ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΔΟΥΣΑ 5» ΣΤO Ν/Α ΑΙΓΑΙΟ
Μεγάλη άσκηση στο φόντο οξυμένων αντιθέσεων

Πλάνο του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου «Ανουάρ αλ Ασαντ» από τη γέφυρα της φρεγάτας «Ελλη». Στα δεξιά ο αξιωματικός του αμερικανικού Ναυτικού, επιβλέπων - επισήμως ως «παρατηρητής» - την άσκηση...
Πλάνο του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου «Ανουάρ αλ Ασαντ» από τη γέφυρα της φρεγάτας «Ελλη». Στα δεξιά ο αξιωματικός του αμερικανικού Ναυτικού, επιβλέπων - επισήμως ως «παρατηρητής» - την άσκηση...
Στα τελευταία της στάδια βρίσκεται η διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 5», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ερχεται ως αποτέλεσμα προσπαθειών της ελληνικής αστικής τάξης για οικοδόμηση αξόνων με άλλα κεφάλαια της περιοχής, μέσα και από τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία», για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Ζήτημα που προκαλεί και εντείνει ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με συγκέντρωση στη χώρα μας στρατιωτικών μέσων μεγάλης ισχύος, ανάπτυξη δυνάμεων, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η άσκηση

Στα τεχνικά στοιχεία, η άσκηση ξεκίνησε στις 29/10 και ολοκληρώνεται στις 4/11. Διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου - Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Οι 2 πλευρές συμμετέχουν με πληθώρα μέσων, με ξεχωριστή την παρουσία του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου «Ανουάρ αλ Σαντάτ», που συμμετείχε για πρώτη φορά σε αποστολή στη Μεσόγειο, εκτός των αιγυπτιακών υδάτων.

Επισήμως, «σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών».

Την άσκηση παρακολούθησαν και παρατηρητές από ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κύπρο.

Αναλαμβάνοντας «ρόλους» για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωσε σχετικά ότι η άσκηση «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη τη Μεσόγειο (...) για τη διαμόρφωση ενός άξονα σταθερότητας που δίνει την ελπίδα σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην περιοχή των Βαλκανίων». Οτι «η Ελλάδα αναβαθμίζεται και αποτελεί πλέον τον κεντρικό κορμό αυτών των δυνάμεων σταθερότητας και η Αίγυπτος, μια μεγάλη δύναμη, η ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, με την παρουσία της εδώ, επισφραγίζει ουσιαστικά τη διεθνή συνεργασία». Πρόσθεσε, στο γνωστό αφήγημα των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διασφάλιση των θαλασσίων οδών και η στενή συνεργασία στην αμυντική θωράκιση του ελεύθερου κόσμου δίνουν μια ελπίδα για την ευρύτερη περιοχή».

Εξάλλου, από ανώτερες στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές η άσκηση χαρακτηρίζεται «μεγάλη υπόθεση» καθώς, όπως λένε, η «σχέση εμπιστοσύνης» που εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια οικοδομούν τα δύο κράτη, συνδέεται με τις επιδιώξεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να αναδείξουν την Αίγυπτο σε κυρίαρχη ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να καλύψουν το «κενό ασφαλείας» που αφήνει η Τουρκία, στο στρατιωτικό σκέλος, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, τον «κλονισμό εμπιστοσύνης» μεταξύ των στελεχών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τα προβλήματα στην ιεραρχία.

Οπως επίσης δεν είναι τυχαίο πως ανώτατες στρατιωτικές πηγές, αποτυπώνοντας και τη συγκέντρωση πυρός στην περιοχή από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και «υπονοώντας» τις πραγματικές στοχεύσεις, σημείωναν πως η Ρωσία δείχνει «κυρίαρχος» στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας απλώσει 9 με 14 πολεμικά πλοία και 2 υποβρύχια που κάνουν επιθέσεις, επισήμως κατά των ισλαμιστών. Σημειωτέον, αντίστοιχες πληροφορίες συγκεντρώνουν αρμόδιοι κύκλοι και στην Κωνσταντινούπολη, όπου επιτελεία παρακολουθούν τη διέλευση από τα Στενά ρωσικών πλοίων υποστήριξης, που πηγαίνουν εφόδια στο ρωσικό στολίσκο της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως απώτερος στόχος είναι η πραγματοποίηση ασκήσεων από κοινού με Αίγυπτο και Ισραήλ, κάτι που, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Ισραηλινοί το θέλουν, αλλά ακόμα το αρνείται η αιγυπτιακή κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους, την αντίδραση που συναντά στο εσωτερικό της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να συμμετάσχει ξανά στην ισραηλινή άσκηση «Blue Flag», ενώ κανονίζεται να συμμετάσχει και σε άσκηση αεράμυνας στην Κυπριακή Δημοκρατία, με ελληνικά «F-16» να μετασταθμεύουν στο Ισραήλ και από εκεί να επιχειρούν εικονικά στη Μεγαλόνησο.

Αντιδράσεις από Τουρκία

Μια άλλη πλευρά, που «ακουμπά» πάνω στους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών, αφορά το ζήτημα της διαμόρφωσης ΑΟΖ στην περιοχή, αλλά και την προσπάθεια της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας να παρουσιάσουν πως η διαμόρφωση αυτών των αξόνων τάχα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Σε αυτό το φόντο, η άσκηση είχε στοιχεία αεραποβατικής ενέργειας στη Ρόδο (έγινε χτες), απλώνεται στα Δωδεκάνησα που η Τουρκία χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ενώ ταυτόχρονα ακουμπά στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στο σημείο που τέμνονται θεωρητικά οι σχεδιαζόμενες ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Επίσης, από το ΓΕΝ διαχεόταν πως η Αίγυπτος, τουλάχιστον προσώρας, ασπάζεται τις ελληνικές θέσεις. Οτι σε πρόσφατο συνέδριο στελεχών Πολεμικών Ναυτικών στη Βενετία, η αιγυπτιακή πλευρά φέρεται να παρουσίασε χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου αποτυπώνονται οι θαλάσσιες ζώνες της (υφαλοκρηπίδες, ΑΟΖ) σύμφωνα με τις θέσεις της Αθήνας.

Η τουρκική πλευρά αντέδρασε. Προχτές το απόγευμα ο στρατιωτικός ακόλουθος της Αιγύπτου στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να δεχτεί «υποδείξεις» να μην προσεγγίζει το Κάιρο θέσεις της Αθήνας. Εξάλλου, υπήρξε και διάβημα διαμαρτυρίας για την τέλεση της άσκησης του τουρκικού προς το ελληνικό ΥΠΕΞ. Χτες, Πέμπτη, μέρα της αποβατικής ενέργειας στη Ρόδο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 15 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Τα «εύσημα» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας απέσπασε η κυβέρνηση για την «εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει πραγματοποιήσει σε ό,τι αφορά τις «μεταρρυθμίσεις» του ενεργειακού τομέα, οι οποίες «καλλιεργούν το κατάλληλο έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων...», όπως τονίστηκε κατά τη χτεσινή επίσημη παρουσίαση της Εκθεσης που κατάρτισε ο ΔΟΕ για την εγχώρια ενεργειακή αγορά, στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η Εκθεση παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του Οργανισμού F. Birol, παρουσία του υπουργού, Γ. Σταθάκη, και μεταξύ των «επιτευγμάτων» που καταγράφει είναι η αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τα συνολικά μέτρα που έχουν παρθεί για την «απελευθέρωση» των αγορών ενέργειας - ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου - και φυσικά η «ενεργής εμπλοκή» της Ελλάδας «στην υλοποίηση μιας σειράς διεθνών διασυνδέσεων, με στόχο να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ολα όσα, δηλαδή, έχουν επιδεινώσει τα τελευταία χρόνια τους όρους πρόσβασης των λαϊκών νοικοκυριών στο αγαθό της Ενέργειας και εμπλέκουν τη χώρα σε ανταγωνιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή με επίκεντρο την Ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις ΑΠΕ καταγράφεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη υπερκαλύψει τους στόχους της ΕΕ με χρονικό ορίζοντα το 2020, ενώ το 2016, παρουσίασε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στα φωτοβολταϊκά ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΔΟΕ. Σχετικά με την εφαρμογή του λεγόμενου «μοντέλου - στόχου» της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρισμού από το 2018 επισημαίνεται ιδιαίτερα η συνεργασία των ΛΑΓΗΕ και Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη σύσταση του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» την επόμενη χρονιά.

Αναφορικά με την ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στην περιοχή, ο ΔΟΕ καλεί την Ελλάδα να αναλάβει «πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο στο συντονισμό του προγραμματισμού, τις εμπορικές πολιτικές και τους κανονισμούς των εμπλεκόμενων χωρών» για την υιοθέτηση ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου των εμπλεκόμενων αγορών όπως απαιτεί η λειτουργία του διαμετακομιστικού κόμβου.

Ο πρόεδρος του ΔΟΕ προχώρησε, τέλος, σε συστάσεις και αναφορικά με την αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας» λέγοντας πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδοτήσεις των τιμών Ενέργειας αλλά με τη χρήση άλλων «μηχανισμών» όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις, δίχως να ξεκαθαρίζει αν αυτές θα κατευθύνονται στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου ή στις εταιρείες παραγωγής και παροχής ηλεκτρισμού... Ουσιαστικά, πρότεινε την κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου, κάτι που υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανέφερε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Μ. Βερροιόπουλος, αν και όπως συμπλήρωσε υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν σε αυτήν την πρόταση.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σταθερές οι ζυμώσεις για αντιλαϊκά σχέδια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενταγμένη στις αντιλαϊκές συνεργασίες που δυναμώνουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ήταν η 2η συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που έγινε στη Λευκωσία. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης επέλεξε μεταξύ άλλων να εστιάσει στο «ενεργειακό ζήτημα για όλη τη λεκάνη της Μεσογείου», που απασχολεί - όπως τόνισε - πολλές χώρες, ενώ επισήμανε ότι «γενικά θα μπορούσε αυτό το κομμάτι της περιφέρειας να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στις τρεις ηπείρους, εξαιρετικά σημαντικό και, ταυτόχρονα, αυτό να αποτελέσει και μια ασπίδα ασφαλείας με την έννοια τη γεωστρατηγική».

Βεβαίως, η γεωστρατηγική «ασπίδα ασφάλειας», για την οποία μιλούν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι αστικές κυβερνήσεις των άλλων χωρών της περιοχής, παραπέμπει σε ατέλειωτες περιπέτειες για τους λαούς, σε όξυνση επενδυτικών και στρατιωτικών ανταγωνισμών που αφορούν την ασφάλεια της κερδοφορίας του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου. Εκεί παραπέμπουν και τα διάφορα «τρίγωνα» συνεργασίας που διαμορφώνονται, πολλαπλασιάζοντας αφενός τα στρατιωτικά γυμνάσια, αφετέρου τις επενδυτικές επιδιώξεις που καταρτίζονται για λογαριασμό ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Από τη μεριά της, πάντως, η Τουρκία δε σταματά να ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει κρίσιμη σημασία για τα στρατηγικά της συμφέροντα. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακντάγ, «η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" (σ.σ. όπως προκλητικά η Αγκυρα αποκαλεί το ψευδοκράτος) αποτελεί στρατηγικό πεδίο για την Τουρκία» και ισχυρίστηκε ότι «η "νότια Κύπρος" μετατράπηκε σε κακομαθημένο παιδί της Δύσης. Η ΕΕ το έκανε επίτηδες αυτό και όλα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Κάθε φορά που καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σηκώνονται χωρίς λύση».

Στην Αθήνα ο Χ. Τσαβούσογλου

Προπαρασκευαστική συζήτηση για την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, περί τα τέλη Νοέμβρη, έγινε χτες το μεσημέρι, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Χ. Τσαβούσογλου. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ φέρεται να ζήτησε να σταματήσουν οι παραβιάσεις ώστε να μη διαταραχτεί το κλίμα εντός του οποίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ερντογάν.

Ο Χ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ