ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
Μιας νόσου και με συνεχή «μπαλώματα» τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα

MotionTeam

Ασφυκτική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, αφού συνεχίζονται οι πολυάριθμες εισαγωγές ασθενών στις κλινικές, με τον «πόλεμο» παράλληλα να μαίνεται για μια ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ.

Στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας την εφημερία του το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είχε πραγματοποιήσει 47 εισαγωγές και είχε σε εκκρεμότητα άλλα 48 περιστατικά, ενώ είχε μόλις 2 κενές κλίνες ΜΕΘ από τις 44, που όμως καλύφθηκαν τις επόμενες ώρες.

Το «Ιπποκράτειο» ξεκίνησε την εφημερία χωρίς καμία κενή κλίνη ΜΕΘ, έχοντας ήδη περισσότερους από 200 ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται στις κλινικές του και με το προσωπικό τσακισμένο από τη διαρκή υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα, με αποτέλεσμα πέρα από την υποστελέχωση των τμημάτων να περιορίζονται ακόμη περισσότερο και οι χειρουργικές επεμβάσεις για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται τουλάχιστον 7 υγειονομικοί, ενώ σε απομόνωση στο σπίτι, νοσούντες ελαφρά, βρίσκονται περίπου 10 τραυματιοφορείς.

Στο «Θεαγένειο», η διοίκηση, προσπαθώντας να διαψεύσει τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων ότι ασθενείς στέλνονται για χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτική κλινική ενώ τα χειρουργεία του νοσοκομείου, που δεν περιθάλπει περιστατικά κορονοϊού, είναι σε λειτουργία, ουσιαστικά τις επιβεβαίωσε επικαλούμενη ανεπάρκεια προσωπικού (γιατρών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών) λόγω καραντίνας. Υπερασπίστηκε και τη μετακίνηση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία της πόλης για την ενίσχυσή τους στη μάχη με τον κορονοϊό. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές που ...λείπουν από τα χειρουργεία, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε μιας νόσου.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών. Μετά την παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, χτες, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, βρέθηκε στην πόλη έπειτα από τις επισκέψεις του στα Νοσοκομεία Κατερίνης και Πολυγύρου.

Συναντήθηκε με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), όπου συζήτησε για νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ και την πρόταση του ΙΣΘ για σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη βάση συνεργασίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση είναι αδίστακτη αφού αξιοποιεί την πανδημία ως «ευκαιρία» για να πάει παραπέρα την πολιτική της εμπορευματοποίησης που έχει οδηγήσει στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Σε Κατερίνη και Κοζάνη

Ενδεικτική της προσφιλούς τακτικής των «μπαλωμάτων» είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Κατερίνης, που ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα ενισχυθεί με προσωπικό από άλλες περιοχές, λιγότερο επιβαρυμένες.

Την ίδια στιγμή, τα αγροτικά ιατρεία στα χωριά δεν λειτουργούν και τα Κέντρα Υγείας σε Κατερίνη, Λιτόχωρο και Αιγίνιο υπολειτουργούν, επειδή γιατροί μεταφέρθηκαν για να ενισχύσουν το νοσοκομείο, όπου όμως εξακολουθούν να παραμένουν τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό. Το νοσοκομείο, όπως τα περισσότερα της χώρας, έχει μετατραπεί σε μιας νόσου, αφού για να λειτουργήσει η κλινική κορονοϊού συγχωνεύτηκαν η Μαιευτική με τη Χειρουργική και η Ορθοπεδική με την Καρδιολογική κλινική. Τα εξωτερικά ιατρεία δεν λειτουργούν. Τα κρεβάτια της κλινικής για ασθενείς με κορονοϊό δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν και να διακομίζονται σε νοσοκομεία άλλων νομών. Επιπλέον, ενώ σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή, παραμένει περιορισμένη η πρόσβαση των κατοίκων στις δημόσιες δομές για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.

Με βάση αυτήν την κατάσταση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Κατερίνης καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την προστασία και επιβίωση του λαού, για την έγκαιρη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων απαιτεί τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες από κινητές μονάδες, καθώς στα χωριά, στα σούπερ μάρκετ, απολύτως δωρεάν. Αλλά και μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, μέτρα για την ελάφρυνση του εργαζόμενου λαού από χαράτσια και δημοτικούς φόρους και, τέλος, απρόσκοπτη λειτουργία των αστικών λεωφορείων όλες τις μέρες και προς όλες τις περιοχές.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την παρουσία του υφυπουργού Υγείας, σημειώνει ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν λύνεται με μπαλώματα», τονίζει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, θυμίζοντας και αυτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, και εκφράζει τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο ΓΝ Κατερίνης, έτσι όπως τα διατύπωσαν στον υφυπουργό Υγείας, για ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις, επίταξη κλινικών και ξενοδοχείων, κ.ά.

Με την επιστροφή ενός εντατικολόγου που είχε αποσπαστεί στη ΜΕΘ του ΓΝ Πτολεμαΐδας ξεκίνησε την «άτυπη» λειτουργία της η ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» ΓΝ Κοζάνης. Η διοίκηση προχώρησε σε αυτήν τη λύση ανάγκης με την πρακτική του «μπαλώματος» αποσπώντας 7 γιατρούς από άλλες κλινικές του νοσοκομείου οι οποίοι θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη του εντατικολόγου. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, του εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα Υγείας του δήμου Κοζάνης, Α. Σιδηρά, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίασε πως οι συγκεκριμένες κλίνες «ουσιαστικά είναι ένας "προθάλαμος" να συντηρούμε τα περιστατικά που είναι να διακομιστούν σε ΜΕΘ (...) Μην έχουμε την αίσθηση ότι είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί ΜΕΘ».

Στο μεταξύ, απλήρωτοι είναι οι επικουρικοί γιατροί του ΓΝ Γρεβενών και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα παραμείνουν για το μήνα Δεκέμβρη. Το πρόβλημα στη μισθοδοσία προέκυψε καθώς δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες αντικατάστασης διοικητικού εργαζόμενου που νόσησε από κορονοϊό.

Παρά τη μικρή υποχώρηση στην προσέλευση ασθενών με COVID-19 στα επείγοντα του ΓΝ Δράμας, παραμένουν υψηλές οι ανάγκες νοσηλείας. Το πρωί χτες, μόνο 2 ήταν οι κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ από τις 140 κλίνες των κλινικών COVID-19 κατειλημμένες ήταν οι 116. Ακόμα, στους 5 έχει ανέλθει ο αριθμός των νοσηλευόμενων από το προσωπικό του νοσοκομείου, με έναν διοικητικό υπάλληλο διασωληνωμένο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Παραμένει στο «κόκκινο» η λειτουργία τους

Με απύθμενο θράσος ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε από τον Βόλο ότι «υπήρχε προετοιμασία και αυτό φαίνεται»

Στο «κόκκινο» συνεχίζεται η λειτουργία των νοσοκομείων στη Θεσσαλία, αφού παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εισαγωγών μειώνεται αργά μετά από σχεδόν ένα μήνα επιθετικής αύξησης, υψηλός παραμένει ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, και ενώ υπάρχουν πολλά βαριά περιστατικά στην αναμονή για διασωλήνωση. Η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει στο 100%, ενώ και στις απλές κλίνες φτάνει το 85%.

Την ίδια ώρα, στη σκιά των χιλιάδων κρουσμάτων και των τραγικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη τη Θεσσαλία, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, από το Νοσοκομείο Βόλου όπου βρέθηκε χτες, προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα των τραγικών ελλείψεων στα νοσοκομεία της περιοχής, έφτασε να δηλώσει μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, όπως τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα (...) Υπήρχε προετοιμασία και αυτό φαίνεται»! Στη διάρκεια της παρουσίας του, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου επανέλαβε το παραμύθι ότι τάχα η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της. Ετσι, δεν τοποθετήθηκε στα αιτήματα των υγειονομικών για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως κλίνες ΜΕΘ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας - το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε ήταν κάποιες προσλήψεις στο προσεχές μέλλον, ενώ παρουσίασε και την ένταξη στο νοσοκομείο 18 ιδιωτών γιατρών ως σπουδαίο κατόρθωμα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι και δεν μπορούν να κρύψουν ότι επί 8 μήνες η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προετοιμάστηκε αλλά άφησε στην τύχη τους τα δημόσια νοσοκομεία, όπως δείχνει και η περίπτωση του Βόλου. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι σύμφωνα με καταγγελίες των σωματείων των υγειονομικών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο, η κατάσταση έχει ως εξής: Λειτουργούν μόλις 10 ΜΕΘ, με τις 4 απ' αυτές είναι για Covid. Εχουν στηθεί 75 κλίνες Covid, διάσπαρτες σε τρία διαφορετικά μέρη του νοσοκομείου, με κίνδυνο διασποράς σε άλλες κλινικές. Οι δύο κλινικές Covid καλύπτονται με 7 παθολόγους, αντί για 14, που είναι το ελάχιστο. Υπάρχει ένας μοριακός αναλυτής, που μάλιστα ήρθε στα μέσα Οκτώβρη και λειτουργεί μόνο για ελέγχους του υγειονομικού προσωπικού, των εργαζομένων του νοσοκομείου και για εισαγωγές ασθενών. Από τους 162 μόνιμους ιατρούς που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετούν 92, δηλαδή το 56%, και μάλιστα οι 22 είναι επικουρικοί. Ενώ βέβαια κανείς δεν ξεχνάει την τραγική εικόνα με τις σορούς ανθρώπων που κατέληξαν από κορονοϊό, να βρίσκονται εκτός ψυγείου, μέσα σε μπλε σάκους, επειδή δεν υπήρχαν κενοί ψυκτικοί θάλαμοι.

Η σημερινή βαρβαρότητα δεν χωρά μεταρρυθμίσεις, αλλά ανατροπή

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ αναδεικνύει τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, με την υποστελέχωση και τις ελλείψεις να δημιουργούν «συνθήκες πολέμου», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η σημερινή τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που αφήνει τον λαό μας εκτεθειμένο απέναντι στην πανδημία, δεν είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας, είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων, που δεν μπορεί να διορθωθεί με μεταρρυθμίσεις, όπως λένε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Η οικονομική κρίση, η κυνική ανικανότητα όλων των καπιταλιστικών συστημάτων Υγείας να υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή, η ένταση της εκμετάλλευσης είναι αποτελέσματα της φυσιολογικής λειτουργίας του συστήματος. Αυτή η στρατηγική, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, είναι που άφησε τα νοσοκομεία στο έλεος των περικοπών, χωρίς μόνιμο προσωπικό. Αυτή η στρατηγική, της εμπορευματοποίησης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι που σήμερα "ματώνει" το λαό και αποθρασύνει τους ιδιώτες κλινικάρχες, με τους οποίους παζαρεύουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΚΟ Θεσσαλίας τονίζει ότι «οι ανάγκες για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ένα σύστημα Υγείας που θα στηρίζεται στην ολόπλευρη προστασία του λαού, με ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και δικαιώματα, ασφυκτιούν στο σημερινό σάπιο σύστημα», ότι η σημερινή βαρβαρότητα δεν χωρά μεταρρυθμίσεις αλλά ανατροπή και καλεί σε οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, σε συστράτευση με το ΚΚΕ και την ανατρεπτική πολιτική του πρόταση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ