ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδήλωση μνήμης Γιώργου Λαζάνη

Το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης για τα 10 χρόνια από το θάνατο του ηθοποιού, σκηνοθέτη και δασκάλου Γιώργου Λαζάνη, στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης στην οδό Φρυνίχου, τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, στις 18.30.

Ο Γιώργος Λαζάνης, από την αρχή της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας και για περισσότερα από 50 χρόνια, αφοσιώθηκε στο Θέατρο Τέχνης και στο όραμα του Καρόλου Κουν. Μετά το θάνατο του Κουν, το 1987, σήκωσε το κύριο βάρος της επιβίωσης και της συνέχειας του Θεάτρου Τέχνης, σύμφωνα με την επιθυμία του δασκάλου του. Ως ηθοποιός έπαιξε 180 ρόλους, δημιουργώντας αξέχαστες ερμηνείες σε όλο το φάσμα του ρεπερτορίου, ελληνικού και ξένου. Σκηνοθέτησε πάνω από 50 έργα, τόσο από το αρχαίο δράμα, όσο και σύγχρονα, αρθρώνοντας δικό του σκηνοθετικό λόγο, παραμένοντας συγχρόνως πιστός στις αρχές του Θεάτρου Τέχνης. Το 1959 ανέλαβε τη διεύθυνση της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου, στην οποία δίδαξε μέχρι το 2001.

Συνάδελφοι ηθοποιοί, μαθητές του απόφοιτοι της Σχολής και συνεργάτες, μουσικοί και σκηνογράφοι, θα θυμηθούν τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, τον δάσκαλο και φίλο. Θα προβληθεί ένα βίντεο με αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Γιώργου Λαζάνη και φωτογραφικό υλικό.

Γεννημένος το 1928, από φτωχή οικογένεια, ο Γιώργος Λαζάνης σημαδεύτηκε από τη συνάντησή του με τον Κάρολο Κουν. Στο θέατρο μπορεί να βρέθηκε τυχαία, αλλά δεν παρέμεινε τυχαία. Είναι η εποχή που οι άνθρωποι μέσα στις θυελλώδεις συνθήκες δεν είναι εύκολο να βρουν τις κλίσεις και τα θέλω τους. Ετσι και ο Γιώργος Λαζάνης αναγκάστηκε να σταματήσει, λόγω πολέμου, το σχολείο στην Α' Γυμνασίου. Αρχές της δεκαετίας του '50, δούλευε κάνοντας μεταφορές με καροτσάκι σ' όλη την Αθήνα. Τυχαία βρίσκει ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της Σχολής Σταυράκου, όπου και πηγαίνει αναζητώντας να μάθει κάτι. Επιλέγει τα μαθήματα για ηθοποιούς επειδή ήταν τα πιο φτηνά. Από τη Σχολή Σταυράκου βρίσκεται στο σχήμα του Καρόλου Κουν. Ντεμπουτάρισε στο σανίδι το 1954 ως μαθητής του Κουν, στην ιστορική εναρκτήρια παράσταση του Υπογείου, με το έργο του Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη», κρατώντας ένα μικρό ρόλο - του Γαλατά. Ακολουθεί μακρά σειρά πρωταγωνιστικών ρόλων: «Επτά επί Θήβας», που κρατά το ρόλο του Ετεοκλή, στους ιστορικούς αισχυλικούς «Πέρσες», στον «Προμηθέα Δεσμώτη», που κρατά τον ομώνυμο ρόλο, στον «Οιδίποδα Τύραννο», που ο Λαζάνης είναι ο Οιδίπους, και στον «Φιλοκτήτη». Συνεχίζει ως πρωταγωνιστής σε μια σειρά αριστοφανικών κωμωδιών: «Πλούτος», «Αχαρνής», «Ειρήνη», «Ορνιθες», «Νεφέλες». Επονται τα σαιξπηρικά «Δωδέκατη νύχτα», το «Ονειρο θερινής νυκτός», ο «Ριχάρδος Γ'» (υποδύεται τον Ριχάρδο). Πιραντέλο, Τσέχοφ, Λόρκα, Τένεσι Ουίλιαμς, Μπρεχτ, Ο' Νιλ, Μίλερ, Ιονέσκο, Αλμπι, Ανούιγ, Μπέκετ, Γκόμπροβιτς, Στρίντμπεργκ, Σεβαστίκογλου, Καμπανέλλη. Ολη την ξένη και ελληνική θεατρική πρωτοπορία της εποχής, που έβλεπαν το φως της σκηνής για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον Κουν.

Μετά το θάνατο του Κουν το 1987, το «Θέατρο Τέχνης» συνέχισε το ρεπερτόριό του πάνω στις ενότητες που είχε ο Κουν. Σύγχρονο ελληνικό έργο, διεθνής πρωτοπορία, κλασικό έργο και έρευνα αρχαίου δράματος. Ο θάνατος του Μίμη Κουγιουμτζή (2003) από τη μια και η υγεία του που είχε ήδη παρουσιάσει προβλήματα, τον ανάγκασαν σιγά - σιγά να αποσυρθεί.

Πολυφωνίες δίχως όρια

Το σύνολο «Χαονία», που φέτος γιορτάζει είκοσι χρόνια ιχνηλασίας στα τοπία της πολυφωνίας, σήμερα, στη μουσική σκηνή «Μακάρι» (Ζωοδόχου Πηγής 125, τηλ. 210.6458.958) παρουσιάζει πολυφωνίες δίχως όρια, ηπειρωτικά πολυφωνικά τραγούδια, από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας, πολυφωνίες από την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, την Κέρκυρα, τον Βώλακα Δράμας, την Κάρπαθο, τραγούδια του έρωτα και του πόθου, της αγάπης και του θανάτου, της Ιστορίας, της ξενιτιάς. Αυτήν την ξεχωριστή βραδιά τα τραγούδια διαλέγει ο κερατζής του Πολυφωνικού Καραβανιού, Αλέξης Λαμπρίδης, και μοιράζεται δύο - τρεις σκέψεις, μνήμες, γνώσεις.

Επίσης, από την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη μέχρι το Σάββατο 10 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί το Εργαστήρι Πολυφωνίας στον Πύργο Ηλείας, συνταξιδεύοντας με το «19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους»! Αλφαβητάρια της αγάπης και μουσικές προπαίδειες με αηδόνια και χελιδόνια σε ένα πρωτότυπο και συναρπαστικό Εργαστήρι Πολυφωνίας, με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη και τη συνταξιδιώτισσα στο πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» Αλίκη Γκανά. Ενα τριήμερο με πολυφωνικά και γκρεκάνικα τραγούδια καθώς και με χορούς για παιδιά και για νέους αλλά και για όσους θέλουν να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί τους: «Εμπάτε αγόρια στο χορό, κορίτσια στα τραγούδια, ελάτε για να μάθετε πώς πιάνεται η αγάπη». Το Εργαστήρι Πολυφωνίας προσκαλεί τους παλαιότερους συνταξιδιώτες του παρέα με παιδιά και νέους σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα που θα κινηματογραφηθεί συλλογικά.

Ακόμα, το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στη Λάρισα, στις 9.30 μ.μ., Χαλιγιάννηδες και «Χαονία» μαζί... Πολυφωνίες εν φωναίς και οργάνοις... Ανταμώνουν σε ένα ταξίδι φωνών και ηπειρώτικης μουσικής, σε ένα ατόφιο, μερακλίδικο γλέντι στο πλαίσιο της επόμενης μεγάλης ετήσιας χειμερινής συνάντησης της παρέας «Οι Μερακλήδες», που θα γίνει στη Λάρισα στο «ΠΑΓΩΝΙ» (Δαβάκη 40, Νεάπολη, έναντι εκκλησίας Πέτρου και Παύλου). Ενα μοναδικό σμίξιμο της μουσικής οικογένειας των Χαλιγιάννηδων (τα εγγόνια του Αμέτη, όπως αυτοπροσδιορίζονται, και του Νίκου - Σιέμου - Χαλιγιάννη) και του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», που θα μας ταξιδέψουν μουσικά στην Ηπειρο, στον Παρακάλαμο, στο Πωγώνι και τη Δερόπολη - Απειρος Ηπειρος.

«Θεοί και Ηρωες των Αρχαίων Ελλήνων» στο Ιστορικό Μουσείο Μόσχας

Ανάγλυφο Σκεπτομένης Αθηνάς περ. 460 π.Χ., Μουσείο Ακρόπολης αρ. ευρ. Ακρ. 695
Ανάγλυφο Σκεπτομένης Αθηνάς περ. 460 π.Χ., Μουσείο Ακρόπολης αρ. ευρ. Ακρ. 695
Στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, το οποίο βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία, στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, εγκαινιάστηκε η έκθεση «Θεοί και Ηρωες των Αρχαίων Ελλήνων». Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με Επιστημονική Επιτροπή, στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Ετους «2016 - Η Ελλάδα στη Ρωσία», υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Η σημαντική αυτή έκθεση δίνει την ευκαιρία στο ρωσικό κοινό να έρθει σε επαφή και να θαυμάσει 135 αρχαία έργα εξαιρετικής τέχνης και επιστημονικής αξίας, που εικονογραφούν τον μυθικό κόσμο των θεών και των ηρώων και προβάλλουν δοξασίες και λατρευτικές πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων.

Μαρμάρινα γλυπτά, αγγεία, πήλινα ειδώλια, χάλκινα τέχνεργα, κοσμήματα, νομίσματα κ.ά. που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, από 25 Αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας, καθώς και πλούσιο εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό μεταφέρουν την εμπειρία του θείου στοιχείου κατά την αρχαιότητα, όπως αποτυπώνεται από την απεικόνιση των ανθρωπόμορφων θεών του Ολύμπου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως το μαρμάρινο ανάγλυφο αυστηρού ρυθμού της «Σκεπτομένης Αθηνάς» από το Μουσείο Ακρόπολης, η περίφημη πελίκη του «Ζωγράφου του Προνόμου» με την παράσταση του θεού Αρη και Γιγάντων, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το χάλκινο μετάλλιο με την προτομή της Αθηνάς Προμάχου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο μαρμάρινος Απόλλων, αντίγραφο Φειδιακού τύπου, από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ο ένθρονος Δίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, το άγαλμα του νεαρού Διονύσου, που θυμίζει τον Λύκειο Απόλλωνα του Πραξιτέλη, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο στη ρωσική γλώσσα με πλούσια εικονογράφηση, ο οποίος πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα στην ελληνική γλώσσα. Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται σε ένα από τα πιο εμβληματικά μουσεία της ρωσικής πρωτεύουσας, με πλούσιες συλλογές ανεκτίμητων έργων, θα διαρκέσει έως τις 15 Φλεβάρη 2017.

Φωτογραφικά και κινηματογραφικά καρέ του ΔΣΕ

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) διοργανώνει εκδήλωση - ιστορική αναφορά στους φωτογράφους και κινηματογραφιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η εκδήλωση γίνεται τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος, αίθουσα «Ντε Κίρικο»).

O φωτογράφος Μανώλης Κασιμάτης, μέλος του ΕΕΤΕ, σε συνεργασία με τον ιστορικό, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Μαργαρίτη, θα μιλήσουν και θα παρουσιάσουν φωτογραφικά και κινηματογραφικά καρέ του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

«Τι να σου πω ΣΟΥΛΤΑΝΑ μου»

«Τι να σου πω ΣΟΥΛΤΑΝΑ μου» του Γιάννη Καλατζόπουλου, στο θέατρο «OLVIO» (Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210-3414.118). Ο Γιάννης Καλατζόπουλος εξομολογείται για την εποχή που ο μικρός Γιαννάκης ανακάλυπτε τα μάγια του Θεάτρου και της Σουλτάνας. Κάθε Κυριακή στις 21.30, για λίγες ακόμη παραστάσεις.

Μια παράσταση - εξομολόγηση από το άλλοτε «παιδί - θαύμα» του θεάτρου, με ιστορικό, ψυχολογικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, και ένα φινάλε απρόσμενο! Ποια είναι η Σουλτάνα; Τι συμβολίζουν τα αμαρτωλά παραμύθια της; Πόσο πονάει το πέρασμα από το όνειρο του Ερωτα στην αλήθεια του; Υπό το αυστηρό βλέμμα του Μινωτή, του Κουν, του Διαμαντόπουλου, της Κυρίας Κατερίνας, του Πέλου Κατσέλη, του Αυλωνίτη, της Βασιλειάδου και τόσων άλλων, θυμάται, αναπολεί και εκμυστηρεύεται τις θεατρικές αλλά και ερωτικές αταξίες του μικρού Γιαννάκη. Η παράσταση δεν είναι κατάλληλη για ανηλίκους.

Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου. Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Ανδριοπούλου. Μουσική: Γιώργος Καζαντζής. Παίζουν: Γιάννης Καλατζόπουλος (με τη συμμετοχή της Ηλιάνας Παρασκευοπούλου). Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 15 λεπτά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ