ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Κάνει πράξη το σύνθημα «Μπροστά οι ανάγκες του λαού!»

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει αποσπάσματα από την 20σέλιδη έκδοση της δημοτικής αρχής, όπου καταγράφονται η δράση και τα έργα της

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την 20σέλιδη έκδοση της δημοτικής αρχής της Πάτρας, που κυκλοφορεί πλατιά στην πόλη και καταγράφει τη δράση και τα έργα της.

Με μπροστάρη τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, η δημοτική αρχή αποτελεί «φάρο» και αποδεικνύει έμπρακτα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος: Αυτός της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της. Ο δρόμος της στήριξης των αγώνων και των συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών, της ιεράρχησης έργων και υπηρεσιών που απευθύνονται στις λαϊκές ανάγκες.

Εδώ και οκτώ χρόνια υπάρχει στην Πάτρα μια δημοτική αρχή που στέκεται στο πλευρό των εργατοϋπαλλήλων της πόλης, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας. Μια δημοτική αρχή που πήρε ενεργό μέρος ή και οργάνωσε αγώνες μαζί με τον λαό της Πάτρας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μεγάλη πορεία με τα πόδια από την Πάτρα στην Αθήνα με σύνθημα «Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα». 'Η την περσινή μηχανοκίνητη πορεία 120 μαζικών φορέων, συλλόγων και σωματείων μέχρι την Αθήνα, μετά από κάλεσμα της δημοτικής αρχής, διεκδικώντας άμεσες και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στον δήμο Πατρέων;

Η σημερινή δημοτική αρχή, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, οργάνωσαν κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ενάντια στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στην Ενέργεια, ενάντια στις διακοπές ρεύματος. Ανέπτυξαν από κοινού αγώνες μέσα στην πανδημία για να κρατηθεί ο λαός μας όρθιος, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, την ενίσχυση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της πόλης.

Είναι αυτή η δημοτική αρχή που μπήκε μπροστά, μαζί με τον λαό, ενάντια στα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, ενάντια στη μετατροπή του Αραξου και της Ανδραβίδας σε μία ακόμα βάση των ΗΠΑ, ενάντια στον ελλιμενισμό, πρόσφατα, ΝΑΤΟικής αρμάδας στο λιμάνι της Πάτρας, και μάλιστα με Τούρκο διοικητή. Τέτοιες δημοτικές αρχές έχει ανάγκη σήμερα ο λαός μας!


Εχουμε διαλέξει μετερίζι, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική

Ο δήμος να μείνει στα χέρια του λαού!

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δημοτική αρχή δίνουμε έναν ωραίο αγώνα μαζί με τον πατραϊκό λαό. Εναν αγώνα δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα δίκαιο και τίμιο.

Δύσκολο γιατί οι προσπάθειές μας πραγματοποιούνται μέσα από έναν θεσμό που λειτουργεί με τα ασφυκτικά κριτήρια ενός κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στον λαό μας. Δίκαιο και τίμιο γιατί αφορά τις ίδιες τις ανάγκες του πατραϊκού λαού και των παιδιών του, την ποιότητα ζωής του, την ίδια του τη ζωή και τις διεκδικήσεις του.

Σ' αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε, όσα εμπόδια κι αν μας βάζουν! Μαζί με τον πατραϊκό λαό, τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους και ανέργους της πόλης μας, τους συνταξιούχους, τους μικρούς επαγγελματίες και φτωχούς αγρότες, τη νεολαία της Πάτρας, τους μαθητές και φοιτητές μας, που έχουν σήμερα τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Σ' αυτόν τον δρόμο που ανοίξαμε τα τελευταία χρόνια συνεχίζουμε να βαδίζουμε.

Οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες.

Μόνο ο λαός μας μέσα από τους αγώνες του μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Η δημοτική αρχή Πάτρας θα βρεθεί μαζί με τον λαό στην πρώτη γραμμή του αγώνα!

Δεν θα επιτρέψουμε στο κράτος και τις κυβερνήσεις να αφήσουν τις σχολικές μας μονάδες χωρίς θέρμανση και ρεύμα. Μαζί με τους μαθητές και τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τον πατραϊκό λαό, θα παλέψουμε για τις ανάγκες των σχολικών μας μονάδων, για την άμεση και επιπλέον χρηματοδότηση, από το κράτος, των σχολικών επιτροπών του δήμου.


Δεν θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και ΕΕ να αφήσουν στο σκοτάδι λαϊκές οικογένειες, τις γειτονιές μας, αλλά και κρίσιμες υποδομές του δήμου μας. Να μην περνάει καν από το μυαλό κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΔΕΔΔΗΕ ότι μπορούν να κλείνουν τον δημοτικό φωτισμό στον δήμο μας. Θα μας βρουν απέναντί τους! Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι και μικρομάγαζο χωρίς ρεύμα.

Απαιτούμε τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό, δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Αμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο.

Τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση στους δήμους

Στον δήμο Πατρέων:

- 67 εκατ. ευρώ μείον κάθε χρόνο (από το 2010) από την κρατική χρηματοδότηση.

- 100% αύξηση σε δαπάνες για ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανση.

- Επιβάλλουν 4 εκατ. ευρώ τέλος ταφής απορριμμάτων για τα έτη 2022 και 2023.

- Απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους. Τα κενά σε μόνιμο προσωπικό τα «μπαλώνουν» με τα απαράδεκτα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας (οκτάμηνα, τρίμηνα, δίμηνα).

- Ετοιμάζουν νέα τιμωρία για τους δήμους που δεν θα μειώσουν την κατανάλωση Ενέργειας, τουλάχιστον κατά 10%.

Διακόσιες (200) αρμοδιότητες έχουν περάσει στους δήμους τα τελευταία χρόνια, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, ο δήμος αναγκάζεται να καλύπτει με δικά του έξοδα:

- Τη μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών από μερικής σε πλήρους απασχόλησης.

- Τη λειτουργία όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

- Τις ανάγκες του Κοινωνικού Οργανισμού, του Πολιτιστικού και Καρναβαλικού Οργανισμού, του βρεφοκομείου και του ΔΗΠΕΘΕ.

- Τις σχολικές επιτροπές.

- Τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

- Τη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Δεν θα επιτρέψουμε το χαράτσωμα του λαού μας

Στον αντίποδα όλων αυτών των σχεδιασμών βρέθηκε η δημοτική αρχή, που κατήγγειλε όλους αυτούς τους αντιδραστικούς νόμους και το αντιλαϊκό πλαίσιο που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Απάντησε με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για μια σειρά από ζητήματα, διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, απόδοση των παρακρατηθέντων στον δήμο μας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά.

Με τη δημιουργία του ασφυκτικού πλαισίου που περιγράψαμε, θέλουν να οδηγήσουν τους δήμους στην εμπορευματοποίηση δομών και υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς ευθύνης των δήμων, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η αυτεπιστασία, οι κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δομές, αξιοποιώντας τελικά τη λειτουργία των δήμων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετέτρεψαν τους δήμους σε μηχανισμούς προσέλκυσης και «αξιοποίησης» κονδυλίων από την ΕΕ και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, με στόχο την ικανοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο πεδίο των επενδύσεων για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Με αυτά τα κριτήρια από πλευράς ΕΕ, κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και Περιφέρειας, μια σειρά από έργα θεωρούνται επιλέξιμα ή μη από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ 2021 - 2027, το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ., αυτά για τα οποία δείχνει ενδιαφέρον το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η παντελής έλλειψη έργων που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, τη δημοτική οδοποιία, τα πεζοδρόμια, το σχέδιο πόλης.

Αυτήν την πολιτική στην ουσία υπερασπίζονται και οι παρατάξεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Μόνη τους έγνοια να απαλλαγούν από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Μιλούν:

 • Για επενδύσεις που χάνονται και εννοούν τα σκανδαλώδη προνόμια που θέλουν να απολαμβάνουν μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, βιομήχανοι και ξενοδόχοι. Μαρίνα για τα mega yachts, ενεργειακές κοινότητες για να γίνουμε «συνέταιροι» στην ενεργειακή μας φτώχεια, μεγάλα εμπορικά κέντρα κ.τ.λ.
 • Για εξωστρέφεια και εννοούν τα σουλάτσα με τον εκάστοτε πρέσβη των ΗΠΑ, με επιχειρηματίες στην Ενέργεια και τον Τουρισμό.
 • Για θέσεις εργασίας «χαμένες» και εννοούν τους σημερινούς μισθούς πείνας, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
 • Για αναξιοποίητους χώρους και κτίρια και εννοούν να δοθούν χώροι που ανήκουν στον δήμο σε επιχειρηματικούς ομίλους ως «φιλέτα» επενδύσεων.

Η ανάπτυξη που προτείνουν αυτές οι δυνάμεις, η περιβόητη «πράσινη - ψηφιακή μετάβαση», αφορά τα κέρδη των λίγων. Για τους πολλούς επιφυλάσσει ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, μισθούς πείνας, ένταση της εκμετάλλευσης. Μια ζωή κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Αυτό είναι το σύστημα που υπερασπίζονται όλοι τους με νύχια και με δόντια!

Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα του κεφαλαίου, στις κυβερνήσεις τους και τις παρατάξεις τους στον δήμο Πατρέων!

Δεν αρκεί ο πατραϊκός λαός να περιγράφει τα βάσανά του και να αγανακτεί. Δεν αρκεί να περιμένει λύσεις από δήθεν «σωτήρες» και κυβερνητικές εναλλαγές. Καμία αναμονή λοιπόν!

Η αγανάκτηση και η οργή του λαού μας πρέπει να γίνουν δύναμη στα χέρια του. Τώρα απαιτείται οργάνωση, δράση, αγώνας, για να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Ολα αυτά τα χρόνια δώσαμε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί ο λαός της πόλης μας όρθιος, να μην εξαθλιωθεί, να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δίκια του, να έχει αυτά που δικαιούται.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει διαλέξει μετερίζι, δεν θα γίνει το καλό παιδί του συστήματος

Δεν εφαρμόσαμε την κυβερνητική πολιτική, που προβλέπει για κάθε υπηρεσία που προσφέρει ο δήμος να βάζει το χέρι στην τσέπη των δημοτών. Με σεβασμό και με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχει ο δήμος, με πρωτοπόρους τους εργαζομένους του, γίνεται σοβαρή προσπάθεια.

Γι' αυτό και καταφέραμε το ακατόρθωτο, σ' αυτό το δυσμενές και ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου μας να παράγεται έργο και να μη «χαρατσώνουμε» τον λαό.

Προχωρήσαμε σε:

 • Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
 • Δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο (έχουν εκδοθεί 8.500 κάρτες δωρεάν εισόδου στους πολίτες που θέλουν να αθληθούν), στου Λαδόπουλου, στα κλειστά γήπεδα Αγίας Αλεξιώτισσας και Ροΐτικων, στα δημοτικά ποδοσφαιρικά γήπεδα, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και το υπουργείο Αθλητισμού δεν δίνουν ούτε 1 ευρώ για τη λειτουργία τους.
 • Κατάργηση των παρκόμετρων και λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, με συμβολική τιμή και παροχή δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης εκατέρωθεν του κέντρου (Ακτή Δυμαίων, χώρος ΟΣΕ και Αγιος Διονύσιος), με δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από και προς το κέντρο.
 • Η λειτουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΔΗΠΕΘΕ, του Καρναβαλικού Οργανισμού δεν υπακούει στους νόμους της ανταποδοτικότητας, αλλά της εξασφάλισης της πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας στις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους.
 • Στήριξη στον Κοινωνικό Οργανισμό, ο οποίος σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, που οι συμπολίτες μας χρειάζονταν ιδιαίτερη βοήθεια. Αναπτύξαμε ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Βοήθειας στο Σπίτι, διανομής τροφίμων και έτοιμου φαγητού.

Στον δήμο Πατρέων έγινε η μεγαλύτερη μείωση ανταποδοτικών τελών τα τελευταία χρόνια από κάθε άλλον δήμο της χώρας.

 • Οικιακός συντελεστής: Από 1,95 ευρώ/τ.μ. το 2014, διαμορφώθηκε σε 1,00 ευρώ/τ.μ. για κύριους χώρους και 0,73 ευρώ/τ.μ. για βοηθητικούς (αποθήκες, πιλοτές, γκαράζ).
 • Επαγγελματικός συντελεστής: Από 3,60 ευρώ/τ.μ., διαμορφώθηκε σε 2,90 ευρώ/τ.μ. για κύριους χώρους και 0,81 ευρώ/τ.μ. για βοηθητικούς, ενώ για τις Δημοτικές Ενότητες είναι 1,62 ευρώ/τ.μ. και 0,81 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.
 • Εχουμε δημιουργήσει ξεχωριστό συντελεστή 0,81 ευρώ/τ.μ. για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους, ιδρύματα και σωματεία, ενώ πριν από το 2014 πλήρωναν 3,60 ευρώ/τ.μ.
 • Απαλλάξαμε κατά 100% ή μειώσαμε κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε 12 κατηγορίες συνδημοτών μας, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άποροι, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι ΚΕΑ.
 • Μειώσαμε κατά 60% τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων σε μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Διαμορφώσαμε ξεχωριστό αυξημένο συντελεστή για τις επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας, 6 ευρώ/τ.μ.


Μαζί με τον λαό δίνουμε καθημερινές μάχες και αγώνες

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δημοτική αρχή βάλαμε σαν προτεραιότητα την ανάπτυξη αγώνων για να έχουν όλοι σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Σταθήκαμε στο πλευρό των ανέργων της πόλης μας, παλέψαμε μαζί τους. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη συγκλονιστική πορεία 10 ημερών από την Πάτρα στην Αθήνα με τα πόδια με σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα».

Ομως δεν μείναμε μόνο εκεί. Προχωρήσαμε μαζί με δεκάδες φορείς, σωματεία και συλλόγους σε μεγάλη κινητοποίηση από την Πάτρα στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου επιμένοντας στη διεκδίκηση «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα».

Παλέψαμε μαζί για άμεση χρηματοδότηση του δήμου Πατρέων από το κράτος και την κυβέρνηση για να πληρωθούν οι εκατοντάδες συμβασιούχοι του δήμου που παραμένουν στη δουλειά μετά από δικαστικές αποφάσεις. Απαιτήσαμε να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στις υπηρεσίες του δήμου μας με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Διεκδικήσαμε την άμεση απόδοση στον δήμο των 67 εκατ. ευρώ που δεν δίνει η κυβέρνηση στον δήμο από την ετήσια χρηματοδότηση, την απόδοση του Ριγανόκαμπου, την υπογειοποίηση του τρένου, την άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων της περιοχής μας κ.ά. Με αυτές τις διεκδικήσεις πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη κινητοποίηση με όλα τα μέσα από την Πάτρα στην Αθήνα και συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από 131 φορείς, σωματεία και συλλόγους της πόλης μας.

Προτεραιότητά μας η υγεία των παιδιών μας. Με μπροστάρη τη δημοτική αρχή παλέψαμε να κρατηθεί ζωντανό το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο όλης της Δυτικής Ελλάδας. Παλέψαμε μαζί με την ΕΙΝΑ, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και άλλους φορείς ενάντια στο κλείσιμο και τη συρρίκνωση του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων. Απαιτήσαμε την αναβάθμισή του, την άμεση λειτουργία όλων των κλινικών και τμημάτων, την πρόσληψη προσωπικού, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και μηχανημάτων, τη δημιουργία σύγχρονης ΜΕΘ Παίδων.

Δώσαμε μάχη με κάθε τρόπο για να σταθεί όρθιος και δυνατός ο πατραϊκός λαός μέσα στην πανδημία. Πήραμε μια σειρά από μέτρα μέσω των υπηρεσιών μας για στήριξη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, των αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματιών, των ηλικιωμένων. Ταυτόχρονα, διεκδικήσαμε μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας, άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Πάτρας, άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος. Συμμετείχαμε στη μεγάλη πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας μαζί με 86 ακόμη φορείς και συλλόγους.

Δεν ανεχόμαστε να υπάρχουν σήμερα οικογένειες χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Παλεύουμε για άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων παροχών ρεύματος και διαγραφή χρεών.

Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διακοπές ρεύματος.

Μαζί με τον λαό, την Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και άλλους φορείς παλέψαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών στην περιοχή μας, ενάντια στην αξιοποίηση των Βάσεων σε Ανδραβίδα και Αραξο ως ορμητήρια και Βάσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Παλέψαμε ενάντια στον ελλιμενισμό μεγάλης ΝΑΤΟικής δύναμης και μάλιστα με Τούρκο διοικητή στο λιμάνι της Πάτρας.

...υπερασπιζόμαστε τη ζωή, τη λαϊκή περιουσία και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας

Με τους κατοίκους της πόλης μας δώσαμε μάχες για την προστασία του φυσικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας από φυσικές καταστροφές. Ημασταν στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην πόλη μας, στηρίξαμε όμορους δήμους στους οποίους ξέσπασαν μεγάλες φωτιές, βρεθήκαμε στο πλευρό των πυροσβεστών που έδιναν δύσκολες μάχες. Ανταποκριθήκαμε άμεσα στις πλημμύρες στην περιοχή μας.

Κόντρα σε κυβερνήσεις και κράτος που δεν παίρνουν μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, προχωρήσαμε σε εξοπλισμό των υπηρεσιών μας με κατάλληλα μέσα και οχήματα, αγορά νέων οχημάτων, τοποθέτηση δεξαμενών, συντήρηση και τοποθέτηση νέων πυροσβεστικών κρουνών, στήριξη των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας και κατάσβεσης, καθαρισμό φρεατίων και ρεμάτων.

Με μπροστάρη τη δημοτική αρχή συγκροτήσαμε Επιτροπές Πυρόπληκτων και Πλημμυροπαθών, διεκδικήσαμε άμεση καταγραφή των ζημιών και άμεση αποζημίωση στο 100% όλων των πληγέντων.

Οι εργαζόμενοι του δήμου μας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και σε έκτακτες περιπτώσεις όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, όπου μαζί με τα μηχανήματα του δήμου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αποκατάστασης ζημιών, έδειξαν την ετοιμότητα, την επάρκειά τους και σε αυτόν τον τομέα.

Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε εργαλείο και «χαραμάδα», ώστε να υλοποιούνται έργα που αφορούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες,


ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Ελπίδα η συνέχιση του αγώνα μας

Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα με αγώνες κατακτιούνται!

«Είμαστε περήφανοι, που βαδίζουμε φέτος για όγδοη χρονιά μαζί με τον πατραϊκό λαό. Που αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ακρίβεια, στην ανεργία, στη ζωή χωρίς δικαιώματα. Η μεγαλύτερή μας χαρά είναι, που σ' ένα δύσκολο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, έχουμε δώσει ορισμένες "ανάσες" ανακούφισης, που συμβάλαμε να κρατηθεί το ηθικό του λαού μας ψηλά, να μην τον "τσακίσει" η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων».

Αυτά σημειώνει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στην ανοιχτή επιστολή προς τον πατραϊκό λαό που περιέχεται στο φυλλάδιο και συνεχίζει:

«Είναι μοναδικό αυτό που καταφέραμε εδώ στην Πάτρα. Πορευτήκαμε μαζί και με άλλους αγωνιστές και προοδευτικούς ανθρώπους, ενώσαμε τις δυνάμεις μας, ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε σε όλα, για την υπεράσπιση της ζωής του λαού μας και των συμφερόντων της πόλης μας. Απ' την πρώτη μας μέρα στη δημοτική αρχή, το σύνθημά μας ήταν "Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα". Ξεκαθαρίσαμε ότι για μας όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει ανεργία, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση.

Γιατί δήμος δεν είναι μόνο τα ντουβάρια, δεν είναι η επιχειρηματικότητα, δεν είναι οι "πράσινες" μπίζνες και η διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους επιχειρηματίες. Δήμος είναι ο λαός της κάθε πόλης, είναι η ζωή του, είναι η καθημερινή λειτουργία και η ικανοποίηση των αναγκών του, η στήριξή του. Γι' αυτό και στο κέντρο της προσοχής μας βρέθηκαν τα παιδιά μας και οι ανάγκες τους, οι γειτονιές μας που έπαψαν πια να είναι ησυχαστήρια, πήραν ζωή, απέκτησαν χώρους αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού.

Ολα αυτά είναι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από την πλειοψηφία των σημερινών δημοτικών αρχών σε όλη την Ελλάδα. Παντού υπάρχει η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, τα χίλια δυο εμπόδια για να γίνει ένα έργο που αφορά τις λαϊκές ανάγκες.

Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε την κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων, που μας έχουν υποδείξει με τη σειρά όλες οι κυβερνήσεις. Δηλαδή, δεν αποδεχόμαστε την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε την υποστελέχωση, ούτε το διαρκές χαράτσωμα του λαού μας για να αντιμετωπίσουμε την υποχρηματοδότηση. Δεν αποδεχόμαστε την κατεύθυνση υλοποίησης έργων αποκλειστικά με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, για να πληρούμε τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Βρεθήκαμε σε κάθε αγώνα, μπήκαμε μπροστά σε κάθε διεκδίκηση για την προκοπή της πόλης μας. Εχουμε άλλη αντίληψη για τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Ο λαός μας παράγει πλούτο, τον οποίο εκμεταλλεύονται κάποιοι λίγοι. Αυτοί που σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων δεκαετιών, τη στιγμή που η πλειοψηφία ζει την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό.

Ο πατραϊκός λαός, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, όσοι απογοητεύτηκαν από τις πολιτικές του παρελθόντος, όσοι βίωσαν και βιώνουν τις συνέπειές τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις αγωνίες τους με τις δικές μας και μαζί δημιουργήσαμε ένα μαχητικό "ποτάμι" διεκδίκησης, μαζί αποσπάσαμε κατακτήσεις.

Σ' αυτόν τον δρόμο μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε, για να υπερασπιστούμε αυτά που καταφέραμε, για να κάνουμε πραγματικότητα την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Καλή δύναμη και καλό αγώνα σε όλους!».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ