ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Κλιμακώνουν με περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στα όρια ηλικίας

Ο στραγγαλισμός των Ταμείων «όχημα» για τη διεύρυνση των ανατροπών

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
«Η τρόικα έχει 15 σημεία για το Ασφαλιστικό τα οποία αν τα εφαρμόσουμε θα έχουμε τεράστια μείωση στις συντάξεις...». Την αποκάλυψη αυτή για τα νέα επώδυνα μέτρα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι για το Ασφαλιστικό, έκανε προχτές μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό («Παραπολιτικά»), ο πρώην υπουργός Εργασίας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτρουμάνης.

Η δήλωση αυτή δείχνει και το χαρακτήρα της «διαπραγμάτευσης» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, αφού η συζήτηση γίνεται από χέρι για το πόσα ακόμα θα χάσουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, ιδιαίτερα ορισμένες κατηγορίες γυναικών και οι νέοι εργαζόμενοι.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση των διαβουλεύσεων, το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα σχέδια είναι μακροπρόθεσμα και η εφαρμογή τους ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, πριν υπάρξουν τα μνημόνια και η τρόικα. Αν όχι τώρα, σίγουρα τους επόμενους μήνες, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με τις επιδιώξεις αυτές ή όσες μείνουν «υπόλοιπο» από τις ανατροπές που θα επιβληθούν.

Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα από τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης, από τη στρατηγική που έχει χαραχτεί για την Κοινωνική Ασφάλιση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό προκύπτει και από τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων από τον προϋπολογισμό και για το 2015.

Σε συνάρτηση με τα μειωμένα έσοδα, το έλλειμμα μόνο για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ στο νέο έτος προϋπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει αθροιστικά το 1,5 δισ. ευρώ. Ετσι, η οικονομική ασφυξία των Ταμείων θα αξιοποιηθεί σαν σκαλοπάτι για την επιβολή πρόσθετων περικοπών σε συντάξεις και παροχές.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, είναι δεδομένη η αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τη 15ετία στα 20 χρόνια ασφάλισης (6.000), που θα μετατρέψει το δικαίωμα έστω στην κατώτερη σύνταξη, σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Δεδομένη θεωρείται και η αύξηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε πρωθύστερο χρόνο απ' αυτούς που προβλέπονταν στους νόμους 3863 του 2010 και 4093 του 2012.

Σε κάθε περίπτωση, το γενικό ηλικιακό όριο των 67 ετών και των 62 ετών (υπό την προϋπόθεση των 12.000 ημερών ασφάλισης) θα εφαρμοστεί νωρίτερα και πάντως για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών ασφαλισμένων θα είναι αυτά που θα καθορίζουν το συνταξιοδοτικό τους μέλλον. Μαζί βέβαια με τη μείωση των συντάξεων, όπως προέβλεπαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του 2010.

Επιπλέον, ο Γ. Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε ότι το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα είναι ο πολιορκητικός κριός για να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, που αποδίδεται στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μέσω αυτού του μηχανισμού, θα αφαιρεθεί το ποσό των 720 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονταν στους πιο φτωχούς συνταξιούχους, πέρα από τις άλλες περικοπές και τα χαράτσια που έχουν μέχρι τώρα επιβληθεί στις συντάξεις.

Στραγγαλίζουν το ΙΚΑ

Τις δυσοίωνες αυτές εξελίξεις, που θα σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει, αν δεν υπάρξει γενικός ξεσηκωμός, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για το 2015. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, από το οποίο εξαρτάται η ζωή εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, που αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες, το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου για το νέο έτος προϋπολογίζεται στα 982,7 εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα έξοδά του προϋπολογίζονται στα 10,937 δισ. ευρώ και τα έσοδά του στα 9,954 δισ. ευρώ. Ομως σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 6,42% σε σχέση με τη φετινή κρατική επιχορήγηση και κατά 9,57% σε σχέση με το 2013.

Επιπλέον, το έλλειμμα αυτό αντιστοιχεί στις απαλλαγές που δόθηκαν προς τις επιχειρήσεις με τις οποίες μειώθηκαν κατά πέντε μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές προς το ΙΚΑ, που σε ετήσια βάση φτάνουν περίπου το 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το έλλειμμα που προϋπολογίζεται. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός ανεβάζει σε 700 εκατομμύρια ευρώ τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στις αποδιδόμενες συντάξεις του ΙΚΑ και τα οποία θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους μέσα στο 2015.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η επιχορήγηση του ΙΚΑ για το ΕΚΑΣ είναι μόλις 330 εκατομμύρια ευρώ, όταν η σχετική δαπάνη για το 2015, που προϋπολογίζεται από τις οικονομικές υπηρεσίες του Ταμείου, ανέρχεται στα 460 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, η επιχορήγηση που πάντα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι μικρότερη κατά 130 εκατομμύρια ευρώ από τη δαπάνη που προβλέπεται ή κατά 28,26%! Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να είναι άσχετο με τα σχέδια για παραπέρα συρρίκνωση και κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους.

Ακούραστοι στους αγώνες οι συνταξιούχοι

Την ολονύχτια παναττική συγκέντρωσή τους την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, προετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ. Στην κινητοποίηση θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Αίτημα αιχμής είναι η άμεση καταβολή της 13ης - 14ης σύνταξης, να ανακοπεί η νέα επίθεση στις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση. Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη και στη Λάρισα, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Σωματείων Ν. Λάρισας. Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι οργανώνουν εκδήλωση στις 10 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μπουφέ και κρασί και οργανώνεται από τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ - ΔΕΗ - ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Τέλος, σε συγκέντρωση, την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου, καλούν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου και το Παράρτημα Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ, προκειμένου οι συνταξιούχοι να συζητήσουν για τα νέα μέτρα που δρομολογούνται σε βάρος τους και να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην παναττική κινητοποίηση.

Το ΠΑΜΕ σημαίνει συναγερμό!

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία

Σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρά σήμερα, Τετάρτη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, προκειμένου να συζητήσει για το σχέδιο δράσης, ενημέρωσης και κινητοποίησης των συνδικάτων, μπροστά στη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η Εκτελεστική Γραμματεία τονίζει: «Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι συγκυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι και ΕΕ συμφώνησαν να δώσουν νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στις παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Το ΠΑΜΕ σημαίνει συναγερμό. Είναι επείγουσα ανάγκη να δοθεί άμεσα απάντηση από την εργατική τάξη».

Απολογισμός της απεργίας

Σε συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης, με τη συμμετοχή των μελών των διοικήσεων των παραρτημάτων και των επιχειρησιακών σωματείων, προχωρά αύριο, Πέμπτη, στις 5 μ.μ. το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η εκτίμηση της 24ωρης απεργίας στις 27 Νοέμβρη και η εξουσιοδότηση του προεδρείου να ορίσει νέα 24ωρη απεργία, με την κατάθεση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση. Η συνεδρίαση είναι ανοιχτή και το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να την παρακολουθήσουν.

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται...

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», λέει η παροιμία και οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας το επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, στα μέσα Νοέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, τέθηκαν τα παρακάτω βασικά τους αιτήματα: Επαναφορά του προγράμματος 100% επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Αμεση εκταμίευση της καταβολής των επιδοτήσεων (12%) του κόστους εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις της Θράκης. Εργασία έκτης μέρας σε επιχειρήσεις πενθήμερης απασχόλησης και αύξηση της ετήσιας βάσης υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία σε 120 ώρες. «Εκσυγχρονισμός» του συνδικαλιστικού νόμου. Δυνατότητα αναγγελίας πρόσληψης εργαζομένων εποχικής απασχόλησης εντός 3 ημερών από την ημερομηνία πρόσληψης. Διατήρηση του «δικαιώματος» ανεργίας για εποχικούς απασχολούμενους με πρόσληψη μικρότερη των δύο μηνών. Δημιουργία Λευκού Μητρώου για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Τα περισσότερα από αυτά, έχουν ήδη δρομολογηθεί από κυβέρνηση και τρόικα. Τα υπόλοιπα, θα τα δούμε οσονούπω στην ημερήσια διάταξη των μεταρρυθμίσεων που συζητά η κυβέρνηση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Ετσι, για να μη μένει καμιά αμφιβολία για το ποιος είναι εμπνευστής των «αναδιαρθρώσεων» που προχωράνε σε όλα τα μέτωπα, σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ