ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσισαν αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα της λυκοσυμμαχίας

Στο επίκεντρο η ενίσχυση δυνάμεων «υψηλής ετοιμότητας» για άμεσες επεμβάσεις με βάση τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων

Την παραπέρα ανάπτυξη της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας του ΝΑΤΟ, στην προσπάθειά του να επεκταθεί και να ελέγξει μια σειρά από ζώνες στα ανατολικά και στα νότιά του, ζωτικές για τα ευρωατλαντικά μονοπώλια, σηματοδότησαν οι αποφάσεις της χτεσινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, εκφράζοντας την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να επιτύχει γεωστρατηγική της αναβάθμιση αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, που συμμετείχε στη Σύνοδο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εχει πολύ μεγάλη σημασία η Ελλάδα να τοποθετείται ως παλιό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ έτσι ώστε όχι απλά και μόνο να διατηρεί την αξιοπιστία της διεθνώς, αλλά και να ενισχύει και τη θέση της στα ζητήματα που την ενδιαφέρουν, τα εθνικά ζητήματα, αυτά που συνδέονται με την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο»...

Δυνάμεις «υψηλής ετοιμότητας» ενάντια στους λαούς

Σε κοινό ανακοινωθέν σχετικά με το Σχέδιο Αμεσης Δράσης(«Readiness Action Plan»)του ΝΑΤΟ, αναφέρουν ότι αυτό απαντά στις «προκλήσεις» που θέτει η Ρωσία και στις «απειλές» που υψώνονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Επισημαίνουν ότι «η εφαρμογή του Σχεδίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». «Υπάρχει ήδη μια αυξημένη παρουσία των θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και ουσιαστική στρατιωτική δραστηριότητα στο ανατολικό τμήμα του εδάφους της Συμμαχίας».

«Ολοι οι Σύμμαχοι συμβάλλουν σε αυτή την αμυντική προσπάθεια και θα συνεισφέρουν συνεχώς, εκ περιτροπής, εναέριες, θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, και θα διεξάγουν επιπλέον ασκήσεις, 28 για 28, καθ' όλη τη διάρκεια του 2015», προσθέτουν.

«Την ίδια στιγμή, ενισχύουμε τις δυνατότητες της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ("NATO Response Force"), μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης μιας νέας Υψηλής Ετοιμότητας Διασυνδεμένης Δύναμης ("Very High Readiness Joint Task Force"), τη VJTF. Χαιρετίζουμε την ίδρυση μιας προσωρινής VJTF που θα συντονίζεται από τον SACEUR (σ.σ.: ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη) με δυνάμεις κυρίως από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, που θα τεθεί στη διάθεση της Συμμαχίας στις αρχές του 2015», συμπληρώνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΥΠΕΞ σημειώνουν ακόμη ότι προχωρά «με ταχείς ρυθμούς» η σύσταση κέντρου πολυεθνικής διοίκησης και ελέγχου των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων «στα εδάφη των ανατολικών συμμάχων».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι η νέα μόνιμη VJTF θα μπορεί να αναπτύσσεται μέσα σε λίγες μόνο μέρες, ενώ προέβλεψε ότι η δύναμη θα είναι έτοιμη να παραταχθεί το 2016. Το μέγεθος και η σύστασή της θα αποφασιστούν στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας το Φλεβάρη του 2015.

Διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

Σημειωτέον, σε έτερο ανακοινωθέν που προέκυψε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ με τον Ουκρανό ομόλογό τους, καταγγέλλουν τη στάση της Ρωσίας στην «αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας».

«Ασχολούμαστε επίσης με τους δεδηλωμένους σχεδιασμούς της Ρωσίας για περαιτέρω συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα έχει ενδεχομένως περαιτέρω συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής», σημειώνουν παρακάτω, αποτυπώνοντας τους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Προειδοποιούν ότι «όπως ζητήθηκε από την Ουκρανία, οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να παρέχουν την τεχνογνωσία τους, ώστε η Ουκρανία να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς άμυνας και εσωτερικής ασφάλειας», και επαναλαμβάνουν ότι «μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη και σταθερή Ουκρανία, σταθερά προσηλωμένη στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, είναι το κλειδί για την ασφάλεια στην ευρωατλαντική περιοχή».

Οπως είπε, εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ, υπάρχει συνεργασία για αντίστοιχα θέματα μεταρρυθμίσεων με τη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησε και η ανάπτυξη της επόμενης ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αφγανιστάν («Resolute Support»), που ξεκινά να αναπτύσσεται από τις αρχές του 2015.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια απ' τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44

Σήμερα, Τετάρτη, στον Περισσό

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «70 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, σύγχρονα διδάγματα», σήμερα Τετάρτη, στις 19.00, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, και θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης «Δεκέμβρης του '44, κρίσιμη ταξική σύγκρουση» από τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα: Ενα μουσικο-λογοτεχνικό χρονικό του Δεκέμβρη του '44, βασισμένο σε κείμενα της Μέλπως Αξιώτη και του Μενέλαου Λουντέμη, ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και σε ελληνικά και διεθνιστικά τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ζαν Μπατίστ Κλεμάν, Χανς Αϊσλερ, που πλαισιώνεται με προβολή οπτικοακουστικού υλικού της περιόδου.

Τα κείμενα θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Κώστας Καζάκος. Η μουσική εκτέλεση θα γίνει από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» σε καλλιτεχνική επιμέλεια και ενορχήστρωση του Τεό Λαζάρου.

Επίσης, θα λειτουργούν έκθεση φωτογραφικού - αρχειακού υλικού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για την Αθηνά Μπενέκου

Η ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ και οι ΤΕ Λακωνίας και Αρκαδίας διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την Αθηνά Μπενέκου και τους αλύγιστους του έκτακτου στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949, την Κυριακή 7/12, στις 11 π.μ. στο χωριό Αγ. Ανάργυροι (Ζούπαινα) Λακωνίας. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσκεψη στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» σήμερα, Τετάρτη. Στις 12.30 θα συναντηθεί με τη διοίκηση του νοσοκομείου και στις 13.00 θα ακολουθήσει ομιλία στο αμφιθέατρο και συζήτηση με τους εργαζόμενους.

Εκδήλωση στην Πετρούπολη

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνει η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 7/12, στις 6.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, στο κλειστό γυμναστήριο «Ν. Παξιμαδάς».

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών. Στο χώρο θα λειτουργεί από τις 5.30 μ.μ. έκθεση ιστορικού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Στα Τρίκαλα

Οι Τομεακές Οργανώσεις Πόλης και Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνουν μεγάλη πολιτική και ψυχαγωγική εκδήλωση, την Παρασκευή 5/12, στις 9.00 μ.μ. στο κέντρο διασκέδασης «Πύλης Μέγαρο» (4ο χλμ. Τρικάλων - Πύλης). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θ' ακολουθήσει μουσική βραδιά με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ