ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Ολοκληρώνουμε τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ... »

Εύσημα από τον Γ. Βρούτση στους προκατόχους του για τη «συνέχεια» στους αντιασφαλιστικούς νόμους

Την αντιασφαλιστική «συνέχεια» όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, την οποία αναδεικνύει σταθερά το ΚΚΕ στο λαό, κόντρα στον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό που σηκώνουν τα αστικά επιτελεία, ήρθε να επιβεβαιώσει χτες πλήρως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δίνοντας εύσημα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι διατήρησε και πήγε παραπέρα τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας τη δυνατότητα στη σημερινή κυβέρνηση να κάνει το «τελευταίο βήμα».

Χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε χτεσινή συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής, με αφορμή το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Γενάρη, ο Γ. Βρούτσης είπε πως με τη νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ «θα έχουμε ολοκληρώσει μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως ένα αποτέλεσμα από το 2010, από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ»!

Αναφέρθηκε σε νομοθετήματα στο Ασφαλιστικό των προηγουμένων κυβερνήσεων που «τα κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ καλά έκανε», όπως είπε, και πρόσθεσε ότι «τα προχωρήσαμε όλοι μαζί και τώρα θα πάμε στο τελευταίο βήμα», το οποίο ζήτησε να έχει τη στήριξη «του μεγαλύτερου τμήματος της Βουλής».

Απευθυνόμενος ξανά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «το σχέδιο το οποίο αφορά την ανταποδοτική και τη βασική σύνταξη δεν είναι σχέδιο του νόμου 4387 (σ.σ. δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου), ήταν του Λοβέρδου, του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κρατήθηκε από εμένα και το συνεχίσατε κι εσείς, όπως κρατήθηκαν κι άλλα πράγματα και θα κρατηθούν σωστές αντηρίδες και θα αλλάξουν περιοχές που το ίδιο το ΣτΕ αμφισβήτησε».

Επιβεβαιώνει ανοιχτά δηλαδή ο Γ. Βρούτσης αυτό που αποκαλύπτει σταθερά το ΚΚΕ, ότι η ΝΔ όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου αλλά θα τον εφαρμόσει και θα τον «βελτιώσει» από νομικά κενά σε ορισμένες «περιοχές», προκειμένου το αντιλαϊκό περιεχόμενό του να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στην πράξη, διευκολύνοντας το «τελευταίο βήμα» στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης.

Σκαλοπάτι για την ιδιωτικοποίηση η προωθούμενη «ενοποίηση» ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Στο μεταξύ, σκαλοπάτι για την προώθηση της ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης, αλλά και για την αφαίμαξη της σημερινής δημόσιας επικουρικής σύνταξης στην κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ, αποτελεί η απόφαση που πάρθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για «ενοποίηση» του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ και δημιουργία του e-ΕΦΚΑ.

Παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τα παραπάνω ως ένα απλό οργανωτικό μέτρο για την «ταχύτατη εισαγωγή και εναρμονισμένη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών», η ιστορία των ενοποιήσεων την τελευταία 20ετία δείχνει ότι αυτές γίνονταν πάντα σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, έχοντας πάντα ως κοινό παρανομαστή την περικοπή παροχών, την απαλλαγή των εργοδοτών από υποχρεώσεις, όπως και του ίδιου του κράτους.

Ετσι, μπορεί το υπουργείο Εργασίας να υποστηρίζει ότι παρά την «ενοποίηση» το ΕΤΕΑΕΠ θα συνεχίσει να είναι ξεχωριστός κλάδος με λογιστική αυτοτέλεια, μπορεί να επικαλούνται τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας πως «η κύρια σύνταξη και η επικουρική αποτελούν διαφορετικά υπολογίσιμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που προέρχονται από διαφορετικό λόγο», όπως όμως δήλωνε χτες και ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Μηταράκης,«η ψηφιακή ενοποίηση σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή διοικητική βάση για τη μετάβαση στη νέα κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2021, καθώς βάζει τέλος στην όποια συζήτηση γινόταν για πιθανές αστάθειες του κόστους μετάβασης».

Δηλαδή, ομολογείται ότι η «ενοποίηση» ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ γίνεται για να διευκολυνθεί η προώθηση της ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης και να αντιμετωπιστεί το «κόστος μετάβασης», που έτσι κι αλλιώς θα φορτωθεί στο λαό.

Τις παραπάνω στοχεύσεις από την «ενοποίηση» αναδεικνύει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του:

«Μετά τα πορίσματα των "σοφών" και τις εισηγήσεις για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ), η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα παραπέρα σε ακόμα χειρότερη βάση, προκειμένου άμεσα όχι μόνο να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση αλλά να την καταργήσει οριστικά, ενσωματώνοντάς την στην Κύρια Ασφάλιση, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία των λεγόμενων 3 πυλώνων. Θέλει να δώσει τη χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο εκτελεστικό απόσπασμα που την έστειλε ο νόμος Κατρούγκαλου.

(...) Θέλουν να βάλουν στο χέρι τα αποθεματικά των 7 δισεκατομμυρίων του ΕΤΕΑΕΠ. Θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν απευθείας για να καλύψουν κύριες συντάξεις. Το ίδιο έκαναν και όταν είχαν καταληστέψει τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΜ, που το ενοποίησαν με άλλα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑ κ.λπ.), που είχαν αποθεματικά, για να μπορούν να καταβάλλουν τις επικουρικές συντάξεις».

Τέλος, το σωματείο τονίζει ότι μετά και τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, «όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, αλλά ίσα - ίσα ανέδειξε την αναγκαιότητα για μαζικό ξεσηκωμό των εργαζομένων και όλου του λαού, μπροστά στο διαφαινόμενο έγκλημα καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και προώθησης με κάθε μέσο της ιδιωτικής ασφάλισης».

Εργατοπατέρες... «βασιλικότεροι του βασιλέως»

Χιουμοριστικό κουίζ του ΠΑΜΕ με αφορμή προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΘ

Τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σε ραδιοφωνικό σταθμό σχολιάζει το ΠΑΜΕ με χιουμοριστικό τρόπο. Με ένα κουίζ καλεί τους εργαζόμενους να μαντέψουν από ποιον έχουν γίνει οι παρακάτω δηλώσεις:

«Είναι θετικό να γίνονται επενδύσεις, να ανοίξουν οι κρουνοί και να μειωθούν και οι φόροι, να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα».

Οι επιλογές που δίνονται είναι: Α. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός. Β. Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ. Γ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Δυστυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα λειτουργεί παραλυτικά όλα αυτά τα χρόνια... Πέσαμε στην παγίδα και κάναμε πάρα πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις».

Οι επιλογές που δίνονται είναι: Α. Κωσταντίνος Μπογδάνος, βουλευτής ΝΔ. Β. Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Γ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Και στις δύο περιπτώσεις η σωστή απάντηση είναι βέβαια το Γ, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Τσαραμπουλίδης...

«Θυμίζουμε ότι ο Τσαραμπουλίδης εκλέχτηκε πρόεδρος στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου με παρουσία ασφαλιτών και αστυνομίας. Αντίθετα, οι "απεργιακές συγκεντρώσεις" του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχουν γίνει ανέκδοτο. Οι δηλώσεις του λοιπόν δεν αποτελούν έκπληξη, απλά επιβεβαιώνουν ότι η συνδικαλιστική μαφία αφού έπιασε πιάτο, σήκωσε το φτυάρι να σκάψει πιο βαθιά», σχολιάζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Αποδεικνύεται και από τις παραπάνω δηλώσεις ότι με σχέδιο εργοδότες - κυβερνήσεις - συνδικαλιστική μαφία, όπως την ονόμασαν οι εργαζόμενοι, επεδίωκαν να βάλουν στο γύψο την εργατική τάξη. Ομως η δράση και οι πρωτοβουλίες των ταξικών συνδικάτων δεν επέτρεψαν να μετατραπούν οι χώροι δουλειάς και τα συνδικάτα σε "νεκροταφεία"».

Τέλος, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «την ώρα που ο Τσαραμπουλίδης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, οι εργαζόμενοι διαδήλωναν μαζικά στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, και στη Θεσσαλονίκη», για την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ανοιχτή σύσκεψη στις 8 Δεκέμβρη για τη ΛΑΡΚΟ

Ανοιχτή σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ οργανώνει την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε σωματεία, συλλόγους, επιστημονικούς φορείς, κοινότητες, δήμους, Περιφέρειες, κατοίκους, σχολεία, πανεπιστήμια.

Στόχος της σύσκεψης, τονίζει το σωματείο, είναι η οργάνωση του αγώνα για: Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους στην εργασία. Να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ από το κράτος, να εκσυγχρονιστεί. Να προσφέρει έτσι νέες θέσεις εργασίας, χωρίς σκλαβοπάζαρο, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και Συλλογικές Συμβάσεις, κατοχυρώνοντας τον ορυκτό πλούτο και την αξιοποίησή του, με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού.

Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 50 σωματεία και φορείς.

Μεταξύ αυτών: Τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Λιβαδειάς, Φωκίδας, δεκάδες εργατικά σωματεία και σωματεία συνταξιούχων από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αταλάντης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ κ.ά.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,οι δήμοι Λοκρών και Ψαχνών, οι τοπικές κοινότητες Μαρτίνου, Τραγάνας και Αταλάντης, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αταλάντης και Τραγάνας και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αταλάντης.

  • Εξόρμηση στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων πραγματοποίησε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, διακινώντας το κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ. Να σημειωθεί ότι το Συνδικάτο θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ. Η εξόρμηση έγινε στο Κοντοδεσπότι, στον Σταυρό, στην Ατταλη, στη Μακρυκάπα, στον Αγιο Αθανάσιο και στον Πάλιουρα, και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Λεωφορεία για την εκδήλωση θα δρομολογηθούν από τα Ψαχνά (δημαρχείο, 8.30 π.μ.) και από τη Χαλκίδα (πάρκο Βούρκου, 9 π.μ.).
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση

Σήμερα, Τρίτη

-- Στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγίας Σοφίας, περιοδεία με επικεφαλής τον Αγγελο Γεράκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στην «Intrasoft» περιοδεία με επικεφαλής τον Στράτο Κουρτζανίδη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε εμπορικά μαγαζιά στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την Δέσποινα Γκουγκουσούδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Οι ΚΟ Αγρινίου καλούν στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου (Παπαστράτου 53 και Σμύρνης), σε συγκέντρωση, με ομιλητή τον Σωτήρη Παρίση, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60), θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στην «Intracom» στη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσει ο Στράτος Κουρτζανίδης.

-- Στις 6 μ.μ., στο «Praktiker» στη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσει η Στέλλα Καινουργιάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις αποθήκες των «Lidl» στη Θεσσαλονίκη θα περιοδεύσει η Νόπη Μουστακίδου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Σε εργαζόμενους στο εργοτάξιο του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Ζώης Μπρέστας, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Σε εργοστάσια τροφίμων στο Κιλκίς θα περιοδεύσει ο Νίκος Νατζμές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΣΕΕΕΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σήμερα η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη το κλαδικό Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαϊδας.

Το ΣΕΕΕΝ καλεί σε μαζική συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους, τακτικό προσωπικό, οκταμηνίτες, διμηνίτες, εργαζόμενους στις εργολαβίες στη ΔΕΗ, στον ΑΔΜΗΕ, στον ΔΕΔΔΗΕ, εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής Ενέργειας, καθώς η συνέλευση του Σωματείου πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η επίθεση στα δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις δεν έχει προηγούμενο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ