ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΦΩΤΟ 2

Ο σύντροφος Παπασταθόπουλος Αντώνης, όπως κάθε χρόνο, προσφέρει στο ΚΚΕ στη μνήμη της γυναίκας του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ και του γιου του ΝΙΚΗΤΑ, μέσω της ΤΕ Μεσσηνίας, 500 ευρώ ως δεύτερη δόση για την Οικονομική Εξόρμηση.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ και ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για καλύτερη ζωή των λαών και τον σοσιαλισμό, ο Συμεών (Σίμος) Τίρχας από τη Νέα Ιωνία Μαγνησίας προσφέρει 210 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών ΤΕ Μαγνησίας.

***

ΦΩΤΟ 6

Στη μνήμη των συντρόφων ΜΗΤΣΟΥ ΣΤΟΛΙΔΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΠΠΑ, των αδερφών μου ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, μαχητή του ΔΣΕ και μέλους του ΚΚΕ, από τη Λίμνη Ευβοίας, που σκοτώθηκε στις 6 Ιούνη 1949 σε μάχη στην Ικαρία, και ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, μαχητή της υποδειγματικής ομάδας της ΕΠΟΝ, και των γονιών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΜΑΡΙΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που βασανίστηκαν στις φυλακές Χαλκίδας και Αβέρωφ, προσφέρω στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Αθηνά Στολίδη - Διαμαντή

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΚΑΠΙΤΑΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ, που πέθανε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Βαρσοβία το 1979, σε ηλικία 72 χρόνων, και της γυναίκας του ΚΑΠΙΤΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, που δολοφονήθηκε άνανδρα το 1947 σε ηλικία 36 ετών, στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Σταυρού της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης 50 ευρώ.

Η κόρη τους Νίτσα Φιντιρικάκη, η εγγονή Πολυζωίδου Βάσω

***

ΦΩΤΟ

Στις 23 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο του ΛΥΜΠΕΡΙΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ, μέλους της ΚΟΒ Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Πόλης, 100 ευρώ.

ΚΑΠΙΤΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗκ
ΚΑΠΙΤΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗκ
Η συντρόφισσά του Κατερίνα

Ο γιος του και η νύφη του Ζήσης και Μαρία, τα εγγόνια του Κατερίνα και Χριστίνα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και παππού ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το 1943 και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, στη συνέχεια με τον ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση. Η ανταμοιβή του για τους αγώνες του ήταν οι διώξεις με συνέπεια να ξαναπάρει το δρόμο του βουνού, μαχητής του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Σκοτώθηκε στις 10 Μάη 1947 στα βουνά της Ξάνθης στην τοποθεσία Σούντουλακ σε ηλικία 35 ετών. Γεννήθηκε στο χωριό Αμπελάκια Ορεστιάδας το 1911. Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατό του.

Στη μνήμη του και στη μνήμη της πολυαγαπημένης μάνας μας ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗΣ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 18 Ιούνη 2005, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Βότση.

Τα παιδιά τους Βαγγέλης - Σταυρούλα, Ζήσης, Πασχαλίνα και τα εγγόνια τους

***

ΦΩΤΟ

Ο γαμπρός μου, αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ, από τη Θήβα, «έφυγε» από κοντά μας το Γενάρη του 2017. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Στάθηκε ακλόνητος φίλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, παρά τις συνεχείς διώξεις από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Στη μνήμη του προσφέρω - μέσω ΚΟ ΟΤΕ - το ποσό των 70 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Καλλιόπη Ευθυμίου

***

ΦΩΤΟ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ «έφυγε» από κοντά μας πριν από 7 χρόνια. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας από το Μάνεσι Αργολίδας, με ιδιαίτερη αγάπη στα γράμματα, μπαίνει πρώτος στην ΑΣΟΕΕ και μαζί με τις σπουδές του έρχεται σε επαφή και ασπάζεται τη μαρξιστική φιλοσοφία και τις ιδέες του ΚΚΕ. Εργάστηκε σε πολλές επιχειρήσεις και στο υπουργείο Οικονομικών. Υπηρέτησε το ΚΚΕ όπου και αν βρέθηκε, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στις Επιτροπές Ειρήνης και μετά τη σύνταξή του στο αγροτικό κίνημα.

ΚΑΠΙΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΠΙΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Για τη δράση του υπέστη διώξεις από τη δικτατορία του 1967, που έφτασαν έως την απόλυσή του από τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών, ποτέ όμως δε λύγισε, δεν υπέγραψε δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ. Παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του πιστός στρατιώτης του ΚΚΕ και υπερασπιστής της ιδεολογίας του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Στη μνήμη του οι κόρες του Ευαγγελία και Βασιλική και οι οικογένειές τους προσφέρουν στον αγαπημένο «Ριζοσπάστη» 120 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ηλιούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας παιδιού ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΙΝΝΗ, που «έφυγε» ξαφνικά στα 47 του χρόνια στις 20/10/2017, που ήταν πάντα παρόν στις εκδηλώσεις μας στη Θήβα, προσφέρουμε 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος μέσω ΚΟΒ Καπαρελλίου.

Οι γονείς του, Λουκάς και Τρυγώνα Σίννη

***

ΦΩΤΟ

Στις 17 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη δολοφονία του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ, από το Μεταλλικό Κιλκίς. Στη μνήμη του τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 300 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΙΔΗ, που έμεινε αταλάντευτα πιστός στο ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας - Αλσούπολης του ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Χαρίκλεια

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

***

ΦΩΤΟ

Αγαπημένε μου σύντροφε ΓΙΑΝΝΗ, περάσανε τρία χρόνια που «έφυγες», αλλά ο πόνος δεν φεύγει.

Μου έλεγες, έρχονται δύσκολες μέρες και να λες στους νέους να μην κάθονται στις καρέκλες, σε μπαρ και καφετέριες, να ενωθούν όλοι μαζί, φίλοι και σύντροφοι να αγωνιστούν, να μη σκύβουν το κεφάλι.

Βλέπετε, το κεφάλαιο τους κατασπαράζει και τους θέλει όλους σκλάβους, ανελεύθερους, όλες οι μέρες εργάσιμες, μόλις χαράξει η μέρα μέχρι να νυχτώσει, αργία δεν θα υπάρχει πια.

ΛΙΠΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΛΙΠΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Να βγείτε όλοι στους δρόμους, να φωνάζετε δυνατά, πολύ δυνατά, δουλειά, Υγεία, Παιδεία, ειρήνη σε όλο τον κόσμο, όχι πόλεμο.

Αυτός ο αγώνας είναι σωστός και δίκαιος, με δύναμη και κουράγιο θα νικήσετε, το εύχομαι μέσα από την ψυχή μου.

Στη μνήμη σου προσφέρω στο τιμημένο ΚΚΕ, για την Οικονομική του Εξόρμηση, 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Α' Διαμερίσματος Πειραιά.

Σαπουτζόγλου Χαρίκλεια

***

Στη μνήμη των συντρόφων γονέων μου, στη ζωή και τον αγώνα, ΓΙΑΝΝΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΓΛΕΟΥΔΗ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νταμαρακίων Αιγάλεω.

Ο γιος τους Μανώλης

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα μας 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανω Πετρούπολης.

Η γυναίκα του Ευγενία

Τα παιδιά του Γιώργος και Πόπη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του άντρα μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ, πιστού οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ για την πολιτική και οικονομική ενδυνάμωση του Κόμματός μας.

Πόπη Κρητικού

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ (φωτ.) και ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ (φωτ.) καθώς και στη μνήμη των ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΑΣΣΑ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΣΣΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑΣ ΤΑΣΣΑ, ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΡΑΛΑ - ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ και ΜΙΧΑΛΗ ΧΙΩΤΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΤΟ Χίου του ΚΚΕ.

Θοδωρής Κονδυλάκης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου θείας ΛΙΖΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ (ΔΑΦΝΗΣ), αξιωματικού του ΕΛΑΣ, που αφιέρωσε τη ζωή της για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της αστικής τάξης, μένοντας πιστή στις γραμμές του ΚΚΕ μέχρι το θάνατο, προσφέρω 60 ευρώ μέσω ΚΟ Φλώρινας για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Η ανεψιά της Μαρία Σφέτκου

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Ο πατέρας μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΛΑΡΔΙΣΤΟΣ οργανώθηκε στο Κόμμα πριν από την Κατοχή, στο χωριό του Αλυκα, στη Μάνη.

Συνελήφθη από τους Γερμανούς, πήδηξε από το καμιόνι και γλίτωσε. Κατατάχτηκε στο 2ο Τάγμα του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Σφακιανό. Με την καθοδήγηση του Αρη Βελουχιώτη, έστησαν ενέδρα στις αποθήκες των Γερμανών στη Χαράδρα Βουριά. Τα πυρομαχικά που πήραν έφτασαν για τις επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού.

Με τη συμφωνία της Βάρκιζας, μετά από ένα διάστημα παρανομίας, τον συνέλαβαν και καταδικάστηκε «δις εις θάνατον». Δέκα χρόνια φυλακής σε Ακροναυπλία, Αίγινα, Βούρλα... με πολύ ξύλο, απομονώσεις, απεργίες πείνας. Βγήκε το 1953, όπως πολλοί άλλοι αγωνιστές. Παντρεύτηκε την συντρόφισσα Καλλιόπη, ΕΠΟΝίτισσα, που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε δίπλα του, πιστή στον αγώνα. Κυνηγημένοι, αλλά ποτέ φοβισμένοι ήρθαν στο Πέραμα. Εγινε γραμματέας της ΕΔΑ. Στην προβοκάτσια του Γοργοπόταμου ήταν εκεί με τη γυναίκα του και το γιο του αγκαλιά. Δίπλα τους σκοτώθηκε ο συναγωνιστής Λεμπέσης. Στη χούντα βγήκε στην παρανομία, κυνηγημένος, για να βοηθήσει στην αντιδικτατορική πάλη. Το σπίτι του έγινε το πρώτο γραφείο της Κομματικής Οργάνωσης Περάματος το 1974.

«Εφυγε» νωρίς, στις 4/12/1996, ταλαιπωρημένος, βαριά άρρωστος από τις κακουχίες που πέρασε. Μας μεγάλωσε μαζί με τη μάνα μας, με τα ιδανικά του αγώνα και του Κόμματος, με αντάρτικα τραγούδια. Η αγάπη του για τη ζωή και το Κόμμα τον κράταγε ζωντανό.

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Στη μνήμη του, σαν ένα μικρό δείγμα τιμής για τη ζωή που αφιέρωσε στον αγώνα και στο Κόμμα, αλύγιστος, το ενισχύουμε με 100 ευρώ. Συνεχίζουμε το δρόμο του.

Τα παιδιά του Ελένη, Σταματίνα, Βασίλης

***

ΦΩΤΟ

Η ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΤΣΙΑΤΣΙΑΝΑ, του Αθανασίου, γεννήθηκε στο χωριό Μάνη Διδυμοτείχου Εβρου το 1923 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στον εμφύλιο πόλεμο, όπου σε μια από τις μάχες του Βίτσι (1948) τραυματίστηκε σοβαρά και γι' αυτόν το λόγο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Μπούλκες.

Πάντα θυμόταν με αγάπη και σεβασμό τον γιατρό Πέτρο Κόκκαλη, που της παρείχε τις πρώτες βοήθειες και έτσι της έσωσε τη ζωή.

Από τότε ακολούθησε το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς και ως πολιτικός πρόσφυγας έζησε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

Η ανάγκη και η δίψα της για μάθηση την ώθησαν να τελειώσει την Ανώτατη Οικονομική Σχολή και την Ανώτατη Κομματική Σχολή στη Σόφια και δούλεψε στο Ανώτατο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης. Παντού ήταν πολύ αγαπητή. Ξεχώριζε για την ανθρωπιά, εργατικότητα, σεμνότητα και ήθος της.

Ηταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής στις 11/9/2013, μένοντας πιστή στις αρχές και τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Θα την θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη και σεβασμό. Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα.

Η κόρη της Αγγελική και τα εγγόνια της Δημήτρης και Μαρία

Φιντέλ Κάστρο
Φιντέλ Κάστρο
Τσε Γκεβάρα
Τσε Γκεβάρα
ΧΡΥΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ
ΧΡΥΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΟΛΙΔΗΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΟΛΙΔΗΣ
ΜΑΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
ΜΑΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΤΣΙΑΤΣΙΑΝΑ
ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΤΣΙΑΤΣΙΑΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΠΟΥΤΖΟΓΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΠΟΥΤΖΟΓΛΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ
ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΙΔΗΣ
ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΙΔΗΣ
ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΝΤΙΝΑ
ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΝΤΙΝΑ
ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΙΝΝΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΙΝΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ
ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΛΙΖΑ
ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΛΙΖΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΛΑΡΔΙΣΤΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΛΑΡΔΙΣΤΟΣ
Προσφορά

-- Ο Β. Μ. προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση 2.000 ευρώ, ως δεύτερη δόση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ