ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο έλεος των πολυεθνικών τροφίμων η υγεία των καταναλωτών

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  

«Σε ανεξέλεγκτη χρήση απαγορευμένων ουσιών στα τρόφιμα, που συνιστούν αποδεδειγμένα τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία του καταναλωτή, έχει οδηγήσει η κυριαρχία της λογικής της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους». Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης Olsson για ουσίες με ορμονική ή θυρεοστατική δράση. Επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η πρόταση για την τροποποίηση της σχετικής οδηγίας 92/66 «αποτυπώνει την τραγική πραγματικότητα που επικρατεί στα θέματα της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σήμερα».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον ανελέητο πόλεμο μεταξύ των αμερικάνικων πολυεθνικών επιχειρήσεων και αυτών της ΕΕ, που, στο όνομα της μεγιστοποίησης των κερδών τους, δε διστάζουν να παίζουν με την υγεία των καταναλωτών, όταν ουσίες με αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση, όπως τα οιστρογόνα, χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις ΗΠΑ και την ίδια περίοδο η αγορά της ΕΕ ζει τα διατροφικά σκάνδαλα των σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών, των διοξινών κλπ.

Σχετικά με το σχέδιο της προς συζήτηση οδηγίας, ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι «ενώ ορθά απαγορεύει τη χρήση οιστρογόνων και τις αποκλείει από την παραγωγική διαδικασία, προβλέπει την παράταση του καθεστώτος προσωρινής απαγόρευσης για τις υπόλοιπες πέντε ορμονικές ουσίες. Ετσι, η γενικευμένη απαγόρευση των οιστρογόνων είναι στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, ενώ οι πιέσεις για τη χρήση των υπόλοιπων ουσιών δεν αποκλείεται να καρποφορήσουν μελλοντικά και να οδηγήσουν σε άρση των εμποδίων για τη χρήση τους σε εκμεταλλεύσεις εκτροφής ζώων».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είπε: «Δεν έχουμε συνεπώς αυταπάτες. Και αυτό το σχέδιο οδηγίας δε δίνει τις απαντήσεις, που οι λαοί απαιτούν για την ασφάλεια των τροφίμων. Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου αντίστασης στις πολυεθνικές επιχειρήσεις τροφίμων, που μπορεί να αντιπαλέψει τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία προς όφελος του καπιταλιστικού κέρδους και να επιβάλει τη λήψη συγκεκριμένων, ριζικών μέτρων για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Το μέτωπο αυτό μπορεί και πρέπει να 'χει τα στηρίγματά του και στο Ευρωκοινοβούλιο».

Πρόκειται για τη ζωή μας...

  Δυναμική η παρουσία της νέας γενιάς στην κινητοποίηση

Η Χριστίνα Κουρτσοπούλου, μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Κορυτσάς Ασπροπύργου, μας είπε πως έχουν έρθει πολλά παιδιά από όλα τα σχολεία της περιοχής «για να μην επιτρέψουμε την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ. Ηρθαμε να συμμετάσχουμε στον αγώνα αυτό γιατί πρόκειται για τη ζωή μας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ποιότητα ζωής με τόσο μόλυνση».

«Διαδηλώνουμε σήμερα ενάντια στα καταστροφικά σχέδια που θέλουν την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ. Διαδηλώνουμε για να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά η περιοχή, όπως έχει γίνει ήδη μια φορά με την κατασκευή των δύο διυλιστηρίων. Από ένα λάθος μπορεί να γίνει μεγάλη καταστροφή, κάτι άλλωστε που έχει γίνει στο παρελθόν. Ολα αυτά ανήκουν σε εμάς και όχι σε αυτούς» τονίζει χαρακτηριστικά η Σοφία, από το Λύκειο Μάνδρας.

«Ηδη το περιβάλλον της περιοχής είναι μολυσμένο με τα δύο διυλιστήρια που λειτουργούν. Οι "μυρωδιές" των φουγάρων είναι ανυπόφορες. Θέλουμε και εμείς να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα. Ζητάμε πολλά;», αναρωτιέται ο Παναγιώτης από το Λύκειο Ελευσίνας, για να συμπληρώσει δίπλα του ο Νίκος: «Ακόμα και κάθε μέρα αν χρειαστεί θα είμαστε στο δρόμο».

Πάνδημο «όχι» στη γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ

Χιλιάδες κάτοικοι του Θριάσιου Πεδίου και ιδιαίτερα νέοι και νέες διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν  το νέο έγκλημα σε βάρος της περιοχής τους. Εκλεισαν για μια  περίπου ώρα την εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου

Δυναμική η παρουσία και των εργαζομένων στους ΟΤΑ της περιοχής
Δυναμική η παρουσία και των εργαζομένων στους ΟΤΑ της περιοχής
Η χτεσινή μέρα ήταν ξεχωριστή για το πολύπαθο Θριάσιο Πεδίο. Γέμισε από το πάθος και τον αγωνιστικό παλμό μιας νεολαίας, που μεγαλώνει ζώντας μέρα με την ημέρα μικρά και μεγάλα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος και του ίδιου του ανθρώπου. Γέμισε από τις φωνές της οργής των νέων παιδιών που δε θέλουν η «μουντάδα» στον αέρα του Θριάσιου να μπει και στην ψυχή τους. Είπαν προς όλους εκείνους που τους έκλεψαν το δάσος και τη θάλασσα, που θυσίασαν και θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους το περιβάλλον, «φτάνει πια!». Δήλωσαν με μια φωνή πως οι νέες επεκτάσεις που σχεδιάζει ο όμιλος Λάτση στο διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ και η κυβέρνηση προωθεί, με πρόσχημα «την οικονομική ανάπτυξη» (έτσι ονομάζει την ασυδοσία του κεφαλαίου), δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν με τη δική τους συμφωνία.

Ηταν χιλιάδες οι κάτοικοι της περιοχής και ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι που διαδήλωσαν χτες στην Ελευσίνα και απέκλεισαν την ανατολική είσοδο της πόλης, αποδεικνύοντας την πλατιά λαϊκή συσπείρωση που υπάρχει γύρω από το αίτημα: «Οχι στις νέες επεκτάσεις». Το σημαντικότερο ήταν, ότι έδειξαν σε όλους εκείνους που επιχειρούν να υποθηκεύσουν το μέλλον τους, τη διάθεσή τους να παλέψουν δυναμικά, μαζί με το λαό, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το κράτος του εισαγγελέα και του αστυνόμου δεν τους τρομάζει.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία στρέφεται ενάντια στο σχεδιαζόμενο έγκλημα και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει τη γιγάντωση του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ, γιατί θα ακυρώσει στην πράξη κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του Θριάσιου υποθηκεύοντας το μέλλον του λαού και της νεολαίας. Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει «μεγάλης έκτασης ατύχημα» και ξέρουν ότι ενδεχόμενη επέκταση του διυλιστηρίου σε απόσταση αναπνοής, κυριολεκτικά, πλέον από την ΠΥΡΚΑΛ θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους για κάτι τέτοιο, ενώ επιπλέον θα απαξιώσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου (στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται ο αρχαίος ναός της Περσεφόνης), ακόμα και τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων.

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων, που απαρτίζεται σχεδόν από το σύνολο των μαζικών φορέων της περιοχής, δηλώνει ξεκάθαρα: «Το Θριάσιο είναι βιομηχανικά κορεσμένη περιοχή και δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση. Οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί (Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας), καθώς και η κυβέρνηση συνολικά αναλαμβάνουν βαρύτατες ευθύνες απέναντι στο λαό του Θριάσιου Πεδίου».

Μάθημα αγώνα

Οι μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ελευσίνας, της Μάνδρας, του Ασπροπύργου και της Μαγούλας, μαζί με τους καθηγητές τους και τους γονείς τους άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 10.30 π.μ. μπροστά από το δημαρχείο της πόλης κρατώντας στα χέρια μαύρες σημαίες, πικέτες και πανό με συνθήματα κατά της σχεδιαζόμενης γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ και περίπου στις 11 π.μ. ξεκίνησαν την πορεία τους προς την ανατολική πύλη της Ελευσίνας. Η ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής για να διευκολύνει την προσέλευση των μαθητών και εκπαιδευτικών στο συλλαλητήριο είχε εξαγγείλει για χτες στάση εργασίας από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 1.30 μ.μ. Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες, για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, και οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στη διασταύρωση της εθνικής με την ανατολική είσοδο της Ελευσίνας
Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στη διασταύρωση της εθνικής με την ανατολική είσοδο της Ελευσίνας
Με κεντρικά συνθήματα «όχι στις νέες επεκτάσεις», «θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας» και «όχι άλλο έγκλημα στο Θριάσιο», οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της πόλης, ενώ τα μεγάφωνα μετέδιδαν συνεχώς μηνύματα που ενημέρωναν τους κατοίκους για το τι πραγματικά θα σημάνουν για την περιοχή οι επεκτάσεις του διυλιστηρίου. Το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θριάσιου, που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας ήταν σαφές, για το ποιοι βρίσκονται απέναντί τους: «Κυβέρνηση και Λάτσης συμφωνούν. Απαντάμε: Οι εργαζόμενοι δε διαπραγματεύονται τη ζωή τους για τα κέρδη των ολίγων. ΟΧΙ στην επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ». Περίπου στις 11.30 π.μ. οι διαδηλωτές έφτασαν στην ανατολική είσοδο της πόλης όπου είχε οριστεί ως χώρος συγκέντρωσης, κλείνοντας το δρόμο για περίπου μιάμισι ώρα.

«Ο Σημίτης έκανε αναφορά στη Βουλή για εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία σχετικά με το Χρηματιστήριο. Εσείς δίνετε σήμερα ένα πολύ σημαντικότερο μάθημα σε όλους: Το μάθημα του αγώνα», τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό της προς τους συγκεντρωμένους η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, καλώντας τους ακόμη να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι τη ματαίωση των εγκληματικών σχεδίων του ομίλου Λάτση.

Να μη μας κλείσουν το δρόμο προς το μέλλον

«Η σημερινή μας κινητοποίηση δε στρέφεται εναντίον του πολίτη, δεν κλείνουμε το δρόμο στους κατοίκους. Είναι ο αγώνας μας για να μη μας κλείσει η κυβέρνηση το δρόμο προς το μέλλον», τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του προς την κινητοποίηση ο δήμαρχος Μάντρας Αλ. Μαραγκός. «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να στείλουμε προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα, πως σε τούτη εδώ την πατρίδα δεν μπορεί όποιος θέλει να κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, όπως θέλει», πρόσθεσε ο Γ. Γεωργόπουλος δήμαρχος Ελευσίνας και συνέχισε: «Η παρουσία της νεολαίας μας σήμερα σε αυτήν την κινητοποίηση είναι συγκλονιστική, οι νέοι μας έχουν αποδείξει πάρα πολλές φορές ότι ξέρουν και μπορούν να αγωνίζονται. Ο αγώνας μας θα είναι αυτός που θα αποτρέψει το περιβαλλοντικό έγκλημα, που ξεκίνησε από τη δικτατορία, εις βάρος της περιοχής μας, να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί την περίοδο της δημοκρατίας».

Ο δήμαρχος Ασπροπύργου Γ. Λιάκος επισήμανε ότι ο αγώνας των κατοίκων βρίσκεται ακόμη στην αρχή και ότι «πρέπει να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς για να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας αφαιρούν εδώ και τόσα χρόνια».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μαγούλας Δ. Μίχας είπε στους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στα εγκληματικά σχέδια της ΠΕΤΡΟΛΑ και κάλεσε και εκείνους που δε συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση, να ενωθούν με τον αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των επεκτάσεων. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμη εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ.ά.

Αμέσως μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Babylone, Magic de Spell και του Λάκη Παπαδόπουλου.

Νέα προβλήματα με τον ελληνικό δορυφόρο

Συνεχίζεται το σίριαλ της κατασκευής και εκμετάλλευσης του Hellas Sat, του πρώτου ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών και της εταιρίας EMI, δείχνουν να καταλήγουν σε αδιέξοδο.

Ενώ οι δύο πλευρές έδειχναν έτοιμες να συνυπογράψουν τη σύμβαση (20ετούς διάρκειας), η ΕΜΙ φέρεται να παρουσίασε αντιρρήσεις. Κατά πληροφορίες το υπουργείο αποφάσισε να διαπραγματευτεί και με άλλη εταιρία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, τη «New Skies SA».

Με το νέο εμπόδιο, η χώρα κινδυνεύει να χάσει τη «θέση» στο διάστημα, η οποία της έχει παραχωρηθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών (ITU). Ο δορυφόρος θα πρέπει να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι τις 9/4/2002 και ήδη οι κατασκευάστριες εταιρίες θεωρούν ανεπαρκή το χρόνο που απομένει.

ΟΤΕ
Σχέδια για το Χωριό Τύπου

Τα σχέδιά τους για την κατασκευή του ενός από τα Ολυμπιακά Χωριά Τύπου, έχουν κληθεί να υποβάλουν στη Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας του ΟΤΕ εννέα κατασκευαστικοί όμιλοι, μεταξύ των οποίων οι Ελληνική Τεχνοδομική - ΑΚΤΩΡ - ΤΕΒ, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ - J&P Hellas, «Τεχνική Ολυμπιακή» και ΑΕΓΕΚ.

Οι προτάσεις θα υποβληθούν το Φλεβάρη και αφορούν την αξιοποίηση της έκτασης των 121 στρεμμάτων που διαθέτει ο Οργανισμός στην Παλλήνη. Η έκταση έχει προκριθεί για τη δημιουργία του ενός από τα τέσσερα Ολυμπιακά Χωριά Τύπου. Η αξιολόγηση θα αφορά και τη μεταολυμπιακή χρήση.

Η «Dornier Consulting», η εταιρία σύμβουλος του ΟΤΕ για την αξιοποίηση εκτάσεων του Οργανισμού, εκτιμά ότι το ύψος της επένδυσης θα προσεγγίσει τα 20 δισ. δρχ. και ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είναι κατάλληλο για τη λειτουργία γραφειακών συγκροτημάτων ή εμπορικών κέντρων καθώς και κατοικιών.

Παρών και ο εισαγγελέας

Το προσφιλές μάθημα «καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων» δίδαξε και χτες η κυβέρνηση στη νεολαία και το λαό του Θριασίου. Δεν είχε περάσει καλά - καλά μία ώρα από τη στιγμή που ξεκίνησε ο αποκλεισμός της Ανατολικής εισόδου της Ελευσίνας, όταν έκανε την εμφάνισή του ο εισαγγελέας, ο οποίος κάλεσε τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν, διότι «διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών». Ο εισαγγελέας κατέφτασε στο χώρο της συγκέντρωσης περίπου στις 12 το μεσημέρι και μιλώντας με τους επικεφαλής της κινητοποίησης τους ζήτησε να αποχωρήσουν διότι εμποδίζουν την «ελεύθερη διέλευση του κοινού», ειδάλλως θα αναγκαζόταν να προβεί «σε όλα τα νόμιμα μέσα».

«Μπορούσε η τροχαία να είχε ρυθμίσει με κάποια παράκαμψη τη διέλευση των οχημάτων από νωρίς το πρωί. Γιατί δεν το έκανε;», ρώτησε η Λιάνα Κανέλλη τον εισαγγελέα για να πάρει όμως την ίδια, σαν παιγμένη από κασετόφωνο απάντηση: «Θα αναγκαστώ να προβώ σε όλα τα νόμιμα μέσα»...

Στο πλευρό των κατοίκων το ΚΚΕ

«Η σημερινή μαζική κινητοποίηση είναι ενδεικτική για την αποφασιστικότητα των κατοίκων», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που βρέθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών, εκδηλώνοντας για μια ακόμη φορά τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους. Στη δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε στη συμμετοχή των νέων στην κινητοποίηση, λέγοντας: «Αυτήν την ώρα που βρίσκονται τα παιδιά στους δρόμους, διεκδικώντας αυτά που τους ανήκουν, δίνουν σε όλους ένα μεγάλο μάθημα αγώνα, ως στάση ζωής. Το φυσικό περιβάλλον είναι ένα κεφάλαιο που αναφέρεται πολύ περισσότερο στη νεολαία, το δικαιούται και κανείς δεν μπορεί να της το αφαιρέσει. Και ειδικά σε καιρούς δημοκρατίας, με... επενδύσεις που δεν επενδύουν πάνω στα νιάτα. Νομίζω πως αυτά τα παιδιά αξίζει να κερδίσουν και γι' αυτό δεν πρέπει να είναι μόνα τους».

Ο Αντώνης Χοροζάνης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, επισήμανε τον πάνδημο χαρακτήρα της αγωνιστικής κινητοποίησης «που δείχνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο Θριάσιο Πεδίο» και επέρριψε τις ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική, που με την πρακτική της δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή. Στη συνέχεια κάλεσε την κυβέρνηση «να μη δεχτεί τα σχέδια του Λάτση για επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, αλλά και να αντιμετωπιστεί το Θριάσιο Πεδίο σαν κορεσμένη περιβαλλοντικά περιοχή».

Ο Αντ. Χοροζάνης καυτηρίασε την παρουσία του εισαγγελέα στη συγκέντρωση, σημειώνοντας πως «οι κυβερνώντες συζητούσαν οκτώ μήνες με το Λάτση για την "επένδυσή" του, στη συγκέντρωση του λαού της περιοχής όμως έστειλαν αμέσως τον εισαγγελέα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ