ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
«Αμπαλάρουν» το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Η κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 είναι το πρόσθετο αντιλαϊκό «ατού» της συγκυβέρνησης στα παζάρια της με την τρόικα. Πέρα από την κάλυψη του δημοσιονομική κενού, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση της «επόμενης μέρας», το στήσιμο της γραμμής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό και με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. Σε χτεσινές δηλώσεις του, από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι εξαιρετικά δύσκολη (...) γιατί δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών του προγράμματος που λήγει, αλλά τη διαμόρφωση του πολιτικούπλαισίου της νέας σελίδας». Μάλιστα, εντοπίζει τη «μεγάλη δυσκολία» στην «πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας», προσθέτοντας πως «δεν έχουμε ένα εσωτερικό μέτωπο που βοηθά την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση». Ουσιαστικά, με άλλα λόγια, λέει ότι δεν υπάρχει η συνεννόηση που απαιτείται στη συγκεκριμένη περίσταση.

Οι θέσεις της κυβέρνησης

Μέχρι και αργά χτες το βράδυ, τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ κρατούσαν «κλειστά χαρτιά». Οι θέσεις που έχει διατυπώσει η συγκυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, σχετικά με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, είναι οι παρακάτω:

Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, με αναμενόμενο όφελος ύψους 350 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει την «απώλεια ανταγωνιστικότητας», σε σχέση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου.

Απόσυρση της προβλεπόμενης «μείωσης» κατά 30% της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης», που ήδη έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Στην επιστολή γίνεται λόγος για εφαρμογή του μέτρου από τον Ιούλη του 2015, σε περίπτωση που εμφανισθούν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο ίδιο πλαίσιο - για την κάλυψη τυχόν «αστοχιών» - σχεδιάζονται ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους στα καπνικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη και η επιβολή «φόρου πολυτελείας». Υπολογίζουν έσοδα στα 500 εκατ. ευρώ.

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι παραπέρα περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με μέτρα όπως οι περικοπές επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, αλλά και η αύξηση των ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 για κατοχύρωση σύνταξης, η κατάργηση παροχής συντάξεων σε ηλικία κάτω των 62 χρόνων. Στην επιστολή προς την τρόικα γίνεται σαφής αναφορά στο πάγωμα των συντάξεων για την επόμενη διετία.

Αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ μέσα από μέτρα μείωσης της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η καθιέρωση «λαχειοφόρου αγοράς» στη βάση των αποδείξεων λιανικής, καθώς και άλλα «διοικητικά μέτρα» για πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις κατασχέσεις σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.

Ειδική αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένα σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, σιδηροδρόμους και Εγνατία Οδό.

Η τρόικα, από την πλευρά της, έχει βάλει στο αντιλαϊκό τραπέζι την πρόταση για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και των συντελεστών (13% από 6,5%) που ισχύουν σε ειδικές κατηγορίες εμπορευμάτων (φάρμακα, βιβλία, ξενοδοχεία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες). Παράλληλα, στο τραπέζι είναι και πρόταση για την απόσυρση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, με την πλευρά της συγκυβέρνησης να εξετάζει ορισμένες «διορθωτικές» παρεμβάσεις.

Σχετικά με την επιστολή προς την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών «διευκρίνιζε» ότι «η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν, «η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», επισημαίνοντας ότι η «ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό».

«Σταθερότητα» για το κεφάλαιο

«Η ενδεδειγμένη πορεία δράσης για τη χώρα είναι να μην πραγματοποιηθούν εκλογές έως τον Ιούνιο του 2016 και να δοθεί στις τρέχουσες πολιτικές περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν». Αυτό αξίωσε ο Αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας - «επενδυτής» Τζ. Πόλσον, στο περιθώριο του ετήσιου επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα που πραγματοποιεί η Capital Link, στη Νέα Υόρκη. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει σημαντικά ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της Εurobank, καθώς και άλλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, είχε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση των βιομηχάνων επιβεβαιώθηκε η «παράλληλη δράση» για την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τους επιχειρηματίες. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του ΣΕΒ βρίσκονται οι «χρονίζουσες» υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, όπως οι φορολογικές διαφορές με το Δημόσιο, οι δημόσιες συμβάσεις, η επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης των επιχειρήσεων κ.ά.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Δεν αποκλείει κι άλλα ... «διορθωτικά μέτρα»

Την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς να αποκλείει τη λήψη και άλλων ...«διορθωτικών μέτρων» υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες το βράδυ στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα στους εταίρους και δανειστές, να επισπεύσουν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την περάτωση του τωρινού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου να προχωρήσουν τα νέα μέτρα στήριξης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε περιχαρής ότι στο εξωτερικό όλοι μιλάνε για τις «μεγάλες αλλαγές», τις «μεγάλες ανατροπές» και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας τους. Ταυτόχρονα, κινδυνολόγησε ότι όλοι αναρωτιούνται αν θα συνεχίσει έτσι η Ελλάδα ή αν θα ξανακυλήσει στα ελλείμματα, προαναγγέλλοντας συνέχιση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής για τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, διαβεβαίωσε το μεγάλο κεφάλαιο, ότι η κυβέρνηση δε θα διακινδυνεύσει στο παραμικρό τούς δημοσιονομικούς δείκτες.

Αναφερόμενος στις πιο πρόσφατες απαιτήσεις της τρόικας (για αύξηση των φόρων και μείωση των εισοδημάτων, όπως είπε ο ίδιος ο Σαμαράς), επέμεινε ότι δε χρειαζόμαστε «νέα περιοριστικά μέτρα». Απέδωσε δε την πίεση που υφίσταται η κυβέρνησή του να τα αποδεχτεί, στο γεγονός ότι είναι η «τελευταία αξιολόγηση». Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για την τελική συμφωνία με την τρόικα, «αλλά παράλογες πιέσεις κανείς δεν μπορεί να δεχτεί».

Την ίδια στιγμή, τόνιζε ότι κρίσιμος παράγοντας είναι η πολιτική σταθερότητα, καλώντας εμμέσως την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει στην υπερψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ο Αντ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να παίξει και το χαρτί της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ βλέπουν με ενδιαφέρον τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή μας με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιθέσεις για το μείγμα πολιτικής

Η εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την έγκριση των κρατικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν, καθώς και οι «επιφυλάξεις» που διατυπώνονται γύρω από το «επενδυτικό πακέτο» ύψους 315 δισ. ευρώ, είναι στην ατζέντα της ενδοαστικής διαπάλης στο πλαίσιο της ΕΕ.

«Δεν έχουμε επινοήσει νέους κανόνες, ούτε υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των κρατών - μελών της ΕΕ», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, κατά τη χτεσινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαντώντας στην «κριτική» πως η νέα διορία που δόθηκε σε Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο υποδεικνύει «διακριτική μεταχείριση» προς συγκεκριμένα κράτη - μέλη. Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σημείωσε πως οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Θα επιβληθούν, εάν είναι απαραίτητο, όμως είναι καλύτερα να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις και συνέπειες...

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, σοσιαλδημοκράτης Σ. Γκάμπριελ, διατυπώνει προβληματισμούς για το λεγόμενο «επενδυτικό πακέτο», το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Οπως είπε, το ποσό δεν είναι αρκετό, ενώ και το σχέδιο δεν είναι λεπτομερές. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την Κομισιόν να παρουσιάσει συγκεκριμένη λίστα έργων, προκειμένου να κινητοποιηθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή παρέμβαση τώρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας: «Καμιά αναμονή στα νέα παζάρια κυβέρνησης - τρόικας. Λαϊκή παρέμβαση τώρα, που η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ υλοποιεί προαποφασισμένα μέτρα και θυσιάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα παλιών και νέων εργαζομένων στο βωμό της στρατηγικής της ΕΕ και των μονοπωλίων».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απαντήσει ο εργαζόμενος λαός

Μια σειρά από περιοδείες προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα: «Ο εργαζόμενος λαός να απαντήσει στην αντιλαϊκή επίθεση με την οργάνωση της πάλης του και ισχυρό ΚΚΕ». Μεταξύ αυτών και οι παρακάτω:

-- Αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο καφενείο του Κώστα, στην πλατεία Γοργόνας, στην Παλατιανή, θα μιλήσει ο Π. Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 5/12, στις 7 π.μ., κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Χαλανδρίου, με επικεφαλής τον Κ. Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τους εργάτες του Δήμου Χαλανδρίου.

Ακόμα, περιοδείες προγραμματίζεται να γίνουν σε σχολεία του Μενιδίου, σε χώρους δουλειάς στο Αιγάλεω, σε παιδικούς σταθμούς και καταστήματα στο Χαϊδάρι, στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Αγία Βαρβάρα, στον ΟΑΕΔ, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα του Περιστερίου και του Ζωγράφου.

ΕΕΔΥΕ
Στις 6 και 7 Δεκέμβρη το 17ο Συνέδριο

Βαδίζοντας στην τελική ευθεία για το 17ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Δεκέμβρη στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, η Γραμματεία της απευθύνει κάλεσμα, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, στα μέλη του απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου της, στους αντιπροσώπους που προκύπτουν από τις Γενικές Συνελεύσεις των Επιτροπών Ειρήνης, στους προέδρους και τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης, καθώς και σε συναγωνιστές που θέλουν να συμβάλουν στην ενίσχυση της πάλης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος το επόμενο διάστημα.

Η μετακίνηση προς το Δημαρχείο Χαϊδαρίου γίνεται από ΑΘΗΝΑ με το λεωφορείο Γ16 (αφετηρία πλατεία Κουμουνδούρου - Στάση «ΠΑΛΑΤΑΚΙ»). Από ΠΕΙΡΑΙΑ με το λεωφορείο 845 (αφετηρία πλατεία Καραϊσκάκη - Στάση «ΠΑΛΑΤΑΚΙ»).

Η προσέλευση το Σάββατο 6/12 θα γίνει στη 1 μ.μ. και η έναρξη των εργασιών στις 2 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ