ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό, παραπέμπει για «διευθετήσεις» σε πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εναποθέτει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη δήθεν «προστασία» ΝΑΤΟ και ΕΕ (φωτ. από συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Σεπτέμβρη)

Eurokinissi

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εναποθέτει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη δήθεν «προστασία» ΝΑΤΟ και ΕΕ (φωτ. από συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τον Σεπτέμβρη)
Τον επικίνδυνο εφησυχασμό στο λαό ότι τάχα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα «προστατέψουν» οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, την ώρα που στο πλαίσιο των δικών τους σχεδιασμών φουντώνει η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καλλιεργεί η κυβέρνηση, σπεύδοντας ταυτόχρονα να στείλει και τα κατάλληλα σήματα ότι κρατάει τους «διαύλους» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων συνδιαχείρισης και των ιμπεριαλιστικών «διευθετήσεων» ανοιχτούς.

Ολα αυτά στο φόντο των κινήσεων της Τουρκίας τις προηγούμενες μέρες, που σηματοδοτούν την επιτάχυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και την προσπάθεια για την κατοχύρωση των θέσεών της στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, με την υπογραφή του «μνημονίου συνεργασίας» με τη Λιβύη για την επίσπευση καθορισμού των ΑΟΖ χωρίς να παίρνεται υπόψη η επήρεια των ελληνικών νησιών, αλλά και την κλιμάκωση της ρητορικής της.

Στη μέγγενη των ανταγωνισμών και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και δείχνοντας ότι η κυβέρνηση ΝΔ εναποθέτει την «προστασία» των κυριαρχικών δικαιωμάτων στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις αλλά και στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που αποτελούν το υπόβαθρο των σχεδίων «συνδιαχείρισης», ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας χτες στις εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Μαδρίτη, αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, λέγοντας πως «μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις ΑΠΕ θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια».

Ταυτόχρονα, στην Αθήνα, κύκλοι του ΥΠΕΞ παρέπεμπαν στο «briefing» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ευρωενωσιακός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, απάντησε παραπέμποντας σε ...διάλογο για τη «διευθέτηση διαφορών» μεταξύ των δύο μερών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ΕΕ έχει κατ' επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο (...) να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι στις 15/7 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφή τη θέση του, ότι, δηλαδή, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας». Πρόσθεσε πως «ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης, «απογειώνοντας» την κοροϊδία και κρύβοντας ότι η τουρκική επιθετικότητα φουντώνει εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων και με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας να μπαίνουν στο ιμπεριαλιστικό παζάρι για τη διατήρηση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, προανήγγειλε την Κυριακή, στην καταληκτική ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, ότι θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη) την αποδοκιμασία και καταδίκη τάχα της Τουρκίας. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», είπε. Επίσης συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν πως θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσει, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ντόναλντ Τραμπ στους ηγέτες των κρατών - μελών που δαπανούν μεγάλα ποσά (τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους) για τις αμυντικές δαπάνες (Ελλάδα, Λετονία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία και Βρετανία).

Θυμίζουμε, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην επίσκεψή του στην Αθήνα, αρχές Οκτώβρη, μπροστά στον Κυρ. Μητσοτάκη, απέφευγε επιμελώς να μιλήσει για ΑΟΖ ή να καταδικάσει τις τουρκικές κινήσεις, τότε, στην Κύπρο, λέγοντας ότι «δεν είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση επί των νομικών αυτών προβλημάτων. Υπάρχουν διεθνείς θεσμοί που έχουν αυτό το καθήκον».

Κινητικότητα και ετοιμότητα για παζάρι

Παραπέρα, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας πραγματοποίησε ταξίδι - αστραπή στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι. «Είχαμε την ευκαιρία», έλεγε κατόπιν, «να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Οπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων». Επιβεβαίωσαν ότι συζήτησαν για τις επαφές μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης, λέγοντας ότι οι κινήσεις «λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή». Κατέληξε ότι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του συμφώνησαν «επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», μια υπόθεση βέβαια που «τρέχει» τουλάχιστον 5 χρόνια, από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά.

Την ίδια ώρα, στο ΥΠΕΞ αναμένουν από τον πρέσβη της Λιβύης να τους προσκομίσει τα μνημόνια που υπέγραψαν με την Τουρκία, βάζοντας τελεσίγραφο να το κάνει έως την Πέμπτη, αλλιώς απελαύνεται. Οπως έλεγε χτες, στον «ΣΚΑΪ», ο Ν. Δένδιας, «από ό,τι φαίνεται είναι δύο. Είναι ένα που αφορά τα ζητήματα της θάλασσας (...) Και ένα που αφορά στην αμυντική συνεργασία». Παράλληλα, ο ίδιος, με φράσεις τύπου «με την Τουρκία έχουμε ένα σκάκι διπλωματικών κινήσεων», «πρέπει να βρούμε μια άκρη με την Τουρκία. Και θα πρέπει να γίνει διάλογος γι' αυτό» και «πάντοτε είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και πάντοτε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε», επιβεβαίωνε το εν εξελίξει παζάρι.

Οπως, επίσης, υπέδειξε ουσιαστικά τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας με βάση τα «παραθυράκια» που της αφήνει το περιλάλητο Διεθνές Δίκαιο. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς «αν μπορεί να δούμε σύντομα ένα τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος νότια της Κρήτης ή κοντά στο Καστελόριζο», είπε: «Οι σεισμικές έρευνες εμπίπτουν σ' ένα άρθρο εξαίρεσης αν θυμάμαι καλά, δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται»...

Για δε τα λεγόμενα του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χ. Ακσόι (ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων), υπήρξε απάντηση του Ελληνα ομολόγου του, Αλ. Γεννηματά, ότι «η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών - κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια (...) δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Σπεύδοντας βέβαια να προσθέσει πως «είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών. Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης. Πιο συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Είναι πολύ επικίνδυνη για τους λαούς η πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τον αυθαίρετο καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με ταυτόχρονη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και η υπογραφή "μνημονίου κατανόησης" με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης, την οποία μάλιστα αναγνωρίζει και στηρίζει η ΕΕ. Με τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους, αγνοώντας την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρόκειται για προκλητικές κινήσεις που συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι ενέργειες αυτές προστίθενται στην προκλητική παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ, στην προώθηση διχοτομικών σχεδίων για την Κύπρο. Συνοδεύουν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης της στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, τη διεκδίκηση εδαφών και την αλλαγή συνόρων.

Η ΕΕ είναι "στρατηγικός εταίρος" της Τουρκίας, τους συνδέουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κι αυτό δεν μπορεί να αποκρυφτεί με τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα περί "κυρώσεων" που προβάλλει η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της. Παράλληλα, η επιθετικότητα αυτή της τουρκικής κυβέρνησης εντείνεται στο πλαίσιο της παρουσίας τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Frontex στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν πως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως ισχυρίζονται οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά με τους σχεδιασμούς τους στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται στη νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου;».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Απαράδεκτες προκλήσεις με την ανοχή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Σε δήλωσή του για την τουρκική προκλητικότητα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων:

«Η Τουρκία συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις βήμα το βήμα και με την ανοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, που είναι οι σύμμαχοι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης και της Τουρκίας. Ομως, βήμα το βήμα η τουρκική αστική τάξη κατοχυρώνει αυτά που η ίδια θεωρεί ως διεκδικήσεις. Και βεβαίως είδαμε και το απαράδεκτο φαινόμενο, τη συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ της Τουρκίας και της Λιβύης, όπου οδηγεί την κατάσταση στην ουσία να μην αναγνωρίζει ως ελληνικό έδαφος την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκτεθειμένοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα στην «προστασία» του ΝΑΤΟ

Σε σχόλιό του για τις τουρκικές προκλήσεις και τη στάση της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που εναπόθεσαν και συνεχίζουν να εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη δήθεν "προστασία" του ΝΑΤΟ, είναι πολλαπλά εκτεθειμένες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Αποδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αστάθειας, που τροφοδοτεί τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι γενικότεροι γεωπολιτικοί του σχεδιασμοί, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η διατήρηση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό άρμα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ