ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνει προκλήσεις και «κατοχυρώνει» απαράδεκτες διεκδικήσεις

Καλεί σε παζάρι θυμίζοντας τη «δυναμική» που έχει η γεωπολιτική της θέση

Ο χάρτης με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο χάρτης με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία επιμένει ότι το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψε με την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του (Λίβυου) Φαγέζ αλ Σάρατζ είναι σύμφωνο με τη «διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της, Χαμί Ακσόι.

Μάλιστα, ο Ακσόι στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Εκφράζοντας την ετοιμότητα της Αγκυρας για κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού παζαριού, ο Ακσόι επέκρινε όσους «αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στην προσέγγιση της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ισότητα (...) προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία». Αποδίδοντας δε σε Αθήνα και Λευκωσία «μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες» αξιώσεις, αμφισβήτησε ακόμα μία φορά την επήρεια που έχει το Καστελόριζο στη χάραξη της ΑΟΖ («ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνειά του»), κρίνοντας μάλιστα σκόπιμο να επισημάνει ότι «αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας - Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τ. Ερτζιγιές. Με ανάρτησή του αναφέρει ότι Τουρκία και Λιβύη συμφωνούν στο ότι τα νησιά αυτά δεν μπορούν να έχουν ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, με αφορμή τα εγκαίνια τμήματος του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Υψαλα (ανατολική Θράκη), ο Ερντογάν είπε πάλι ότι «ενώ υπάρχει μία ευκαιρία για δίκαιη μοιρασιά των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, ακολουθούνται απειλητικές και εκβιαστικές πολιτικές» και ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα τα δικά της και τα συμφέροντα της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"». Την ίδια στιγμή, απηύθυνε νέο κάλεσμα στις υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής και όχι μόνο «να μετατρέψουμε την Ενέργεια σε έδαφος συνεργασίας αντί για εργαλείο σύγκρουσης και να μην καταφεύγουμε σε καταστροφικές πολιτικές».

Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου, σε έκφραση διαμαρτυρίας. Υπήρξε και ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας «λυπηρό» το γεγονός ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Ισχυρή εξωτερική πολιτική «στο τραπέζι και στο πεδίο»

Ενδεικτικές ήταν όμως και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, από την Αττάλεια, όπου συμμετείχε σε συνάντηση στελεχών του κόμματός του (ΑΚΡ), αναφέροντας ότι «το βασικό στοιχείο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σήμερα είναι να είναι ισχυρή και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο της μάχης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν συζητούμε με κανένα τη δική μας υφαλοκρηπίδα. Ούτε επιτρέπουμε να ανοίξει συζήτηση. Αλλά για το διαμοιρασμό των αποθεμάτων στην Κύπρο πρέπει να είμαστε ισχυροί και στο τραπέζι και στο πεδίο (της μάχης)». Επέκρινε την «αλληλεγγύη» που υπάρχει εντός ΕΕ υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες με αυτό τον τρόπο «κακόμαθαν» την Κύπρο.

Κατά τ' άλλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη σημαντική δυναμική που έχει η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, εξηγώντας ότι η χώρα του «διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο (και) στην αναβίωση των ιστορικών "Δρόμων του Μεταξιού"». Η Τουρκία έχει γίνει η χώρα που συνδέει το Λονδίνο με το Τόκιο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η χώρα του πρέπει να αξιοποιήσει σωστά αυτήν την ευκαιρία.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εν μέσω αντιθέσεων, με την Κίνα στην ατζέντα

Με «παράτες» για τα «έργα και τις ημέρες» στα 70χρονα της λυκοσυμμαχίας και εν μέσω επικίνδυνων σχεδιασμών και αντιθέσεων στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στην ατζέντα της οποίας για πρώτη φορά βρίσκεται επισήμως και η Κίνα.

Ενδεικτικά, δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από τη Σύνοδο, προανήγγειλε ότι θα παρθούν αποφάσεις για «περαιτέρω βελτιώσεις στην ετοιμότητα των δυνάμεών μας. Αναγνώριση του Διαστήματος ως τομέα επιχειρήσεων. Επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης του ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας. Και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών στις επενδύσεις στην άμυνά μας». Πάγιο αίτημα το τελευταίο των Αμερικανών, οι άλλοι σύμμαχοι να ξοδέψουν επιπλέον κονδύλια. Ο Στόλτενμπεργκ αποδέσμευσε προς τούτο στοιχεία ότι συνεχίζεται η αύξηση των λεγόμενων αμυντικών δαπανών (4,6% υπολογίζεται η αύξηση για το 2019), προβλέποντας ότι στα επόμενα χρόνια η συσσωρευμένη αύξηση των αμυντικών δαπανών μέχρι τα τέλη του 2024 θα είναι 400 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

«Πρόκειται για πρωτοφανή πρόοδο και καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο. Ολοι οι Σύμμαχοι αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες. Περισσότεροι Σύμμαχοι πληρούν την κατευθυντήρια γραμμή να δαπανούν 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Φέτος, 9 Σύμμαχοι θα πιάσουν τη νόρμα από μόλις 3 πριν από μερικά χρόνια. Και η πλειονότητα των συμμάχων έχει σχέδια να φτάσουν το 2% έως το 2024», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Σημειωτέον, η Ελλάδα εμφανίζεται 3η στη σχετική λίστα των δαπανών, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της (2,28% για το 2019) πίσω μόνο από ΗΠΑ και Βουλγαρία, με 4,3 δισ. ευρώ να φεύγουν για στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες ως είναι στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα.

Παραπέρα, ο Στόλτενμπεργκ, θυμίζοντας ότι πέρυσι στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε το ΝΑΤΟ να έχει πάντα 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πολεμικά πλοία έτοιμα να αναπτυχθούν όπου χρειαστεί εντός 30 ημερών, είπε ότι έχει σημειωθεί «ουσιαστική πρόοδος. Οι σύμμαχοι έχουν ήδη ορίσει πάνω από το 90% αυτών των δυνάμεων. Και αναμένω ότι οι ηγέτες θα κάνουν περαιτέρω ανακοινώσεις».

Εδωσε και άλλα στοιχεία, όπως ότι την προηγούμενη βδομάδα έφτασαν από τις ΗΠΑ στη βάση τους στη Σικελία τα πρώτα νέα drones επιτήρησης του ΝΑΤΟ. Οτι το ΝΑΤΟ υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών AWACS.

Είπε επίσης ότι στη Σύνοδο οι ΝΑΤΟικοί θα εστιάσουν στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε «στρατηγική πρόκληση», καθώς, όπως επέμεινε, «επενδύει σε νέες, σύγχρονες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων», όντας ταυτόχρονα «υπεύθυνη για επιθετικές ενέργειες κατά γειτόνων της».

Πρόσθεσε ότι θα εξετάσουν και «τις επιπτώσεις της ανόδου της Κίνας». «Αυτό παρουσιάζει ευκαιρίες. Αλλά και οι Σύμμαχοι πρέπει να λάβουν υπόψη τον σημαντικό στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας. Την αυξημένη παρουσία της από την Αρκτική έως τα Βαλκάνια και στον κυβερνοχώρο. Και τις σημαντικές επενδύσεις της στην ίδια την υποδομή μας», σημείωσε. Θύμισε δε ότι πρόσφατα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, αποφάσισαν νέες «επικαιροποιημένες βασικές απαιτήσεις για τις τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G», όπου θέλουν να αποκλείσουν τη διείσδυση κινεζικών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών, ζήτημα ωστόσο όπου κάθε άλλο παρά συμφωνία υπάρχει ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Ο γγ του ΝΑΤΟ μάλιστα πρόσθεσε επ' αυτού πως «πήγα πρόσφατα στις ΗΠΑ και άκουσα εκεί τους ανθρώπους να ανησυχούν για το μέγεθος της Κίνας. Λοιπόν, αν ανησυχούν για το μέγεθος της Κίνας στις ΗΠΑ, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα κρατήσουν κοντά τους φίλους και συμμάχους τους. Γιατί όταν είμαστε μαζί, όλοι μας, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, τότε είμαστε το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 50% της παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης».

Στις 7 Γενάρη η συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη

Στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί στις αρχές Γενάρη ο πρωθυπουργός προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε χτες με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, που σημειώνει ότι η επίσκεψη θα επιβεβαιώσει τους «ισχυρούς οικονομικούς, πολιτιστικούς και δεσμούς Ασφάλειας μεταξύ των δύο χώρων». Δίνοντας τη σχετική ατζέντα των ρόλων «μεντεσέ» που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, προσθέτει ότι οι Τραμπ και Μητσοτάκης «θα συζητήσουν τρόπους για την προώθηση των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των δύο κρατών στην ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας σε όλα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος Τραμπ θα τονίσει επίσης τη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με τα δίκτυα 5G, την αντιμετώπιση της κακοήθους επιρροής στην περιοχή και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας παγκοσμίως».

ΓΑΛΛΙΑ
Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ΥΠΕΞ της Γαλλίας κάλεσε την Παρασκευή τον πρέσβη της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Μούσα, και διαμαρτυρήθηκε επίσημα για τους υψηλούς τόνους της κριτικής της Αγκυρας, μετά και από τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γάλλο ομόλογό του «εγκεφαλικά νεκρό» («παίζοντας» και με τις δηλώσεις του Μακρόν που είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό»).

Τα σχόλια του Ερντογάν (στις 29/11) ακολούθησαν τις επισημάνσεις Μακρόν για τη στάση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία (όπου η Αγκυρα ξεκίνησε νέα στρατιωτική επιχείρηση χωρίς «συντονισμό» με τους άλλους ΝΑΤΟικούς εταίρους και παρά τις αντιρρήσεις αρκετών). Αυτές οι «παρατηρήσεις» της γαλλικής κυβέρνησης είναι ενταγμένες σε ευρύτερες αντιθέσεις που διευρύνονται εντός του ΝΑΤΟ, για τον τρόπο λειτουργίας και τις προτεραιότητές του, έκφραση των οποίων αποτελούν και οι γαλλο-τουρκικές διαφωνίες. Να σημειωθεί ότι τις κατηγορίες κατά της Γαλλίας συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, κατηγορώντας τη στάση του Παρισιού απέναντι στη μουσουλμανική μαντίλα. «Ο Μακρόν ήρθε ως φιλελεύθερος και βγήκε χειρότερος και από τον Σαρκοζί. Με τον ίδιο τρόπο χειρότερος και από τον Λεπέν», είπε.

Στην ανακοίνωσή του για την κλήτευση του Τούρκου πρέσβη, πάντως, το γαλλικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε μεν «απαράδεκτες» τις «προτάσεις των τουρκικών αρχών», εκφράζει πάντως την απογοήτευση της κυβέρνησης Μακρόν, ακριβώς επειδή τέτοια στάση δεν «έχει θέση στη γαλλο-τουρκική σχέση» και «δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον απαραίτητο διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ