ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Μαζική καταδίκη της κρατικής καταστολής από δεκάδες φορείς και συνδικαλιστές

Φαινόμενα αυταρχισμού και στην Κέρκυρα

Από το χτύπημα διαδηλωτών στις 17 Νοέμβρη στα Γιάννενα
Από το χτύπημα διαδηλωτών στις 17 Νοέμβρη στα Γιάννενα
Ψήφισμα καταδίκης του αυταρχισμού και της καταστολής, στην οποία «έχει επιδοθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων με εντολή της κυβέρνησης ΝΔ ενάντια στο Εργατικό Κέντρο, σε σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς της πόλης», υπογράφουν 26 μαζικοί φορείς και 161 συνδικαλιστές απ' όλο το φάσμα του λαϊκού κινήματος στα Γιάννενα, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Αφορμή για το ψήφισμα και τη συλλογή υπογραφών είναι η κλιμακούμενη καταστολή των τελευταίων βδομάδων, με το απρόκλητο χτύπημα των συμβολικών εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη και την απροκάλυπτη παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, με αποκορύφωμα την καταστολή ανήμερα της πανεργατικής απεργίας, στις 26 Νοέμβρη. Το πογκρόμ της αστυνομικής βίας περιλαμβάνει ξυλοδαρμούς, χαλκευμένες κατηγορίες σε βάρος φοιτητών και εργαζομένων (25 συνολικά!), προσαγωγές, στοχοποίηση συνδικαλιστών, δεκάδες πρόστιμα κ.λπ.

Μεγάλη κατακραυγή για το πρωτοφανές κλίμα αυταρχισμού

Ανάμεσα στους φορείς που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής είναι το Εργατικό Κέντρο και 12 πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, 4 φοιτητικοί σύλλογοι, 2 συνταξιουχικές οργανώσεις, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς, δείχνοντας την έκταση της κατακραυγής για το πρωτοφανές κλίμα αυταρχισμού που επιχειρείται να επιβληθεί στην πόλη.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι στόχος της κρατικής καταστολής είναι «να καταργήσουν στην πράξη το δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να ενημερώνουν τους συναδέλφους και να τους καλούν να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, πριν ακόμη και από την ψήφιση του νέου απεργοκτόνου νόμου της κυβέρνησης».

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι «οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων μπορεί να προσαρμόζονται αλλά ούτε αναστέλλονται ούτε απαγορεύονται, όπως η κυβέρνηση δεν αναστέλλει το αντεργατικό της έργο», ενώ απαιτούν «να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε όλους τους συλληφθέντες, να ανακληθούν τώρα όλα τα πρόστιμα, να σταματήσουν οι προληπτικές προσαγωγές. Να σταματήσουν τώρα κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, η στοχοποίηση αγωνιστών».

Εξω από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας «στρατοπεδεύει» η αστυνομία!

Στο μεταξύ, στο ίδιο κλίμα αυταρχισμού, «στασίδι» φαίνεται πως έχει πιάσει η αστυνομία έξω από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας «ανακρίνοντας» εργαζόμενους που εξέρχονται από αυτό, όπως καταγγέλλεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Κέρκυρας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, εργαζόμενος κατήγγειλε ότι τη Δευτέρα το πρωί, μόλις βγήκε από την πόρτα του Εργατικού Κέντρου, δέχτηκε επιτόπια «ανάκριση» από αγνώστους με πολιτική περιβολή, οι οποίοι αφού του έδειξαν ταυτότητες αστυνομικού, του ζήτησαν επίμονα να τους πει ποιοι είναι πάνω... ποιος έχει βάλει μουσική... τι δουλειά είχε ο ίδιος εκεί!

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις «παρακολουθήσεις του Εργατικού Κέντρου τους τελευταίους μήνες, στον αποκλεισμό του οικοδομικού τετραγώνου γύρω από το Εργατικό Κέντρο στις 17 και 26 Νοέμβρη», τονίζει η ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο καταγράφει σειρά περιστατικών που περιγράφουν «την αστυνομική παρέμβαση για την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης», με αποκορύφωμα την πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας στην προσπάθεια υπονόμευσης της πανεργατικής απεργίας κατ' εντολή της κυβέρνησης έστησε μπλόκα στις εθνικές οδούς Λευκίμμης, Πέλεκα, Παλαιοκαστρίτσας, σταματώντας διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι αστυνομικοί έλεγαν ότι εάν πηγαίνει κάποιος στην απεργία θα έπρεπε να γυρίσει πίσω. Μπήκαν μάλιστα και σε λεωφορείο 5 χλμ. έξω από την πόλη ζητώντας από τους επιβάτες να κατέβουν κάτω όσοι σκοπεύουν να πάνε στην απεργία. Σε πεζούς στην πόλη και κοντά στο Εργατικό Κέντρο έκαναν νουθεσίες του στυλ «...τι δουλειά έχεις εσύ με αυτούς», «...μην μπλέκεις με συνδικαλιστές και απεργίες»...

«Εμείς τους στέλνουμε ένα σαφέστατο μήνυμα: Ως εδώ και μη παρέκει! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», τονίζει το Συνδικάτο δηλώνοντας την απόφασή του να μην «επιτρέψει να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει τη στοχοποίηση συνδικαλιστών της ΕΝΕΔΕΠ και της ΕΤΙΤΑ

Τη στοχοποίηση των μελών των ΔΣ των σωματείων ΕΝΕΔΕΠ (Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) και ΕΤΙΤΑ (Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής) από τις εργοδοσίες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και των τηλεοπτικών σταθμών «Star» και «Alpha», αντίστοιχα, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή του θυμίζει ότι τα μέλη των ΔΣ που στοχοποιούνται, λίγες ώρες μετά την επιτυχημένη απεργία στις 26 Νοέμβρη «ενημερώθηκαν από την εργοδοσία ότι βγαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών λόγω "συγχρωτισμού" την ημέρα της απεργίας». Μια κατηγορία παντελώς ανυπόστατη, «αφού για την προετοιμασία της απεργίας και για την παρουσία των μελών της διοίκησης των σωματείων τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο. Και αναδεικνύει ότι πρόκειται για ενέργεια η οποία «αποτελεί κλιμάκωση της προσπάθειας που γίνεται από την εργοδοσία, τους εφοπλιστές και μερίδα ΜΜΕ για να συκοφαντήσουν και να στοχοποιήσουν τα σωματεία και τα μέλη της διοίκησης». Αλλωστε, «λίγες μέρες νωρίτερα της απεργίας, ο πρόεδρος του σωματείου (σ.σ. της ΕΝΕΔΕΠ) κλήθηκε σε προανακριτική απολογία για την απεργία της Πρωτομαγιάς (!), ενώ εκκρεμούν και άλλες μηνύσεις της εργοδοσίας προς τα μέλη της διοίκησης της ΕΝΕΔΕΠ, για "διαφυγόντα κέρδη" από προηγούμενους απεργιακούς αγώνες». Το ΕΚ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στα σωματεία, προειδοποιώντας την εργοδοσία ότι «τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα δεν μπαίνουν στον γύψο».

Την εργοδοσία της COSCO - PCT και της D-PORT για τη στοχοποίηση της ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλουν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» νομού Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

Παράλληλα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της ΕΝΕΔΕΠ με εκπρόσωπο της εργοδοσίας της D-PORT, επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του σωματείου για τη στοχοποίηση μελών του ΔΣ, επειδή οργάνωσε την απεργία στις 26 Νοέμβρη. Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών απαίτησε να επανέλθουν οι εργαζόμενοι - μέλη του ΔΣ στην εργασία τους και επανέφεραν την πρόταση της Ενωσης για την πραγματοποίηση μοριακών τεστ Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ προετοιμάζεται άλλωστε για τη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της COSCO.

Πέφτει στα 534 ευρώ η αποζημίωση για τις αναστολές συμβάσεων

Στα 534 ευρώ μόλις καθόρισε η κυβέρνηση για τον μήνα Δεκέμβρη το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Ετσι, από τα 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβρη, η κυβέρνηση μειώνει το ποσό των ειδικών αποζημιώσεων σε αυτό που ίσχυσε από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου από την περασμένη άνοιξη. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τις αναστολές του μηνός Δεκέμβρη αρχίζουν την Τρίτη 8 Δεκέμβρη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι και τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης για τον Νοέμβρη ήταν περισσότερο λογιστικό, αφού στην πράξη, το ποσό θα είναι μικρότερο, μόλις στα 640 ευρώ, καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων η αναστολή ισχύει από τις 7 Νοέμβρη. Επιπλέον, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε πολλούς κλάδους (π.χ. οικοδόμοι) οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στις προβλέψεις της ρύθμισης μόνο μετά από κινητοποιήσεις, ενώ πάρα πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι (π.χ. εποχικοί) που έμειναν έξω από οποιαδήποτε στήριξη, και το ίδιο γίνεται και τώρα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ετσι, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη συντριπτική πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων. Τα κυβερνητικά μέτρα αφήνουν χωρίς καμία στήριξη τουλάχιστον 700.000 ανέργους, και αυτό μάλιστα όταν είναι δεδομένο ότι σε συνθήκες lockdown και οικονομικής κρίσης δεν πρόκειται να μπορέσουν να βρουν δουλειά.

Η κυβέρνηση οδηγεί σε πετσόκομμα και του Δώρου Χριστουγέννων (13ος μισθός), καθώς για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης θα υπολογιστεί επί του ποσού των 534 ευρώ για όσο διάστημα - μετά την 1η Μάη - βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς (ακόμα και για το μήνα Νοέμβρη) και όχι επί του κανονικού μισθού τους.

Παράλληλα, σε ισχύ παραμένουν και τα γνωστά αντεργατικά προγράμματα, όπως το «Συν-Εργασία», μέσω των οποίων περικόπτεται μέχρι και 20% ο μισθός, αυξάνονται η «ευελιξία» και η υποαπασχόληση, ενώ στον αντίποδα ενισχύονται οι επιχειρήσεις με κρατικό χρήμα που πληρώνει ο λαός.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ασυλία» σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία

Τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς και να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις ακόμα και όταν παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου (με τίτλο «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων»), επαναδιατυπώνοντας σχετικό άρθρο, δεν περιλαμβάνει στους λόγους αποκλεισμού μιας επιχείρησης από τη διαδικασία σύναψης σύμβασης με το Δημόσιο τις συστηματικές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Σημειωτέον, σε παλιότερη διάταξη προβλεπόταν ότι οι αναθέτουσες αρχές αποκλείουν έναν οικονομικό φορέα από τη συμμετοχή σε διαδικασία σύναψης σύμβασης όταν γνωρίζουν ή μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν επιβληθεί σε βάρος της επιχείρησης, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προσφοράς ή αίτησης συμμετοχής: Τρεις πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, ή δύο πράξεις επιβολής προστίμου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν την αδήλωτη εργασία και έχουν αποκτήσει τελεσίδικη και δεσμευτική ισχύ.

Ανεξάρτητα από το κατά πόσο τέτοιες διατάξεις στέκονταν πραγματικά εμπόδια απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, η πρεμούρα της κυβέρνησης να τις καταργήσει δείχνει στην πράξη πόσες αντεργατικές «ουρές» έχουν τα «μέτρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων» που συνεχώς επικαλείται, όπως και η προώθηση του πιο «επιτελικού κράτους» στο πλαίσιο των προτάσεων Πισσαρίδη. Δηλαδή το πώς θα εξασφαλιστεί ακόμα καλύτερα η «ασυλία» για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ