ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Απαιτούν δουλειά με δικαιώματα και προστασία της υγείας

Κινητοποιήσεις χτες σε μια σειρά από πόλεις και 24ωρη απεργία στην Αθήνα

Κέρκυρα
Κέρκυρα
Στο δρόμο, με αίτημα τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, βρήκαν τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Με χιλιάδες εργαζόμενους να πασχίζουν να επιβιώσουν τους τελευταίους οκτώ μήνες με το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ, με πολλούς συναδέλφους τους να αποκλείονται ακόμα από αυτό, με τους εποχικούς στα ξενοδοχεία να έχουν πεταχτεί στην ανεργία, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία μετέτρεψαν τη χτεσινή μέρα σε μέρα δράσης, με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων προχώρησε σε 24ωρη απεργία και μαζί με δώδεκα επιχειρησιακά σωματεία οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας. Μαζί με τους εργαζόμενους διαδήλωσαν και αυτοαπασχολούμενοι, με το πανό της Επιτροπής Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση, καθώς αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

«Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές»: Με το σύνθημα αυτό οι εργαζόμενοι έφτασαν στην είσοδο του υπουργείου. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση, που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού, αλλά σπεύδει να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιτεθεί στα δικαιώματα και να κάνει νόμο την «κανονικότητα» που επιβάλλουν οι μεγαλοεργοδότες στον κλάδο.


Στη συνάντηση που ακολούθησε, εκπρόσωποι του υπουργείου ενημέρωσαν πως οι εποχικοί με δικαίωμα επαναπρόσληψης θα ενταχθούν μονομερώς στην ειδική αποζημίωση και για τον Οκτώβρη, όπως και ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν ανασταλεί παρατείνονται για τη διάρκεια που είχε απομείνει πριν από την αναστολή τους. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, για τους μεν εποχικούς η απαιτούμενη ρύθμιση είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, για τους δε συμβασιούχους μια σειρά από επιχειρήσεις μοιράζουν απολύσεις μετά την άρση της αναστολής. Οσον αφορά όλα τα υπόλοιπα αιτήματα, η κυβέρνηση παραπέμπει στο νομοσχέδιο - κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα που ετοιμάζεται να φέρει.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής, ο μόνος δρόμος είναι να δυναμώσουμε τον αγώνα, να οργανωθούμε, να ενώσουμε τη φωνή μας για τη διασφάλιση της υγείας και του εισοδήματός μας», τονίζει το Συνδικάτο και προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο της «κατάργησης του 8ωρου, της επιβολής απλήρωτων υπερωριών, της κατάργησης της απεργίας, του περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης».

Σε καθημερινό αγώνα στους χώρους δουλειάς και ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση απέναντι στις «ανατροπές του αιώνα» κάλεσε και ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ.

Η συνέχεια θα δοθεί με νέα απεργία

Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Απαιτούμε να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, με υγεία και ασφάλεια, και όχι κλειστά μαγαζιά, επιδόματα πείνας και ελεημοσύνης», σημείωσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, από το βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος, σχολιάζοντας το κλείσιμο της Εστίασης, που πετά «τους εργαζόμενους στην ανεργία και τους μικρομαγαζάτορες στη χρεοκοπία».

«Το μόνο που προστάτευσε η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα που μας κοροϊδεύουν, είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι», επισήμανε. «Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας είναι φως φανάρι ότι θα νομιμοποιήσει τις παρανομίες, την αυθαιρεσία των ξενοδόχων και των μεγάλων αλυσίδων στον Επισιτισμό», υπογράμμισε και στηλίτευσε την κοροϊδία της κυβέρνησης, που ισχυρίζεται «ότι δεν θίγεται το 8ωρο όταν δουλεύεις 11ωρο!».

«Η οργάνωση στο Συνδικάτο, η συλλογική δράση απέναντι στο κράτος και την εργοδοσία, απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, με ενότητα σε κάθε χώρο δουλειάς, είναι η μόνη αποτελεσματική λύση», τόνισε και διαμήνυσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «με νέα απεργία σε συντονισμό με Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, σωματεία από την Αττική και την υπόλοιπη χώρα».

«Οσοι δουλεύουμε σε εστιατόρια και καφέ καλούμαστε να επιλέξουμε την ανεργία ή τα 10ωρα - 6ήμερα με μισθούς πείνας. Πολλοί κάνουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα, χωρίς ένσημα, οι delivery βάζουμε από την τσέπη μας τις βενζίνες και τη συντήρηση των οχημάτων, των ατομικών μέτρων προστασίας», τόνισε ο Νίκος Κεραμίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και εργαζόμενος στον Επισιτισμό. Οπως εξήγησε, με το νέο κύμα αναστολών των συμβάσεων που φέρνει το μέτρο του λουκέτου στην Εστίαση οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με ψίχουλα, πληρώνουν τη «νύφη» με εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις.

Τα αιτήματα των εργαζομένων στα εποχικά ξενοδοχεία, για επίδομα ανεργίας και διασφάλιση του δικαιώματος στην επαναπρόσληψη, μετέφερε από το βήμα της κινητοποίησης η Σία Μάρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonisi». «Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τις πενταροδεκάρες τους, δεν είμαστε ζητιάνοι», τόνισε.

«Το νέο διάγγελμα κυβέρνησης - πρωθυπουργού ξεχείλισε το ποτήρι», τόνισε ο Δημήτρης Κάτσαρος από την Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση. «Δουλέψαμε μαζί με τους εργαζόμενους κάτω από αντίξοες συνθήκες και με κίνδυνο την προσωπικής μας υγείας τους τελευταίους 6 μήνες, αδιάκοπα, για να τα βγάλουμε πέρα. Ο τζίρος μας μειώθηκε δραματικά. Τα χρέη συσσωρεύτηκαν», πρόσθεσε.

Σε άλλες πόλεις

Μαχητική κλαδική κινητοποίηση στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, και στη συνέχεια παρέμβαση στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, προστασία των ανέργων κ.ά.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ. Αρχικά κατήγγειλε την παρέμβαση της αστυνομίας, που ήρθε να επιβάλει το νόμο περί απαγόρευσης συναθροίσεων, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Ανέδειξε τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους χώρους δουλειάς εν μέσω πανδημίας. Και δήλωσε ότι μόνη επιλογή για τους εργαζόμενους στον κλάδο είναι η κλιμάκωση της δράσης τους απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κράτος και εργοδοσία.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, συγκροτημένα, κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, όπου αντιπροσωπεία του σωματείου συναντήθηκε με εκπρόσωπο των εργοδοτών και κατέθεσε αναλυτικά το πλαίσιο των αιτημάτων των εργαζομένων.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Κέρκυρα στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Επισιτισμό, Τουρισμό και Ξενοδοχεία, έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους επιχειρησιακών σωματείων. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου, σχολιάζοντας ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι απαιτούν προστασία του εισοδήματος και της υγείας τους, η κυβέρνηση απαντά με επίθεση στο 8ωρο, στο μισθό και στο δικαίωμα στην απεργία. Παράλληλα κάλεσε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 9/11 στις 9 π.μ. στα δικαστήρια, ενάντια στην προσφυγή της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού για την ακύρωση του καταστατικού του σωματείου, με στόχο τον αποκλεισμό των εργαζομένων από τα συνδικαλιστικά όργανα.

Στα Χανιά, τα Σωματεία Επισιτισμού και Διανομέων έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφέρειας. Στη Ρόδο, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του κλάδου και τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare - Paradise Village», «Miramare» και «Sheraton» έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κανένας εργαζόμενος και αυτοαπασχολούμενος χωρίς εισόδημα!

«Κανείς εργαζόμενος - αυτοαπασχολούμενος χωρίς εισόδημα!», απαιτεί το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στην εστίαση να επιβάλουν το δικό τους «lockdown» στην πολιτική της κυβέρνησης και στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, «το λουκέτο στην εστίαση που αποφάσισε η κυβέρνηση κυρίως στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οδηγεί για μια ακόμη φορά πάνω από 100.000 εργαζόμενους και χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες σε απόγνωση». Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση αφήνει «όσους σήκωσαν τα βάρη το προηγούμενο διάστημα αντιμέτωπους με την ανεργία και το οριστικό λουκέτο».

«Η πενιχρή αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους και η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους αυτοαπασχολούμενους δεν αποτελούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Τινάζουν στον αέρα το οικογενειακό εισόδημα και μεταθέτουν για αργότερα το οριστικό κλείσιμο», εξηγεί το ΠΑΜΕ. Την ίδια στιγμή, «το μόνο που καίει την κυβέρνηση είναι να υπηρετήσει με νέα μέτρα και "ζεστό" χρήμα όλες τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και βέβαια να αξιοποιήσει αυτήν την περίοδο για να επιβάλει νέες ανατροπές στους μισθούς, στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά δικαιώματα, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

«Το νέο lockdown δεν πρέπει να κλείσει κανένα στόμα, να μην πνίξει καμιά αγωνιστική φωνή, να μην κλειδώσει κανέναν σπίτι του», είναι το κάλεσμα που απευθύνει. «Η ατομική ευθύνη εργαζομένων, ανέργων και μικροεπαγγελματιών είναι να συναντηθούμε όλοι μαζί στον αγώνα για να διεκδικήσουμε: Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Να διαγραφούν όλα τα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες. Να διακοπεί κάθε χρέωση σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Να τσακίσουμε κάθε αντίληψη ότι για τις άσχημες και πρωτόγνωρες εξελίξεις που ζούμε στη δουλειά και στο σπίτι ευθύνεται η πανδημία, βγάζοντας λάδι τις πολιτικές που έχουν μετατρέψει τα πρωτόκολλα υγείας σε πρωτόκολλα της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στη χώρα μας και σε όλη την ΕΕ, θυσιάζοντας την υγεία των λαών στις ανάγκες των επιχειρήσεων», ξεκαθαρίζει.

Καμία στήριξη για τους μικρούς επαγγελματίες

«Φτάνει πια η κοροϊδία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση και απαιτεί προστασία του εισοδήματος των επαγγελματιών, απαλλαγή από υποχρεώσεις προς εφορία - ασφαλιστικά ταμεία - δημοτικά τέλη, διαγραφή χρεών για όλο το διάστημα της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων. Σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση μας ξανακλείνει, καταδικάζοντας έτσι χιλιάδες επαγγελματίες σε ένα "μαύρο" χειμώνα, μετά το "γκρίζο" καλοκαίρι που προηγήθηκε».

Η Επιτροπή προσθέτει: «Δισεκατομμύρια να κυκλοφορούν για τους μεγάλους και για τους πολλούς μικρούς αναστολές πληρωμών που συσσωρεύονται και θα έρθουν μετά σαν χιονοστιβάδα. Χρηματοδοτικά εργαλεία που απευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό στους μεγάλους με τους πολλούς μικρούς να κοιτάνε κάτω από το τραπέζι μπας και πέσει κανένα ψίχουλο. Οσο για τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής; Χωρίς εισόδημα, όσοι τα πάρουμε, μέσα στην κρίση θα αναγκαστούμε να τα πληρώσουμε διπλά και τρίδιπλα. Είναι συνειδητή επιλογή τους οι "αντοχές της οικονομίας" να μη μας χωράνε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ