ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Ανυποχώρητος αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Με αφορμή την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο 10 Δεκέμβρη στην Πρέβεζα, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με φορείς για την Υγεία στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Κώστα Κύρλα, μέλος της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ και πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Πρέβεζα, τις επιπτώσεις του «νέου ΕΣΥ» και την ανάγκη ο λαός να ηγηθεί στη μάχη ενάντια στην Υγεία - εμπόρευμα.

* * *

-- Σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι δημόσιες δομές Υγείας στην Πρέβεζα;

-- Στην Πρέβεζα οι δημόσιες δομές Υγείας βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η υποβαθμισμένη πριν την πανδημία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει διαλυθεί εντελώς, καθώς το ιατρικό προσωπικό έχει μεταφερθεί σε μεγάλο ποσοστό στο νοσοκομείο. Κι αυτό σε μία αγροτική περιοχή όπως η Πρέβεζα, όπου τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια του νομού θα έπρεπε να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο.

Συγκεκριμένα το σύνολο των Κέντρων Υγείας λόγω της βαριάς υποστελέχωσης δεν μπορούν να προσφέρουν παρά ελάχιστες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες οι οποίες περιορίζονται σε μία απλή συνταγογράφηση, ενώ η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών καθίσταται αδύνατη, μιας και δομές Υγείας όπως τα ΚΥ Πάργας και Φιλιππιάδας εφημερεύουν τον μισό μήνα μόνο, παίζοντας τη ζωή του εκεί πληθυσμού μονά - ζυγά.

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, στο πλαίσιο της απεργίας της ΟΕΝΓΕ την περασμένη Πέμπτη
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, στο πλαίσιο της απεργίας της ΟΕΝΓΕ την περασμένη Πέμπτη
Στην περιοχή του Λούρου και του Ζαλόγγου δεν υπάρχει όχι Κέντρο Υγείας αλλά ούτε ένας σταθμός ΕΚΑΒ για επείγουσες καταστάσεις, σε μία περιοχή που διαμένει ως επί το πλείστον ηλικιωμένος πληθυσμός.

Αντίστοιχα, το Νοσοκομείο Πρέβεζας λειτουργεί μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες υγείας του λαού και τσαλαπατώντας τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, αν και αποτελεί τη μοναδική δευτεροβάθμια δομή Υγείας του νομού. Ενδεικτικά, το 2019 τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου τα επισκέφθηκαν πάνω από 72.000 ασθενείς.

Στεγάζεται σε ένα παλιό, φθαρμένο κτίριο, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Ομολογία της άσχημης κατάστασης είναι ότι το ίδιο το υπουργείο Υγείας έταξε «ανακαινίσεις» ανεβάζοντας τον ...πήχη εν έτει 2022 να έχουν όλα τα δωμάτια των ασθενών τουαλέτα!

Από τη δεκαετία του 1990 λειτουργεί Καρδιολογική μονάδα, η μοναδική σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στη βορειοδυτική Ελλάδα, που υποβαθμίζεται συνεχώς, αφού σήμερα διαθέτει μόνο έναν φορητό καρδιολογικό υπέρηχο ανακατασκευασμένο, προϊόν δωρεάς. Στον χειρουργικό τομέα και συγκεκριμένα στα χειρουργεία το σοβαρότερο πρόβλημα αποτελεί η ύπαρξη μόνο μίας αναισθησιολογικής μονάδας. Στο ακτινολογικό εργαστήριο δεν υπάρχει μαστογράφος, του οποίου τη σημασία για την πρόληψη νέων γυναικών θεωρούμε περιττό να την αναφέρουμε.

Σήμερα εργάζονται πάνω από 250 εργαζόμενοι που με τις ηρωικές προσπάθειές τους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σε πείσμα των καιρών, κρατούν όρθια τη δομή. Οι νοσηλευτές του νοσοκομείου πραγματοποιούν ατέλειωτες βάρδιες με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, σε συνθήκες κυριολεκτικά επικίνδυνες για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Στην ιατρική υπηρεσία το κύριο πρόβλημα είναι η σοβαρή υποστελέχωση του ιατρικού προσωπικού, αντανάκλαση της οποίας είναι τα αυταρχικά και ταπεινωτικά, για έναν λειτουργό Υγείας, μαζικά «εντέλλεσθε» που δέχονται πολύ συχνά οι γιατροί.

Εικόνα της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ακόμη και αυτός ο κουτσουρεμένος οργανισμός του 2012 έχει 30% κενές θέσεις ιατρών και στα περισσότερα τμήματα που πρέπει να καλύψουν εφημεριακά όλο τον μήνα ο οργανισμός προβλέπει έως 3 οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει κάθε γιατρός να πραγματοποιεί τουλάχιστον 10 εφημερίες τον μήνα.

Παράλληλα εργάζονται περίπου 66 ελαστικά εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες και με διαφορετικές σχέσεις εργασίας. Πολλοί εξ αυτών όπως οι φύλακες για πάνω από 15 χρόνια. Η πρόσφατη προκήρυξη θέσεων για τα νοσοκομεία περιλαμβάνει μόνο 8 θέσεις για το Νοσοκομείο Πρέβεζας. Αυτή είναι η εικόνα του υγειονομικού εγκλήματος που συντελείται στην προοπτική του «νέου ΕΣΥ».

Ο νέος υγειονομικός χάρτης οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση

-- Τι θα σημάνει για το δημόσιο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και τις ανάγκες Υγείας του λαού η προώθηση του «νέου ΕΣΥ»;

-- Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί τους σχεδιασμούς του «νέου ΕΣΥ» που έχει επεξεργαστεί και προετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στα πλαίσια αυτά ο νέος υγειονομικός χάρτης που εφαρμόζεται προβλέπει μαζική είσοδο των ΣΔΙΤ στις δημόσιες δομές, αρχικά με έμφαση στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, που είναι παντελώς υποβαθμισμένες, καθώς και κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Για την Πρέβεζα μεταφράζεται σε ουσιαστική εξαφάνιση των Κέντρων Υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα σημάνει την παραπέρα εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης του νοσοκομείου, της λειτουργίας του ως ΑΕ. Τα κριτήρια οικονομικής αποδοτικότητας του ΟΔΙΠΥ ΑΕ θα κρίνουν τη διατήρηση, συρρίκνωση, αλλαγή χρήσης ή το κλείσιμο του νοσοκομείου και των κλινικών.

Ετσι μετά την «αξιολόγηση», το Νοσοκομείο της Πρέβεζας μπορεί ενδεχομένως να οδηγηθεί σε συγχώνευση με το νέο Νοσοκομείο της Λευκάδας, διοικητικά καταρχήν, στη συνέχεια μπορεί να έχουμε μετακίνηση ολόκληρων κλινικών και του αντίστοιχου προσωπικού, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τους 165.000 ασθενείς των δυο νοσοκομείων (2019).

Μπορεί ακόμη να οδηγηθεί σε περαιτέρω υποβάθμιση και να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας. Κριτήριο των επιλογών είναι η «οικονομική αποδοτικότητά» του. Αυτή η εξέλιξη θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ήδη υποβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη του λαού της περιοχής.

Από την άλλη, τα έργα στο νοσοκομείο, η αγορά εξοπλισμού, προσλήψεις συμβασιούχων όλο και περισσότερο μετατίθενται ήδη στην ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου και στα διάφορα πακέτα ΕΣΠΑ, «ελαφρύνοντας» τον κρατικό προϋπολογισμό για να επιδοτεί πιο ελεύθερα τους μεγάλους ομίλους.

Το επόμενο διάστημα έχει ανακοινωθεί ότι οι συμβασιούχοι σε φύλαξη και σίτιση θα απολυθούν και θα αντικατασταθούν από εργολάβο, ενώ θα παραχωρηθούν χώροι του νοσοκομείου σε ιδιώτες γιατρούς προς αξιοποίηση των υποδομών για την ανταποδοτική αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου.

Αυτά μας αποκάλυψε η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα τον περασμένο Μάη, κατά την τελευταία επίσκεψή της στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχεδιασμοί για την εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του νοσοκομείου στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ».

Δίνουμε μάχες μαζί με τους ασθενείς και τον λαό της περιοχής

-- Οι αγώνες των υγειονομικών έχουν παίξει σημαντικό ρόλο αυτό το διάστημα και στην προστασία της υγείας του λαού. Ποια είναι η πείρα από αυτούς τους αγώνες;

-- Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και των πρωτοβάθμιων δομών δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια μια διαρκή μάχη για να μην υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές στην Υγεία. Ούτε στην πανδημία καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η μάχη βέβαια συνεχίζεται, ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και στο σύνολο της πολιτικής κυβερνήσεων - ΕΕ για την Υγεία - εμπόρευμα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας, μαζί με μια σειρά άλλα σωματεία εργαζομένων, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη συσπείρωση με επίκεντρο το θέμα της λαϊκής υγείας στην περιοχή, οργανώνοντας σημαντικές και μαζικές κινητοποιήσεις.

Πώς το πετύχαμε; Επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο πάλης που αναδείκνυε τα προβλήματα και τις αιτίες αυτών και περιλάμβανε την ανάγκη ανέγερσης νέου, δημόσιου δωρεάν νοσοκομείου στην πόλη της Πρέβεζας.

Με αυτά τα αιτήματα πραγματοποιήθηκαν πλατιές συσκέψεις με άλλους φορείς και σωματεία, στα πλαίσια των οποίων αποφασίστηκε πρόγραμμα κοινών περιοδειών του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου μαζί με τα άλλα συνδικάτα σε μια σειρά χώρους δουλειάς και καταστήματα, για την πλατιά ενημέρωση του πρεβεζιάνικου λαού. Ετσι, αποσπάσαμε κάποια μέτρα ανακούφισης από την επικίνδυνη κατάσταση (προσλήψεις προσωπικού) και βάλαμε φρένο προς το παρόν σε αρνητικές εξελίξεις (συγχωνεύσεις κ.λπ.).

Στην ίδια κατεύθυνση, συγκρουστήκαμε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, που υλοποιεί τα αντιλαϊκά μέτρα του υπουργείου Υγείας. Δεν επιτρέψαμε να περάσει η τρομοκρατία, η υποταγή που επιδιώχτηκε με συνδικαλιστικές διώξεις απέναντι σε εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και πρωτοπόρους εργαζόμενους. Οι διώξεις αυτές δεν γίνονται μόνο επειδή ο Σύλλογος συσπειρώνει τους εργαζόμενους σε αγωνιστική κατεύθυνση, αλλά και επειδή διαρκώς αναδεικνύει τον ορατό αντίπαλο της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Από την άλλη, με τη μαχητική μας στάση αποκαλύψαμε τη στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Μοναδική τους «δράση» έχουν την καλλιέργεια ηττοπάθειας, χαμηλών απαιτήσεων και την επίθεση στις δυνάμεις της πλειοψηφίας του Συλλόγου.

Η συσπείρωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΑΜΕ και η πρωτοπόρα δράση ενοχλούν ιδιαίτερα. Απόδειξη ότι στην κινητοποίηση του Νοέμβρη του 2020 έξω από την πύλη του νοσοκομείου επιβλήθηκε σε 13 συναγωνιστές από ταξικά σωματεία πρόστιμο από την αστυνομία, με την αιτιολογία ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις και δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας!

Καθημερινά δίνουμε μια διπλή μάχη: Να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ταυτόχρονα να αποκρουστούν οι προωθούμενες αλλαγές, αναδεικνύοντας τις πραγματικές δυνατότητες για υψηλού επιπέδου, δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, στο ύψος των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και τεχνολογίας, και όχι με βάση τα όρια «αντοχής» της καπιταλιστικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα σε Αρτα και Πρέβεζα

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Αρτα και Πρέβεζα έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 9/12 στην Αρτα:

  • Στις 18.00, θα παρευρεθεί σε σύσκεψη με φορείς στο Εργατικό Κέντρο Αρτας.
  • Στις 20.30, θα μιλήσει στην πολιτική συγκέντρωση στον πολυχώρο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» στο Ιμαρέτ Αρτας.

Το Σάββατο 10/12 στην Πρέβεζα:

  • Στις 10.30, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου θα συναντηθεί με τη Διοίκηση, τον Σύλλογο Εργαζομένων και άλλους φορείς.
  • Στις 17.00, θα συναντηθεί με φορείς των ΕΒΕ στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.
  • Στις 19.00, θα μιλήσει στην πολιτική συγκέντρωση στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Πρέβεζας «ΟΑΣΗ».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ