ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΜΦΟΙΤΗΤΙΚΑ - ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
Πάνω από 90 Σύλλογοι διαδηλώνουν σήμερα απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας

Σε 17 πόλεις της Ελλάδας θα ακουστεί σήμερα η φωνή πάνω από 90 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων που συσπειρώνονται κάτω από το αίτημα αιχμής για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές υψηλού επιπέδου, ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.26 Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στην Αττική, 24 στην Πάτρα, 15 στην Κρήτη, 6 στη Θεσσαλονίκη, 6 στα Γιάννενα, σύλλογοι του Πύργου, της Ναυπάκτου, της Κέρκυρας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Λαμίας, της Φλώρινας, της Χαλκίδας, της Καλαμάτας, του Ναυπλίου και της Τρίπολης διαδηλώνουν σήμερα (χθες έγινε διαδήλωση και στη Λάρισα) στις εξής πόλεις:

 • Αθήνα, στις 2 μ.μ., στα Προπύλαια
 • Θεσσαλονίκη, στις 12.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου
 • Πάτρα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου
 • Ηράκλειο (παγκρήτιο συλλαλητήριο), στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Λιονταριών
 • Γιάννενα, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο
 • Κέρκυρα, στις 2 μ.μ., στο Ψυχιατρείο
 • Τρίπολη, στις 11 π.μ., στην Πρυτανεία
 • Ναύπλιο, στις 12 το μεσημέρι, στο κεντρικό κτίριο της σχολής
 • Καλαμάτα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου
 • Ξάνθη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολυτεχνείο (ΠΡΟΚΑΤ)
 • Κομοτηνή, στη 1.30 μ.μ., στην Παλιά Νομική
 • Κοζάνη, στις 7.30 μ.μ., στο Ρολόι
 • Ρόδος, στις 12 το μεσημέρι, στην είσοδο του Πανεπιστημίου
 • Μυτιλήνη, στις 12 το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο
 • Φλώρινα, στις 12 το μεσημέρι, στη Λέσχη του Πανεπιστημίου
 • Λαμία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Πάρκου
 • Χαλκίδα, στις 12 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ
Πολύμορφες δράσεις στο φόντο των συλλαλητηρίων

Σημαντική «μαγιά» για τη μεγάλη ανταπόκριση των φοιτητικών και σπουδαστικών Συλλόγων στα σημερινά συλλαλητήρια αποτελούν οι αγώνες και οι δράσεις του προηγούμενου διαστήματος για προβλήματα μέσα στις σχολές, προβλήματα που προκαλούν η υποχρηματοδότηση και η αντιδραστική κατεύθυνση στην οποία στρέφεται και η τριτοβάθμια εκπαίδευση και που η απάντηση σε αυτά «δένεται» με τη διεκδίκηση αιχμής του σημερινού συλλαλητηρίου για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές υψηλού επιπέδου.

Ενδεικτικό παράδειγμα των παραπάνω, αποτελούν οι σπουδαστικοί Σύλλογοι του ΤΕΙ Πάτρας. «Με το καλημέρα» στο Σύλλογο της ΣΤΕΦ έγινε εκδήλωση υποδοχής πρωτοετών, όπου πέρασαν 150 νέα μέλη του Συλλόγου, ενημερώθηκαν για τις θέσεις του, μοιράστηκε σχετική ανακοίνωση, ακολούθησε γλέντι που βοήθησε περισσότερα νέα μέλη να αισθάνονται το Σύλλογο δικό τους κομμάτι και να αντιληφθούν ότι μέσα από αυτόν και τη συλλογική διεκδίκηση είναι ο μόνος τρόπος να έχεις σήμερα κάποια κατάκτηση.

Πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις πρωτοετών στα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων και στο 4ο έτος Πολιτικών Μηχανικών, ώστε να συντονιστούν οι διεκδικήσεις τους στο έτος και να συζητηθεί η οργάνωση του σημερινού πανελλαδικού συλλαλητηρίου.

Επανασυγκροτήθηκαν Πολιτιστικές και Αθλητικές επιτροπές σε Συλλόγους με εξειδικευμένο πλαίσιο διεκδικήσεων για τα ιδιαίτερα μέτωπα του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.

Το ΔΣ της ΣΤΕΦ συνεδρίαζε και διαμόρφωνε εισήγηση προς τις γενικές συνελεύσεις του Συλλόγου. Εγιναν δύο Γενικές Συνελεύσεις που εκτίμησαν τις πολλές δράσεις του Συλλόγου, αλλά και συζήτησαν για την οργάνωση του συλλαλητηρίου. Για σήμερα αποφάσισαν μονοήμερη κατάληψη της σχολής, της κεντρικής διοίκησης και της οικονομικής υπηρεσίας του ΤΕΙ, ενώ τις προηγούμενες μέρες, λόγω του ότι δεν έχει δοθεί ακόμα κάρτα σίτισης στους σπουδαστές προχώρησαν σε άνοιγμα του εστιατορίου. Εκαναν κινητοποιήσεις στον πρόεδρο του ΤΕΙ, στον αντιπρόεδρο ακαδημαϊκών υποθέσεων, στους προέδρους των Τμημάτων και των Σχολών για το ζήτημα του ορίου δήλωσης μαθημάτων και τις ελλείψεις καθηγητών. Ακόμα, κινητοποίηση στον πρόεδρο του ΤΕΙ και τον αντιπρόεδρο υπεύθυνο σπουδαστικής μέριμνας, με αποτέλεσμα οι 48 πρωτοετείς σπουδαστές που έκαναν αίτηση να πάρουν όλοι δωμάτιο στην Εστία. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμο, όπου τέθηκε το ζήτημα της πάγιας ανάγκης για στέγαση όλων των σπουδαστών. Για τη μετακίνηση πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας, όπου κατατέθηκαν τα αιτήματα για δωρεάν μετακίνηση.

Στο Σύλλογο της ΣΕΥΠ έγιναν, με αιχμή τις «αλυσίδες μαθημάτων», μαζικές συνελεύσεις σε όλα τα έτη του τμήματος Λογοθεραπείας, όπου εξέλεξαν επιτροπές, στη συνέλευση τμήματος δημιουργήθηκε Επιτροπή Λογοθεραπείας, η οποία συντονίζει τη δράση όλων αυτών των επιτροπών. Παράλληλα, ο Σύλλογος έκανε ΔΣ και ΓΣ, όπου πάρθηκε απόφαση για συντονισμό της δράσης μέχρι το σημερινό συλλαλητήριο, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις στη συνέλευση των καθηγητών του τμήματος και στη Σύγκλητο.

Στο ΤΕΙ Ναυπάκτου, με πρωτοβουλία του ΔΣ, συνεδρίασε μαζικά ο Σύλλογος μετά από καιρό και κινητοποιήθηκε για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης στον πρόεδρο του Τμήματος. Κατόπιν αυτού, πάρθηκε απόφαση για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στην Πάτρα.

Οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ, Ναυπάκτου και Πύργου, σε κοινή κατεύθυνση, αποφάσισαν ότι θα ενώσουν τις φωνές τους στο συλλαλητήριο στην Πάτρα σήμερα στην Πλατεία Γεωργίου.

Σε αγωνιστικές διεργασίες και οι μαθητές

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε 27 πόλεις στις 7 Νοέμβρη

«Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στ' αυγά μας! Είναι να παλέψουμε τα δικαιώματά μας! Μαθητικός ξεσηκωμός παντού! 7 Νοέμβρη καταλήψεις στα σχολεία και μαθητικές πορείες σε όλη την Ελλάδα»! Με αυτό το πνεύμα προχωρούν οι αγωνιστικές διεργασίες και στους μαθητές, που ήδη έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Δευτέρα σε 27 πόλεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και το Συντονιστικό των ΕΠΑΛ Αθήνας, μάλιστα, έχουν αναρτήσει ένα όμορφο βίντεο στο διαδίκτυο, που με έντονους μουσικούς ρυθμούς και τη δική τους γλώσσα αποδομούν τις υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας ότι τάχα όλα τα σχολεία θα άνοιγαν φέτος χωρίς ελλείψεις, μιλούν για τα προβλήματα που βιώνουν στα σχολεία και κόντρα στα λόγια του υπουργού Παιδείας ότι «αυτό κληρονομήσαμε», δηλαδή ότι αυτό το σχολείο κληρονόμησε η κυβέρνηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι μαθητές απαντούν ότι εκείνοι κληρονομιά τους έχουν τους αγώνες των μαθητών από το 1998 μέχρι σήμερα... Το βίντεο παίζει στην ιστοσελίδα mathites.gr, στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook και στο αντίστοιχο κανάλι στο youtube.

Ακόμα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας (που αποτελείται από εκλεγμένους μαθητές μέλη της περσινής Επιτροπής) καλεί σε σύσκεψη μαθητές που εκλέχτηκαν από τις φετινές εκλογές σε 5μελή και 15μελή Συμβούλια, προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους, να ανταλλάξουν πείρα από πρωτοβουλίες που παίρνουν στα σχολεία τους και να φτιάξουν και φέτος τη νέα Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Η συνάντηση αυτή θα γίνει μεθαύριο Σάββατο, στις 17.30, στην Γκράβα (Ταϋγέτου 60, Ανω Πατήσια).

Με αποφάσεις 5μελών, 15μελών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, ήδη κινητοποιήσεις για τις 7 Νοέμβρη έχουν αποφασιστεί σε Αθήνα (12.00 Προπύλαια, στάση ΜΕΤΡΟ «Πανεπιστήμιο»), Θεσσαλονίκη (12.00, Αγαλμα Βενιζέλου), Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι Κεφαλονιάς, Αρτα, Βέροια, Βόλο, Γιάννενα, Εδεσσα, Ζάκυνθο, Ηγουμενίτσα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κιλκίς, Λαμία, Μουδανιά, Πολύγυρο, Πρέβεζα, Πύργο, Ρέθυμνο, Σέρρες, Χαλκίδα και Χανιά...

ΚΡΗΤΗ
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για την κάλυψη των κενών στα ΕΠΑΛ

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και την έγκαιρη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία, η πραγματικότητα συνεχίζει να είναι εντελώς διαφορετική. Οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών τεχνικών ειδικοτήτων έγιναν στις 11 Οκτώβρη 2016 (ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων) και τα κενά σε εκπαιδευτικούς δεν καλύφθηκαν.

Μια εικόνα από την κατάσταση στην Κρήτη, όπου οι προσλήψεις των αναπληρωτών ήταν ελάχιστες, δίνει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητά άμεση πρόσληψη όλου του απαιτούμενου προσωπικού για την κάλυψη των κενών και όχι μέρος αυτού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν εκπαιδευτικοί της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τα σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος στο κείμενο της Ερώτησης, στην Κρήτη τα κενά στις τεχνικές ειδικότητες εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ είναι 84 και από αυτά τα 33 είναι στο Ηράκλειο, τα 24 στα Χανιά, τα 12 στο Λασίθι και τα 15 στο Ρέθυμνο. Μάλιστα, σημειώνουν ότι κάποια απ' αυτά τα κενά είναι σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των προβλημάτων των ΕΠΑΛ στην Κρήτη από το ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης έκανε επίσης την περασμένη Δευτέρα περιοδεία στο 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, όπου ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά ζητήματα των σχολείων σχετικά με τις ειδικότητες και τη λειτουργία τμημάτων, αλλά και για τις ελλείψεις προσωπικού. Παράλληλα, συζήτησε με το εκπαιδευτικό προσωπικό για ζητήματα που αφορούν την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση και τη θέση του ΚΚΕ και έκανε αναφορά στην εκμετάλλευση που βιώνουν οι νέοι μαθητές μέσω της πρακτικής τους, η οποία γίνεται χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Είπε στους εκπαιδευτικούς ότι το ΚΚΕ παλεύει για να καλυφθούν τα κενά και να μην κλείσει κανένα τμήμα, καλώντας καθηγητές και μαθητές να διεκδικήσουν τις συνθήκες εργασίας και μάθησης που τους αξίζουν και να μην ανέχονται τις ορέξεις της κάθε κυβέρνησης που τους βάζει στο στόχαστρό της.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Η Τομεακή Οργάνωση Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, οργανώνει εκδηλώσεις παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας:

 • Αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο κοινοτικό κατάστημα Νέων Επιβατών, με ομιλήτρια την Μπετίνα Παπαδοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ.
 • Την Τετάρτη 9 Νοέμβρη, στις 7μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου στη Χαλάστρα, με ομιλητή τον Φάνη Καρκατζούνη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org