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Θωμάς Κακαβάς, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας, «στον αγώνα που ξεκινάμε δεν είμαστε μόνοι μας. Η εργατική τάξη στο σύνολό της, απορρίπτει την επιχείρηση κατάργησης των συμβάσεων και θα δώσει απάντηση στις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις».

Κλιμακώνουν στη Ζώνη

Τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς ο απεργιακός τους αγώνας για την υπογραφή τοπικής Σύμβασης Εργασίας διανύει ήδη την τέταρτη βδομάδα.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, αφού εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Ν/Ζώνης, καλεί όλα τα συνδικάτα να δείξουν με τη σειρά τους έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνουν οι άνεργοι - υποαπασχολούμενοι στη Ν/Ζώνη συσπειρωμένοι γύρω από το συνδικάτο τους.

Την ίδια στιγμή η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχει νεκρώσει μετά την προχτεσινή παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, ο οποίος με προφορική εντολή του, ανέστειλε την έκδοση αδειών εκτέλεσης εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων, όσων δεν εντάσσονται στο προβλεπόμενο από τις διατάξεις νόμου Μητρώου Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας είναι ότι από τους 600 και πλέον εργολάβους που δραστηριοποιούνται στη Ν/Ζώνη, μόνο 134 πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο.

Καμιά ανοχή!

Την προσπάθεια του τραπεζικού κεφαλαίου, να καταργήσει τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζόμενους στις τράπεζες καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.

«Η ενέργεια αυτή είναι στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας και εντάσσεται στη συνολική και γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και άρα αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους» σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα του κεφαλαίου. «Η διεκδίκηση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2006, είναι μονόδρομος για μας» καταλήγει η Ομοσπονδία.

Την «εταιρική» ομοφωνία κυβέρνησης, βιομηχάνων και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στο νέο ξεθεμέλιωμα των εργατικών δικαιωμάτων, καταγγέλλει και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και καλεί τους εργαζόμενους στη γραμμή της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του για να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

Το ΕΚΝ απορρίπτει τη λογική της ΓΣΕΕ, η οποία κινείται στα πλαίσια του «εφικτού», της «ρεαλιστικότητας» και οδηγεί στην «αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος» και ξεκαθαρίζει: «Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα είναι αποτελεσματικός όσο δυναμώνει η αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση - συμμαχία για τη διεκδίκηση βαθιών ριζικών αλλαγών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».

Ανακοίνωση καταδίκης των σχεδίων των τραπεζιτών εξέδωσε και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξαθλίωση - πιλότος για όλη την εργατική τάξη

Εργάτες και υπάλληλοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, τονίζει η ΤΑΔΗΣΥ. Την καταδίκη τους εκφράζουν και οι ταξικές Ομοσπονδίες

Οι «αυξήσεις» στο δημόσιο δείχνουν το δρόμο στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ αναδεικνύεται σε μονόδρομο για εργάτες και υπαλλήλους
Οι «αυξήσεις» στο δημόσιο δείχνουν το δρόμο στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ αναδεικνύεται σε μονόδρομο για εργάτες και υπαλλήλους
Ενταση της σκληρής λιτότητας, τις συνέπειες της οποίας ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, συνεπάγεται η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ). Πρόκειται για μια πολιτική ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για «αυξήσεις» - κοροϊδία, αφού επί της ουσίας πρόκειται για μειώσεις των μισθών.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει τη σκληρή λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ. Η αύξηση του 3% στο βασικό μισθό, που μειώνεται στο 2,5% επί του συνόλου των αποδοχών, όχι μόνο απέχει από τον επίσημο τιμάριθμο του 3,5% αλλά κύρια διευρύνει παραπέρα το χάσμα ανάμεσα στις διαρκώς αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων από τη μια και στη συνεχώς μειούμενη αγοραστική αξία των μισθών από την άλλη», σημειώνει η ΤΑΔΗΣΥ.

Οι (επί της ουσίας) μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου επηρεάζουν και τις εξελίξεις για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Το ζήτημα της εισοδηματικής πολιτικής αφορά άμεσα όλους τους εργαζόμενους γιατί αποτελεί τον πιλότο και για τις αυξήσεις των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και, μάλιστα σήμερα, σε μια στιγμή που βάλλονται ευθέως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυτή θα γενικεύεται και θα γενικεύει την εξαθλίωση».

Και καταλήγει τονίζοντας: «Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι στο δημόσιο από κοινού με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι επείγουσα ανάγκη να συσπειρωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ. Να αντιπαρατεθούν αγωνιστικά, δυναμικά στην κυβερνητική αντιλαϊκή οικονομική και γενικότερη πολιτική αλλά και σ' όλες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες του αντιλαϊκού ευρωμονόδρομου που συμπράττουν σ' αυτές τις πολιτικές, διεκδικώντας άμεσα 1.300 ευρώ για κατώτατο μισθό και γνήσιες, ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Αποθρασύνει τους εργοδότες

Την εισοδηματική πολιτική με την οποία η κυβέρνηση, την ώρα που διασφαλίζει όλο και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, υπόσχεται στους εργαζόμενους ακόμα μια χρονιά άγριας λιτότητας, καταδικάζουν μια σειρά Ομοσπονδιών, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί ο συντονισμένος αγώνας.

«Περιορίζει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργατών, μισθωτών και συνταξιούχων, κάνει δυσκολότερη τη ζωή της λαϊκής οικογένειας», τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για την εισοδηματική πολιτική. Και η Ομοσπονδία καταλήγει: «Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης άναψε το πράσινο φως στους εργοδότες για αυξήσεις πείνας και παράλληλα διευκολύνει τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό να μειώσει τις όποιες "απαιτήσεις" του. Καλούμε τους οικοδόμους να καταδικάσουν αυτή την πολιτική και τους φορείς της. Να καταδικάσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που διευκολύνει το πέρασμα τέτοιων πολιτικών, να συσπειρωθούν και να ισχυροποιήσουν τα συνδικάτα τους. Τους καλούμε σε συνεχή και αταλάντευτο αγώνα για τη διεκδίκηση συμβάσεων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας».

«Η αύξηση του 3% δεν καλύπτει ούτε καν τον πληθωρισμό που προβλέπουν οι υπηρεσίες της κυβέρνησης, πόσο μάλλον τον πληθωρισμό που νιώθουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι», σημειώνει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου-Χάρτου. Την οργή των απομάχων της δουλιάς για τις προκλητικές εξαγγελίες της κυβέρνησης μεταφέρουν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-Δημοσίου. Αποκαλυπτικό της κοροϊδίας είναι, όπως αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση, το ότι η αύξηση του 4% που ανήγγειλε η κυβέρνηση «αντιστοιχεί για 900.000 συνταξιούχους όλων των Ταμείων από 40 έως 80 λεπτά τη μέρα και κάτι παραπάνω για όσους παίρνουν πάνω από 600 ευρώ».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπόθεση όλων των εργαζομένων η υπεράσπιση των συμβάσεων

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ
Την αναγκαιότητα του ενιαίου αγώνα όλων των εργατοϋπαλλήλων για την υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και για συμβάσεις που το περιεχόμενό τους θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, ανέδειξε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Ολόκληρη η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα έχει ως εξής:

«Η εργοδοτική ηγεσία του χρηματοπιστωτικού συστήματος έβαλε πλώρη για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, κάνοντας μια οργανωμένη επίθεση όχι μόνο κατά των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά ανοίγοντας και δίνοντας πράσινο φως, για να γενικευτεί αυτό το βάρβαρο μέτρο παντού.

Γι' αυτό θεωρούμε ότι ο αγώνας των τραπεζοϋπαλλήλων δεν πρέπει να μείνει μόνο στα δικά τους πλαίσια. Χρειάζεται ενιαίος γενικότερος εργατοϋπαλληλικός αγώνας και για την υπεράσπιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων και βεβαίως για συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, παίρνοντας μάλιστα υπόψη τη μεγάλη κερδοφορία του κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Το δεύτερο στοιχείο που ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι το εργατοϋπαλληλικό κίνημα πρέπει να ετοιμάζεται, διότι θα δεχτεί πιο σφοδρή επίθεση τα επόμενα χρόνια και σε αυτή την επίθεση δεν πρέπει να περιμένει βεβαίως, ούτε να έχει την προστασία και την υπεράσπιση της κυβέρνησης, αλλά ούτε - και το λέμε με έμφαση - της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας, της δήθεν πραγματικής σύγκλισης, των δήθεν ωφέλιμων παραγωγικών επενδύσεων. Ηρθε η ώρα μιας γενικευμένης πολιτικής αντεπίθεσης, η οποία βεβαίως πρέπει να δρομολογηθεί με βάση και την πείρα των ίδιων των εργαζομένων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Τσουκαλάς σημείωσε μετά τη συνάντηση ότι η κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και η «σιγά - σιγά μετακόμιση σε ατομικές συμβάσεις» έχει στόχο να χτυπήσει «το εισόδημά μας, τον τρόπο που δουλεύουμε, την πλήρη απασχόληση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ