ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 4 Νοέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Εναρξη και επισήμως

Σε εκκίνηση έθεσε και επίσημα η κυβέρνηση τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς την Παρασκευή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα στη Βουλή.

Στις προτάσεις που κατατέθηκαν, φαίνεται καθαρά ότι αυτό που αναζητείται είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες για την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, μεταξύ άλλων με διατάξεις για την «ομαλότητα» στις κυβερνητικές εναλλαγές, τη «συνταγματική κατοχύρωση» βάρβαρων αντιλαϊκών ανατροπών και διατάξεων - «οχημάτων» για την ενσωμάτωση του λαού.

Εξάλλου, στην αιτιολογική έκθεση αναπαράγεται και ολόκληρη η επιχειρηματολογία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ντύνει με «προοδευτικό» μανδύα τις αντιδραστικές αλλαγές και στοχεύσεις, με διακηρύξεις περί μεταρρυθμίσεων με τους ψευδεπίγραφους τίτλους «εμβάθυνση της δημοκρατίας», «προώθηση της ισότητας και της ισονομίας», «προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων» κ.ά.

Θωράκιση...

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την «ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού», δηλαδή τις διατάξεις που αφορούν την κυβερνητική σταθερότητα που απαιτεί το κεφάλαιο, στις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνονται αυτές που αποτρέπουν τη διάλυση του κοινοβουλίου, με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), όσο και η λεγόμενη «εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας», σύμφωνα με την οποία πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός. Προβλέπεται καταρχήν ότι ο ΠτΔ «εκλέγεται από τη Βουλή ή το εκλογικό σώμα για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33».

Οσον αφορά την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή, το μέχρι τώρα άρθρο προέβλεπε ότι «αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Βουλής». Η διάταξη αυτή φεύγει και αντικαθίσταται από την εξής: «...οι ψηφοφορίες επαναλαμβάνονται ανά μήνα, μέχρις ότου επιτευχθεί η πλειοψηφία των τριών πέμπτων ή μέχρι τη συμπλήρωση εξαμήνου από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν στην τελευταία ψηφοφορία, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει».

Η πρόταση δυσπιστίας μετατρέπεται σε εποικοδομητική ψήφος εμπιστοσύνης. Ετσι, το σχετικό άρθρο μετατρέπεται ως εξής: «Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της, μόνο αν με την ίδια απόφαση προτείνει προς διορισμό νέο Πρωθυπουργό».

...λίφτινγκ του αστικού πολιτικού συστήματος...

Σε ό,τι αφορά τις υποτιθέμενες προτάσεις για την «εμβάθυνση της δημοκρατίας», προβλέπεται ότι οι βουλευτές μετά από τρεις κοινοβουλευτικές θητείες δεν μπορούν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα, ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει βουλευτική ιδιότητα.

Ακόμα ότι «για την εκλογή βουλευτών εφαρμόζεται αναλογικό εκλογικό σύστημα», με την ερμηνευτική δήλωση να υπογραμμίζει ότι «εκλογικό σύστημα θεωρείται αναλογικό, εφόσον το τελικό ποσοστό κατανομής των βουλευτικών εδρών δεν αποκλίνει περισσότερο από δέκα τοις εκατό από το αντίστοιχο ποσοστό ψήφων που έλαβε κάθε συνδυασμός στο σύνολο της Επικράτειας. Επιτρέπεται η θέσπιση ελάχιστου ορίου ποσοστού ψήφων για την εκλογή βουλευτών, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει το τρία τοις εκατό».

Επίσης, σε ό,τι αφορά την ψήφο Ελλήνων στο εξωτερικό, προβλέπεται ότι «μπορεί να ορίζεται ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές».

Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται οι προτάσεις που προβλέπουν αλλαγές όσον αφορά την ασυλία των βουλευτών και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Για το μεν πρώτο, στην υπάρχουσα διάταξη ότι «όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος», προστίθεται η διατύπωση «για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την άσκηση των καθηκόντων του».

Στις έως τώρα σχετικές διατάξεις για τα όσα προβλέπονται για δημοψηφίσματα για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα», προστίθεται και η πρόβλεψη για δημοψήφισμα «μετά από αίτηση πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει», ενώ για «ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά», μετά από αίτηση ενός εκατομμυρίου. Παράλληλα μπαίνει και η επιπλέον «ασφαλιστική δικλίδα» ότι «σε περίπτωση αμφισβήτησης ως προς το αν η αίτηση δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα ή νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, αποφαίνεται η Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών». Σε άλλο σημείο υπάρχει και η πρόβλεψη ότι «νόμους μπορούν επίσης να προτείνουν εκατό χιλιάδες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, με τη διαδικασία και τους όρους που ορίζει ο νόμος».

...και διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα

Για την υποτιθέμενη «προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων» οι γνωστές διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα για το λαό, που περιλαμβάνονται σε κάθε αστικό Σύνταγμα, προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, ενώ φανερό είναι ότι αφήνουν «ορθάνοιχτη» την πόρτα για τη «συνταγματική κατοχύρωση» όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών ανατροπών και όσων στο μέλλον θα χρειαστούν.

Π.χ. την ώρα που ο νόμος Αχτσιόγλου - Βρούτση για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τον υπουργό είναι σε πλήρη ισχύ, με τις προτεινόμενες αλλαγές προβλέπεται ότι «με νόμο τίθενται οι γενικοί, ελάχιστοι όροι προστασίας των εργαζομένων, με σεβασμό των ορίων των διεθνών συμβάσεων και της αρχής της ανθρώπινης αξίας. Ειδικότεροι όροι εργασίας και ο ελάχιστος μισθός ρυθμίζονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με διαιτητικές αποφάσεις που εξομοιώνονται πλήρως με συλλογικές συμβάσεις».

Ενώ για την Κοινωνική Ασφάλιση σημειώνεται ότι «το κράτος υποχρεώνεται να εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία έναντι όλων των ασφαλιστικών κινδύνων μέσω ενός ενιαίου συστήματος καθολικής κάλυψης», με τη «διευκρίνιση» που έρχεται να «σφραγίσει» όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, ότι αυτό γίνεται «στο πλαίσιο δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος, που λειτουργεί βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας».

Στο ίδιο πνεύμα βρίσκονται και διατυπώσεις όπως ότι «βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, και τα δίκτυα διανομής τους υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και τελούν σε δημόσιο έλεγχο», που κάθε άλλο παρά αντιφάσκουν με την πολιτική της «απελευθέρωσης» που ανοίγει με τις πλάτες του κράτους πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, βυθίζοντας το λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Τέλος, η ...αποσαφήνιση των ορίων - κατά την κυβέρνηση - ανάμεσα σε κράτος και Εκκλησία, αντί του υπερώριμου αιτήματος για πλήρη διαχωρισμό τους, υποτίθεται ότι διασφαλίζεται με τη διατύπωση ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», πριν τη διατύπωση ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία...», καθώς και με την πρόβλεψη για το ότι «η ορκωμοσία κρατικών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων γίνεται με πολιτικό όρκο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο υπόχρεος επιλέγει ελεύθερα αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο».

Σημαντική προσφορά από τη «Σύγχρονη Εποχή»

Η «Σύγχρονη Εποχή», ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Ιδρύματος «Σπίτι του Αγωνιστή», προσφέρει οικονομική ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών του, στη σοβαρή προσπάθεια που κάνει για τη φροντίδα και την περίθαλψη ηλικιωμένων αγωνιστών. Στην απόφασή της, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Επειδή η επιχείρησή μας είναι εκδοτικός οργανισμός που έχει σκοπό με τις εκδόσεις του (εφημερίδες, περιοδικά και άλλα έντυπα) να καλλιεργεί, ανυψώνει και θωρακίζει τα ριζοσπαστικά, αντιφασιστικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα και ιδανικά του λαού μας, για τα οποία και αγωνίστηκαν οι φιλοξενούμενοι στο πιο πάνω Ιδρυμα, αποφασίζεται ομόφωνα η προσφορά ποσού 50.000 ευρώ για ενίσχυση του Ιδρύματος "Σπίτι του Αγωνιστή"».

Το «Σπίτι του Αγωνιστή» τιμά την ΕΑΜική Αντίσταση

Το «Σπίτι του Αγωνιστή», τιμώντας την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 7 Νοέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Ομήρου 35 Αγιος Δημήτριος). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία του προέδρου του ΔΣ, Στέλιου Λάμπρου. Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο για τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Το ΔΣ καλεί τους φίλους του Ιδρύματος να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τους φιλοξενούμενους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

ΤΕ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στη Στοκχόλμη

Η ΤΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος, το Σάββατο 10 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στη Στοκχόλμη (Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, Idungatan 4). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση με πίνακες του Γ. Βαρλάμου και εργατικό - λαϊκό τραγούδι με συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ