ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, κάλπικες υποσχέσεις και καταστολή στο λαό

INTIME NEWS

Το στίγμα της επιτάχυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου, παράλληλα με τα «συμπληρώματά» της, την ένταση της καταστολής κατά των εργατικών - λαϊκών αγώνων και της πολιτικής «πτωχοκομείου» για τη διαχείριση της φτώχειας, έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης με την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή αλλά και κλείνοντας την Κυριακή το τακτικό συνέδριο της ΝΔ.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός έταξε για μια ακόμα φορά στο κεφάλαιο επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανέφερε ότι ψηφίστηκαν ήδη 25 νομοσχέδια και συνολικά θα ψηφιστούν 30 έως τα Χριστούγεννα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου για να αλωνίζουν οι επιχειρήσεις, στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΗ αλλά και το Φορολογικό, που δίνει και νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό, που θα συνεχίζει να πληρώνει πάνω από το 93% της φορολογίας, αλλά και νέα χαράτσια όπως π.χ. αυτό των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επιβεβαιώνοντας δε ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής, κατά το κλείσιμο του συνεδρίου προανήγγειλε εκ νέου την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο για να βάλει στο «γύψο» τις διαδηλώσεις, επικαλούμενος μάλιστα το μαζικό συλλαλητήριο το Σάββατο στην Αθήνα που διοργάνωσαν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για την Ασφάλιση, λέγοντας χωρίς ντροπή πως «κάποιοι λίγοι θέλησαν να ταλαιπωρήσουν τους πολλούς. Και ανεξάρτητα από το πόσοι ήταν οι ίδιοι, με το "έτσι θέλω" αποφάσισαν για τη ζωή όλων στην πρωτεύουσα».

Παράλληλα, παρά τα παχιά και κάλπικα συνθήματα περί «ανάπτυξης για όλους», για τα λαϊκά στρώματα έταξε ψίχουλα και επιδόματα, επικαλούμενος το επίδομα πτωχοκομείου που θα πάρουν «σχεδόν 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων», πριν τα Χριστούγεννα, και ξεκαθαρίζοντας πως αυτό θα αφορά «τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες και ...τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ», δηλαδή μόνο τους πιο εξαθλιωμένους.

Στην καταστολή και στα κλειστά κέντρα - φυλακές επικέντρωσε σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, αποφεύγοντας να μιλήσει για τη Συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αποθήκη ξεριζωμένων ανθρώπων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια, ενώ εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει να βάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα στη «μέγγενη» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (βλέπε αναλυτικά σελ. 4).

Να καταγραφεί και η ομιλία του πρ. πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, που με αναφορές περί «λαθρομεταναστευτικού» και «άτυπου λαθρο-εποικισμού» υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό, αλλά και για τα Ελληνοτουρκικά απέναντι στον «επεκτατισμό» της Τουρκίας, βάζοντας σαν προαπαιτούμενο για ισχυροποίηση της ελληνικής αστικής τάξης την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας της. Τέλος, σε μια υποτίθεται προσωπική τοποθέτηση, που βασικά αντανακλά διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, είπε ότι «αυτές είναι οι απόψεις μου» και δεν τις διαπραγματεύθηκε ποτέ, «για οποιοδήποτε αξίωμα», «ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδος», μια σπόντα που συνδυάζεται με τις φήμες που τον ήθελαν είτε κοινοτικό επίτροπο ή υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο Γ. Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «θεωρούμε ότι η κυρίαρχη πολιτική, τη σκυτάλη της οποίας έχει πάρει η δική σας κυβέρνηση, το δικό σας κόμμα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα αδιέξοδα που γεννά για τον ελληνικό λαό η πορεία των διεθνών, ευρωπαϊκών και εσωτερικών εξελίξεων». Σημείωσε ακόμα πως «παρά τις μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, ξέρετε ότι το ΚΚΕ ακολουθεί πολιτική αρχών, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς. (...) Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον, προσδοκώντας αντίστοιχη στάση και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Από αυτήν την άποψη, μόνο κακό κάνουν πρακτικές και τοποθετήσεις και δικών σας δυνάμεων που εμμένουν σε έναν ωμό αντικομμουνισμό, σε μια αντιδραστική σκοταδιστική ρητορική, σε λογικές καταστολής και αυταρχισμού βγαλμένες από άλλες εποχές. Που τελικά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ενισχύουν και να νομιμοποιούν αντιδραστικές δυνάμεις και αντιλήψεις, να ευνοούν τον τυχοδιωκτισμό και τη χειραγώγηση τίμιων ανθρώπων από πολιτικές δυνάμεις, που δεν κινούνται στη βάση αρχών».

ΣΥΡΙΖΑ
«Τεχνογνωσία ΠΑΣΟΚ» σε μεθόδους και στόχους

Με τη συμμετοχή πλειάδας πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, παλιών και νέων «μεταγραφών» και τα γνωστά σοσιαλδημοκρατικά παραμύθια σε πρώτη γραμμή, που αποτυπώθηκαν και στην πολιτική διακήρυξη που εγκρίθηκε, έγινε η «επίσημη πρώτη» της «Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης» του ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων, επανέλαβε την κάλπικη διαχωριστική γραμμή περί «προόδου και συντήρησης», δήλωσε ότι στόχος της ανασυγκρότησης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος της κυβερνώσας αριστεράς, μέσω του οποίου θα αποκτηθούν «βαθιές ρίζες μέσα στον κοινωνικό ιστό» για τη στράτευση λαϊκών δυνάμεων στα προτάγματα του κεφαλαίου και για να συγκροτηθεί «μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα μας οδηγήσει (...) σε μια νέα πορεία προοδευτικής διακυβέρνησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας». Ενώ δίνοντας και το περιεχόμενο της «προοδευτικής» αυτής πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου επικαλέστηκε και επικρότησε τα παραδείγματα του Κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία, που «διαθέτει την πιο ριζοσπαστική οικονομική και πολιτική πρόταση σήμερα», και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, που «έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το πώς θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις υπέρβασης των ανισοτήτων»!

Με ένα κάρο χαρακτηρισμούς, αλλά χωρίς κουβέντα για την ουσία της πολιτικής και τους στόχους του κεφαλαίου που από κοινού υπηρετούν, επιτέθηκε στη ΝΔ μιλώντας για «παλινόρθωση του πελατειακού και αυταρχικού κράτους», για «ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου», για «ακροδεξιές προκλήσεις», επικαλούμενος παραδείγματα όπως π.χ. το Φορολογικό ή τα Εργασιακά, όπου η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπώντας τα εύσημα του εγχώριου - και όχι μόνο - κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του.

Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, σ' αυτούς απευθυνόταν ο Αλ. Τσίπρας καρφώνοντας τη ΝΔ ότι τάχα δεν υπηρετεί με την ίδια ευλάβεια τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και επιδεικνύει «παθητικότητα μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στη γειτονιά μας», ότι «η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που ακολούθησε η δική μας κυβέρνηση, και έδωσε καρπούς για την περιοχή και την Ελλάδα, έχει εγκαταλειφθεί (...) Και τώρα η Ελλάδα, από δραστήριος πρωταγωνιστής στην περιοχή, έχει, δυστυχώς, μετατραπεί σε μια χώρα - παρατηρητή των εξελίξεων».

Ιδιαίτερα απευθύνθηκε ο Αλ. Τσίπρας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διαμηνύοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατακτήσει τον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας» και άρα προς το συμφέρον όσων τοποθετούνται στο χώρο αυτό είναι η συμπόρευση μαζί του για την επάνοδο στην κυβερνητική εξουσία, ενώ σε σχέση με τα σενάρια περί διπλών εκλογών λόγω «απλής αναλογικής» είπε πως «δεν θα χρειαστεί. Οπως έγινε και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι κι εδώ, οι εκλογές αυτές (...) θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι στις 15 Δεκέμβρη

Το εξώφυλλο του Λευκώματος της ΚΟ Αττικής
Το εξώφυλλο του Λευκώματος της ΚΟ Αττικής
Με την εκδήλωση - παρουσίαση του Λευκώματος «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα» και την πραγματοποίηση συναυλίας - αφιερώματος στο αντάρτικο τραγούδι κορυφώνεται την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, «Αγιος Ελευθέριος») η πολύμορφη δραστηριότητα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής τιμώντας τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44.

Στη συναυλία που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του Λευκώματος, θα ακουστούν όλα εκείνα τα τραγούδια που είναι «ποτισμένα» από τον τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, την αθάνατη εποποιία του ΔΣΕ. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Νατάσσα Μουσάδη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής και Μανώλης Φάμελλος. Η ενορχήστρωση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Δυνατότητα ομαδικών επισκέψεων στην έκθεση αρχειακού υλικού

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΚΟ Αττικής για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ένοπλη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44, σε εξέλιξη είναι η έκθεση αρχειακού υλικού του Κόμματος, στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241), με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ».

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Για ομαδικές επισκέψεις, τηλ. στο 210.5282.607 (Δευτέρα - Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 - 8 μ.μ.). Ανεξάρτητα από τις οργανωμένες επισκέψεις, υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης για επισκέπτες οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας της έκθεσης.

Παράλληλα λειτουργεί έκθεση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» που κυκλοφόρησαν από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 1-3) στις μέρες και ώρες λειτουργίας του. Συγκεκριμένα: Δευτέρα: 9.00 - 16.00, Τρίτη: 9.00 - 20.00, Τετάρτη: 9.00 - 16.00, Πέμπτη: 9.00 - 20.00, Παρασκευή: 9.00 - 20.00, Σάββατο: 9.00 - 15.00.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συνέχεια αντιλαϊκής πολιτικής από τη ΝΔ, «όσο πιο δεξιά τόσο πιο καλά» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σχετικές ερωτήσεις για τις πολιτικές διεργασίες σημείωσε:

Σχετικά με τη λεγόμενη ανασυγκρότηση του «ευρύτερου προοδευτικού χώρου»:

«Τώρα στην ουσία αυτό που παρατηρείται ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ, είναι να έχουμε ένα "ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ" και ένα "ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ". Ο ΣΥΡΙΖΑ "όσο πιο δεξιά τόσο πιο καλά". Αυτή είναι η πολιτική του».

Σχετικά με το «πολιτικό περιβάλλον», τα ποσοστά της ΝΔ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής της:

«Είναι η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση κι όλες οι κυβερνήσεις. Ουσιαστικά βλέπουμε αντιλαϊκά μέτρα, φορολογικό νομοσχέδιο, νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, νέα μέτρα καταστολής και βίας ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων. Συνολικά πρόκειται για μια αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί μόνο το μονοπωλιακό κεφάλαιο, υπηρετεί μόνο τους εταίρους της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και βάζει σε κίνδυνο το λαό μας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org