Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, κοινός παρονομαστής των δεκάδων παρεμβάσεων είναι ο πρωτοπόρος ρόλος του ΜΑΣ στην οργάνωση της πάλης μέσα στις σχολές για κάθε πρόβλημα, στην οργάνωση των φοιτητών και στην αναζωογόνηση της λειτουργίας αρκετών φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.
Χαιρετισμό στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, των διοικητικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, της ΔΗΠΑΚ και της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών.
Στους κοινούς στόχους και τους άρρηκτα δεμένους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας με τους αντίστοιχους όλων των εργαζομένων αναφέρθηκε η Μαρία Παραλίκα, μέλος του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, εκλεγμένη με τη ΔΗΠΑΚ. Με αφορμή τον πολυήμερο αγώνα που δίνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι στα πανεπιστήμια ενάντια στις διαθεσιμότητες/απολύσεις η Νίκη Χρονοπούλου, εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο ΚΣ της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει καθαρός ταξικός προσανατολισμός στο κίνημα ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Ο Γιώργος Σκιαδιώτης, εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι αναμφισβήτητα τα πράγματα χωρίς τις αντιστάσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ θα ήταν πολλαπλάσια χειρότερα. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοινωνική μας συμμαχία πάει πολύ μακριά. Εως τον σχεδιασμό της οικονομίας με τέτοιο τρόπο που να μην είναι ο εργαζόμενος ένας παραγωγός πλούτου που θα τον καρπώνονται οι άλλοι. Με τέτοιο τρόπο που κανένας άνθρωπος που θα θέλει να δουλέψει, κανένα παιδί που θα αποφοιτά να μην είναι άνεργο». Στη ζωογόνο δύναμη που αντλεί το φοιτητικό κίνημα της Κύπρου από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών αναφέρθηκε ο Σεβίρο Κούλα, εκ μέρους της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών.
Η καθημερινή επιμονή στην οργάνωση της πάλης είναι που καταξιώνει το ΜΑΣ ως τον σταθερό, συνεπή, αγωνιστικό και ανατρεπτικό πόλο του φοιτητικού κινήματος. Είναι ένα από τα σημεία αιχμής όπως αναδείχθηκαν από τις κεντρικές εισηγήσεις που έκαναν εκ μέρους της ΕΓ του ΜΑΣ ο Θοδωρής Κωτσαντής και ο Νίκος Αξυπολιτίδης.
Τα παραδείγματα όπου οι δυνάμεις του ΜΑΣ μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της πάλης για όλα όσα καίνε τους φοιτητές, για το δικαίωμα στην υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση, στις πραγματικά δωρεάν σπουδές, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, πολλά. Μάχη της ενημέρωσης σε όλα τα αμφιθέατρα, οργάνωση εκατοντάδων κινητοποιήσεων μέσα στις σχολές, ανάδειξη των ζητημάτων σίτισης και στέγασης, στοχοποίηση της αντιδραστικής ουσίας των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αγώνες ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Οι δυνάμεις του ΜΑΣ πρωτοστάτησαν ώστε δεκάδες έτη, εξάμηνα, εργαστήρια και επιτροπές να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή σε απεργιακές μάχες.
Οσο ενισχύεται η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων τόσο συρρικνώνεται η ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση. Τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες.
Την ίδια ώρα χιλιάδες φοιτητές δεν έχουν κάρτα σίτισης, μένουν εκτός εστίας, πήραν φέτος μόνο ένα βιβλίο και του χρόνου παίζεται αν θα το πάρουν κι αυτό κ.ά.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα, όμως, δεν περιορίζεται στο ξεζούμισμα φοιτητών και εργαζομένων, αλλά και στο ξεπούλημα της Ερευνας στα μονοπώλια.
Στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, φαρμακευτική εταιρεία δίνει ινσουλίνες στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας και σε αντάλλαγμα παίρνει τα αποτελέσματα για να βελτιώσει φάρμακα για διαβητικούς, τα οποία πουλά πανάκριβα. Στο ΕΜΠ αλωνίζουν πετρελαϊκές εταιρείες, εταιρείες εξόρυξης, πολυεθνικές τροφίμων, κ.ά. Στη Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ οι φαρμακοβιομηχανίες κ.ο.κ.
Μπροστά στις σοβαρές εξελίξεις που αφορούν και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκαλυπτικά είναι όσα μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνάντησης για το ρόλο των άλλων παρατάξεων.
Η ΔΑΠ, «που θέλει τη νεολαία να προσκυνά μνημόνια διαρκείας και να περιμένει την "ανάπτυξη"», πρωτοστατεί στη συκοφάντηση των αγώνων, έχει προτάσεις - φωτοτυπία των νόμων που ψηφίζονται. Κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, αξιολόγηση, φοιτητοδάνεια, ξεπούλημα εστιών, «αναθεώρηση άρθρου 16 και δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων» είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις της.
Η ΠΑΣΠ «κυριολεκτικά σκίζεται να πείσει τους φοιτητές ότι για την κρίση φταίμε όλοι, ο ταβερνιάρης που δεν κόβει απόδειξη, ο δημόσιος υπάλληλος, όλοι εκτός από τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες».
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν κίνημα νεροκουβαλητή εκλογικών σχεδιασμών, που θα διεκδικεί μέχρι την αλλαγή χαλίφη. Τα ιδρύματα θα χάσουν κι άλλα από τα αποθεματικά τους αν γίνει νέο «κούρεμα» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα γλιτώσουν τα δίδακτρα αν ακολουθήσουν το πρότυπο Ομπάμα που υμνεί.
Ο αποπροσανατολιστικός ρόλος των ΕΑΑΚ, που σφιχταγκαλιάζονται με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε μέρα σκαρφίζονται και νέα παραμύθια για να κρύψουν την πραγματική αιτία των προβλημάτων, έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος, η γραμμή τους είναι γραμμή ήττας που οδηγεί στην απογοήτευση.
Από τις κεντρικές εισηγήσεις έγινε ξεκάθαρο ποιοι είναι οι «δύο δρόμοι που ανοίγονται μπροστά μας. 'Η θα επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, της ακριβοπληρωμένης γνώσης, της ζωής - λάστιχο, της μοιρολατρίας και της υποταγής, δηλαδή θα συνεχίσουμε στο δρόμο που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καλούν οι δυνάμεις της κυβέρνησης, του συμβιβασμού και των αυταπατών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
`Η θα παλέψουμε για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας για δωρεάν επιστημονική μόρφωση υψηλού επιπέδου, επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, ανάπαυση, εξασφαλισμένη δωρεάν Υγεία, ξεκούραση κι ασφάλεια για το μέλλον. Ανάπτυξη και παραγωγή προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.
Η λογική ότι δεν αλλάζει τίποτα βολεύει αυτούς που τα αλλάζουν όλα εναντίον μας».
Στη Συνάντηση συζητήθηκαν τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στο ΜΑΣ για την καλύτερη οργάνωση της πάλης, ώστε οι φοιτητές να μη θυσιάσουν τις σπουδές και το μέλλον τους για την πλουτοκρατία. Η Συνάντηση ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέας Πανελλαδικής και Εκτελεστικής Γραμματείας.
Επιστολή φοιτητών από τη Γερμανία που περιγράφουν τις συνέπειες από το πανεπιστήμιο - επιχείρηση
Στη Γερμανία, στην πιο ανεπτυγμένη βιομηχανική χώρα στην ΕΕ, με τεράστιο πλούτο, «μας αναγκάζουν να πληρώνουμε από την τσέπη μας χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για δίδακτρα, μετακίνηση, σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, να δουλεύουμε σε δουλειές των 400 ευρώ, να παίρνουμε φοιτητοδάνεια που αποπληρώνουμε για μια ζωή. Την ίδια στιγμή το περιεχόμενο των σπουδών μας ολοένα και υποβαθμίζεται, το πανεπιστήμιο γίνεται μια επιχείρηση που εμπορεύεται τη γνώση και την έρευνα, ενώ τα αποτελέσματά της δεσμεύονται για δεκαετίες από μεγάλα μονοπώλια της Γερμανίας αντί να χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού».
Με αυτά τα λόγια φοιτητές από τα πανεπιστήμια του Γκίσεν, του Αμβούργου, του Βερολίνου, του Μονάχου και του Τίπινγκεν χαιρέτισαν την 5η Πανελλαδική Συνάντηση με επιστολή τους, μεταφέροντας συγχρόνως την εικόνα που έχει διαμορφωθεί από την πλήρη διάλυση του φοιτητικού κινήματος της Γερμανίας.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πανεπιστημίου του Γκίσεν που, όπως αναφέρεται στην επιστολή, το επόμενο εξάμηνο θα κοπούν οι πρακτικές των φοιτητών γιατί το πανεπιστήμιο - επιχείρηση έπεσε έξω στον προϋπολογισμό του. «Τα μέλη του ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου κάλεσαν τους φοιτητές να διοργανώσουν αιμοδοσία, ακροβατικά σε πεζόδρομους και να εκδώσουν ημερολόγια με γυμνές φωτογραφίες των φοιτητών για να μαζέψουν χρήματα και να καλοπιάσουν τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου, που όπως δήλωσαν είναι καλός άνθρωπος γιατί τον ξέρουν προσωπικά. Γι' αυτό καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα τι πάει να πει να υπάρχει μέσα στο φοιτητικό κίνημα μία μορφή αγωνιστικής συσπείρωσης όπως το ΜΑΣ, ικανή να οργανώνει την πάλη των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών με άξονα την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών»...