ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Δραματικός καταλύτης» για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις η πανδημία

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι θα αξιοποιήσει την πανδημία ως «δραματικό καταλύτη για αλλαγή» και ότι όχι απλά «δεν θα πατήσει φρένο, αλλά θα επιταχύνει», ώστε «να μη χαθεί χρόνος» στην εφαρμογή του «επιθετικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων» που έχει η κυβέρνηση, έδωσε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αξιοποιώντας τις «πάσες» και τις συστάσεις που πήρε από τους επιχειρηματίες στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, όπως να συνεχίσει τη λεγόμενη ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας, να επιδείξει «σταθερότητα και αξιοπιστία» και σε κάθε περίπτωση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει ήδη «σημαντική δουλειά σε αυτήν την κατεύθυνση», δημιουργώντας «ανταγωνιστικές συνθήκες για επενδύσεις» με μέτρα όπως η παραπέρα μείωση φόρων και της «φορολόγησης της εργασίας» (βλ. των εργοδοτικών εισφορών) αλλά και η «εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος».

«Είμαι πολύ πιο προσηλωμένος σήμερα στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός τους «επενδυτές» και επικεφαλής των ομίλων, παρουσιάζοντας ως ατού στα χέρια τους και τα χρηματοδοτικά πακέτα από την ΕΕ, τα οποία όπως διαβεβαίωσε θα αξιοποιηθούν ακριβώς για να υποστηρίξουν την ατζέντα αυτή της κυβέρνησης. Συνέχισε απευθύνοντας κάλεσμα σε «επενδυτές», λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι κόμβος και πύλη για την ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το εγχώριο κεφάλαιο, δίνοντας το υπόβαθρο και τις προσδοκίες της αστικής τάξης από την «αναβάθμιση» που επιδιώκει η κυβέρνηση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει «ενδιαφέρον» για τοποθετήσεις στην Ανατολική Αφρική και για ανάπτυξη των σχέσεων που έχουν ήδη χτίσει οι κυβερνήσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, όπως το Ισραήλ και τα ΗΑΕ. Η επόμενη στρατηγική προτεραιότητα είναι η Ινδία, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς την αγορά με τεράστιες προοπτικές για ελληνικές επιχειρήσεις.

Θα πάρουμε όποια μέτρα απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο και χτες το πρωί, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Αφού χαρακτήρισε πρόκληση το να γίνει το εξωτερικό εμπόριο «το όχημα για την επιστροφή» στην καπιταλιστική ανάπτυξη, μετέφερε τα στοιχεία της κερδοφορίας από τις εξαγωγές, οι οποίες κατά το πρώτο 9μηνο του 2020 έφτασαν τα 17,5 δισ. ευρώ (253 εκατ. περισσότερα από πέρυσι). Στο ίδιο διάστημα οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6 δισ., είπε ο πρωθυπουργός, ενώ παρουσίασε ως κορυφαίο παράδειγμα την «άμεση στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού», μια ακόμα «ευκαιρία» δηλαδή που επέτρεψε στους βιομηχάνους να θησαυρίσουν. «Αυτός ο μικρός άθλος θεμελιώνεται σε δύο πυλώνες: Τη διορατικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τη μία και τη στήριξη της κυβέρνησης από την άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού - όπως είπε - η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «προόδευσε μόνο όταν συμβάδισαν η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων», προφανώς για ενισχύσεις και μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, και «η δημιουργικότητα των επιχειρήσεων».

Παρέπεμψε επ' αυτού στο γεγονός ότι «η φορολογία των επιχειρήσεων σταδιακά αποκλιμακώνεται, όπως και τα γραφειοκρατικά βάρη στις νέες επενδύσεις», αλλά και στα δεκάδες μέτρα γενίκευσης της «ευελιξίας» και στήριξης της εργοδοσίας που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση με τις δεκάδες ΠΝΠ, λέγοντας πως «αυτές οι δράσεις έχουν έναν και μόνο στόχο: Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του Covid. Τότε που θα κληθούμε να ανασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, με όχημα και τους πόρους των 32 δισεκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».

Παρέπεμψε στο λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο που μπαίνει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των πόρων αυτών, λέγοντας ότι προβλέπονται εκεί «γενναία ενίσχυση της εξωστρέφειας και στροφή των εξαγωγών μας προς προϊόντα έντασης γνώσης και τεχνολογικής αιχμής», και κυρίως βέβαια δεκάδες αντεργατικά μέτρα. Στο ίδιο πλαίσιο, παρουσίασε ως «εθνικές στοχεύσεις» τη συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023, η βιομηχανική παραγωγή να φτάσει από το 9,5% στο 12%, οι δε ξένες επενδύσεις να διπλασιαστούν κι αυτές έως το 2023, με μια σειρά από προνόμια που τους εξασφαλίζει η κυβέρνηση.


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Αγιογράφος» των ΗΠΑ και των σχεδιασμών τους

Να ξεσκονίσει αραχνιασμένες προσδοκίες για το ρόλο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και να εξωραΐσει τους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς τους, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε με ζήλο, επιχείρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στις «ραγδαίες - συχνά επικίνδυνες - γεωπολιτικές εξελίξεις, που μας φέρνουν αντιμέτωπους με σημαντικές διεθνείς και περιφερειακές ανακατατάξεις», ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε, υπερασπιζόμενος τα οράματα της αστικής τάξης για τη «γεωπολιτική αναβάθμιση», ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η εκλογή του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την Ελλάδα (...) Το μέλλον της χώρας μας - ως γέφυρα τριών ηπείρων - δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων».

Πλέκοντας ευθέως το εγκώμιο του νέου Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπάιντεν, είπε ότι επί δεκαετίες «αποτελεί φίλο της χώρας μας και γνώστη των εξελίξεων στην περιοχή μας. Από την αρχή της πολιτικής του καριέρας ήταν κοντά στο ελληνικό στοιχείο αλλά και ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης». «Η πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη πιστεύω να παίξει ένα θετικό για τη χώρα μας ρόλο, την επόμενη περίοδο ευρύτερων ανακατατάξεων», πρόσθεσε, συνεχίζοντας προκλητικά την καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών, όπως άλλωστε έκανε και όταν αναβάθμιζε τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ επί προεδρίας του «διαβολικά καλού» Τραμπ.

Στη βάση αυτής της «αγιογραφίας» για τις ΗΠΑ και τον νέο τους Πρόεδρο, ξεκαθάρισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι ευρωατλαντικής κοπής πρωτοβουλίες στην περιοχή, με την Ελλάδα να βάζει τη σφραγίδα της. Εκθείασε τον «πολύτιμο διμερή στρατηγικό διάλογο», το σχήμα 3+1, το East Med Act, την αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που μετέτρεψε την Ελλάδα σε απέραντη βάση των ΗΠΑ, την ανάδειξη του ρόλου της Θεσσαλονίκης σε κόμβο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας (ΔΕΘ 2018) και προφανώς τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, για μια ακόμα φορά την υπέδειξε ως πρότυπο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο όνομα της «προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου», προβάλλοντας ως διέξοδο την προσφυγή στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στα θέματα της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας αποφάνθηκε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει περισσότερους πόρους και περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση», εγκαλώντας την ταυτόχρονα ότι δεν στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους με τη γενναιότητα που οι συνθήκες απαιτούν.

Υπερασπίστηκε το «γενναίο πακέτο άμεσων εμπροσθοβαρών δημόσιων παρεμβάσεων» που πρότεινε, «προκειμένου να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να στηριχθεί το εισόδημα των νοικοκυριών (...) Μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η συγκράτηση της ύφεσης έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης ανάκαμψης για όλους», ανέφερε.

Για την επόμενη μέρα επανέφερε όλες τις προτάσεις που κάνουν ο ΣΕΒ και τα άλλα αστικά επιτελεία, οι οποίες άλλωστε αποτελούν τον πυρήνα της Εκθεσης Πισσαρίδη, όπως το «νέο παραγωγικό μοντέλο», τις «συνέργειες και τις προσπάθειες που ενώνουν παραγωγικές δυνάμεις, τομείς και κλάδους», π.χ. συνεργασία αγροδιατροφής και τουρισμού, για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, για ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, με «χρηματοδοτικά κίνητρα με οργανωμένο τρόπο μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, φορολογικά κίνητρα, σταθερό φορολογικό καθεστώς, διαφανείς απλούς κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων ως κεντρικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας, φέρνοντας παραδείγματα από τον ενεργειακό τομέα, που αποτελούν μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή. Ξεχώρισε τις «κοινές προσπάθειες για τον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (ΤΑΡ), για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), για τον υπεράκτιο τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης), όπως και για τον αγωγό EastMed». Αντίστοιχα διαφήμισε και την αμερικανική επένδυση στα Ναυπηγεία της Σύρου, που, όπως είπε, «δείχνει τον δρόμο», μαζί με αντίστοιχες όπως της «Microsoft».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ