Αμεση ήταν η αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλεξάνταρ Bούτσιτς, να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Σερβία με κανέναν τρόπο δεν συνέβαλε στη λήψη αυτής της απόφασης. Ημασταν συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις, σχεδόν εφτά χρόνια επενδύσαμε μόχθο και εργασία για την υλοποίηση του έργου, δεν το απαρνηθήκαμε ακόμη και κάτω από συνθήκες αφόρητων πιέσεων, αλλά δυστυχώς πληρώνουμε το τίμημα της σύγκρουσης των ισχυρών του πλανήτη».
Το Δεκέμβρη του 2007, όταν η Σερβία διαπραγματευόταν με τη Ρωσία τους όρους για τη συμμετοχή της στο έργο, η Μόσχα είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα να αποκτήσει χωρίς διαγωνισμό η «Gazprom Njeft» τη σερβική πετρελαϊκή εταιρεία NIS και τις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου Banski Dvor.
Η σερβική κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα αυτό και μάλιστα το αντίτιμο για τη NIS ήταν χαμηλότερο κατά το ήμισυ από την εκτίμηση διεθνών οίκων αξιολόγησης. Για τη Σερβία, ο αγωγός «South Stream» είχε στρατηγική σημασία, αφού την καθιστούσε ενεργειακό παράγοντα στην Ευρώπη, θα έλυνε μια για πάντα τα δικά της ενεργειακά προβλήματα, ενώ βραχυπρόθεσμα θα αποτελούσε ένεση ζωής για τον κατασκευαστικό τομέα που βρίσκεται σε σοβαρή κρίση.
Επίσης, η βουλγαρική κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ο Πρόεδρος Πούτιν για να εξηγήσει την εγκατάλειψη του προγράμματος του «South Stream», απέρριψε οποιαδήποτε ευθύνη για το θέμα. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σαφές σε όλους ότι ο "South Stream" δεν είναι ένα ειδικά ρωσοβουλγαρικό σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ (...). Οι αποφάσεις βρίσκονται πλήρως στα χέρια της Ρωσίας και της ΕΕ». Και πρόσθεσε με νόημα πως «κανένας στην ΕΕ δεν θα πει "όχι" στον αγωγό "South Stream" αν η Ρωσία ευθυγραμμισθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην ΕΕ παρά μόνο αν γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά στο στάδιο αυτό η Ρωσία δεν έχει δείξει ότι θέλει να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Μπόζινταρ Λουκάρσκι, πάντως ισχυρίστηκε ότι «το σχέδιο δεν έχει τελειώσει όσο δεν έχουμε την επίσημη απόφαση της Ρωσίας και την κοινοποίησή της στη βουλγαρική κυβέρνηση». Ενώ ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του βουλγαρικού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Ντιμιτρόφ, θεωρεί την κίνηση Πούτιν ως «μπλόφα».
Αμεση ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κάνει λόγο, με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας, για «ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών των ενεργειακών της προμηθειών». «Αυτή η νέα εξέλιξη θα πρέπει να συζητηθεί. Η συνεχής εξέλιξη του ενεργειακού τοπίου είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει η ΕΕ μια Ενωση της Ενέργειας, μία από τις προτεραιότητες της οποίας θα είναι η ασφάλεια των προμηθειών», ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς.
Ο «South Stream», σχέδιο των ενεργειακών κολοσσών «Gazprom» της Ρωσίας και ENI της Ιταλίας, κόστους 16 δισ. ευρώ, ξεκίνησε επίσημα το Δεκέμβρη του 2012 και σχεδιαζόταν να έχει μήκος 3.600 χιλιομέτρων, περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και με κλάδους σε Ουγγαρία, Αυστρία, Κροατία και Σλοβενία, με ετήσια δυνατότητα μεταφοράς 63 δισ. κυβικών μέτρων. Η ποσότητα αυτή είναι παραπλήσια με αυτή που μπορεί να διέρχεται από τους αγωγούς της Ουκρανίας.
Ολη αυτή η εξέλιξη δείχνει για άλλη μια φορά ότι η Ενέργεια που είναι στα χέρια των μονοπωλίων γίνεται πεδίο ανταγωνισμού, με τους λαούς να πληρώνουν το τίμημα, ενίοτε και με το αίμα τους.
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας αντιδραστικής κυβέρνησης
Σε συμφωνία και στις δύο περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στην Ανατολική Ουκρανία για εκεχειρία ήρθαν η κυβέρνηση του Κιέβου και οι πολιτοφύλακες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διαμεσολαβεί. Αυτό δε σημαίνει ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει αυτόματα, καθώς και χτες συνεχίστηκαν σποραδικές συγκρούσεις. Στο Λουγκάνσκ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός από την 5η Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ο ηγέτης της περιοχής, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι. Κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 29 Νοέμβρη ανάμεσα στον Ουκρανό στρατηγό Βολοντίμιρ Ασκάροφ, τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Λεντσόφ και εκπροσώπους του Λουγκάνσκ και του ΟΑΣΕ «συμφώνησαν όλοι επί της αρχής για πλήρη εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου από τις 5 Δεκέμβρη», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ. Συμφώνησαν, επίσης, στην απόσυρση των βαρέων όπλων από τις 6 Δεκέμβρη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για το θέμα αυτό και «τα πυρά συνεχίζονται».
Επίσης, χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι τερματίζονται οι μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ο εκπρόσωπος των πολιτοφυλάκων Αντέι Πούργκιν, είπε ότι σταματάνε τα πυρά και ταυτόχρονα θα υπάρξει απόσυρση των βαρέων όπλων έως τις 9 με 10 Δεκέμβρη. Θυμίζουμε ότι η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας είχε ουσιαστικά παραβιαστεί και μόνο σε αυτό το διάστημα έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.000 άνθρωποι (άμαχοι, πολιτοφύλακες και στρατιώτες του ουκρανικού στρατού), ενώ συνολικά από τον Απρίλη, που ξεκίνησε η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αντιδραστικής κυβέρνησης που στηρίζουν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις και έχουν τις πλάτες και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι νεκροί ξεπερνάνε του 5.500, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σε μια πρώτη ψηφοφορία τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης που στηρίζουν τα 5 φιλοϊμπεριαλιστικά κόμματα. Εξάλλου, 347 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του υπουργού Αμυνας Στέπαν Πόλτορακ και 351 υπέρ του υπουργού Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν, ενώ και ξένοι τεχνοκράτες τοποθετούνται σε σημαντικές οικονομικές θέσεις στο πλαίσιο υποτίθεται της ανοικοδόμησης της χώρας με τη «βοήθεια», της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, πάντως, έσπευσε να προτρέψει την κυβέρνηση να επιταχύνει το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε οι Ουκρανοί να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες - μέλη χωρίς βίζα από το 2015. Αναφερόμενος στον υπουργό Αμυνας είπε ότι πρέπει να συμβάλει στη μεταρρύθμιση του υπουργείου, γιατί οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι «σε μια απαίσια κατάσταση» και «ανέτοιμες για πόλεμο». Η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο προς το παρόν φαίνεται από τη λυκοσυμμαχία να υπάρχει επιφυλακτικότητα, καθώς υπολογίζουν την αντίδραση της Ρωσίας από μια τέτοια εξέλιξη.
Ενδεικτικό της προσπάθειας προσέγγισης με τη Ρωσία, είναι και το γεγονός ότι στο περιθώριο της χτεσινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Γερμανία κυκλοφόρησε έγγραφο, με το οποίο ζητά την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας. «Με την ολοκληρωτική αναστολή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας μειώσαμε τις σχέσεις σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Σημείωσε επίσης ότι αν δε συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, μπορούν να γίνουν συναντήσεις «σε επίπεδο πρεσβευτών» ή «στρατιωτικών ειδικών» και επισήμανε ότι την πρότασή της υποστηρίζει η Ιταλία και η Ολλανδία.
Προς τη σύναψη συμφωνίας εμπορικής ανταλλαγής που περιλαμβάνει τη διάθεση σιτηρών και βιομηχανικών προϊόντων αντί πετρελαίου κινείται η Ρωσία με το Ιράν, βάσει δηλώσεων του Ρώσου υπουργού Οικονομίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη. Η συμφωνία ανταλλαγής ιρανικού πετρελαίου (οι εξαγωγές του οποίου πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις) με προϊόντα ενδέχεται να ανέρχεται στα 20 δισ. δολάρια και συναντά την αντίδραση των ΗΠΑ που την εμφανίζουν ως ασύμβατη με τις διαπραγματεύσεις της Ομάδας των «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και ΕΕ) με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι αναμένει την επίτευξη σχετικής συμφωνίας στο άμεσο μέλλον, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα αφορά μόνο σιτηρά, αλλά υπάρχει εκτεταμένος κατάλογος προϊόντων», που περιλαμβάνει εξοπλισμό για τις βιομηχανίες πετρελαίου και αερίου, αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και ηλεκτρικές γεννήτριες.