ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των λαών στην πάλη για την Ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Στη Βραζιλία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της Οργάνωσης στις 18 - 20 Νοέμβρη

Αποψη του Συνεδρίου
Αποψη του Συνεδρίου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στη βραζιλιάνικη πόλη Σάο Λουίς στις 18 - 20 Νοέμβρη. Στο συνέδριο που φιλοξενήθηκε από το Βραζιλιάνικο Κέντρο για την αλληλεγγύη και την πάλη για την Ειρήνη (CEBRAPAZ), πήραν μέρος αντιπροσωπείες από 43 αντιιμπεριαλιστικά κινήματα Ειρήνης από 36 χώρες, ενώ δεκάδες οργανώσεις έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα.

Το Συνέδριο απασχόλησαν ιδιαίτερα η αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού παγκοσμίως και σε όλες τις πτυχές της ζωής των λαών και η πάλη των κινημάτων και των λαών κατά των απειλών, επεμβάσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Στο Συνέδριο του ΠΣΕ έλαβαν μέρος 120 αντιπρόσωποι και καλεσμένοι, οι οποίοι εξέτασαν τα θετικά βήματα που έκανε το ΠΣΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στο πλαίσιο του αρνητικού συσχετισμού δύναμης διεθνώς.

Από την Ελλάδα συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αποτελούμενη από τους Θανάση Παφίλη, Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ, Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, και Ηρακλή Τσαβδαρίδη, Εκτελεστικό Γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Ενωμένη πάλη των λαών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, επεμβάσεις και πόλεμο

Το προεδρείο του Συνεδρίου
Το προεδρείο του Συνεδρίου
Στην Εκθεση Δράσης του Θανάση Παφίλη προς το Συνέδριο του ΠΣΕ, υπογραμμίστηκε πως «η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού αυξάνει, παράλληλα με την ολόπλευρη επίθεση του κεφαλαίου στους λαούς για την αύξηση των κερδών. Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών εντείνονται με στόχο τον έλεγχο πηγών και δρόμων Ενέργειας και νέων σφαιρών επιρροής, οδηγώντας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Παρά τις αντιθέσεις, τα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δημιουργούν νέες δομές και μηχανισμούς για να επιτεθούν στα εργατικά - λαϊκά κινήματα που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία».

Ο ΓΓ του ΠΣΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (Ιούλης 2016), τονίζοντας: «Το ΝΑΤΟ με τις αποφάσεις της Βαρσοβίας οξύνει και κλιμακώνει τα επιθετικά του σχέδια, με την ομόφωνη απόφαση των μελών του να εγκαταστήσουν δεκάδες χιλιάδες στρατού σε μια "ζώνη" από τις χώρες της Βαλτικής έως τη Βουλγαρία, στο μήκος των συνόρων με την Ρωσία αλλά και με την εγκατάσταση "πυραυλικής ασπίδας" στην Πολωνία και Ρουμανία, με στόχο το πλεονέκτημα πρώτου πυρηνικού πλήγματος. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, στην Κεντρική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ οξύνει τη ρητορική του. Υποκρίνονται κυνικά τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ όταν μιλούν για τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων προσφύγων, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω από τους τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ, ποιος τους δημιούργησε, τους χρηματοδότησε και τους εκπαίδευσε».

Η αφίσα με το σύνθημα του Συνεδρίου «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των λαών στην πάλη για την Ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό»
Η αφίσα με το σύνθημα του Συνεδρίου «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των λαών στην πάλη για την Ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό»
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Βραζιλία, ο ΓΓ του ΠΣΕ ανέφερε: «Οι εξελίξεις στη Βραζιλία συνδέονται με τα σχέδια πρώην συμμάχων της προηγούμενης κυβέρνησης και αντιδραστικών κύκλων (και των ΗΠΑ), που οδήγησαν στην αποπομπή της Προέδρου από το αξίωμά της. Καταδικάσαμε και καταδικάζουμε κάθε παραβίαση της θέλησης των λαών στη Λατινική Αμερική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Βραζιλίας και ειδικά τους συντρόφους μας από την CEBRAPAZ, στον αγώνα τους για να εδραιώσουν τη λαϊκή βούληση και τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Πιστεύουμε πως ο λαός, οι εργαζόμενοι της Βραζιλίας μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να ανοίξουν δρόμο για να γίνουν πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους. Η νέα κυβέρνηση υπό τον Μ. Τεμέρ και οι ενέργειές της σηματοδοτούν μια σφοδρή επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Ο Θ. Παφίλης εξέφρασε εκ μέρους του ΠΣΕ την αλληλεγγύη προς τους λαούς που αγωνίζονται για τα δίκια τους, μεταξύ άλλων, στην Παλαιστίνη, τη Συρία, την Κύπρο, την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Δυτική Σαχάρα και την Κολομβία και κατέληξε κλείνοντας στην εισήγησή του: «Το Διεθνές Δίκαιο ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό μετά το 1991, διαλύεται μέσα σε μια ζούγκλα και ένα κουβάρι από αντιθέσεις, όπου οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ ερμηνεύονται και εφαρμόζονται ανάλογα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο έδαφος των αρνητικών συσχετισμών που δημιουργήθηκαν μετά την ανατροπή και διάλυση της ΕΣΣΔ... Δεν δεχόμαστε και δεν αποδεχόμαστε την επιβολή καμιάς ιμπεριαλιστικής ατζέντας, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να αντιπαλεύουμε τα εργαλεία των πολέμων και της κυριαρχίας τους, όπως το ΝΑΤΟ, τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, τους ναυτικούς στόλους διεθνώς. Για αυτό δυναμώνουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Για αυτό αποτελεί κεντρικό καθήκον το δυνάμωμα του ΠΣΕ. Η συμμαχία και σύγκλιση των οργανώσεων μελών μας με άλλα φιλικά κινήματα αποτελεί τον στόχο μας για να δυναμώσει η ενωμένη πάλη των λαών για έναν κόσμο απαλλαγμένο από κατοχή, καταπίεση, εκμετάλλευση, επεμβάσεις, πόλεμο και τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό. Αυτό πρέπει να πράξουμε και αυτόν αγώνα θα συνεχίσουμε».

ΕΕΔΥΕ: Καταγγελία της κυβέρνησης που εμπλέκει τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, στην παρέμβασή του στο Συνέδριο του ΠΣΕ και αφού μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του ελληνικού αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, τόνισε: «Η αποκάλυψη του ρόλου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει γενικότερη σημασία, γιατί καλλιεργήθηκε στο εξωτερικό μια ψεύτικη εικόνα που προκάλεσε συγχύσεις. Αυτή η κυβέρνηση, που παρουσιάζεται στο εξωτερικό ως κυβέρνηση της "Αριστεράς", ενσωματώνει τη χώρα μας βαθύτερα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαθέτει στρατηγεία και στρατιωτικές μονάδες στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πανηγυρίζει για την επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα στην Ελλάδα και ωραιοποιεί το ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Καταγγέλλουμε την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει να διατηρεί και να διαθέτει τη βάση της Σούδας στην Κρήτη και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, των πολέμων στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ. Συνεργάζεται πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά με το Ισραήλ, που μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό. Διαθέτει το υψηλό ποσοστό του 2,3% του ΑΕΠ για τις στρατιωτικές δαπάνες σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Απαιτούμε η χώρα μας να μην έχει καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και παλεύουμε για την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ υπογράμμισε: «Κατά τη γνώμη μας επιβάλλεται να ενταθεί η συζήτηση και η διαπάλη ως μέσο ενίσχυσης των αντιιμπεριαλιστικών χαρακτηριστικών του ΠΣΕ, για να γίνει πιο δυνατό απέναντι στους πραγματικούς αντιπάλους και εχθρούς των λαών, για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τις αιτίες που τους προκαλούν».

Το Συνέδριο του ΠΣΕ ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση πολιτικής διακήρυξης και ψηφισμάτων αλληλεγγύης για τους λαούς Παλαιστίνης, Συρίας, Πουέρτο Ρίκο, Δυτικής Σαχάρας, ενώ εξέλεξε νέα Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια επανεξέλεξε τη Βραζιλιάνικη Οργάνωση CEBRAPAZ στην προεδρία του ΠΣΕ (με την Σοκόρρο Γκόμες) και τους Θανάση Παφίλη και Ηρακλή Τσαβδαρίδη από την ΕΕΔΥΕ στις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και Εκτελεστικού Γραμματέα αντίστοιχα. Στη Γραμματεία του ΠΣΕ εκλέχτηκαν επίσης τα κινήματα από τις ΗΠΑ, Κούβα, Πορτογαλία, Κύπρο, Νεπάλ, Ινδία, Ιαπωνία, Παλαιστίνη, Συρία, Νότια Αφρική και Κονγκό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ