ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία

Νέα παρέμβαση για την τουρκική «κυριαρχία» στα Ιμια

«Μας προκαλεί σύγχυση το γιατί η γείτονάς μας Ελλάδα εξέδωσε ανακοίνωση λες και άκουσε τη γνωστή μας θέση για τα Ιμια για πρώτη φορά», σημείωσε χτες το τουρκικό ΥΠΕΞ

Eurokinissi

«Μας προκαλεί σύγχυση το γιατί η γείτονάς μας Ελλάδα εξέδωσε ανακοίνωση λες και άκουσε τη γνωστή μας θέση για τα Ιμια για πρώτη φορά», σημείωσε χτες το τουρκικό ΥΠΕΞ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα που εκφράζει τις γνωστές και πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης, στο φόντο και των πολύ μεγάλων ανταγωνισμών και ανακατατάξεων που «τρέχουν» σε όλη την περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.

Ετσι, μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα Ιμια «είναι τουρκικό έδαφος», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε χτεσινή του ανακοίνωση συντήρησε τις νέες προκλήσεις, κάνοντας λόγο για το ότι «η θέση της Τουρκίας για την κυριαρχία της στις βραχονησίδες Ιμια (σ.σ. Καρντάκ στα τούρκικα) είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996» και προσθέτοντας πως «μας προκαλεί σύγχυση το γιατί η γείτονάς μας Ελλάδα εξέδωσε ανακοίνωση λες και άκουσε τη γνωστή μας θέση για πρώτη φορά».

Οι νέες προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας έρχονται να προστεθούν στο πρόσφατο παραλήρημα Ερντογάν για την Κύπρο, στις απειλές μέχρι και για προσάρτηση των Κατεχόμενων, στην επανειλημμένη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης. Κινήσεις όλες τους ενταγμένες στο πλαίσιο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Επίσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ, με χωριστή του ανακοίνωση, απαντά στις προχτεσινές δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, καλώντας τον «να συμμορφωθεί με ευθύνη και σοβαρότητα, και να απέχει από παρόμοιες δηλώσεις και ενέργειες από τώρα και στο εξής».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να εκφράζει τον «προβληματισμό» της, προσπαθώντας να αποδώσει την τουρκική επιθετικότητα που εκφράζει πάγιες θέσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας απλά σε «εξωτερίκευση εσωτερικών προβλημάτων». Ακόμη, αναγορεύει τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε «χωροφύλακα» στην περιοχή, ενώ κρύβει συστηματικά ότι η τουρκική επιθετικότητα ξεδιπλώνεται πάνω στον καμβά των ανταγωνισμών όπου ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ πρωτοστατούν και η ίδια συμμετέχει με τα μπούνια για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την προχτεσινή συνομιλία του Αλ. Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ, χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει, δε, εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων».

Την ίδια ώρα, τον πρέσβη της Τουρκίας συναντούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, που, όπως ανακοινώθηκε, «αναγνώρισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας ως παράγοντα σταθερότητας, σε μία περίοδο ρευστότητας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο» και αμφότεροι «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη συνεργασία των δύο χωρών, δίνοντας έμφαση στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εμπορικές συναλλαγές, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των διμερών οικονομικών σχέσεων».

Κι ενώ η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται αμείωτα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, κάλεσε την Αγκυρα «να δεσμευτεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας» και «να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους - μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Συνέχεια διεργασιών στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, η προχτεσινή επισημοποίηση της συνεργασίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του εθνικιστικού ΜΗΡ για τη συνταγματική αναθεώρηση χαρακτηρίστηκε ακόμα και «ιστορική» στην τουρκική αστική αρθρογραφία (σ.σ. στη φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ»), ενταγμένη στην ευρύτερη προσπάθεια της ντόπιας πλουτοκρατίας να διασφαλίσει «εθνική ενότητα» και να θωρακίσει τη θέση της, στο φόντο διαφόρων ανακατατάξεων στην περιοχή.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουμλούς, σε προχτεσινή του συνέντευξη, είπε πως «ευχόμαστε (και) το CHP (σ.σ. το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης) να συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία (σ.σ. συμφωνία για αναθεώρηση του Συντάγματος)... Αυτό ήταν το σωστό». Αλλωστε, AKP, CHP, ΜΗP ευθυγραμμίστηκαν τις προηγούμενες μέρες και ως προς τις νέες προκλήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε χτες τους πολίτες της χώρας «όσοι έχουν αποταμιεύσεις σε ξένα νομίσματα, ας τις μετατρέψουν σε χρυσό, ας τις μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες. Ωστε η τουρκική λίρα και ο χρυσός να κερδίσουν σε αξία». Τον τελευταίο καιρό, η ισοτιμία τουρκικής λίρας - δολαρίου κατρακυλά γρήγορα. Ο Ερντογάν επανήλθε χτες και με την προτροπή του για νέα μείωση επιτοκίων.

Ζητάνε «εθνική γραμμή» με βάση τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Μέσα από το πρίσμα των συμφερόντων της εγχώριας αστικής τάξης, που υπαγορεύουν πολιτική αναβάθμισης του ρόλου της στην περιοχή, τα αστικά κόμματα αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και στο Κυπριακό, εναποθέτοντας συγχρόνως την υπόθεση της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προτάσσοντας το «εθνικό συμφέρον», ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, συνέστησε χτες στην κυβέρνηση «σοβαρότητα, νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον» στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων και επανέλαβε το αίτημα για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Χτες, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά προέτρεψε την κυβέρνηση να ζητήσει «ευθύς αμέσως την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Συνθήκης Λισαβόνας) προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και να θέσει την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σοβαρό γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή και οφείλει να τον αξιοποιήσει υπέρ των εθνικών συμφερόντων».

Η Φώφη Γεννηματά επικαλέστηκε και το, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ιμπεριαλισμού και των κάθε φορά επικίνδυνων στοχεύσεών του, διεθνές Δίκαιο, αναγορεύοντάς το σε «βασικό σύμμαχο» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Αγκυρας, ενώ συνέστησε στο ΥΠΕΞ να μην «αυτοπεριορίζει τον ρόλο του σε εκδοτήριο ανακοινώσεων».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του συνέστησε ψυχραιμία και επανέλαβε, στη βάση ακριβώς του κοινού στόχου που μοιράζονται τα αστικά κόμματα, την πρόταση για «να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε οι αποφάσεις να μην είναι στην πλάτη ενός. Να τις πάρουμε όλοι μαζί».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τρέχουν για την καπιταλιστική ανάκαμψη...

... καλλιεργούν αυταπάτες ότι αυτή θα είναι προς όφελος του λαού

Με επίκεντρο την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» και τις βλέψεις της αστικής τάξης στη δρομολόγηση ευνοϊκών για την ανάκαμψη της κερδοφορίας της εξελίξεων, που σχετίζονται με τη διευθέτηση του χρέους κ.ά., κινούνται οι παρεμβάσεις κυβέρνησης και αστικών κομμάτων, που προσπερνούν σαν ανύπαρκτα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει η εξέλιξη αυτή.

Χτες, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι «παίκτες» στη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή θέλουν λύση, και όχι εμπλοκή. Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει όσα όφειλε για τη δεύτερη αξιολόγηση και πλέον οι θεσμοί πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους. Στη συνεδρίαση της ΚΟ μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από ...κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, με στόχο να στηθεί ένα νέο εκβιαστικό προς το λαό δίπολο, αλλά και να κρυφτεί όσο μπορεί η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ πάνω στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, το Μέγαρο Μαξίμου σχολίαζε χτες για τις πρόσφατες ομιλίες του Κ. Μητσοτάκη ότι «σκοπός του είναι η εφαρμογή ενός ακραία αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος με πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στο Star επιχειρούσε να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ώστε να υιοθετήσει σαν δικούς του τους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «εμείς συνδέουμε τόσο το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και τη συζήτηση για το χρέος και στη συνέχεια την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, όπου η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα δύσκολα και οι επενδυτές μπορούν να έχουν έναν καθαρό διάδρομο χρέους, γνωρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται για τα επόμενα χρόνια. Σε ένα πλαίσιο, όμως, στο οποίο - κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό - οι πολίτες (...) θα το δουν αυτό στην καθημερινότητά τους».

Κι ενώ κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ καθησυχάζουν την αστική τάξη ότι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» είναι κοντά, τα άλλα αστικά κόμματα επικρίνουν την ...καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στην τελετή βράβευσης του διαγωνισμού «Growth Awards», αναφερόμενος στους στόχους του κεφαλαίου μίλησε για «τα αυτονόητα που κατανοεί πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, (που) δεν υπηρετούνται από τη σημερινή ιδεοληπτική κυβέρνηση. Η επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα είναι περίπου υπό διωγμό. Το συνολικό οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, εξαιτίας των ιδεοληπτικών εμμονών και της ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης».

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, χρέωσε στην κυβέρνηση ...απογοητευτικές επιδόσεις στο θέμα του χρέους. Επιβεβαιώνοντας ότι η σκοπιά της κριτικής της είναι αυτή του κεφαλαίου, πρόσθεσε: «Για ποια ανάπτυξη και για ποιες επενδύσεις μιλά η κυβέρνηση, με τη δυσβάσταχτη φορολογία που έχει επιβάλει; Με τις ιδεοληψίες των υπουργών της και τις σοβαρές καθυστερήσεις ακόμα και σε νομοθετημένες ιδιωτικοποιήσεις; Ακόμα και αν μας έδιναν γενναία μέτρα για το χρέος, η αδυναμία και η ανικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει την ανάπτυξη λειτουργεί ως απαγορευτικό stop στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και τα μνημόνια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ