ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΣΕΑΔΕ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Νέα κινητοποίηση για το δικαίωμα στη δουλειά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά για τους 5.066 συμβασιούχους που απασχολούνται από το 2018 στη δασοπροστασία μέσα από το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας». Τις μέρες αυτές οι συμβάσεις τους λήγουν, με τους συμβασιούχους να μένουν χωρίς δουλειά και τις δασικές υπηρεσίες να μένουν ξανά χωρίς προσωπικό.

Η Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή διεκδικούν: 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων. Προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μοριοδότηση ειδικής εμπειρίας για τους εργαζόμενους στην πυροπροστασία, χωρίς αποκλεισμούς σε νέες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων. Λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την άρση των νομικών περιορισμών και τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Υπογραφή ΣΣΕ. Επαναπρόσληψη των 100 απολυμένων εργαζομένων του Κτηματολογίου.

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με συμβασιούχους

Συζητώντας χτες με συμβασιούχους στην κινητοποίηση, μας τόνιζαν ότι πολλοί είναι πάνω από 50 χρονών και δυσκολεύονται να βρουν δουλειά για να ζήσουν και να συμπληρώσουν ένσημα για σύνταξη. Την ίδια ώρα, τα δασαρχεία μένουν χωρίς προσωπικό, όπως συνέβαινε για περίπου 20 και πλέον χρόνια, από το 1988 έως το 2018, με τα δάση παρατημένα και χωρίς καμιά φροντίδα. Η κατάσταση αυτή άλλαξε όταν προσλήφθηκαν οι περίπου 5.000 συμβασιούχοι δασεργάτες, δασολόγοι, δασοπόνοι, με όσους χρειάστηκαν να περνάνε από εκπαιδευτικά σεμινάρια. Ολοι μαζί προχώρησαν σε εκκαθάριση δασών, σε μελέτες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία τους.

Η Ουρανία Χατζηγνατιάδη, 54 ετών, πιο πριν δούλευε τεχνίτρια σε πλαστικά σκάφη, στην αποκομιδή απορριμμάτων και σε άλλες δουλειές. Τώρα περιμένει να την απολύσουν. «Μείναμε 5 άτομα από τα 53 που ήμασταν στο Δασαρχείο Λαυρίου».

Ο Χρήστος Βασιλείου, η Χριστίνα Γιγίνη και ο Ηλίας Ευαγγέλου από το Δασαρχείο Πειραιά, που έχει στην αρμοδιότητά του εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, μας λένε ότι μείνανε 8 από τους 50 συμβασιούχους. Τα δάση, λέει η Χριστίνα, «πριν από εμάς, ήταν παρατημένα, χωρίς μελέτες και καθαρισμούς». «Υπάρχουν αξιολογήσεις που δείχνουν το έργο που κάναμε», συμπληρώνει ο Χρήστος.

Και προσθέτει ο Μανώλης Μαθιουδάκης, από το Δασαρχείο Αιγάλεω: «Φέτος σημειώθηκαν 82% περισσότερες φωτιές, αλλά οι εκτάσεις που κάηκαν μειώθηκαν κατά 39%. Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία της δικής μας εργασίας».

Συζητώντας και με άλλους συμβασιούχους, μας λένε ότι πριν να πιάσουν δουλειά στην πυροπροστασία δούλευαν από εδώ και από εκεί, ανασφάλιστοι. Πολλοί βίωσαν μεγάλες περιόδους ανεργίας, που άλλωστε ήταν και όρος για να πιάσουν δουλειά στο πρόγραμμα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αποφεύγει ακόμα και να συναντηθεί μαζί τους. Και χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ήταν άφαντη...

Την ίδια ώρα ακούγεται πως εργολάβοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση στο κενό που δημιουργείται με τις απολύσεις, ενώ καλλιεργείται από διάφορες πλευρές στους απολυμένους η «λύση» της δημιουργίας των αποκαλούμενων «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων». «Λύσεις» που σε κάθε περίπτωση οδηγούν σε ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και δεν διασφαλίζουν το δικαίωμα στη δουλειά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ COSCO
Αποφασισμένοι να υπερασπίσουν την ένταξή τους στα ΒΑΕ

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Την απόφαση να υπερασπίσουν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, που κατέκτησαν μετά από σκληρούς απεργιακούς αγώνες και πολύμορφες κινητοποιήσεις, πήραν στο πλαίσιο μαζικής Γενικής Συνέλευσης που έκαναν το Σάββατο 30/11 οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου τους, ΕΝΕΔΕΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 13 Γενάρη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς εκείνη τη μέρα θα εκδικάζεται η προσφυγή που έχει καταθέσει ο ΣΕΒ για να απενταχθούν οι εργαζόμενοι στις δύο αυτές προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά από τα ΒΑΕ.

Ο αγώνας ενάντια στην προσφυγή του ΣΕΒ είναι άμεσα συνδεδεμένος με την μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και την τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Οπως αποφασίστηκε, τις επόμενες μέρες θα καθοριστούν το πλαίσιο της ΣΣΕ και το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Οπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου, Μάρκος Μπεκρής, «η προσφυγή του ΣΕΒ είναι για εμάς αιτία πολέμου» και «συνδέεται με τη νέα επίθεση που έχουν κηρύξει η κυβέρνηση και η εργοδοσία στην Κοινωνική Ασφάλιση (...) Οι συνάδελφοι στη διπλανή πόρτα, στην προβλήτα Ι είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Δεν μπορεί για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ να λένε ότι δεν είναι λιμάνι και γι' αυτό εμείς θα πρέπει να εξαιρεθούμε από τα ΒΑΕ».

«Εχουμε αφήσει εδώ μέσα τα χέρια μας, τα πόδια μας, τη μέση, τα κορμιά μας», επισήμανε. «Δουλεύουμε σε μεγάλα ύψη, με όποιες καιρικές συνθήκες, με συχνά τα εργατικά ατυχήματα. Πάνω στις πλάτες μας έφτασε το λιμάνι του Πειραιά στα πρώτα της Ευρώπης και τα δισ. που βγάζει η εργοδοσία. Και λένε ότι δεν είμαστε εργαζόμενοι στο λιμάνι;».

«Εμένα με έχουν χαρακτηρίσει μεταφορέα σταφίδας!», πετάχτηκε ένας εργαζόμενος, ενώ αντίστοιχα παραδείγματα ακούστηκαν από δεκάδες ακόμα εργαζόμενους.

Καταγγέλθηκε ακόμα ότι οι συμβάσεις είναι ατομικές, τρίμηνες και «για να την υπογράψεις, είτε για ανανέωση, είτε για πρόσληψη, θα πρέπει πρώτα να υπογράψεις την εγγραφή σου στο σωματείο που έχουν στήσει άνθρωποι της εργοδοσίας», όπως ειπώθηκε.

Ο πρόεδρος, συνεχίζοντας, επισήμανε τις ευθύνες της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι. Κόντρα στην τρομοκρατία εμείς θα οργανώσουμε την πάλη μας, γιατί δεν είμαστε φτηνοί και αναλώσιμοι. Εχουμε οικογένειες πίσω μας και πρέπει να αγωνιστούμε με βάση τις ανάγκες τους».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Απέλυσε 24 εργαζόμενους που αρνήθηκαν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Την απόλυση 24 εργαζομένων ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς απευθυνόμενη στο προσωπικό της.

Οι απολυμένοι προέρχονται από το πρώην τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU) και είναι από τους εργαζόμενους που αρνήθηκαν να υποκύψουν στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της, δηλαδή να μεταφερθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas», η οποία ανέλαβε το RBU. Αρνήθηκαν επίσης να φύγουν «οικειοθελώς» αλλά και να μεταναστεύσουν σε υπηρεσία της τράπεζας στην επαρχία.

Πρόκειται βέβαια για μια εξέλιξη που δείχνει ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων που δεν θα δέχονταν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας κάθε άλλο παρά διασφαλισμένα ήταν, όπως διαβεβαίωναν τάχα διάφορες εργοδοτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις...

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στο αντίστοιχο σχέδιο της Alpha Bank

Στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) για όλους τους εργαζόμενους στην Alpha Bank στην Αττική, την Πέμπτη 5/12, για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης στο κτίριο της τράπεζας στη λεωφ. Συγγρού 54, κηρύσσει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, προκειμένου να οργανωθεί η δράση ενάντια στα αντίστοιχα αντεργατικά σχέδια της τράπεζας.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η απόφαση της Alpha Bank, για μεταφορά των δανείων οριστικής καθυστέρησης ("κόκκινα") σε συνεργαζόμενη εταιρεία μαζί με τους εργαζόμενους από τα αντίστοιχα τμήματα, έρχεται να υλοποιήσει τους γενικότερους στόχους κυβέρνησης - Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - τραπεζιτών για δραστική μείωση του προσωπικού στις τράπεζες.

Είναι ξεκάθαρη η ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου για την εργασιακή προοπτική που θέλουν για εμάς.

Ο συμβιβασμένος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην Alpha Bank χωρίς κανέναν ενδοιασμό ενισχύει αυτήν την προοπτική, αφού με ανακοινώσεις τους τα δύο επιχειρησιακά σωματεία σπεύδουν να συγχαρούν την τράπεζα. Την καλούν άμεσα να προχωρήσει για το "καλό όλων", ενώ ταυτόχρονα εκβιάζουν κατά πρόσωπο τους εργαζόμενους δηλώνοντας ότι "δεν έχουν άλλη επιλογή"».

Το κλαδικό Σωματείο καλεί σε αγώνα για: Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια απόσχισης. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ. Να μην υλοποιηθεί κανένα σχέδιο μεταφοράς προσωπικού που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαχείριση δανείων οριστικής καθυστέρησης σε άλλη εταιρεία, υφιστάμενη ή νέα. Να καταργηθούν οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην Alpha Bank. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Απεργία ενάντια στις απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα

Απεργία πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ενάντια στις δεκάδες απολύσεις «ενοικιαζόμενων» που απασχολούνται στην τράπεζα 15 έως 20 χρόνια.

Πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση έξω από κατάστημα της Εθνικής στην Αθήνα, στο οποίο έχει απολυθεί ο μεγαλύτερος αριθμός «ενοικιαζόμενων». Οπως καταγγέλλουν, από το καλοκαίρι, σταδιακά, έχουν απολυθεί ήδη 50 «ενοικιαζόμενοι», ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα απολυθούν και άλλοι μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκτιμάται πως στην Εθνική Τράπεζα εργάζονται περισσότεροι από 1.000 «ενοικιαζόμενοι».

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
«Απογείωση» της μερικής απασχόλησης και καθήλωση μισθών

Την τεράστια αύξηση της μερικής απασχόλησης και την καθήλωση των μισθών στα εξευτελιστικά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία του ΕΦΚΑ από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις τον περασμένο Μάη.

Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις ανήλθε στους 715.875 μισθωτούς που αντιστοιχούν στο 28,73% του συνόλου των μισθωτών. Ο μέσος μισθός αυτών των μισθωτών διαμορφώθηκε μόλις στα 409,21 ευρώ μεικτά και μάλιστα όταν οι μέρες απασχόλησης φτάνουν τις 16,58.

Σημειώνεται ότι η συνολική μέση απασχόληση διαμορφώνεται στις 21,2 μέρες και ο μέσος μισθός στα 952,16 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, η αμοιβή της μερικής απασχόλησης αντιστοιχεί στο 40% περίπου του μέσου μισθού, όταν οι μέρες απασχόλησης αντιστοιχούν στο 70% της μέσης απασχόλησης, στοιχείο ενδεικτικό για τα πολλαπλά οφέλη του κεφαλαίου από την «ευελιξία» σε βάρος των μισθωτών.

Τέλος, ο μέσος μισθός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση τον περασμένο Μάη διαμορφώθηκε στα 1.166,76 ευρώ μεικτά, από 1.170,73 ευρώ τον Απρίλη, τη στιγμή μάλιστα που η απασχόληση το Μάη αυξήθηκε στις 23,03 μέρες, από 22,78 μέρες τον Απρίλη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ