ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /32
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εμπρακτη ταξική αλληλεγγύη και πρωτοβουλίες στήριξης από συνδικάτα και φορείς

Παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, συνεργεία για επισκευές, παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς και στους αρμόδιους φορείς, είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που έκαναν και κάνουν συνδικάτα της Αττικής, προστρέχοντας από τις πρώτες στιγμές μετά την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής να στηρίξουν έμπρακτα τους πληγέντες και να οργανώσουν την πάλη για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών στις πληγείσες περιοχές.

Τρεις μέρες μετά την πλημμύρα, με την πρωτοβουλία μιας σειράς ταξικών συνδικάτων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Ελευσίνα, όπου αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις και διαμορφώθηκε το πλαίσιο αιτημάτων.

Από τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη και μέχρι την Κυριακή 26 Νοέμβρη αντιπροσωπείες των συνδικάτων προχώρησαν σε καθημερινή βάση στη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας. Στη δράση αυτή συμμετείχαν Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές. Παρόμοιες δράσεις συνεχίστηκαν και τη βδομάδα που πέρασε.

Την Τρίτη 23 Νοέμβρη τα συνδικάτα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας. Με τα συνθήματά τους και τα πανό τους απαίτησαν αντιπλημμυρικά έργα, αποζημιώσεις στο 100%, έργα για τις λαϊκές ανάγκες, όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το Σάββατο 25 Νοέμβρη δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στη Μάνδρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), του Συνδικάτου Ηλεκτρολόγων Αττικής, του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και βοήθησαν με πολλούς τρόπους στην αποκατάσταση των ζημιών, στο ξελάσπωμα των σπιτιών και τον καθαρισμό τους, την επισκευή ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων θέρμανσης κ.λπ.

Ηλεκτρολόγοι βοηθούν στην επισκευή βλαβών ώστε να ζεσταθούν τα λαϊκά σπίτια
Ηλεκτρολόγοι βοηθούν στην επισκευή βλαβών ώστε να ζεσταθούν τα λαϊκά σπίτια
Παράλληλα, Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία εργαζομένων, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ παρέδωσαν είδη πρώτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, οι γυναίκες της ΟΓΕ «όργωσαν» την πόλη με εννέα συνεργεία μοιράζοντας συσκευασμένες τροφές, γάλατα, νερά και είδη καθαρισμού. Ακόμα, η ΟΒΣΑ πραγματοποίησε περιοδεία στα καταστήματα της περιοχής, καλώντας επαγγελματίες και βιοτέχνες σε σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν πάθει τα μαγαζιά και οι μικροεπιχειρήσεις. Επιπλέον, στη Μάνδρα βρέθηκαν συνεργεία και προσφέρθηκε υλική βοήθεια από τους δήμους Πετρούπολης και Καισαριανής.

Ανάλογη δράση που αφορά σε προσφορά εθελοντικής εργασίας και υπηρεσιών αναμενόταν να εκδηλωθεί και χτες, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ την περασμένη Τετάρτη.

Στις 28 Νοέμβρη η Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ και Αυτοαπασχολούμενων Μάνδρας, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ, έκανε παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, απαιτώντας μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και άμεσα έργα συνολικής αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις, όλο αυτό το διάστημα, τα συνδικάτα έκαναν περιοδείες στους χώρους δουλειάς αλλά και παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη λήψη μέτρων για την προστασία τους.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων

Το περασμένο Σάββατο σωματεία βρέθηκαν στη Μάνδρα για να εκφράσουν την ταξική αλληλεγγύη στους πληγέντες
Το περασμένο Σάββατο σωματεία βρέθηκαν στη Μάνδρα για να εκφράσουν την ταξική αλληλεγγύη στους πληγέντες
Τα σωματεία έχουν διαμορφώσει το εξής πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων:

-- Αμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη.

-- Αμεση καταγραφή των ζημιών, σε περιουσίες και μικρές επιχειρήσεις και αποζημίωση στο σύνολό τους (100%).

-- Μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν σε «παραπήγματα» στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, της Μάνδρας και της Μαγούλας.

-- Ενίσχυση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.

-- Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα.

-- Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

-- Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Ειδικά στη Νέα Πέραμο, όπου οι μαθητές αναγκάζονται να περπατούν αυτόν το δρόμο - «καρμανιόλα» έξω από το στρατόπεδο Πυροβολικού.

Εργαζόμενοι μαζί με τους πληγέντες καθαρίζουν τη λάσπη στα σπίτια
Εργαζόμενοι μαζί με τους πληγέντες καθαρίζουν τη λάσπη στα σπίτια
-- Κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού, για να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών.

-- Αμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους.


Γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ χτύπησαν πόρτες και πρόσφεραν είδη πρώτης ανάγκης
Γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ χτύπησαν πόρτες και πρόσφεραν είδη πρώτης ανάγκης


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ