ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Συμπλέουν αντιλαϊκά, πλειοδοτούν σε «κοινωνική ευαισθησία»

Eurokinissi

Σε πλειοδοσία «κοινωνικής ευαισθησίας» έχουν επιδοθεί τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση και ΝΔ, η πρώτη με σημαία το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα» και η δεύτερη με την ανάσυρση της πρότασης για «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», διαγκωνιζόμενοι για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη φτώχεια και τη δυστυχία που αφήνει πίσω της η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν, αλλά και με στόχο να εξαγοράσουν την ανοχή του λαού στην πολιτική τους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στο λαό καθώς δρομολογούνται ή βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή παλιά και νέα μέτρα, ενώ συμφωνημένα θεωρούνται και τα «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης», που αφορούν το περαιτέρω τσεκούρι σε επιδόματα, νέες περικοπές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, το χτύπημα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κ.ο.κ., «πουλάει» κοινωνική ευαισθησία, με το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα». Υπόσχεται δηλαδή στους εξαθλιωμένους από την πολιτική της την επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους των κλεμμένων απ' το λαό, απ' την υπεραπόδοση των ματωμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων».

Μαζί με αυτό συνεχίζει και την απάτη της... επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω της «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» («ΚΑΛΟ»), με τον Αλ. Τσίπρα να την παρουσιάζει μόλις προχτές ως κάτι έξω από τη βάρβαρη καπιταλιστική πραγματικότητα και να την υποδεικνύει ως «διέξοδο» στα εκατομμύρια των ανέργων και κακοπληρωμένων εργαζομένων, τις στρατιές των οποίων διατηρεί και αναπαράγει με την πολιτική της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κρύβοντας ανάμεσα σε άλλα ότι η βασική στόχευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της «ΚΑΛΟ», και με «ζεστό» χρήμα, όπως υποσχέθηκε, δεν είναι παρά η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η ανακύκλωση της ανεργίας και η εξουδετέρωση του δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων και ανέργων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σαν σε μοιρασμένους ρόλους για την από κοινού επίτευξη του στόχου της συμπίεσης στο έπακρο των απαιτήσεων του λαού, η ΝΔ λέει πως τα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας «δεν είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ» και παρουσιάζει μέτρα και προτάσεις που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικές οι προτάσεις που διατύπωσε απ' το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στα Γιάννενα ο Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, βασική σύνταξη και «ανταποδοτική», συνδεδεμένη με «ρήτρα ανάπτυξης», ανάλογα δηλαδή με τις κάθε φορά αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, ενοποίηση επιδομάτων και καταβολή τους με εισοδηματικά κριτήρια, πρόταση που ανοίγει το δρόμο της παραπέρα περιστολής τους, επαγγελματικό μάνατζμεντ στα νοσοκομεία, δηλαδή ενίσχυση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Με το ένα χέρι «καθαρίζουν» δικαιώματα, με το άλλο υψώνουν τη ρομφαία της «κάθαρσης»

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ΝΔ με τον «χαρτοπόλεμο» των τελευταίων ημερών προχωράνε στο στήσιμο μιας βολικής διελκυστίνδας με αιχμές, απ' τη μια, τη σκανδαλολογία και, απ' την άλλη, την εγκληματικότητα και την ασφάλεια του πολίτη, ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή σήμερα, όπου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα απαντήσει σε Ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, για τα ζητήματα της εγκληματικότητας. Η μεταφορά της μεταξύ τους αντιπαράθεσης στο πεδίο αυτό βγάζει απ' το «κάδρο» τη στρατηγική τους σύμπλευση στα κρίσιμα για το εγχώριο κεφάλαιο ζητήματα της εξόδου απ' την κρίση και της ανάκαμψης της κερδοφορίας του, μεσούσης μάλιστα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης», ενώ στηρίζει και τα «αφηγήματα» που προσπαθούν να στήσουν για τον εγκλωβισμό του λαού στην «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, δήλωνε προχτές (στο «Radio 9,84» της Κρήτης) πως «η χώρα έχει μπει σε μια περίοδο σταθερότητας. Ολοι πλέον αναγνωρίζουν ότι η οικονομία έχει περάσει σε μία άλλη φάση, ότι έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε το καράβι και ότι περνάμε στη φάση της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία έχει και στοιχεία άμβλυνσης, αν θέλετε, των κοινωνικών ανισοτήτων».

Ταυτόχρονα, δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, πρόσθεσε πως η επιλογή «να παρουσιάσει την Αθήνα, αλλά και το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ως μια περιοχή ανασφαλή, μια περιοχή όπου επικρατεί η ανομία, γυρίζει μπούμερανγκ» καθώς, «από ό,τι φαίνεται, είναι ο ίδιος και οι συνεργάτες, που φέρονται τελικά να εμπλέκονται σε περίεργες υποθέσεις, όπως θα έχετε διαβάσει τις τελευταίες ημέρες για όλα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον στενό συνεργάτη και γραμματέα της ΝΔ, τον κύριο Αυγενάκη».

Επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα της σκανδαλολογίας κάθε λίγο, συμπλήρωσε: «Ηρθε χθες για άλλη μια φορά στην επιφάνεια αυτή η συνθήκη της απόλυτης διαφθοράς, που επικρατούσε στο πολιτικό σύστημα και ήταν ένας από τους κύριους λόγους, που η χώρα οδηγήθηκε στη μνημονιακή επιτροπεία το 2010. Δηλαδή, αυτή η γενικευμένη διαφθορά, αυτή η γενικευμένη ηθική απαξίωση των θεσμών, η κατάχρηση εξουσίας, η οποία γινόταν από τα δύο μεγάλα κόμματα και από την πολιτική ελίτ της χώρας, επί πάρα πολλά χρόνια, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού το 2010 και οδηγηθήκαμε σε αυτή την θλιβερή, την τραγική ιστορία της μνημονιακής επιτροπείας».

Στο ίδιο πνεύμα, χτες, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου (ΕΡΤ1), εστίασε στην υπόθεση Αυγενάκη, στη ΖΗΜΕΝΣ για να δηλώσει πως ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν άτυχος καθώς «η Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό συνέπεσε πάνω σε πολύ σημαντικές αστυνομικές επιχειρήσεις, που προφανώς πιστώνονται θετικά τόσο στην Αστυνομία όσο και στην πολιτική ηγεσία της. Από την άλλη, την τελευταία εβδομάδα είδαμε, θα το έλεγα, "σκοτεινές" υποθέσεις όπου εμπλέκεται το κόμμα του».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

Συνεχίζονται οι συσκέψεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς και συνοικίες με θέμα «Δεν υπάρχει "δίκαιη ανάπτυξη" σ' ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία για την εξουσία». Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζονται:

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 10 π.μ., ο Γιάννης Πατσής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., στη Χαλκίδα, στους εργαζόμενους του «Νηρέα», εγκαταστάσεις Καστέλας, και στη 1.30 μ.μ., στους εργαζόμενους της KEGO (Ομιλος Νηρέα).

Αύριο Σάββατο, στις 9 π.μ., στα εμπορικά καταστήματα της Χαλκίδας.

Την Κυριακή 5 Νοέμβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στα Ανω Λιόσια, στο Δημοτικό Ωδείο, θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις πληγέντες από τις βροχοπτώσεις περιοχές από Ν. Χώρα έως Μάλεμε. Την ίδια μέρα, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση - συνεστίαση στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών στο Μάλεμε του δήμου Πλατανιά (δίπλα στην εκκλησία).

-- Στις 11.30 π.μ., η ΚΟ Καμένων Βούρλων, προβάλλοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή αναψυχή, διοργανώνει στο ξενοδοχείο «Violetta» (παραλία Καμένων Βούρλων) σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Τουριστική ανάπτυξη για ποιον;». Θα μιλήσουν ο Στάθης Δημόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου, και ο Νεόφυτος Θάνος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στην Κύμη (Εργατική Εστία), θα μιλήσει ο Θέμος Βασιλείου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη:

--Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ν. Ηρακλείου Αττικής καλεί σε σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Βίλα Στέλλα» με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ελληνορώσων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη στην ταβέρνα «Σκαντζόχοιρος» (Μ. Πραντούνα 38 & Λυμπεροπούλου), με ομιλητή τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη στο Ολυμπιακό Χωριό, στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21), θα μιλήσει ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της MEDIA STROM στην Αθήνα για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αλλες δραστηριότητες:

Την Κυριακή 5 Νοέμβρη:

-- Στις 11 π.μ., η ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ τιμά το ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ και τους αρχηγούς του, Θύμιο Καψή («Ανάποδο») και Γιώργη Βλαχούτσικο (Ευβοιώτη). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο του «Ανάποδου» στο Δερβένι. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος της ΤΕ Εύβοιας. Στην ταβέρνα «Ο Ικαρος» στο Προκόπι θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τον ΔΣΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα δουλεμπορικά

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τέρμα στους δουλέμπορους εργολάβους - Μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους», τη Δευτέρα 6 του Νοέμβρη και ώρα 11.00 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αίθουσα PHS1 C051).

Θα μιλήσει αντιπροσωπεία από το σωματείο εργολαβικών καθαριστριών και φυλάκων νομού Θεσσαλονίκης, το σωματείο εργολαβικών καθαριστριών Αθήνας και το σωματείο εργολαβικών καθαριστριών Λάρισας.

Θα χαιρετίσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινός τους στόχος η ανοχή του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, σημειώνει:

«Τόσο το λεγόμενο "κοινωνικό μέρισμα" και η "κοινωνική οικονομία" της κυβέρνησης, όσο και το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" της ΝΔ έχουν κοινό στόχο την ανοχή του λαού στη διαιώνιση της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία θα σερβίρεται μαζί με ορισμένα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που διαρκώς μεγαλώνει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ