ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου

Την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens», με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Σε πρωτοπόρους εργαζόμενους, που το τελευταίο διάστημα δίνουν τη μάχη σε κλάδους και χώρους δουλειάς, απευθύνει κάλεσμα η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης, 6 Δεκέμβρη, με θέμα: «Η απάντηση της εργατικής τάξης στη στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη», με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ., στο Ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» (πρώην «Imperial Hotel», πλ. Καραϊσκάκη, σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»).

Για το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας και το στόχο που υπηρετεί, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Γιώργο Στεφανάκη, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ και πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, και την Αφροδίτη Ρέτζιου, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Τα στελέχη του Κόμματος σημειώνουν ότι το προηγούμενο διάστημα τόσο στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, όσο και σε άλλους, σε διάφορους χώρους δουλειάς υπάρχουν αγωνιστικές διεργασίες, π.χ. οι αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στην αντιδραστική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι κινητοποιήσεις σε ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν κ.ά. Από αυτούς τους αγώνες έχουν αναδειχτεί περιπτώσεις εργαζομένων που είτε μπήκαν τώρα στη μάχη είτε μετά από καιρό αδράνειας φαίνεται ότι αποκτούν ξανά εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα.

«Με αυτούς τους εργαζόμενους θέλουμε να συζητήσουμε πιο συγκροτημένα», σημειώνει η Αφρ. Ρέτζιου, «να βγάλουν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα για το χαρακτήρα και τις αιτίες της αντεργατικής επίθεσης, να εδραιώσουν το ταξικό τους κριτήριο».

Τα στελέχη του Κόμματος, αναφερόμενα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως για την υπογραφή Κλαδικών και Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, στέκονται στα εμπόδια που βάζουν η εργοδοσία και η κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στην προπαγάνδα της κυβέρνησης με τις ψεύτικες ελπίδες περί «δίκαιης ανάπτυξης».

Εξηγώντας ότι αυτή η προπαγάνδα αυτούσια αναπαράγεται και από τις παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ο Γ. Στεφανάκης αναφέρει ως παράδειγμα την Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, που πριν από λίγες μέρες εξέφρασε την ανησυχία της για την «καθυστέρηση» της επένδυσης στο Ελληνικό, καλώντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους να συρθούν στους στόχους του κεφαλαίου.

Στο βαθμό που δεν εξουδετερώνονται αυτά τα ιδεολογήματα, που δεν απορρίπτεται μαζικά από τους εργαζόμενους η γραμμή της εργοδοσίας, δύσκολα θα αναπτύσσονται διεκδικητικοί εργατικοί αγώνες, με διάρκεια και αντοχή, τονίζει η Αφρ. Ρέτζιου. Αυτή η παραλυτική επίδραση της αστικής προπαγάνδας πρέπει να απαντηθεί επιθετικά από τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους στην ταξική πάλη.

Γι' αυτό, όπως εξηγούν τα στελέχη του Κόμματος, ο σχεδιασμός των ΚΟ υπηρετεί την προσπάθεια να συζητηθεί πλατιά με τους εργαζόμενους η μοναδική εναλλακτική πρόταση που υπάρχει και που αυτή εκφράζεται στο Πρόγραμμα του Κόμματος. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται η εκδήλωση της Τετάρτης 6/12.

Ο Γ. Στεφανάκης υπογραμμίζει, κλείνοντας, ότι η συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή θα συμβάλει και στην καλύτερη προετοιμασία της απεργίας στις 14 του Δεκέμβρη που αποτελεί κορυφαίο σταθμό του εργατικού κινήματος αυτό το διάστημα. «Θέλουμε να αναδειχθεί με κάθε τρόπο ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δυναμώσει το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η ανασύνταξη του κινήματος, το στέριωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Τα σωματεία να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα, με περισσότερα μέλη, με πλούσια λειτουργία και δράση που να αγκαλιάζει όλους τους εργάτες. Με περιεχόμενο πάλης και αιτήματα τέτοια που θα βοηθούν να κατανοείται στην πράξη η ανάγκη ρήξης με τη σημερινή κατάσταση, σύγκρουσης για τη διεκδίκηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, για να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο εκδηλώσεων για την πολιτική προσφυγιά

Στις 16 και 17 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Διήμερο πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Δεκέμβρη, στο περίπτερο 16 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το διήμερο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση θεατρικού δρώμενου, θεματικές εκθέσεις, βιντεοπροβολές από τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά και γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα. Ο χώρος θα λειτουργεί και τις δύο μέρες από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στις μεγάλες θεματικές εκθέσεις.

Επιδίωξη είναι να αναδειχθεί η ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες και μέσα από αυτήν τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της ανωτερότητας του σοσιαλισμού. Να αξιοποιηθούν και αυτές οι εκδηλώσεις για να γίνει ευρύτερα γνωστή αυτή η πτυχή της Ιστορίας του Κόμματος, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Πρόκειται για μια δουλειά που αποτελεί συνέχεια της παρέμβασης που έγινε από τις Κομματικές Οργανώσεις με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και δένεται με τα συμπεράσματα για τον ηρωικό αγώνα του.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

-- Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά από τη θεατρική ομάδα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «Πολιτική Σκηνή» και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Μπουζούκι».

-- Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Οι θεματικές εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν είναι:

«Μπούλκες: οι πρώτοι πολιτικοί πρόσφυγες. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις», με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η υποδοχή και η περίθαλψη των παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες. Η εκπαίδευσή τους και η δουλειά της ΕΒΟΠ», με ομιλήτρια την Κυριακή Καμαρινού, συνεργάτη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.

«Η οργάνωση της ζωής των πολιτικών προσφύγων. Ο αγώνας για τον επαναπατρισμό», με ομιλήτρια την Ρούλα Ελευθεριάδου, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.

«Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες», με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Πολιτική προσφυγιά και αντικομμουνιστική προπαγάνδα», με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Μετά τη λήξη της ημερίδας θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα.

Εκθεση τεκμηρίων για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων

Στο πλαίσιο του διημέρου θα λειτουργούν τρεις εκθέσεις:

-- Εκθεση τεκμηρίων για τη ζωή και τη δράση των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ και τη ζωή τους ως πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες, με σπάνιο αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο πολιτικών προσφύγων και απογόνων, καθώς και το Αρχείο του ΚΚΕ.

-- Εκθεση ζωγραφικής με έργα καλλιτεχνών που σπούδασαν και αναδείχθηκαν στην πολιτική προσφυγιά.

-- Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση και όλη την περίοδο μέχρι την αντεπανάσταση.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών

Στις 8.30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Σήμερα Κυριακή πραγματοποιείται η συναυλία που διοργανώνει η ΚΟ Κ. Μακεδονίας με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Πατρέων, με έργα Σοβιετικών συνθετών. Η συναυλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα δύο κορυφαίων Σοβιετικών δημιουργών, του Σεργκέι Προκόφιεφ και του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, και ειδικότερα:

Προκόφιεφ: «Scherzo»

Σοστακόβιτς: «Lullaby & Pantomime» (από τη μουσική για τον «Αμλετ»)

Προκόφιεφ: «9 Visions fugitives»

Σοστακόβιτς: «Συμφωνία Δωματίου» («Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 8»)

Οι μουσικοί της Ορχήστρας:

Γ. Μαυρίδης, Μ. Σαφάροβα, Β. Ιβάνωφ, Γ. Τόκαρεβ, Α. Σελαλμαζίδη, Ν. Μαυρίδης (βιολιά), Ρ. Σμαγκούλοφ (βιόλα), Γ. Μπεσσόνοφ, Ν. Κομισσάροφ (βιολοντσέλα), Β. Καραπετιάν (κοντραμπάσο).

100ΧΡΟΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Κυριακή:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Τρικάλων καλεί σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ., η ΤΕ Λιβαδειάς καλεί στο Διοικητήριο Λιβαδειάς. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση.

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Αγιάς Λάρισας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Αγιάς «Χρυσαλίδα».

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών - Ιονίου Πανεπιστημίου και το ΤΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ οργανώνουν ανοιχτή συζήτηση - εκδήλωση στο χώρο της Ιονίου Βουλής, με θέμα «Οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού στην Παιδεία». Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ