ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Στο επίκεντρο το καθήκον για σημαντική άνοδο των οργανωμένων δυνάμεων

Συνέντευξη με τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για την ειδική έκδοση που κυκλοφόρησε το ΚΣ για τα 50 χρόνια της Οργάνωσης

Για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, που συμπληρώνονται το 2018, το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης ετοίμασε μια ειδική έκδοση με τίτλο «Η 50χρονη πορεία της ΚΝΕ είναι η νεανική έφοδος στο μέλλον, για τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», που κυκλοφορεί με τον «Οδηγητή» του Δεκέμβρη.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται υλικά της Διευρυμένης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ που έγινε στις 14/10/2017 και σηματοδοτεί την έναρξη όλης της δραστηριότητας εορτασμού των 50 χρόνων της Οργάνωσης. Αναλυτικά η έκδοση περιλαμβάνει: Τη «Διακήρυξη του Κεντρικού Συμβουλίου για την πορεία προς τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ», παρεμβάσεις των στελεχών του ΚΚΕ που παρακολούθησαν τις εργασίες της Διευρυμένης Συνόδου (που στην πλειοψηφία τους είχαν διατελέσει Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ), την Απόφαση του ΚΣ για την άμιλλα ανάπτυξης και οικοδόμησης των Οργανώσεων της ΚΝΕ, καθώς και την παρέμβαση στη Σύνοδο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα. Στην έκδοση περιλαμβάνονται, ακόμα, ορισμένα βιογραφικά στοιχεία και μια συνέντευξη του Δ. Τσιάρα, που ήταν ο πρώτος Γραμματέας της ΚΝΕ, καθώς και φωτογραφίες από την 50χρονη πορεία και δράση της ΚΝΕ.

Με αφορμή την κυκλοφορία της έκδοσης, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για τη σημασία και την αξιοποίησή της, αλλά και γενικότερα για τις δραστηριότητες εορτασμού των 50 χρόνων της Οργάνωσης. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

Να περάσει η ΚΝΕ σε φάση σημαντικής ανόδου των οργανωμένων δυνάμεών της

Από το 8ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το 1982 στο Περιστέρι
Από το 8ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το 1982 στο Περιστέρι
-- Η έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ με τη Διακήρυξη για τα 50χρονα της Οργάνωσης και τα άλλα υλικά από τη Διευρυμένη Σύνοδο του ΚΣ της ΚΝΕ σηματοδοτεί την έναρξη της δραστηριότητας γιορτασμού των 50 χρόνων ζωής και δράσης της Οργάνωσης. Τι σημαίνει για την Οργάνωση αυτός ο εορτασμός;

-- Η πορεία του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ έως τώρα, με το πλήθος των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που έχουν οργανώσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πανελλαδικά, έχουν επιδράσει πολλαπλά θετικά στις δυνάμεις της ΚΝΕ. Η συζήτηση που ανοίξαμε τα προηγούμενα χρόνια π.χ. για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την εποποιία του ΔΣΕ, τους «αλύγιστους της ταξικής πάλης» και φέτος για την Οκτωβριανή Επανάσταση, έχουν καλλιεργήσει αντοχή και πείσμα στις δυνάμεις μας, έχουν δώσει ώθηση στη μελέτη της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος και - το σημαντικότερο - έχουν εμπνεύσει και άλλους νέους να ακολουθήσουν το δρόμο της οργανωμένης ζωής στην ΚΝΕ.

Θέλουμε να τιμήσουμε στην πράξη τα 50 χρόνια της Οργάνωσής μας και φυσικά τα 100 χρόνια του Κόμματός μας, του ηρωικού ΚΚΕ, συγκεντρώνοντας την προσοχή μας στο ζήτημα της ανάπτυξης των δυνάμεων της ΚΝΕ. Βάζουμε στο επίκεντρο το καθήκον να περάσει η ΚΝΕ σε φάση σημαντικής ανόδου των οργανωμένων μας δυνάμεων εκεί που χτυπά η καρδιά της νεολαίας, σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές της επαγγελματικής κατάρτισης, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το ζήτημα αυτό είναι όρος για να ανταποκρινόμαστε στο ρόλο μας ως πρωτοπόρα επαναστατική οργάνωση νεολαίας, για να φτάνουμε στις πλατιές μάζες των νέων που έχουν ανάγκη την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, συνολικότερα για την ισχυροποίηση του ίδιου του ΚΚΕ.

Από τη συγκέντρωση στο γήπεδο του Πανιωνίου το Φλεβάρη του 1976 για το κλείσιμο του 1ου Συνεδρίου της ΚΝΕ
Από τη συγκέντρωση στο γήπεδο του Πανιωνίου το Φλεβάρη του 1976 για το κλείσιμο του 1ου Συνεδρίου της ΚΝΕ
Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το 11ο Συνέδριό μας, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν συγκεντρώσει σημαντική πείρα από την προσπάθεια οικοδόμησης στους χώρους της νεολαίας. Βάζουμε πιο ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη της ριζοσπαστικής - ανατρεπτικής πάλης στη νεολαία. Να γίνουμε πιο ικανοί να επεξεργαζόμαστε και να εξειδικεύουμε το περιεχόμενο της παρέμβασής μας, δηλαδή την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να βρίσκουμε τους κατάλληλους τρόπους και μορφές για να επικοινωνήσουμε και να δράσουμε από κοινού με τους νέους. Ταυτόχρονα, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για την ενίσχυση της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τις αστικές ιδέες, δουλειά για τη θωράκιση, τη διαπαιδαγώγηση και την αφομοίωση όλων των μελών της Οργάνωσής μας.

Το 2018 θέλουμε να είναι χρονιά κορύφωσης όλης αυτής της δραστηριότητας, που θα εκφραστεί σε όλους τους δείκτες της δουλειάς μας. Αποτελεί συλλογικά κατεκτημένο συμπέρασμα πως υπάρχουν σοβαρές, ακόμα αναξιοποίητες δυνατότητες, σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της παρέμβασής μας. Με λίγα λόγια, η ΚΝΕ μπορεί να κάνει το αναγκαίο βήμα στην οικοδόμηση γερών και μαζικών Οργανώσεων, να ενισχύσει τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά.

-- Τι σχεδιάζετε να περιλαμβάνει αυτή η δραστηριότητα για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ;

Από το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, το 2016, στη Φλώρινα
Από το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, το 2016, στη Φλώρινα
-- Η δραστηριότητα αυτή θα περιλαμβάνει πλήθος πολύμορφων παρεμβάσεων και εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, για να μεταφέρουμε όσο πιο πλατιά το ελπιδοφόρο και μαχητικό μήνυμα της ΚΝΕ, όπως διατυπώνεται και στη Διακήρυξη του ΚΣ. Καταρχάς, το θέμα αυτό θα διαπεράσει το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2018, αλλά και όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, το οποίο το 2018 θα είναι Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Εκτός όμως από αυτούς τους καθιερωμένους σταθμούς, προετοιμάζουμε και άλλες πρωτοβουλίες, όπως εκδόσεις του ΚΣ γύρω από την ιστορική πορεία και πείρα της ΚΝΕ, ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ενώ σε αυτήν την προσπάθεια θα ενταχθεί και η διεθνής δραστηριότητα της ΚΝΕ. Φυσικά, εκτός από τις κεντρικές πρωτοβουλίες θα υπάρχουν και πολλές ακόμα που θα ξεδιπλωθούν κατά τόπους από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Οπλο γνώσης, διαφώτισης και δράσης

-- Πώς στοχεύετε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκδοση του ΚΣ που κυκλοφόρησε με τον «Οδηγητή» από τα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης;

-- Ο τίτλος της έκδοσής μας είναι «Η 50χρονη πορεία της ΚΝΕ είναι η νεανική έφοδος στο μέλλον, για τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Επιδιώκουμε η έκδοση να αποτελέσει όπλο γνώσης, διαφώτισης αλλά και δράσης για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, στην πολύμορφη δραστηριότητα που θα αναπτύξουμε το 2018. Να αποτελέσει αφορμή για να σκύψουμε ως Οργάνωση πάνω στα βασικά συμπεράσματα που φωτίζει η Διακήρυξη του ΚΣ της ΚΝΕ, αλλά και οι παρεμβάσεις των στελεχών του Κόμματος στη Διευρυμένη Σύνοδο του ΚΣ.

Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ
Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ
Ταυτόχρονα, θέλουμε με τον «Οδηγητή» να απευθυνθούμε σε όσο δυνατόν περισσότερους νέους. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή το προηγούμενο διάστημα μέσα στις γραμμές του μαθητικού και του φοιτητικού κινήματος, σε απεργίες, μέσα από το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και τις πρόσφατες εκδηλώσεις για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Η έκδοση αυτή μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για να βαθύνουμε τους δεσμούς μας με αυτούς τους νέους και για τη δημιουργία νέων.

Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε από κοινού το Κόμμα και η ΚΝΕ, μπορούμε να απευθυνθούμε σε χιλιάδες λαϊκούς ανθρώπους που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πορεία της ΚΝΕ όλα αυτά τα χρόνια. Η επιτυχία της διακίνησης του «Οδηγητή» μπορεί να σηματοδοτήσει και να είναι μια καλή αρχή για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, βάζουμε υψηλούς στόχους και πλάνα για τη διακίνηση του «Οδηγητή» το μήνα Δεκέμβρη.

-- Στα υλικά της έκδοσης ξεχωρίζει και η Ανακοίνωση του ΚΣ για την προκήρυξη άμιλλας οικοδόμησης και στρατολογίας ανάμεσα στις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Τι στόχοι μπαίνουν με αυτήν την απόφαση;

-- Με την προκήρυξη και τη δημοσίευση της άμιλλας ανάμεσα στις Οργανώσεις της ΚΝΕ, θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα στελέχη και τα μέλη της Οργάνωσης ώστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να δουλέψουμε σαν μια γροθιά για την επίτευξη των στόχων ισχυροποίησης της ΚΝΕ. Η πείρα του Κόμματός μας αλλά και της ΚΝΕ, παλιότερη και σύγχρονη, δείχνει πως η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις είναι τρόπος για να τονωθεί η μαχητικότητα και η προσπάθειά μας. Ορίζουμε συνδυασμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, που δείχνουν πού πραγματικά πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειές μας. Επίσης, ξεχωριστό ηθικό κίνητρο είναι το γεγονός πως οι πρωτοπόρες Οργανώσεις θα βραβευτούν στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ.


Γ. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ