ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναζητούν «θέση ισχύος» για να αντιμετωπίσουν την Κίνα

Νέος γύρος επαφών για τον «Διάλογο ΗΠΑ - ΕΕ σχετικά με την Κίνα» αναμενόταν χτες

Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - ΕΕ κατά την επίσκεψη Μπορέλ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβρη
Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - ΕΕ κατά την επίσκεψη Μπορέλ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβρη
«Η σχέση μας με την Κίνα θα είναι το μεγαλύτερο γεωπολιτικό τεστ για τον 21ο αιώνα. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από θέση ισχύος», επανέλαβε προχτές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενόψει του νέου, 2ου κατά σειρά, γύρου επαφών που αναμενόταν να ξεκινήσει χτες, στο πλαίσιο του «Διαλόγου ΗΠΑ - ΕΕ σχετικά με την Κίνα».

Τις δύο πλευρές επρόκειτο να εκπροσωπήσουν, αντίστοιχα, η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν και ο γγ της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Δράσης, Στέφαν Σανίνο.

Με τις ΗΠΑ να αναζητούν ενίσχυση των συμμαχιών τους και μεγαλύτερο «συντονισμό» σε αυτήν την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «αυτό απαιτεί συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας πολυμερώς αλλά και σε διμερές πλαίσιο», γιατί «το κοινό μας βάρος είναι πολύ πιο δύσκολο να το αγνοήσει η Κίνα».

Αντανακλώντας βέβαια και τις διαφοροποιήσεις στα καπιταλιστικά συμφέροντα και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η περιπλοκότητα των σχέσεών μας με την Κίνα υπογραμμίζει ακριβώς τη σημασία της συνεχιζόμενης διαβούλευσης και του συντονισμού μας».

Ο Διάλογος «παρέχει μια σημαντική δυνατότητα για τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εμπλακούν σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων μέσα από μια σχεδιασμένη ομάδα εργασίας που ξεκίνησε μετά την πρώτη συνάντηση, που έγινε τον Μάη», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας ότι το διμερές παζάρι εστιάζει σε θεματικές όπως η «αμοιβαιότητα, περιλαμβανομένων των οικονομικών θεμάτων», «ελαστικότητα», «ανθρώπινα δικαιώματα», «ασφάλεια», «πολυμέρεια», αλλά και «τομείς για εποικοδομητική δέσμευση με την Κίνα, όπως η κλιματική αλλαγή».

Χαρακτηρίζοντας την Ευρώπη «φυσικό εταίρο για τις ΗΠΑ», ο εκπρόσωπος έσπευσε να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «από τις πρώτες της μέρες επιδίωξε να ανοικοδομήσει, να αναζωογονήσει και να επανενεργοποιήσει τη διατλαντική σχέση, ειδικά τη σχέση μας με την ΕΕ».

Χτες, η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών αναμενόταν να επικεντρωθεί σε «κρίσιμα πεδία για τη συνεργασία μας, περιλαμβανομένων οικονομικών και τεχνολογικών θεμάτων», την «παραπληροφόρηση» αλλά και πώς «ακολουθούμε μια συνεργασία προσανατολισμένη σε αποτέλεσμα με την Κίνα, όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται»

Σήμερα, Σέρμαν και Σανίνο αναμενόταν να έχουν διευρυμένες συνομιλίες για τον Ινδο-Ειρηνικό, όπου κατά την ενημέρωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεχώρισε τη σημασία που έχει η ενίσχυση της επαφής και συνεργασίας με την Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Ακόμα, οι δύο αξιωματούχοι επρόκειτο να πάρουν μέρος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Brookings» για τον διάλογο όσον αφορά την Κίνα.

Συνάντηση πρωθυπουργών Ρωσίας - Κίνας

Στο μεταξύ, την Τρίτη οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Κίνας, Μ. Μισούστιν και Λι Κετσιάνγκ, συμμετείχαν στην 26η τακτική συνάντηση των αρχηγών των δύο κυβερνήσεων, καθώς η διμερής συνεργασία προχωρά σε πολλά πεδία.

Ο Λι μεταξύ άλλων χαρακτήρισε - σύμφωνα με τη «Λαϊκή Ημερησία» - «παγκόσμιους εταίρους» τις δύο χώρες που «ο ένας παρέχει στον άλλο αναπτυξιακές δυνατότητες». Πρόσθεσε ότι «παρά τα σκαμπανεβάσματα στην ανάκαμψη της οικονομίας και τις αυξανόμενες αβεβαιότητες στη διεθνή κατάσταση, η Κίνα επιθυμεί να διευρύνει περαιτέρω την επικοινωνία και τον συντονισμό με τη Ρωσία, για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας, τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων, για την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και τη διαφύλαξη της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να διευκολύνουν αμοιβαία το μεταξύ τους εμπόριο και τις επενδύσεις, να επεκτείνουν την πρόσβαση στην αγορά ο ένας του άλλου, να ενισχύσουν τη συνεργασία στην Ενέργεια αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή, για να διασφαλιστεί η σταθερή τροφοδοσία πετρελαίου, αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος μακροπρόθεσμα.

Από την πλευρά του, ο Μισούστιν είπε ότι η Μόσχα ξεχωρίζει τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος». Συμπλήρωσε ακόμα ότι οι δύο χώρες πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουν τις εξωτερικές πιέσεις και προκλήσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας.

  • Το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιάπωνα πρεσβευτή στο Πεκίνο για «επείγουσα συνάντηση», μετά την τοποθέτηση του πρώην Ιάπωνα πρωθυπουργού Σ. Αμπε για την Ταϊβάν. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπε ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «εάν υπάρξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊβάν, θα είναι επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ιαπωνία, κατά συνέπεια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας», οι οποίες δεν θα μείνουν αμέτοχες. Η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ της Κίνας, Χουά Τσουνγίνγκ, δήλωσε ότι η τοποθέτηση Αμπε «αμφισβητεί ανοικτά την εθνική κυριαρχία της Κίνας» και «προσφέρει ανερυθρίαστα υποστήριξη στις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών

«Ακολουθούμε παρακινδυνευμένο αλλά σωστό δρόμο» στην οικονομία, δηλώνει ο Ερντογάν

Την παραίτησή του υπέβαλε αργά προχτές το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Λουτφί Ελβάν, με φόντο τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και την ενδοαστική αντιπαράθεση γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Ελβάν είχε διοριστεί στο συγκεκριμένο πόστο τον Νοέμβρη του 2020, αντικαθιστώντας τον γαμπρό του Προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είχε παραιτηθεί.

Τώρα τον αντικατέστησε ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής του, Νουρεντίν Νεμπάτι, πρώην διευθυντής της εργοδοτικής οργάνωσης MUSIAD, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών που δηλώνουν ισλαμιστές.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Νεμπάτι ξεκαθάρισε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν: «Κάθε φορά που προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε την πολιτική χαμηλών επιτοκίων από το 2013, συναντούσαμε μια ισχυρή αντίρρηση. Αυτήν τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε», δήλωσε, μία μέρα πριν την υπουργοποίησή του. Από την πλευρά του ο Ελβάν φέρεται να υποστήριζε ότι πρέπει να σταματήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού, ενώ στα μέσα Νοέμβρη είχε επικρίνει, εμμέσως πλην σαφώς, νέα σχετική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, χτες, ο Νεμπάτι δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας δεν θα είναι τα υψηλά επιτόκια, αλλά οι επενδύσεις και η απασχόληση».

Την Τρίτη η τουρκική λίρα κατέγραψε σχετική ανάκαμψη από τα ιστορικά πολύ χαμηλά επίπεδα όπου είχε υποχωρήσει, μετά από παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας, που ισχυρίστηκε ότι παρενέβη «άμεσα» στην αγορά «με πωλήσεις, λόγω των μη υγιών διαμορφώσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Μιλώντας στο δίκτυο TRT ο Ρ. Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε έναν «παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» δρόμο όσον αφορά την οικονομία της και ότι «η χώρα μας δεν θα επιστρέψει πια ποτέ στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι βασισμένο στα υψηλά επιτόκια». Κατέληξε δε ότι «τα επιτόκια θα μειωθούν σημαντικά, επομένως θα υπάρξει βελτίωση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες πριν τις εκλογές», που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εμπορίου Μ. Μους ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές τον Νοέμβρη έφτασαν στα 21,5 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 33,4% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. «Ως υπουργείο διεξάγουμε έντονες εργασίες προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές των προϊόντων με προστιθέμενη αξία (...) Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμο και περιεκτικό κλίμα εξαγωγών», δήλωσε.

Ο δε επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φ. Αλτούν, σχολιάζοντας την αύξηση των εξαγωγών είπε ότι «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ασταμάτητα για μια ισχυρή Τουρκία» και ότι «όταν θα αρχίσουμε να εξορύσσουμε και τα αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύψαμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μειωθούν τα έξοδα σε συνάλλαγμα για την Ενέργεια και αυτό θα επιφέρει αγοραστική δύναμη και ευημερία στους πολίτες μας».

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχή παζάρια και αντεγκλήσεις

Συνεχίζεται το παζάρι στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τους όρους για μια «αναβίωση» της σχετικής διεθνούς συμφωνίας του 2015, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018, επί κυβέρνησης Τραμπ.

Οι συνομιλίες διεξάγονται επισήμως μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράν και εκπροσώπων των δυνάμεων που συνεχίζουν να συμμετέχουν στη διεθνή συμφωνία, δηλαδή των εκπροσώπων Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και της ΕΕ, ενώ ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με έμμεσες επαφές.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Αμιραμπντολαχιάν εκτίμησε ότι «οι συζητήσεις στη Βιέννη γίνονται με σοβαρότητα και προτεραιότητα παραμένει η άρση των κυρώσεων» και πως μια συμφωνία «είναι κοντά, εάν η Δύση δείξει καλή θέληση. Αναζητούμε έναν ορθολογικό, νηφάλιο και προσανατολισμένο στα αποτελέσματα διάλογο».

O επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κανί, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τους παραδώσαμε δύο προτεινόμενα προσχέδια... Βέβαια πρέπει να ελέγξουν τα κείμενα που τους δώσαμε. Αν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες, είμαστε στη Βιέννη για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες». Στα ιρανικά προσχέδια ζητείται η πλήρης άρση των αμερικανικών κυρώσεων, ώστε η Τεχεράνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2015 για μειώσεις στον απεμπλουτισμό ουρανίου.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν το Ιράν ότι χρησιμοποιεί το πυρηνικό πρόγραμμα για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που το ίδιο αρνείται.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν εμφανίστηκε απαισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας αν το Ιράν εμμείνει στις κινήσεις του και τη στάση «παραβίασης της συμφωνίας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτός που έχει παραβιάσει τη συμφωνία είναι οι ΗΠΑ, με την αποχώρησή τους το 2018 και την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ, βασικός ανταγωνιστής του Ιράν στην περιοχή, μέσω του πρωθυπουργού Ν. Μπένετ κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις να σταματήσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις τους με το Ιράν, επικαλούμενος μια ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι στη μονάδα στο Φορντό ξεκίνησε ο εμπλουτισμός ουρανίου έως 20%. Ο Μπένετ είχε νωρίτερα επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ