ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΙΟ
Θλίψη και συγκίνηση στον αποχαιρετισμό της σ. Ειρήνης Αρμενάκα - Ακαρέπη

«Εφυγε» ξαφνικά από τη ζωή το στέλεχος του ΚΚΕ

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης στο Νεκροταφείο του Αιγίου, συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι «αποχαιρέτησαν» την σ. Ειρήνη Αρμενάκα - Ακαρέπη, μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας και της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, που «έφυγε» απρόσμενα από τη ζωή, χτες, Δευτέρα.

Στην πολιτική τελετή παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δημήτρη Αρβανιτάκη, Κώστα Παρασκευά και Λουίζα Ράζου. Επίσης, πολλά ακόμα στελέχη του Κόμματος, ανάμεσά τους ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

Την σ. Ειρήνη, σκεπασμένη με τη σημαία του Κόμματος που με πίστη υπηρέτησε, με τον «Ριζοσπάστη» να τη συντροφεύει στο τελευταίο της ταξίδι και με τους συντρόφους της σε θέσεις τιμητικής φρουράς στο πλάι της, αποχαιρέτησε ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Οπως είπε, η σ. Ειρήνη Αρμενάκα - Ακαρέπη υπηρέτησε τις αρχές και τους στόχους του Κόμματος, ενώ μετέφερε τα δικά της λόγια, από το βιογραφικό της: «Μέσα από την πορεία μου στο ΚΚΕ, έχω κατανοήσει πόσο προνομιούχοι άνθρωποι είμαστε ως μέλη του ΚΚΕ, γιατί μας εφοδιάζει με τη θεωρία και την πράξη του στην αντίληψη της εξέλιξης και της κίνησης της ανθρώπινης κοινωνίας, του κόσμου... "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία"...».

Η Ειρήνη Αρμενάκα - Ακαρέπη
Η Ειρήνη Αρμενάκα - Ακαρέπη
Ο Δ. Τζαβάρας τόνισε: «Η σ. Ειρήνη έδωσε σταθερά τη μάχη με το Κόμμα μας, την ιδεολογία μας, το δίκιο του λαού, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή και τη δράση της μέσα από τις γραμμές αρχικά της ΚΝΕ, ως φοιτήτριας του Χημικού, και μετά του ΚΚΕ, στο οποίο οργανώθηκε το 1976, περνώντας από διάφορες χρεώσεις. Οπως είπε μεταξύ άλλων, «το Σεπτέμβρη του 1977 διορίστηκε στην Κόρινθο. Συμμετείχε από διάφορες χρεώσεις στην ΚΟ Κορινθίας, αλλά και στο κίνημα, όπως Γραμματέας της Αχτίδας στο Δημόσιο και την Κοινή Ωφέλεια, μέλος της ΝΕ Κορινθίας με χρέωση στη γυναικεία δουλειά και τον πολιτισμό. Το 1998 υποβάλλεται σε μεταμόσχευση νεφρού. Το 2000 ανέλαβε Γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας, όπου έμεινε έως το τέλος του 2008.

Το 2010 συνδέθηκε στην ΚΟ Αχαΐας και συμμετείχε στο Γραφείο Περιοχής της Οργάνωσης Πελοποννήσου. Μέχρι σήμερα ήταν στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και στην Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας, Γραμματέας της ΚΟΒ Αιγίου. Παράλληλα, ήταν δραστήρια στην Ομάδα Γυναικών Αιγίου».

Ο Δ. Τζαβάρας εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Κόμματος στην οικογένειά της, στον σύζυγό της, σ. Φίλιππο, στην κόρη της και συντρόφισσα Μαρία, στον γαμπρό και τα εγγόνια της.

Εκ μέρους της ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, της οποίας η σ. Ειρήνη υπήρξε Γραμματέας για 8 χρόνια, την αποχαιρέτησε η σ. Κική Νανοπούλου και εκ μέρους της ΚΟΒ Αιγίου, στην οποία ήταν Γραμματέας, η Κόνη Ηλιακοπούλου.

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο της Ειρήνης Αρμενάκα - Ακαρέπη, εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήρια του Κόμματος προς την οικογένεια και τους οικείους της:

«Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια της συντρόφισσας Ειρήνης Αρμενάκα - Ακαρέπη, που "έφυγε" πρόωρα κι αιφνίδια, σήμερα (σ.σ. χτες) από τη ζωή.

Η συντρόφισσα Ειρήνη Αρμενάκα γεννήθηκε το 1953. Μεγάλωσε σε οικογένεια αντιστασιακών. Εντάχθηκε στην Αντι-ΕΦΕΕ το 1973, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Το 1974 εντάχθηκε στην ΚΝΕ και το 1976 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης με συνέπεια και ανιδιοτέλεια στις Οργανώσεις της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Υπηρέτησε το Κόμμα, τις αρχές του και τον επαναστατικό του χαρακτήρα. Ανέπτυξε πλούσια δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα καθώς και στην ΟΓΕ.

Μέχρι την τελευταία της πνοή υπήρξε πνεύμα ανήσυχο κι αγωνιστικό για τους σκοπούς και την πάλη του ΚΚΕ, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του Κόμματος».

ΚΟ ΒΕΛΓΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πάλη του ΚΚΕ ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες μίλησαν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος και η Σεμίνα Διγενή

Η αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών γέμισε το Σάββατο 23 Νοέμβρη το απόγευμα από Ελληνες νέους και παλιότερους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στο Βέλγιο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟ Βελγίου, για την εκδήλωση με θέμα: «Η πάλη του ΚΚΕ ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια - Η τοποθέτησή του για την ψήφο των αποδήμων». Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και χαιρέτισε η Σεμίνα Διγενή, δημοσιογράφος - συγγραφέας.

Η Σ. Διγενή στην ομιλία της φώτισε το πλέγμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ζούμε την περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ, με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της για λογαριασμό του κεφαλαίου, προσπαθώντας να αποδείξει ότι αυτή η πολιτική επιβάλλεται». Αναφέρθηκε ακόμα στους «μεγάλους και δύσκολους αγώνες» που «είναι μπροστά μας», όπως για την Κοινωνική Ασφάλιση, τη ΔΕΗ, τα πανεπιστήμια. «Η αντιλαϊκή πολιτική έχει απέναντί της ένα εργατικό - λαϊκό κίνημα, ένα φοιτητικό κίνημα και μια πολιτική δύναμη, το ΚΚΕ, που δεν μπορεί να την αγνοήσει», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος με τη σειρά του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στην οργάνωση του κινήματος των Ελλήνων μεταναστών και φοιτητών, εκείνων που «πήραν τη δύσκολη απόφαση να αφήσουν τη χώρα τους για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που δημιουργούν οι αστικές κυβερνήσεις με την αντιλαϊκή πολιτική τους». Στάθηκε αναλυτικά στην πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και στις εξελίξεις στην οικονομία, στην ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ένταση του αντικομμουνισμού, όπως με το κατάπτυστο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που δικαιολογεί τις διώξεις κομμουνιστών και αποθρασύνει τους φασίστες, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αξιώσεις του εκλεγμένου με τη Χρυσή Αυγή φασίστα υπόδικου Λαγού για μετονομασίες δρόμων όπως η Λεωφόρος Στάλινγκραντ στις Βρυξέλλες, την απαγόρευση χρήσης του σφυροδρέπανου κ.λπ.

Κατάπτυστο εξώδικο στην «Ελληνοφρένεια» από βουλευτή της ΝΔ

Με ένα κατάπτυστο εξώδικο, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος ζητάει από τους συντελεστές της σατιρικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Ελληνοφρένεια», Θύμιο Καλαμούκη και Αποστόλη Μπαρμπαγιάνννη, να ανακαλέσουν σχολιασμούς που έκαναν για τον ίδιο σε εκπομπή τους.

Τα σχόλια αφορούσαν την απαράδεκτη ενέργεια του Μπογδάνου να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα και την ιδιότητα ενός νεολαίου που συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση συνδικάτων και φορέων της Αττικής ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο και την ανανέωση της Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, διαδήλωση η οποία χτυπήθηκε απρόκλητα από τα ΜΑΤ στο ύψος του αγάλματος του Τρούμαν.

Θυμίζουμε ότι με σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είχε καταγγείλει την «πρωτοφανή, χαφιέδικου τύπου δημοσιοποίηση από τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνο και τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό "ΣΚΑΪ" των προσωπικών στοιχείων διαδηλωτή (...) Από πού, αλήθεια, αντλεί αυτά τα στοιχεία και με ποιο δικαίωμα τα εκτοξεύει δημόσια, στοχοποιώντας με τρόπο απαράδεκτο και παράνομο πρόσωπα, παραβιάζοντας ακόμα και αυτήν την αστική νομοθεσία που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα;

Αφού η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης του συστήματος, δεν μπόρεσαν να αποσιωπήσουν τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και που, παρά την προσπάθεια καταστολής, αυτή κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία, τώρα επιδίδονται στη συκοφάντηση και το χαφιεδισμό. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, τους εργαζόμενους, που απαιτούν η χώρα μας να μη μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εμπλέκοντας το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους».

Εναν πρώτο σχολιασμό έκαναν οι ίδιοι οι συντελεστές της «Ελληνοφρένειας» στην εκπομπή τους την Παρασκευή 29 Νοέμβρη. Οπως ανέφεραν, ο Κ. Μπογδάνος ζητά να διαγραφεί ένα tweet, στο οποίο δεν αναφέρεται καν το όνομά του, καθώς και τα σχόλια των χρηστών που παρουσιάζονται από κάτω. Ζητά ακόμα να κατέβει άρθρο που έχει ανέβει στην ιστοσελίδα της «Ελληνοφρένειας» και να ανακαλέσουν σχόλια που έγιναν σε τέσσερις εκπομπές, οι οποίες αναφέρονταν στην κίνηση του βουλευτή να δημοσιοποιήσει όνομα διαδηλωτή.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Ναυπηγείων και Μετάλλου Αθήνας της ΤΕ Βιομηχανίας Αττικής καλούν σε εκδήλωση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου), με θέμα «Η Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη συμφέρουσα για τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή και το λαό μας». Θα μιλήσει ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 10 π.μ., η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών (λεωφόρος Α. Φλέμινγκ 43, Αγ. Ιωάννης Ρέντης) με θέμα: «Οι νέοι κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ/ΙΜΟ) για τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του θείου (SOx) από τα καυσαέρια των πλοίων από 1/1/2020. Scrubbers και καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και οι νέες δυσκολίες για τα πληρώματα». Την εισήγηση θα κάνει ο Ηλίας Μπιλάλης, ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ, υποψήφιος διδάκτορας του Εργαστηρίου Ναυπηγικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ.

Ποινές κάθειρξης για την υπόθεση «Siemens»

Ποινές κάθειρξης από 7 έως 15 χρόνια επέβαλε χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στους 22 κατηγορούμενους οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της «Siemens». Στον άλλοτε επικεφαλής της «Siemens Hellas», Mιχάλη Χριστοφοράκο, επιβλήθηκε η υψηλότερη προβλεπόμενη ποινή, 15 χρόνια κάθειρξη. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στα άλλοτε υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής εταιρείας, τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα και τον Πρόδρομο Μαυρίδη. Για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ οι ποινές κυμαίνονται από 10 έως 15 χρόνια. Για τους επιχειρηματίες που κρίθηκαν ένοχοι η ποινή είναι 6 χρόνια για τον καθένα, ενώ για τους δύο τραπεζίτες οι ποινές είναι 12 και 14 χρόνια αντίστοιχα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ