ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Παραμένουν στο Σύνταγμα ζητώντας άσυλο

Από τις 19 του Νοέμβρη συνεχίζουν την κινητοποίησή τους στο Σύνταγμα οι πρόσφυγες από τη Συρία. Μάλιστα, από τις 24 Νοέμβρη πολλοί από αυτούς κάνουν απεργία πείνας, διεκδικώντας το αυτονόητο: Ζητούν άσυλο και στέγη από τις ελληνικές αρχές, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ορισμένοι από αυτούς θέλουν να τους δοθεί η δυνατότητα να φύγουν με νόμιμο τρόπο σε άλλες χώρες, όπου έχουν συγγενείς. Κοντά τους βρέθηκε από τις πρώτες μέρες το ΠΑΜΕ, δηλώνοντάς τους τη συμπαράστασή του.

Οι αφηγήσεις τους συγκλονίζουν. Μια γυναίκα από τη Λαττάκεια βρίσκεται στη χώρα μας πάνω από ένα μήνα. Από την πατρίδα της πέρασε στην Τουρκία και έκανε τρεις προσπάθειες να έρθει στην Ελλάδα. Τις δυο φορές η τουρκική Ακτοφυλακή την έπιασε και τη γύρισε πίσω. Την τρίτη φορά, έμεινε πέντε ώρες στη θάλασσα σε βάρκα μαζί με άλλα έξι άτομα και τελικά κατόρθωσε, πληρώνοντας 4.000 ευρώ, να πετύχει το σκοπό της. Στη συνέχεια, πήγε περπατώντας μέχρι τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αλλά οι αρχές της γειτονικής χώρας την έπιασαν. «Μας απείλησαν με μαχαίρι», καταγγέλλει ένας συμπατριώτης της. Δυο άτομα τους ζήτησαν να τους δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν αλλιώς θα τους έκοβαν το κεφάλι. Ενας 21χρονος φοιτητής καταγγέλλει ότι πίσω στη Συρία έχει αφήσει τη μητέρα του και τον πατέρα του. «Είμαι στο δρόμο εδώ και 1,5 χρόνο», έχει πει. «Πρώτα πήγα στη Λιβύη, μετά στην Αίγυπτο, μετά στην Τουρκία και τώρα στην Ελλάδα. Θέλω να πάω στη Σουηδία, να συνεχίσω τις σπουδές μου και να βρω μια δουλειά για να στέλνω χρήματα στην οικογένειά μου».

Αυτοί οι άνθρωποι όπως έχουν δηλώσει, αποφάσισαν να έρθουν στην πλατεία Συντάγματος «για να μας δουν. Να δουν ότι είμαστε πρόσφυγες πολέμου».

Οσον αφορά την κυβέρνηση, ο ΓΓ Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, Α. Συρίγος, έχει κάνει λόγο για πολιτική υποκίνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη τούς καταγγέλλει ότι δεν πάνε να καταγραφούν και ο Α. Γεωργιάδης πως η εικόνα των προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Συντάγματος και κάνουν απεργία πείνας «απωθεί» τον κόσμο γιατί «η πλατεία Συντάγματος είναι καρδιά της χριστουγεννιάτικης αγοράς». Μάλιστα, η ΕΛΑΣ έχει ζητήσει από την περιφέρεια Αττικής να διενεργήσει σχετική αυτοψία στο χώρο γιατί δήθεν υπάρχουν «κίνδυνοι μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών», επικαλούμενη ότι έχει δεχτεί τηλεφωνικά παράπονα από «διερχόμενους» και «καταστηματάρχες». Κατά τις αρχές, δε, η απεργία πείνας «πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας» και όχι η πολιτική που θεωρεί τους πρόσφυγες ανθρώπους κατώτερης κατηγορίας και τους εγκαταλείπει μόνους και αβοήθητους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν τα μέτρα καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες

Icon

Για την κατάσταση που διαμορφώνει στη Μεσόγειο η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε δήλωσή της σημειώνει:

«Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο σε υγρό τάφο χιλιάδων εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων, που παλεύοντας να επιβιώσουν αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις του FRONTEX και τις εθνικές δυνάμεις καταστολής. Ο νέος επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, εξήγγειλε ένταση της καταστολής και του κυνηγητού των μεταναστών.

Δίπλα στη χερσαία επιχείρηση "Mos Majiorum" που υλοποιεί η Ιταλική Προεδρία, ο Δ. Αβραμόπουλος ανήγγειλε την έναρξη της θαλάσσιας επιχείρησης "Τρίτων" από τον FRONTEX για τη "φύλαξη των συνόρων της ΕΕ", που με βεβαιότητα θα μεγαλώσει τη λίστα των ανθρώπινων τραγωδιών στη Μεσόγειο.

Η ΕΕ είναι αυτή που με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της - μαζί με τους συμμάχους της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - σε όλο τον κόσμο ξεριζώνει χιλιάδες δυστυχισμένους, για να βρουν τραγικό θάνατο στα σύνορά της. Στους "τυχερούς" που καταφέρνουν να γλιτώσουν επιφυλάσσει στρατόπεδα συγκέντρωσης, αναγκαστικές απελάσεις, μαύρη εργασία και άγρια εκμετάλλευση σαν πάμφθηνη εργατική δύναμη για να συσσωρεύει κέρδη το κεφάλαιο. Μετανάστες και ντόπιοι εργάτες έχουν κοινό εχθρό: Τα μονοπώλια και την Ενωσή τους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσουν τα νέα μέτρα και επιχειρήσεις καταστολής και η δράση του FRONTEX. Στηρίζει την πάλη τους για:

-- Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες.

-- Να νομιμοποιούνται όσοι μετανάστες ζουν και εργάζονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ιδίως εκείνους με ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τις χώρες αυτές.

-- Να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

-- Κατάργηση των Κανονισμών «Δουβλίνο» ΙΙ και ΙΙΙ.

-- Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

-- Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων».

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Συνεχίζεται το δημοψήφισμα

Συνεχίζεται και σήμερα το δημοψήφισμα των δικηγόρων για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Παράλληλα, εκατοντάδες δικηγόροι της Αθήνας έχουν υπογράψει το κείμενο που διακινεί η «Λαϊκή Συσπείρωση Δικηγόρων» για την άμεση σύγκληση ΓΣ στους δικηγορικούς συλλόγους που τα ΔΣ αρνούνται να τις συγκαλέσουν. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δικηγόρων καλεί επίσης τους συναδέρφους και με το δημοψήφισμα να πουν ένα «Οχι» στο αντιδραστικό - αντιλαϊκό σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και παράλληλα, να απαιτήσουν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης και να επιβάλουν τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων των συλλόγων, όπου οι ίδιοι οι δικηγόροι θα αποφασίσουν για το πλαίσιο και τις μορφές του αγώνα, τόσο για το αντιδραστικό σχέδιο του Κώδικα όσο και για άλλα καίρια ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι τις 5 Δεκέμβρη.

Ως προς τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ετοιμάζουν πλειστηριασμούς fast track, όπου το 65% θα πηγαίνει στα πιστωτικά ιδρύματα και μόλις το 25% για να ικανοποιηθούν το Δημόσιο, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και οι εργατικές απαιτήσεις. Επίσης, στρώνουν το έδαφος για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στη λαϊκή κατοικία. Με την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης, θα έχουμε "μουγγές" δίκες, χωρίς ζωντανή διαδικασία, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και των δικηγορικών εταιρειών που, διαθέτοντας προσωπικό, χρήμα και μηχανισμούς, μπορούν να ανταποκρίνονται στο δικονομικό καθήκον της έγγραφης απόδειξης».

ΕΚΛΟΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί

Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραιτείται από την προσπάθεια να φέρει το ΚΚΕ στα μέτρα του: Να κυνηγά κομπρεμί, υπόγειες συμφωνίες, να άγεται και να φέρεται καιροσκοπικά και να συμμαχεί με όποιον βρει διαθέσιμο για να αρπάξει καρέκλες σε διάφορα όργανα της Τοπικής Διοίκησης.

Κάτι τέτοιο επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας, με ανακοίνωση που διακινεί τις τελευταίες μέρες. Δε διστάζει να επιτεθεί στους εκλεγμένους κομμουνιστές εκπροσώπους στον ΑΣΔΑ (εκλέγονται από τα Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Αθήνας), επειδή απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει το ΚΚΕ την προεδρεία, δήθεν για να είναι «ακηδεμόνευτος ο σύνδεσμος». Βέβαια, την ίδια στιγμή στο Σύνδεσμο πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε πρόεδρο κομμουνιστή.

Σε απάντησή της, η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ τονίζει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «να εμπλέξει το ΚΚΕ στην προσπάθεια εξυπηρέτησης της πολιτικής του. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια από τα κομπρεμί που κάνουν με άλλες δυνάμεις, όπως πρόσφατα στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ)».

Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας απαντήσουν όμως: Γιατί στην Περιφέρεια Αττικής, συμπράττοντας με όλους τους "μνημονιακούς" απέκλεισαν το ΚΚΕ από το φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ); Γιατί αποφάσισαν την αποφασιστική προώθηση των ΚΟΙΝΣΕΠ, χαροποιώντας ιδιαίτερα Σγουρό και Τζήμερο; Πολύ θα ήθελαν τον πρόεδρο του ΑΣΔΑ να προέρχεται από το ΚΚΕ και να τον έχουν συνένοχο στον αντιλαϊκό τους σχεδιασμό».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ «Οι δυνάμεις μας θα παλέψουν στον ΑΣΔΑ, στο περιφερειακό συμβούλιο και στα δημοτικά συμβούλια, με γνώμονα την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα αν αυτή προέρχεται από "δεξιούς" ή "αριστερούς" υπερασπιστές του συστήματος».

Τέλος, ας αφήσει κατά μέρος ο ΣΥΡΙΖΑ τις υποδείξεις προς το ΚΚΕ για το πώς θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Στην ανακοίνωσή του, ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι το ΚΚΕ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην εργατική τάξη επειδή επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν εκπροσωπούνται στο Σίτι, στο Κόμο, στο Τέξας και όπου αλλού επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση να βρει συμμάχους στην κούρσα της κυβερνητικής εναλλαγής.

Προσφορά στο ΚΚΕ

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας, ενόψει της Οικονομικής Εξόρμησης, προσφέρει στο ΚΚΕ οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ