ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία»

Μήνυμα αντίστασης από εκατοντάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους που κατέλαβαν συμβολικά τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ 

Το τεράστιο πανό του ΠΑΜΕ δεσπόζει στο κτίριο του ΙΚΑ, ενώ οι συνταξιούχοι δίνουν το μήνυμά τους μπροστά από το κτίριο
Το τεράστιο πανό του ΠΑΜΕ δεσπόζει στο κτίριο του ΙΚΑ, ενώ οι συνταξιούχοι δίνουν το μήνυμά τους μπροστά από το κτίριο
«Λουκέτο» έβαλαν χτες εκατοντάδες οικοδόμοι και μεταλλουργοί στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΙΚΑ στην Αθήνα, τα οποία κατέλαβαν για πάνω από τρεις ώρες, με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης «παρέα» με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη «έσκαβαν το λάκκο» της Κοινωνικής Ασφάλισης, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και συνταξιούχοι πραγματοποιούσαν συμβολική αγωνιστική κατάληψη στο Ταμείο τους, απαιτώντας: «Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Οι περαστικοί που περνούσαν νωρίς το πρωί από την Αγ. Κωνσταντίνου αντίκριζαν ένα τεράστιο πανό του ΠΑΜΕ να δεσπόζει ψηλά στο κτίριο του ΙΚΑ, το οποίο έγραφε: «Η κυβέρνηση βουλιάζει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ληστεύει τους εργάτες, χρηματοδοτεί τους κεφαλαιοκράτες. Οχι τα αποθεματικά των Ταμείων στο τζόγο του χρηματιστηρίου». Δεκάδες συνταξιούχοι και συνδικαλιστές έξω από το κτίριο στο δρόμο με πικέτες κρεμασμένες στο λαιμό και συνθήματα καλούσαν σε αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Από την ταράτσα του κτιρίου όπου και βρίσκονταν πολλοί εργαζόμενοι έπεφταν σαν «βροχή» τα φέιγ - βολάν που έγραφαν «όχι στη λεηλασία των αποθεματικών». Η επιβράβευση ήρθε και από όσους επισκέφθηκαν το Ταμείο, αγνοώντας ότι γίνεται κατάληψη.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι κατέφτασαν ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής. Φτάνοντας στην πόρτα του ΙΚΑ είπαν ότι θέλουν να περάσουν, για να συναντηθούν με την υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Χαρισίδου, η οποία και τους είχε καλέσει. «Δεν μπορείτε να περάσετε γιατί πραγματοποιούμε κατάληψη στο κτίριο», ήταν η απάντηση από τους εργαζόμενους.

Στις 11.55 ανοίγει η πόρτα και συγκροτημένα βγαίνουν από το κτίριο οι εργαζόμενοι. Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της κινητοποίησης: «Η κυβέρνηση έχει ρίξει στον τζόγο τα λεφτά των ασφαλιστικών Ταμείων από τις εισφορές των εργαζομένων. Εβδομήντα δισεκατομμύρια δραχμές πήραν και τα έχουν βάλει στην τσέπη αετονύχηδων. Οση ώρα γινόταν η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και του πρωθυπουργού εμείς πραγματοποιούσαμε κινητοποίηση με μια αγωνιστική και συμβολική μορφή. Απαιτούμε να επιστραφούν τα χρήματα, πρόκειται για απάτη, για "ρεμούλα". Η κυβέρνηση δε θα περάσει καλά μ' αυτά που σχεδιάζει. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι στην πρώτη γραμμή και παλεύει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση».

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο προθάλαμο των γραφείων του ΙΚΑ
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στο προθάλαμο των γραφείων του ΙΚΑ
Σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρεται: «Η κατάληψη αυτή του ΙΚΑ πραγματοποιείται για να καταγγείλει και να καταδικάσει τη διοίκηση του ιδρύματος και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έχουν καταχραστεί τις εισφορές των εργαζόμενων και τις τζογάρουν στο Χρηματιστήριο».

Τα χρήματα αυτά των ασφαλισμένων, τονίζεται επίσης με τον εύσχημο τόπο του Χρηματιστηρίου πήγαν στις τσέπες των Βιομηχάνων και των αετονύχηδων. «Οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ενέχονται στο έγκλημα αυτό με τη συμφωνία τους στην ίδρυση της γνωστής ΑΕΔΑΚ χρειάζεται να αποκαλυφθούν στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πλησιάζει η αναμέτρηση

Πυρετωδώς ετοιμάζεται η κυβέρνηση, μετά και από τη χτεσινή συνάντηση πρωθυπουργού και υπουργού Εργασίας  για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές με μια μικρή αλλαγή προγράμματος 

Το έναυσμα της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης που τόσο καιρό προετοιμάζει μεθοδικά η κυβέρνηση, δόθηκε χτες με τη δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΤ. Γιαννίτση. Η διάρκεια της συνάντησης, αλλά και οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της τα πρώτα στοιχεία της μελέτης που εκπονεί ο βρετανικός οίκος, δείχνουν ότι το ασφαλιστικό μπήκε στην προκρούστεια κλίνη του εκσυγχρονισμού. Αλλωστε, η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αντεργατική αυτή μεθόδευση διατρανώθηκε προχτές και στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό «συνιστά το μεγάλο θέμα της επόμενης περιόδου».

Διακηρυγμένοι στόχοι της κυβέρνησης είναι η αύξηση των χρονικών ορίων συνταξιοδότησης, στο όνομα της βιωσιμότητας των Ταμείων, η «απόσυρση» του κράτους από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, η ενσωμάτωση ταμείων μέσα από την οποία θα αφαιρούνται κατακτήσεις και δικαιώματα για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και η πρόθεσή της ν' αναθέσει στην ιδιωτική ασφάλιση πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τη διαχείριση των τεράστιων αποθεματικών των Ταμείων.

Φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, αφού όπως είπε «δεν έχει οριστεί» και πώς οι κυβερνητικές προτάσεις, θα γίνουν αφού παραδοθεί η μελέτη των Βρετανών που αναμένονται μέσα στο Φλεβάρη. Διευκρίνισε, πάντως, ότι οι κυβερνητικές θέσεις θ' αποτελέσουν τη βάση του «διαλόγου», ο οποίος και θα ξεκινήσει πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με όλα αυτά, ο «κοινωνικός διάλογος» μετατίθεται προς τα πίσω, κάτι που βεβαίως δεν είναι άσχετο με το συνέδριο της ΓΣΕΕ, το Μάρτιο, στο οποίο η κυβέρνηση δε θα ήθελε να φορτώσει και πρόσθετα προβλήματα στην κυβερνητική παράταξη.

Σε σχέση με τα λεγόμενα «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», σε ερώτηση για το τι σημαίνουν τελικά, απάντησε ότι «θα διευκρινιστούν όταν θα χρειαστεί»..!

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να καταφερθεί κατά αυτών που λένε «πράγματα που είναι ανυπόστατα, που δεν έχουν κυβερνητική πηγή, που δημιουργούν πανικό στον κόσμο.» Ξεχνώντας προφανώς ότι πριν απ' όλα «κυβερνητική πηγή» -όπως πρόσφατα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του, έδωσε τέτοιο υλικό που προκαλεί όχι μόνο τον πανικό, αλλά και τη δίκαιη αγανάκτηση των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, συμμέτοχο και μάλιστα εκ των προτέρων στην πολιτική πρακτική του «κοινωνικού διαλόγου», η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της οποίας Χ. Πολυζωγόπουλος, σε χτεσινή του δήλωση, τάχθηκε υπέρ ενός «μεγάλου εθνικού διαλόγου» για το ασφαλιστικό... ώστε να γίνει βιώσιμο.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Ληστεύεται ιδρώτας και αίμα μιας ζωής

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και της ΟΕΚΙΔΕ

Την εδώ και τώρα επιστροφή των αποθεματικών στα Ασφαλιστικά Ταμεία απαιτεί, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και καταγγέλλει ότι «με την τοποθέτηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων στο Χρηματιστήριο καταληστεύονται τα αποθεματικά, ιδρώτας και αίμα μια ζωής».

Οπως τονίζει, πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική, που η κυβέρνηση θέλει να τροφοδοτήσει τους καρχαρίες της οικονομικής ολιγαρχίας για να ληστέψουν τα αποθεματικά μας. «Η δήλωση του κ. Παπαντωνίου - συνεχίζει - ότι τα αποθεματικά είναι η καλύτερη κεφαλαιαγορά, τα λέει όλα».

Η ομοσπονδία καταγγέλλει και τις διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις των Ταμείων, που πρόθυμα εκτελούν τις εντολές τους. Ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που υιοθέτησε αυτή την κυβερνητική πολιτική. «Απαιτούμε - καταλήγει η ανακοίνωση - να αποσυρθούν αμέσως τα αποθεματικά από τον τζόγο του Χρηματιστηρίου και την ΑΕΔΑΚ και να επιστραφούν αμέσως οι απώλειες. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να προστατέψουμε όχι μόνο τα αποθεματικά, αλλά και να αποτρέψουμε τα ισοπεδωτικά αντιασφαλιστικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση με την πολιτική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που ακολουθεί επιχειρεί να δώσει το τελικό χτύπημα στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα», καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας.

Σχετικά με το τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο, σημειώνει ότι συνένοχη στην αντεργατική αυτή ενέργεια, είναι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία συναίνεσε στην κυβερνητική απόφαση. Η διοίκηση της ΟΕΚΙΔΕ καλεί «τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αγωνιστικά σ' αυτές τις πολιτικές και στην επίθεση που γίνεται, μέσα από αυτές, στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αναγκαία η αλλαγή προσανατολισμού

Την ανάγκη να αλλάξει σε ταξική κατεύθυνση η πορεία της Ομοσπονδίας τονίζει η ΔΑΣ στην  προκήρυξή της 

Την ανάγκη μέσα από το 36ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που θα γίνει 6 με 8 Φλεβάρη, να αναδειχτεί ένα συνδικαλιστικό όργανο αγωνιστικό και ανατρεπτικό, το οποίο δε θα είναι «κοινωνικός συνομιλητής» και εταίρος των εργοδοτών, υπογραμμίζει στη διακήρυξή της η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Οπως τονίζεται στη διακήρυξη, τα στελέχη της ΔΑΣ αγωνίζονται για μια ομοσπονδία με αγωνιστικό, ταξικό προσανατολισμό δεμένη με τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους χώρους δουλιάς. «Μια ομοσπονδία που δε θα περιορίζεται σε διαπιστώσεις και ευχές, αλλά θα οργανώνει αποφασιστικά την πάλη ενάντια στην ασυδοσία των εργοδοτών για την υπεράσπιση των κατακτήσεων», σημειώνει η ΔΑΣ.

Εκφράζοντας την αντίθεσή της με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας και τις δυνάμεις που κυριαρχούν σε αυτήν, οι οποίες τη μετέτρεψαν σε φορέα υποταγής και μέσο αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των εργαζομένων, αναφέρει: «Αποδέχτηκαν και υπέγραψαν συμβάσεις λιτότητας. Αποφάσισαν για τις ΣΣΕ τη διαδικασία του ΟΜΕΔ. Συμμετείχαν στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσω του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου. Αρνήθηκαν με διάφορες δικαιολογίες τις κινητοποιήσεις. Υποστήριξαν και υποστηρίζουν τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", που σαν αποτέλεσμα έχει την κατάργηση του 8ωρου, της πλήρης απασχόλησης και νομιμοποιεί τις ελαστικές μορφές εργασίας που βαθαίνουν την εκμετάλλευση».

Την ίδια ώρα η παράταξη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας, που θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να υπερασπίσουν το θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης. Παράλληλα καλεί τα σωματεία να υπερασπίσουν το δημόσιο, υποχρεωτικό και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση και κατεδάφιση κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος των εργαζομένων.

«Τώρα πρέπει να δώσουμε όλοι μας το μαχητικό "παρών". Να διεκδικήσουμε κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, μείωση των ορίων ηλικίας για τη σύνταξη κατά πέντε χρόνια. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και άλλων ειδικοτήτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη κ.ά.», δηλώνει η ΔΑΣ.

Να σημειωθεί ότι η ΔΑΣ θα καταψηφίσει τον απολογισμό της απερχόμενης Διοίκησης της Ομοσπονδίας και τις προγραμματικές τους διακηρύξεις γιατί όλα αυτά είναι, όπως τονίζει: «Καθρέφτης της έλλειψης δράσης και των συμβιβαστικών αντιλήψεων που χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία της ομοσπονδίας».

Καταλήγοντας η ΔΑΣ δεσμεύεται ότι πάνω απ' όλα: «Θα παλέψει για αλλαγή της πορείας της ομοσπονδίας, ώστε να είναι κοντά στα πρωτοβάθμια σωματεία, βοηθώντας τη δράση τους. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής από κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΕΕ. Για την παραπέρα διεύρυνση και συμμετοχή στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που με τη δράση του και τον ταξικό του προσανατολισμό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βαθιές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων».

Προπαγάνδα για προγράμματα απασχόλησης

Περίπου 37 δισ. δραχμές θα δοθούν σε επιχειρηματίες για την καταπολέμηση της... ανεργίας, σε   Ιωάννινα, Φθιώτιδα και Γρεβενά

Σε προπαγάνδα ώστε να εξασφαλίσουν τη συνενοχή και συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων των Νομών Ιωαννίνων, Φθιώτιδας και Γρεβενών, στην κυβερνητική πολιτική επιδότησης των επιχειρήσεων και προώθησης των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, προχώρησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Παρουσιάζοντας χτες τα προγράμματα «ολοκληρωμένων παρεμβάσεων» κατά της «ανεργίας» για τις παραπάνω περιοχές σε τοπικούς δημοτικούς άρχοντες, επιχειρηματίες και τους βουλευτές των τριών νομών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε τη συμβολή τους για την προώθηση όλων των προγραμμάτων.

Την ίδια στιγμή, που υπουργός και υφυπουργός διαλαλούσαν τη μοιρασιά των δισεκατομυρίων στους επιχειρηματίες, έβαζαν και στόχο τα επιδόματα ανεργίας, τονίζοντας ότι δε λύνουν το πρόβλημα, όπως οι ενεργητικές μορφές απασχόλησης. Χαρακτηριστική είναι όμως η αναφορά που έγινε στις «ελλείψεις» των προγραμμάτων, αποδεικνύοντας την αποτυχία τους στην καταπολέμηση της ανεργίας. Οπως ειπώθηκε, οι άνεργοι συνεχίζουν να βλέπουν τα προγράμματα περισσότερο ως επιδόματα παρά ως «ευκαιρίες» απασχόλησης!

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αφορά ανέργους από 18 έως 64 χρονών που προέρχονται από ομαδικές απολύσεις, αναδιαρθρώσεις κλάδων και περιοχών, με προβλήματα στην τοπική αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δομές στήριξης, προγράμματα απασχόλησης και αυταπασχόλησης. Αφορά 9.000 άνεργους συνολικά (3.000 ανά νομό) και το κόστος είναι συνολικά 37,4 δισ. δραχμές.

Στα προγράμματα απασχόλησης προβλέπεται επιχορήγηση σε επιχειρήσεις με 7.000 δραχμές την ημέρα για κάθε άνεργο που θα προσλαμβάνουν για 24 μήνες. Στα προγράμματα αυταπασχόλησης θα επιχορηγούνται άνεργοι με 4.200.000 δραχμές για δημιουργία επιχείρησης για 24 μήνες.

Ο Τ. Γιαννίτσης μίλησε για ενεργοποίηση των τοπικών φορέων και ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι ενεργητικές μορφές απασχόλησης πέρα από τα επιδόματα ανεργίας. Ο Χρ. Πρωτόπαππας χαρακτήρισε τα προγράμματα πολύτιμα και κάλεσε τους επιχειρηματίες «να τολμήσουν» και «να εκμεταλλευτούν τα κίνητρα...» και τα Εργατικά Κέντρα «να αναλάβουν πρωτοβουλίες». Στην ίδια γραμμή πλεύσης και μάλιστα πιο επιτακτικά κινήθηκε και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, τονίζοντας ότι υπάρχουν επιλογές, σχεδιασμοί και βούληση, γι' αυτό πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων.

Πλατιά σύσκεψη για κοινή δράση

Την Τρίτη στις 6 Φλεβάρη στο ΠΑΡΚ η σύσκεψη του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό   

Για την οργάνωση της δράσης των ταξικών δυνάμεων με σκοπό την απόκρουση της κυβερνητικής αντιασφαλιστικής επίθεσης, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο πραγματοποιεί σύσκεψη, την Τρίτη, 6 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ». Στη σύσκεψη καλεί όλους τους εκλεγμένους συνδικαλιστές σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος. Στο σχετικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ τονίζεται: «Μπροστά στην επερχόμενη αντιασφαλιστική κυβερνητική επέλαση, μπροστά στην καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων μέσα από την εισαγωγή τους στον τζόγο του Χρηματιστηρίου, κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται, κανείς δεν πρέπει να μείνει παθητικός παρατηρητής. Είναι άμεση ανάγκη, την αγανάκτηση και την οργή μας γι' αυτήν την κατάσταση να τις μετατρέψουμε σε οργανωμένη, δυναμική, συλλογική, μαζική αντίσταση και αντεπίθεση μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Στη σύσκεψη καλεί με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, απευθυνόμενη σε όλα τα σωματεία της δύναμής της. «Πρέπει να αντισταθούμε - τονίζει μεταξύ άλλων - και να αντιδράσουμε σαν ένας άνθρωπος, με στόχο να μην κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή. Πρέπει να υπερασπίσουμε το δίκιο της τάξης μας, τις κατακτήσεις μας και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών κοινωνικών δικαιωμάτων μας».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Ακυρες επτά απολύσεις

Ακυρες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας τις απολύσεις 7 εργαζομένων της πρώην συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», που έγιναν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 2000 από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, στην απόφαση που έβγαλε το δικαστήριο, ύστερα από την εκδίκαση αγωγής που κατέθεσαν οι 7 απολυμένοι εναντίον των εργοδοτών, αδελφών Σαράντη, αναγνωρίζεται ότι είναι άκυρες οι καταγγελίες των εργασιακών συμβάσεών τους. Υποχρεώνει δε, την επιχείρηση να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας έρχεται να δικαιώσει τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος», οι οποίοι, πριν ακόμα ξεπουληθεί το πρώην συνεταιριστικό εργοστάσιο στους αδελφούς Σαράντη, είχαν προχωρήσει σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά. Ακόμα πιο δυναμικό «παρών» στο δρόμο του αγώνα, είχαν δώσει τον περασμένο Αύγουστο, προχωρώντας σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας των αδελφών Σαράντη, που δε δίστασαν να στείλουν τους πληρωμένους μπράβους τους, για να ξυλοκοπήσουν άγρια τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάκη Τσιόγκα, καθώς και άλλους συνδικαλιστές και εργαζόμενους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ