ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
«Παρερμηνείες»...

Οχι μόνο τα Εργασιακά, αλλά και οι «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό θα βρεθούν εκ νέου στο επίκεντρο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου, υπογράμμισε με σχετικό έγγραφό του ενόψει του επικείμενου Γιούρογκρουπ ο πρόεδρός του, Γ. Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η αντιλαϊκή επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι βαρέλι δίχως πάτο...

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, όμως, η οποία κάνει λόγο για... «γενικευμένη παρερμηνεία» των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί... «αυτό που εξετάζεται από τους θεσμούς είναι αποκλειστικά και μόνο η εφαρμογή του νόμου 4387/2016».

Δηλαδή, τι μας λέει; Ησυχάστε, γιατί αυτό που συζητάμε είναι η εφαρμογή στην πράξη του νόμου - λαιμητόμου που ψηφίσαμε και τσακίζει παραπέρα την Κοινωνική Ασφάλιση! Κατά τ' άλλα, ισχυρίζονται ότι... «τα χειρότερα πέρασαν», όταν η εφαρμογή τους πάνω στη ζωή του εργαζόμενου λαού είναι μπροστά και είναι μόνιμη!

... και «σύμμαχοι»

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι οι συνεννοήσεις με τους διάφορους «εταίρους» και «συμμάχους» δεν σταματάει στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων. Το ζήτημα των ακόμα μεγαλύτερων χτυπημάτων ενάντια στο Ασφαλιστικό μπαίνει απ' όλες τις μπάντες, ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο ΣΕΒ, για παράδειγμα, που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως «σύμμαχος» στα παζάρια για τα Εργασιακά, δηλώνει ξεκάθαρα ότι το Ασφαλιστικό είναι «το μείζον θέμα της χώρας» και «θα εξακολουθήσει για πολλά χρόνια ακόμη να απορροφά πόρους και να δημιουργεί πίεση για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, που παρουσιάζεται από κυβερνητικά στελέχη ως «σύμμαχος» στα παζάρια για το κρατικό χρέος, αναφέρει ότι παρά τις «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό, παραμένουν μεγάλα ρίσκα και προβλήματα και γι' αυτό «χρειάζεται μείωση υφιστάμενων συντάξεων», «φωτογραφίζοντας» έτσι την κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», που για την ώρα αποδίδεται μετά τον επανυπολογισμό προς τα κάτω όλων των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, με στόχο να φανεί ότι δεν μειώνονται παραπέρα και οι κύριες συντάξεις.

Ηρθε τώρα και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του... «ευρωπαϊκού κεκτημένου», του Γ. Ντάισελμπλουμ, για να δέσει το γλυκό και να μην αφήνει πλέον κανένα περιθώριο... «παρερμηνείας» για το πού το πάνε το πράγμα!

Το «ψητό» στο παρασκήνιο

Εκπληκτοι ωσάν εξαπατημένες παρθένες εμφανίζονται στο Ποτάμι, επειδή ο υπουργός Επικρατείας και δεξί χέρι του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, «ισχυρίζεται το πρωτοφανές, ότι ταξίδεψε μαζί με επιχειρηματίες και εκπροσώπους επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα της αντιπολίτευσης. Λέει, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αντιπολίτευσης οργάνωνε επιχειρηματικές αποστολές». «Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί πουθενά παγκοσμίως» αποφαίνεται το Ποτάμι, αναγνωρίζοντας, ωστόσο - κι αυτό έχει τη σημασία του - ότι επρόκειτο για «σημαντική πολιτικο-επιχειρηματική πρωτοβουλία». Στην πραγματικότητα, όλοι τους για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κόπτονται, προσπαθώντας να παρουσιάσουν τα κέρδη του κεφαλαίου και ως οφέλη για το λαό. Κι αν καμιά φορά ένας - δυο από δαύτους πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη, στήνοντας κομπρεμί με και για τους καρχαρίες, δίνοντας πάτημα στους υπόλοιπους να εμφανίζονται αθώοι, φανταστείτε τι γίνεται στο παρασκήνιο. Εξάλλου, όπως ειπώθηκε, είθισται στο αστικό πολιτικό σύστημα η «εν αναμονή κυβέρνηση», όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013, να παίρνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες...

«Ερευνες» κατά παραγγελία

Στο τεύχος 12, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2016, της εφημερίδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), παρουσιάζεται έρευνά του για το μέλλον των «σημερινών εργαζομένων και αυριανών συνταξιούχων» στην Ελλάδα, με τίτλο «Χαμηλότερες συντάξεις για της επόμενες γενιές ως απόρροια της προστασίας των συντάξεων σήμερα». Τι λέει; Οτι οι επόμενες γενιές συνταξιούχων θα παίρνουν συντάξεις πείνας, επειδή οι σημερινοί συνταξιούχοι παίρνουν μεγάλες συντάξεις! Αυτό θα πει πανεπιστημιακή έρευνα! Κομμένη και ραμμένη να υπηρετήσει την αντεργατική πολιτική. Γιατί, αν και μιλούν για τη μείωση συντάξεων μετά το 2010, τη θεωρούν μικρή, επειδή λέει υπήρχε υπερ-ανταποδοτικότητα σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές. Εμμέσως πλην σαφώς, ενοχοποιούν εκείνους τους εργαζόμενους που πληρώνονταν με υψηλότερους σχετικά μισθούς και λόγω υψηλότερων εισφορών έπαιρναν και κάπως μεγαλύτερες συντάξεις. Επιπλέον, θέτουν ζήτημα κι άλλης μείωσης των συντάξεων και μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, την οποία ζητούν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Φαίνεται, επίσης, ότι οι «ερευνητές» του Πανεπιστημίου δεν είδαν, δεν άκουσαν και δεν ξέρουν ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, κόπος και ιδρώτας των εργαζομένων, λεηλατήθηκαν από τους καπιταλιστές και τις τράπεζες διαχρονικά από το 1950 και μετά, αφού δόθηκαν σ' αυτούς ως κεφάλαια, ενισχύοντάς τους, τα δε Ταμεία λεηλατήθηκαν και από το «κούρεμα» (PSI) του 2012, στο όνομα της αντιμετώπισης του κρατικού χρέους. Δεν βλέπουν την τεράστια μείωση μισθών και την τεράστια ανεργία, που μειώνουν δραστικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, ούτε τη φορολεηλασία των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων, που σε συνδυασμό με την κρίση, αδυνατούν να πληρώνουν την εισφορά τους στα Ταμεία. Δεν βλέπουν ότι οι νέοι, όσοι τα καταφέρουν, εντάσσονται στην παραγωγή μετά τα 30 χρόνια τους, με εργασιακές σχέσεις που δεν θα τους επιτρέψουν να πάρουν σύνταξη. Τους φταίνε οι τωρινοί συνταξιούχοι...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1801 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Βιντσέντζο Μπελίνι.

1839 Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β' ξεκινά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας («Τανζιμάτ»).

1869 Πεθαίνει ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος.

1898 Οι τελευταίες οθωμανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από την Κρήτη.

1911 Πεθαίνει ο πρωτοπόρος του θεάτρου Κωνσταντίνος Χρηστομάνος.

1918 Ξεκινά τις εργασίες του στον Πειραιά το 1ο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο, ιδρυτικό της ΓΣΕΕ (3 - 10/11/1918).

1918 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας. Την ίδια μέρα υπογράφεται η συνθήκη ανακωχής μεταξύ της Αυστρίας και του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού της Αντάντ.

1918 Οι ναύτες του Κιέλου ξεσηκώνονται, σηματοδοτώντας την απαρχή της προλεταριακής επανάστασης στη Γερμανία. Η αστική τάξη, αντιμέτωπη με την επαναστατική άνοδο του γερμανικού προλεταριάτου, παρέδωσε τη διαχείριση της αστικής διακυβέρνησης (και την υπόθεση της διάσωσης του καπιταλισμού) στη σοσιαλδημοκρατία, που κατάφερε να καταπνίξει την επανάσταση.

1935 Πραγματοποιείται δημοψήφισμα για την επαναφορά του βασιλιά Γεωργίου Β' στην Ελλάδα, με τεράστια έκταση νοθείας, αφού ο αριθμός ψηφισάντων υπέρ της μοναρχίας ξεπέρασε και κατά 400.000 το συνολικό αριθμό ψηφισάντων στις προηγούμενες εκλογές. Το δημοψήφισμα διενήργησε ο στρατηγός Κονδύλης.

1938 Η ιαπωνική κυβέρνηση εξαγγέλλει τη «νέα τάξη πραγμάτων στην Ανατολική Ασία».

1944 Διώχνονται και οι τελευταίοι Γερμανοί από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ελάχιστοι παραμένουν πλέον σε Κρήτη και Μήλο.

1954 Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης Ανρί Ματίς.

1957 Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο «Σπούτνικ 2», με επιβάτη τη σκυλίτσα Λάικα.

1963 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα έρχεται η Ενωση Κέντρου με 42,4%. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 14,34%. Ο Γ. Παπανδρέου, μην μπορώντας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση (και παρά την προθυμοποίηση της ΕΔΑ να τον στηρίξει), κηρύσσει νέες εκλογές.

1964 Η Γαλλία ζητά την πολιτική ένωση της ΕΟΚ και τη χάραξη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο στρατηγός Ντε Γκολ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ.

1964 Η νέα βρετανική κυβέρνηση εξαγγέλλει την εθνικοποίηση των βιομηχανιών σιδήρου και χάλυβα.

1968 Σε μαζικό συλλαλητήριο κατά της χούντας εξελίσσεται η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου.

1972 Συνέρχεται στο Βέλγιο το 2οΣυνέδριο των Αντιδικτατορικών Επιτροπών του εξωτερικού.

1973 Χιλιάδες Αθηναίοι μετατρέπουν το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου σε μια ακόμα αντιδικτατορική εκδήλωση. Η αστυνομία επιτίθεται, 60 διαδηλωτές τραυματίζονται, ενώ δεκάδες άλλοι συλλαμβάνονται.

1981 Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου υποφέρουν από πείνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων, παρότι την τελευταία 30ετία η παραγωγή τροφίμων στον κόσμο διπλασιάστηκε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ