ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της!

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Ν. Μαυροκέφαλου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη σύσκεψη συνδικάτων της Αττικής, που έγινε στις 29/11

Μετά από μια περίοδο έντονης δράσης των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, οργανώνουμε παραπέρα την πάλη των εργαζομένων. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ώρα για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη. Δεν μπορεί να μείνει χώρος δουλειάς και κλάδος που δε θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στην απεργία, που δε θα παλέψει με αποφασιστικότητα για την επιτυχία της.

Η οργάνωση και η επιτυχία της απεργίας πέφτουν στις δικές μας πλάτες. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ υποχρεώθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία ύστερα από πρόταση Ομοσπονδιών και συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, χωρίς να την πιστεύουν. Δεν θα κάνουν τίποτα για την επιτυχία της. Καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, έχουν σοβαρές ευθύνες για την υποχώρηση του κινήματος, για την καλλιέργεια αυταπατών. Δεν πρόλαβαν να πάρουν την τυπική απόφαση για απεργία και άρχισαν ήδη την υπονόμευσή της. Στον ΟΤΕ συζητάνε ότι έχουν αρχαιρεσίες, στις συγκοινωνίες αναρωτιούνται πώς θα πάει ο κόσμος στη συγκέντρωση... Το Εργατικό Κέντρο Δυτικής Αττικής προτείνει να υπάρξει ανοχή στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν τη μέρα της απεργίας λόγω των καταστροφών...

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την απεργία στα χέρια τους. Οι χώροι δουλειάς, οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια πρέπει εκείνη τη μέρα να ερημώσουν. Τα σχολειά, τα πανεπιστήμια και οι δημόσιες υπηρεσίες να νεκρώσουν. Οι συγκοινωνίες, τα καράβια, τα τρένα εκείνη τη μέρα να μη βάλουν μπροστά τη μηχανή.

Η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία δείχνουν τα δόντια τους. Εκτός από το καρότο χρησιμοποιούν και το μαστίγιο. Θέλουν να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους με κάθε μέσο. Δεν θα τους περάσει!

Δε θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα να παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης» και να προετοιμάζουν το νέο αντιλαϊκό λογαριασμό. Πρέπει να οργανωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, από απλές διαμαρτυρίες μέχρι κινητοποιήσεις σε υπουργεία και στην εργοδοσία, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις που γεννά η δουλειά των συνδικάτων στους κλάδους, στις επιχειρήσεις, στους χώρους δουλειάς.

Ισχυροποίηση δεσμών στους χώρους δουλειάς, ισχυροποίηση των ίδιων των συνδικάτων

Εκεί που θα κριθούμε όλοι μας, πρώτα και κύρια οι διοικήσεις των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είναι στα πιο αποφασιστικά βήματα που πρέπει να μετρήσουμε στην οργάνωση της απεργίας, με ισχυροποίηση δεσμών στους χώρους δουλειάς και αποφασιστική ισχυροποίηση των ίδιων των συνδικάτων.

Πρέπει να μπούμε πιο αποφασιστικά μπροστά στην οργάνωση της απεργίας με αυτοπεποίθηση, ζωντάνια, μαχητικότητα, επιδιώκοντας να ξεπερνιούνται αδυναμίες και δυσκολίες που υπάρχουν. Για να μην περνάνε ο φόβος, η συναίνεση, η υποταγή, η εργοδοτική τρομοκρατία. Να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη της οργάνωσης.

Ποια πρακτικά μέτρα χρειάζεται αποφασιστικά να σχεδιάσουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις:

-- Αμεσα και χωρίς καμιά καθυστέρηση να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των Συνδικάτων. Να οργανωθεί πλατιά συζήτηση στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις και στους κλάδους για το περιεχόμενο της πάλης. Να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, να αξιοποιηθεί κάθε κατάλληλη μορφή συλλογικών και μαζικών διαδικασιών. Να οργανωθεί αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης.

-- Κάθε συνδικάτο και επιτροπή αγώνα να εξασφαλίσει έγκαιρα την αξιοποίηση καλά δουλεμένων ανακοινώσεων που θα καλούν στην απεργία, στην απεργιακή φρουρά, στην απεργιακή συγκέντρωση. Να οργανωθεί η προπαγάνδα με κάθε κατάλληλη μορφή που μπορεί να αξιοποιηθεί.

-- Ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς να δουλέψουν δραστήρια τα συνδικάτα για τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών.

-- Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρέπει να δουλέψουν με έναν τέτοιο προσανατολισμό σε όλα τα σωματεία, σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ακόμα και αν στα ΔΣ είναι μειοψηφία. Είναι δεκάδες τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που δεν συμβιβάζονται με την αδράνεια και τη μοιρολατρία, με την πολιτική του κεφαλαίου. Πολλά ήταν αυτά τα σωματεία που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη, στο Σύνταγμα. Χρέος μας είναι να δώσουμε το χέρι σε όσους θέλουν να αντιπαλέψουν αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους.

-- Μαζικοποιούμε τα σωματεία, δυναμώνουμε τη λειτουργία τους. Επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε δεκάδες νέους εργάτες, ειδικά νέους σε ηλικία, γυναίκες, μετανάστες. Τα γραφεία των συνδικάτων και τα στέκια των Λαϊκών Επιτροπών στις γειτονιές να αποκτήσουν ζωή, να γίνουν χώροι συνάντησης και προετοιμασίας των αγώνων.

Σημαντικοί αγώνες που πρέπει να συγκλίνουν σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου

Οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές πίστευαν ότι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται και όσες προωθούνται για το επόμενο διάστημα.

Γι' αυτό άλλωστε στηρίζουν με όλα τα μέσα την κυβέρνηση. Γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να τους κάνει τη βρώμικη δουλειά. Να περνά δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα και ταυτόχρονα το κίνημα να βρίσκεται καθηλωμένο. Οι εργαζόμενοι να απογοητεύονται αλλά ταυτόχρονα να περιμένουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να τους δώσει ένα μερίδιο ευτυχίας.

Είναι γελασμένοι. Σε πολλούς χώρους δουλειάς και κλάδους, σε πολλές φτωχογειτονιές, κάτω από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, δεν επικράτησε σιγή νεκροταφείου, σημειώθηκαν σημαντικοί, πολύμορφοι αγώνες.

Δυνάμωσε το κίνημα για την προστασία της λαϊκής περιουσίας και των καταθέσεων των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, πιέζοντας ασφυκτικά την κυβέρνηση ώστε εκείνη με τη σειρά της να πάρει νέα κατασταλτικά μέτρα ενάντια σε όσους αγωνίζονται.

Είναι θετικό ότι έχουν ξεκινήσει και δυναμώνουν σιγά σιγά ορισμένοι διεκδικητικοί αγώνες για να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να κατακτηθούν αυξήσεις. Για να υπάρχουν σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς, καθώς και συνθήκες υγείας και ασφάλειας που να εξασφαλίζουν την υγεία και την ακεραιότητα των εργαζομένων.

Η υπογραφή ΤΣΣΕ από το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας είναι μια πρώτη νίκη, που οδηγεί στα νέα καθήκοντα, στην πάλη για την εφαρμογή της. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ, στις τηλεπικοινωνίες, οι κινητοποιήσεις για την εφαρμογή των ΣΣΕ στα ξενοδοχεία και για υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις, οι αγώνες για την υπογραφή «εργοταξιακών» συμβάσεων σε μεγάλα έργα είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλες ανάλογες τέτοιες κινητοποιήσεις γίνονται στο εμπόριο, στο χρηματοπιστωτικό, ενώ στη μάχη για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ ρίχνεται και η Ομοσπονδία στα Τρόφιμα - Ποτά. Είναι βασικό μέτωπο πάλης που πρέπει να αγκαλιάσει κάθε κλάδο, να κλιμακωθούν οι αγώνες.

Ταυτόχρονα ελπιδοφόρα ήταν η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην πάλη ενάντια στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου εργασίας τους. Ενα αντιλαϊκό μέτρο που ανοίγει την πόρτα για την υιοθέτηση της απόλυτης ευελιξίας και ελαστικοποίησης του ωραρίου σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε κλάδο.

Συνολικά, η πάλη των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, των συνταξιούχων, των Λαϊκών Επιτροπών για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό είναι σημαντικό βήμα ώστε το μέτωπο της Υγείας, ως ένα από τα πιο ζωτικά θέματα της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, να έρθει στο προσκήνιο της πάλης.

Ολες αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να κλιμακωθούν, να αγκαλιάσουν κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Στηρίζουμε τους αγώνες που αναπτύσσονται λόγω των οξυμένων προβλημάτων, ενάντια στις απολύσεις, στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, σε κάθε πρόβλημα. Ολοι αυτοί οι αγώνες και τα μέτωπα πρέπει να συγκλίνουν σε ένα ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και όλων των άλλων αστικών κομμάτων που υπερασπίζονται τη στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Να συγκλίνουν σε ένα αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που δε διστάζει να δυναμώσει την εκμετάλλευση, την καταστολή, τη χειραγώγηση μπροστά στους στόχους ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.

Η απεργία στις 14 Δεκέμβρη είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση

Η εργατική τάξη πρέπει να βάλει στο στόχαστρό της την πολιτική του κεφαλαίου, που δεν διστάζει να ματώνει τους εργαζόμενους μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Τα δεκάδες θύματα, οι πάνω από 60 δολοφονημένοι εργάτες στους χώρους δουλειάς το 2017 και οι δεκάδες σακατεμένοι έχουν κοινή αιτία με τους 23 νεκρούς των πρόσφατων πλημμυρών. Είναι θύματα της ακόρεστης δίψας του κεφαλαίου για το κέρδος.

Η εικονική πραγματικότητα του «κοινωνικού μερίσματος» και του «βγαίνουμε από τα μνημόνια» γίνεται θρύψαλα μπροστά στην βάρβαρη για το λαό πραγματικότητα. Είναι γελασμένη η κυβέρνηση εάν νομίζει ότι με τα ψίχουλα που δίνει στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, στους ανέργους μπορεί να τους ξεγελάσει. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αντιπαλέψουμε το κλίμα εφησυχασμού και αναμονής που προσπαθεί να καλλιεργήσει.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις ώστε οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα πατήσει πάνω στα απομεινάρια δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Οτι η αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Η κινητικότητα και η «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, η κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, τα ωράρια - «λάστιχο», το πλούσιο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις στην εργοδοσία, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς που διευρύνεται, αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Με αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να βγει από τα μνημόνια και να μας τα κληροδοτήσει για πολλές δεκαετίες. Νέα μέτρα και θυσίες στο διηνεκές για το λαό, ώστε να εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα και οι Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας. Επιδιώκουμε μέσα απ' όλη αυτήν την προσπάθεια νέες δυνάμεις να ενταχθούν στα σωματεία. Αυτή είναι η εγγύηση για τους νέους νικηφόρους αγώνες της τάξης μας. Δίνουμε μάχη, οργανώνουμε την πάλη σε κάθε κλάδο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα.

Η απεργία στις 14 Δεκέμβρη είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση. Ολοι στην απεργία! Ολοι στον αγώνα!

Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ., και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων:

-- Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό.

-- Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Αμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

-- Οχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων.

-- Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ