ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Αποκλεισμοί σε γραφεία εταιρειών που στέλνουν όπλα στο Ισραήλ

Διαμαρτυρία χτες και στη διάρκεια ομιλίας Μπάιντεν στη Μινεάπολις

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Κινητοποίηση στο εργοστάσιο όπλων «HOWMET», που ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία «Elbit Systems»
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Κινητοποίηση στο εργοστάσιο όπλων «HOWMET», που ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία «Elbit Systems»
Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και πολυμορφία συνεχίζουν να αποκτούν οι διεθνείς αντιδράσεις ενάντια στο νέο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα και υπέρ του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να έχει και να παλεύει για ελεύθερη πατρίδα!

Αίσθηση έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, αποκλεισμοί και διαμαρτυρίες που γίνονται σε εταιρείες που προμηθεύουν με οπλικά συστήματα το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.

Στις ΗΠΑ, στο Κέιμπριτζ της Βοστόνης, εργαζόμενοι και διαδηλωτές οργάνωσαν παρέμβαση έξω από τα γραφεία της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής οπλικών συστημάτων «Elbit Systems».

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, κατάφεραν να περάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που φυλούσαν τις εγκαταστάσεις, να βάψουν με κόκκινη μπογιά την πρόσοψη των γραφείων και να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδό τους. Με συνθήματα και πλακάτ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, απαιτώντας το κλείσιμο της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής όπλων.

Παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης - μεταξύ άλλων και με συλλήψεις διαδηλωτών στις οποίες προχώρησε η αστυνομία - οι διαδηλωτές πέτυχαν την αναστολή των εργασιών της ισραηλινής εταιρείας, ενώ η καταστολή προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία έγινε και στη Βρετανία, στην είσοδο του εργοστασίου όπλων «HOWMET» (που ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία «Elbit Systems»), στο Λέστερ.

ΗΠΑ - Αντιμέτωποι με αστυνομική καταστολή οι διαδηλωτές έξω από τα γραφεία της ισραηλινής εταιρείας οπλικών συστημάτων «Elbit Systems» στη Βοστόνη
ΗΠΑ - Αντιμέτωποι με αστυνομική καταστολή οι διαδηλωτές έξω από τα γραφεία της ισραηλινής εταιρείας οπλικών συστημάτων «Elbit Systems» στη Βοστόνη
Στο Βέλγιο, με κοινή τους ανακοίνωση, συνδικάτα εργαζομένων στις μεταφορές κάλεσαν τους εργαζόμενους του κλάδου να αρνηθούν κάθε συμμετοχή στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ACV Puls, BTB, BBTK και ACV-Transcom τονίζουν πως «την ώρα που μια γενοκτονία είναι σε εξέλιξη στην Παλαιστίνη, εργαζόμενοι σε διάφορα αεροδρόμια στο Βέλγιο βλέπουν να γίνονται αποστολές όπλων προς τη ζώνη του πολέμου (...) Εμείς, ως συνδικάτα που δραστηριοποιούμαστε στις υποδομές εφοδιασμού εδάφους, καλούμε τα μέλη μας να μην εκτελέσουν καμία πτήση που θα αφορά στρατιωτικό εξοπλισμό προς Παλαιστίνη και Ισραήλ, όπως αντίστοιχα υπήρξαν αντίστοιχες εκκλήσεις και από την αρχή της σύγκρουσης με τη Ρωσία και την Ουκρανία (...) Ως συνδικάτα, στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς που αγωνίζονται για την ειρήνη!».

Διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια ομιλίας του Μπάιντεν

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η διαμαρτυρία που έγινε την Τετάρτη, έξω από ίδρυμα στη Μινεάπολις της αμερικανικής πολιτείας Μινεσότα, όπου έφτασε για να μιλήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση δωρεών προς το Δημοκρατικό Κόμμα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους να κάνουν πορεία προς το κέντρο εκδηλώσεων όπου θα μιλούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, με πλακάτ που κατηγορούσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν για συνενοχή σε γενοκτονία. «Εγκατάλειψε τον Μπάιντεν, όχι άλλες ψήφους - Κατάπαυση πυρός τώρα!», «Σταματήστε να βομβαρδίζετε τα παιδιά!» και «Ελεύθερη Παλαιστίνη!» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στα πλακάτ.

Μάλιστα, αργότερα, την ώρα που ο Μπάιντεν μίλαγε στην εκδήλωση, μία γυναίκα - ραβίνος από την οργάνωση «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη», η Τζέσικα Ρόζενμπεργκ, τον διέκοψε με θάρρος φωνάζοντας: «Κύριε Μπάιντεν, αν νοιάζεσαι για τον εβραϊκό λαό, ως ραβίνος εγώ χρειάζομαι να ζητήσεις "κατάπαυση του πυρός" αυτήν τη στιγμή»!


Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ συνυπογράφουν έκκληση βουλευτών όλου του κόσμου

Μετά από αίτημα του ΚΚ Ισραήλ και του Χαντάς

Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΚΕ συνυπογράφουν έκκληση βουλευτών όλου του κόσμου, μετά από αίτημα του ΚΚ Ισραήλ και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα (Χαντάς).

Σε επιστολή που απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ Ισραήλ, σημειώνεται πως το Κόμμα μας θετικά ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του ΚΚ Ισραήλ και του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα (Χαντάς), που απευθύνεται στους βουλευτές των κοινοβουλίων όλου του κόσμου, συνυπογράφει την Κοινή Ανακοίνωση η οποία «καταδικάζει έντονα την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Κνεσέτ να απαγορεύσει στο μέλος της, Οφερ Κασίφ (ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ) να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών της Κνεσέτ και την επίθεση σε όλους τους Αραβες μέλη της Κνεσέτ και στους αιρετούς αντιπροσώπους, που οργανώνεται από φασιστικές δεξιές οργανώσεις στο Ισραήλ, απλά επειδή απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου».

Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται πως «το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό του ΚΚ Ισραήλ, των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών που παλεύουν σ' αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με τον ελληνικό λαό για να σταματήσει τώρα η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ και η σφαγή στη Γάζα και να τερματιστεί η κατοχή, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, δίπλα στο Ισραήλ, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, να σταματήσουν οι εποικισμοί στη Δυτική όχθη».

Η κοινή ανακοίνωση ΚΚ Ισραήλ - ΧΑΝΤΑΣ

«Εμείς, τα υπογεγραμμένα μέλη των κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο, καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Κνεσέτ να απαγορεύσει στο μέλος της, Οφερ Κασίφ (ΧΑΝΤΑΣ - ΤΑΑΛ) να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ολομέλειας και των επιτροπών της Κνεσέτ. Καταδικάζουμε επίσης την επίθεση σε όλους τους Αραβες μέλη της Κνεσέτ και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους, που οργανώνεται από φασιστικές δεξιές οργανώσεις στο Ισραήλ, απλά επειδή απαιτούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου!

Μια τέτοια τιμωρία είναι μια μορφή πολιτικής δίωξης που κλιμακώνεται ώρα με την ώρα στο Ισραήλ ενάντια στους Αραβες Παλαιστίνιους και τους αριστερούς Εβραίους - εργάτες, δασκάλους, μελετητές και ακτιβιστές. Καταγγέλλουμε το "κυνήγι μαγισσών" που κήρυξαν οι ισραηλινές αρχές ενάντια στις επικριτικές φωνές εντός της ισραηλινής κοινωνίας και καλούμε το ισραηλινό κοινοβούλιο να μην παραμελήσει τις βασικές αξίες και τα θεμέλια της δημοκρατίας - ειδικά σε περιόδους πολέμου.

Θεωρούμε την απόφαση απαγόρευσης πλήγμα στην πολιτική και ανθρώπινη στάση καταγγελίας της κατοχής και του πολέμου και περιορισμό του καθήκοντος και του δικαιώματος του βουλευτή να εκφράζει κριτική κατά των πολιτικών της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Αυτές οι πολιτικές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον των πολιτών συνολικά στην περιοχή, σύμφωνα με τη γνώμη των βουλευτών της ομάδας ΧΑΝΤΑΣ-ΤΑΑΛ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πολιτικούς, τοπικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και ακτιβιστές και με όλες τις φωνές που ασκούν κριτική μέσα στο Ισραήλ, που διώκονται επειδή απαίτησαν να σταματήσει ο πόλεμος, και τονίζουμε την υποστήριξή μας στον αγώνα για μια διαρκή ειρήνη, ισότητα, γνήσια ελευθερία και δικαιοσύνη στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ)

Δημήτρης Κουτσούμπας

Νίκος Αμπατιέλος

Γιάννης Γκιόκας

Βιβή Δάγκα

Γιάννης Δελής

Σεμίνα Διγενή

Νίκος Εξαρχος

Λιάνα Κανέλλη

Νίκος Καραθανασόπουλος

Χρήστος Κατσώτης

Μαρία Κομνηνάκα

Αφροδίτη Κτενά

Γιώργος Λαμπρούλης

Διαμάντω Μανωλάκου

Γιώργος Μαρίνος

Βασίλης Μεταξάς

Νίκος Παπαναστάσης

Θανάσης Παφίλης

Λεωνίδας Στολτίδης

Μανώλης Συντυχάκης

Χρήστος Τσοκάνης

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ)

Κώστας Παπαδάκης

Λευτέρης Νικολάου-ΑλαβάνοςΕυρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ