Σε συμφωνία σχετικά με τη χρηματοδότηση της ημιαυτόνομης κουρδικής περιφέρειας και τις εξαγωγές πετρελαίου από το βορρά της χώρας κατέληξαν χτες, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και η τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν.
Οπως προκύπτει από δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Οικονομικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, που μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία, οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι κάθε μέρα θα εξάγονται από το βόρειο Ιράκ μέσω Τουρκίας 550.000 βαρέλια πετρελαίου, τα 300.000 από την περιοχή του Κιρκούκ και τα 250.000 από την κουρδική περιφέρεια. Το πετρέλαιο θα «σπρώχνει» προς τις αγορές μόνο η ιρακινή κρατική εταιρεία SOMO. Παράλληλα, η Βαγδάτη θα δίνει το 17% του προϋπολογισμού προς την κουρδική περιφέρεια και επιπλέον 1 δισ. δολάρια για μισθούς και εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά. Η Αρμπίλ ανέλαβε ακόμα να βοηθήσει στη σύνδεση των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ με τον πετρελαιαγωγό προς την Τουρκία, καθώς ο πετρελαιαγωγός που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν καταστράφηκε και ελέγχεται πλέον από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».
Ο Αμπντέλ Καντρ Μοχάμεντ, Κούρδος βουλευτής του ιρακινού κοινοβουλίου, δήλωσε (σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ») ότι εκπρόσωποι του ιρακινού Κουρδιστάν θα αρχίσουν να συμμετέχουν και στη διοίκηση της SOMO.
Η παραπάνω συμφωνία αποτελεί μια προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, οι σχέσεις των οποίων ήταν ιδιαίτερα τεταμένες τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της «πρωτόβουλης» εξαγωγής πετρελαίου που έκαναν οι Κούρδοι προς την Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης. Με δεδομένα τα ισχυρά συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιρακινή οικονομία (αλλά και τις τιμές του πετρελαίου που κατρακυλούν), κάθε πλευρά επιδιώκει «ισορροπίες» και μια σειρά δεδομένα αλλάζουν. Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι μια τέτοια συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την επίσημη επίσκεψη που έκανε στο Ιράκ ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος συν τοις άλλοις εξέφρασε την προθυμία της Τουρκίας να εκπαιδεύσει Ιρακινούς στρατιώτες.
Είναι καθαρό, δηλαδή, ότι στις εξελίξεις παρεμβαίνουν μια σειρά κέντρα που διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενώ οι ανακατατάξεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την περιοχή, με δεδομένη και την αξιοποίηση ως προσχήματος της δράσης του «Ισλαμικού Κράτους» και της αντιμετώπισής της.
Να σημειωθεί ότι το Ιράκ έχει θέσει ως στόχο να φτάσει τη συνολική ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια, κάτι που σημαίνει αύξηση κατά 250.000 σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβρη. Είναι λογικό, λοιπόν, να αναζητά αγορές και διαδρόμους προς αυτές, αγοραστές και συμμάχους, επιδιώκοντας αναβάθμιση της θέσης του συνολικά στην ενεργειακή αγορά.
ΒΗΡΥΤΤΟΣ.--
Στη σύλληψη μιας γυναίκας και ενός παιδιού του ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι προχώρησαν χτες οι αρχές του Λιβάνου. Σύμφωνα με δηλώσεις Λιβανέζων αξιωματούχων, πρόκειται για μια γυναίκα συριακής καταγωγής και ένα 9χρονο (όπως μετέδωσε το «Αλ-Τζαζίρα») παιδί.
Η σύλληψη έγινε στην περιοχή Αρσάλ και τα δύο μέλη της οικογένειας του ισλαμιστή φέρονται να είχαν πλαστά έγγραφα. Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι είχαν μπει στο Λίβανο δέκα μέρες πριν. Το υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε να ανακρίνει τη γυναίκα.
Διεθνή ΜΜΕ εκτίμησαν ότι η σύλληψη μπορεί να αυξήσει τους αιχμαλώτους που πιάνει το «Ισλαμικό Κράτος», αλλά και να αξιοποιηθεί για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε έκθεσή του για τη ροή μεταναστών, καλεί τα κράτη - μέλη να μη «θυσιάζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη» που μπορεί να έχει η μετανάστευση μπροστά σε πρόσκαιρες ανησυχίες όπως είναι «οι βραχυπρόθεσμοι πολιτικοί κύκλοι και η εχθρική στάση της κοινής γνώμης». «Οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπισθούν ως πηγή πόρων και όχι ως πρόβλημα, ενώ στο πλαίσιο των πολιτικών ένταξης, ως επένδυση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Με απλά λόγια, η διαπίστωση - παρότρυνση είναι ότι η «κάνουλα» πρέπει να ανοιγοκλείνει με βάση πρώτα από όλα τις ανάγκες σε φτηνό εργατικό δυναμικό που έχει το κεφάλαιο σε κάθε χώρα. Η Γερμανία, που πλέον είναι 2η στην υποδοχή μεταναστών (από 9η το 2009) ήδη δέχεται «συμβουλές» να στραφεί περισσότερο στους μετανάστες για να στηρίξει την οικονομία της (βλέπε πρόσφατη έκθεση που συνέταξαν αστοί οικονομολόγοι για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης).
Αν συνυπολογιστεί ότι οι ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν υψηλή κατάρτιση αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 70%, δεν αποκλείεται να αρχίσουν μαζικότερες ροές μεταναστών φτηνού εργατικού δυναμικού σε μια σειρά χώρες. Θα δυναμώσουν ταυτόχρονα και οι προσπάθειες να καλλιεργηθεί διχόνοια στην εργατική τάξη. Η ανάγκη να σφυρηλατηθεί η ταξική ενότητα και οργάνωση των εργατών είναι βασική προϋπόθεση για να θωρακιστεί απέναντι στη νέα επίθεση που νομοτελειακά θα έρθει.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--
Τουλάχιστον 36 εργάτες που δούλευαν σε λατομείο σκοτώθηκαν μετά από επίθεση της ισλαμιστικής «Αλ Σεμπάμπ» στην πόλη Μαντέρα στη βορειο-ανατολική Κένυα, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, όπου επικεντρώνεται η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης.
Εκπρόσωποι της «Αλ Σεμπάμπ» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, ισχυριζόμενοι ότι τα θύματα ήταν «Κενυάτες μισθοφόροι», ενώ το BBC μετέδωσε ότι οι νεκροί εργάτες ήταν μη μουσουλμάνοι που δολοφονήθηκαν, αφού διαχωρίστηκαν από τους μουσουλμάνους.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο υπουργός Εσωτερικών και ο αρχηγός της αστυνομίας στην Κένυα, που κατηγορούνται από πολλούς για ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατών». Ο πρόεδρος της χώρας Ουχούρου Κενυάτα δήλωσε ότι «δε θα δειλιάσουμε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», συμπληρώνοντας ότι είναι «ένας πόλεμος που πρέπει να δώσει ο καθένας». Ασφαλώς, η ανησυχία του Κενυάτα - όπως και άλλων που, αντίστοιχα, ορκίζονται κατά της «τρομοκρατίας» - αφορούν τη διασφάλιση της τάξης προς όφελος των μονοπωλίων και των επενδύσεών τους.
Η «Αλ Σεμπάμπ» και συνολικά η δράση ισλαμιστικών οργανώσεων, που οι αστικές κυβερνήσεις της περιοχής και οι ιμπεριαλιστικές χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες», αξιοποιούνται για την επιτάχυνση αντιλαϊκών επεμβάσεων. Η εμφάνιση και ενίσχυσή τους αποτελούν αποτέλεσμα ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την κυριαρχία σε μια σειρά ζώνες (και) της Αφρικής, που συνολικά διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο, σημαντικές πρώτες ύλες, νεανικό εργατικό δυναμικό, μια σειρά άλλα προτερήματα που προσελκύουν τα μονοπώλια και «ανάβουν» σφοδρές κόντρες. Τα τελευταία χρόνια, η ήπειρος συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από μια σειρά ισχυρές δυνάμεις και αναδυόμενες όπως η Κίνα.
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Πεδίο σφοδρών μαχών και αεροπορικών επιδρομών παραμένουν μεγάλες πόλεις στη Λιβύη, όπου μαίνονται ασίγαστες οι φλόγες των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Χτες, σημειώθηκαν νέες αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Ζουάρα, 110 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης. Στόχος έγινε μια αποθήκη τροφίμων και ένα χημικό εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι. Ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλοί εργάτες μετανάστες από άλλες αφρικανικές χώρες. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων μένει ασαφής. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν 4 άτομα και τραυματίστηκαν 15, ωστόσο άλλα διεθνή δίκτυα (όπως το αμερικανικό ABC και το «Αλ Τζαζίρα» ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών σε 7-8 και τους τραυματίες σε 24.
Τις επιθέσεις εξαπέλυσαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, θεωρώντας ότι οι στόχοι χρησιμοποιούνταν για τη στήριξη του αντίπαλου στρατοπέδου. Ο Χαφτάρ δηλώνει πρωταγωνιστής στον αγώνα εναντίον των ισλαμιστών, καλώντας κι αυτός το λαό της χώρας να διαλέξει αντιλαϊκό στρατόπεδο και να ενώσει τα συμφέροντά του με αυτά μερίδων των δυναστών του.
Ορισμένες ανταποκρίσεις ανέφεραν ότι στόχος έγινε και ένα μικρό λιμάνι. Ο Μοχάμεντ Χεγκάζι, εκπρόσωπος του Χαφτάρ, τόνισε ότι είχαν προειδοποιήσει τους αντιπάλους τους ότι θα αντιδράσουν στη χρήση λιμανιών και αεροδρομίων για τη μεταφορά στρατιωτών και οπλισμού.