ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη - οργάνωση - διεκδίκηση μαζί με τους χιλιάδες ξεριζωμένους

Δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τις εξελίξεις στην περιοχή, το Προσφυγικό και τις θέσεις του Κόμματος

Κερατσίνι
Κερατσίνι
«Το καπιταλιστικό σύστημα γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή και το Προσφυγικό»: Εκδηλώσεις μ' αυτό το θέμα πραγματοποιούν Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους των προσφυγικών κυμάτων, την αντιδραστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, αλλά και τις θέσεις του Κόμματος για το πρόβλημα.

Το απόγευμα της Παρασκευής 29 Νοέμβρη, σε μια τέτοια εκδήλωση στην Καβάλα μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με αφιέρωμα στην ιστορική διάσταση του Προσφυγικού στην Καβάλα, την οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Ν. Σοφιανός μεταξύ άλλων ανέφερε πως «οι εξελίξεις στο Προσφυγικό και στο Μεταναστευτικό είναι αναπόσπαστα δεμένες με τις συνολικότερες διεργασίες που υπάρχουν, με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με όλο αυτό το μακελειό το οποίο ξετυλίγεται στην ευρύτερη περιοχή».

Σημείωσε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που η κυβέρνηση και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα κρύβουν επιμελώς: «Κρύβουν δηλαδή τις αιτίες, το γεγονός ότι αυτοί που βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας, που περνούν το Αιγαίο, τον Εβρο, τη Μεσόγειο, είναι τα θύματα του ανταγωνισμού των Αμερικανών, των ΝΑΤΟικών, της ΕΕ και άλλων καπιταλιστικών κρατών όπως η Ρωσία, για τα κέρδη τους, το πετρέλαιο, για το φυσικό αέριο, για τους δρόμους μεταφοράς για τον γεωπολιτικό έλεγχο ολόκληρων περιοχών για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια».

Καβάλα
Καβάλα
Πρόσθεσε ότι όπως η προηγούμενη, έτσι και η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που ευθύνεται για τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και στάθηκε στις αντιδραστικές πρωτοβουλίες της ΝΔ για το Μεταναστευτικό, όπως την αλλαγή του νόμου για το άσυλο, την εξαγγελία λειτουργίας κλειστών κέντρων - τα οποία χαρακτήρισε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών - και το ειδικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Με τις πρωτοβουλίες αυτές, όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί «να χαϊδέψει ρατσιστικές θέσεις, να καλλιεργήσει κλίμα καταστολής, να πειθαρχήσει στις συμφωνίες εγκλωβισμού, να πουλάει ανθρωπιστικές κενολογίες, αλλά και να λέει και κουβέντες για τη δήθεν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη 28 Νοέμβρη από την ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ στην Ορεστιάδα με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Παπατολίδη, Γραμματέα της ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Νωρίτερα, το πρωί της ίδιας μέρας, ο ίδιος επισκέφτηκε ως επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου, σχετικά με το οποίο τόνισε την ανάγκη άμεσης μεταφοράς σε άλλου τύπου δομές των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών που παραμένουν εκεί έως και έξι μήνες.

Στην Αττική

Κολωνός
Κολωνός
Στην Αττική τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται τις τελευταίες βδομάδες σε πολλές συνοικίες, όπως στο Κερατσίνι με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΤΕ Πειραιά του Κόμματος, που κάλεσε σε ενίσχυση της αλληλεγγύης. Σε αντίστοιχη συγκέντρωση στον Κολωνό, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε τις θέσεις του Κόμματος, την αναγκαιότητα της αποδέσμευσης της χώρας από το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Στα Μελίσσια, τέλος, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος, μίλησε σε μια εκδήλωση - απάντηση στην ξενοφοβική στάση της δημοτικής αρχής και άλλων πολιτικών δυνάμεων της πόλης, με αφορμή το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης προσφυγόπουλων στην περιοχή.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Κατατέθηκε στη Βουλή αργά χτες βράδυ το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων με τίτλο «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας», που μέσα στη βδομάδα αναμένεται να μπει για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Συνοπτικά, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου αφορούν: Τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι οι 40 εκλογείς.

Η ψήφος των ανωτέρω εκλογέων θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών, ενώ αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας, και οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν.

Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: α. Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα β. Εχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο προβλέπεται ακόμη η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατές με το Σύνταγμα οι συγκεκριμένες προβλέψεις.

Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα διαθέσιμα στοιχεία για την απόδειξη των κριτηρίων είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και συναινεί ο εκλογέας) αυτά θα αντλούνται αυτεπάγγελτα άμεσα.

Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής θα γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως: α) Με βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. β) Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής. γ) Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή. Προβλέπεται ακόμη πως δεν θα απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 χρόνια ή έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

ΛΕΣΒΟΣ
Στο «Διαβολόρεμα» οι πρόσφυγες

Στο «Διαβολόρεμα», που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί από τη Μυτιλήνη στην Καλλονή, μέσα σε δασική έκταση και ανάμεσα σε μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη, θα κατασκευαστεί η νέα δομή στη Λέσβο, που θα αντικαταστήσει τη δομή στη Μόρια. Στην κλειστή αυτή δομή θα κρατούνται, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα η δομή θα έχει τη δυνατότητα να «φιλοξενήσει» 7.000 άτομα, ενώ ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε ότι στόχος είναι η κλειστή δομή να είναι έτοιμη και σε πλήρη λειτουργία τον Ιούνη του 2020.

Ενταση στο ΚΥΤ της Χίου

Στο μεταξύ, άλλο ένα επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εγκλωβισμού, αυτή τη φορά στη Χίο (ΚΥΤ ΒΙΑΛ). Οι συγκρούσεις μεταξύ αιτούντων άσυλο οδήγησαν στον τραυματισμό τριών ατόμων και ενός αστυνομικού. Τα επεισόδια έληξαν αργά το βράδυ της Κυριακής και για την αντιμετώπιση της κατάστασης ενεργοποιήθηκε το σύνολο της αστυνομικής δύναμης της Χίου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχουν προσαχθεί τρία άτομα ως πρωτεργάτες των όσων συνέβησαν. Να σημειωθεί ότι στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ, σε υποδομές για 1.014 άτομα, μένουν 5.502 αιτούντες άσυλο...

  • Συνολικά 81.492 άτομα ήρθαν «παράτυπα» στην Ελλάδα το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2019, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, στη Βουλή. Εκτός από τα παραπάνω άτομα, οι αστυνομικές και λιμενικές υπηρεσίες έχουν συλλάβει και 1.031 άτομα (881 αλλοδαπούς και 150 ημεδαπούς) ως διακινητές.
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση σήμερα, Τρίτη 3 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο Γρεβενών. Θα μιλήσει ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στη Ν. Ιωνία Αττικής, στο ΚΕΠ (Πατρ. Ιωακείμ 4), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική τόσο θα επιδεινώνεται το πρόβλημα για Ελληνες και μετανάστες

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτώμενος για το Προσφυγικό σημείωσε:

«Οσο εξακολουθεί να υπάρχει η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όσο εξακολουθεί να υπάρχει η απαράδεκτη Συνθήκη του Δουβλίνου, τόσο δεν θα επιλύεται το προσφυγικό πρόβλημα. Επίσης, όσο υπάρχουν πόλεμοι, καταστροφές στις χώρες των ξεριζωμένων θα επιδεινώνεται το προσφυγικό πρόβλημα.

Κι από κει και πέρα όσο δεν παίρνονται μέτρα ουσιαστικής λύσης, που σημαίνει ανοικτές δομές φιλοξενίας, με ευπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα μας, όσο δεν επιταχύνονται οι διορισμοί προσωπικού, ώστε να γίνονται σύντομα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να πάνε προς τις χώρες προορισμού τους, τόσο θα επιδεινώνεται το πρόβλημα και θα υποφέρουν και οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι και οι οικογένειές τους, θα υποφέρει και ο ελληνικός λαός».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ