ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Επίσκεψη Γκάμπριελ με φόντο την ανησυχία για τις εξαγορές από Κινέζους

Τα σχέδια εξαγοράς της γερμανικής «Aixtron» από κινεζικά κεφάλαια προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Βερολίνο
Τα σχέδια εξαγοράς της γερμανικής «Aixtron» από κινεζικά κεφάλαια προκαλούν «πονοκέφαλο» στο Βερολίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Την ελπίδα ότι οι πρόσφατες έρευνες που διατάχθηκαν σχετικά με σχέδια εξαγορών από κινεζικές εταιρείες αποτελούν «μια εξαίρεση», εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Σεν Ντανιάνγκ.

Η παρέμβαση του Κινέζου αξιωματούχου έγινε στο φόντο της απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης να αποσύρει τελικά την έγκρισή της στα σχέδια εξαγοράς του γερμανικού ομίλου κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού «Aixtron» (Εξτρον) από την κινεζική εταιρεία «Fujian Grand Chip Investment Fund», επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Σε κατάσταση ...«αναμονής» τέθηκε όμως και η διαδικασία εξαγοράς της εταιρείας «Λεντβάνς», θυγατρικής του γερμανικού ομίλου «Οσραμ». «Η Κίνα ελπίζει ότι η επανεξέταση της υπόθεσης για λόγους ασφαλείας από την πλευρά της Γερμανίας είναι μόνο μια εξαίρεση, δεν σημαίνει ότι η Γερμανία θα αλλάξει τις οικονομικές της πολιτικές, γιατί θα είναι αρνητικό για την εμπορική ανάπτυξη και την εικόνα της Γερμανίας και της Κίνας». Ο ίδιος χαρακτήρισε «αχρείαστες» τις επισημάνσεις διαφόρων στο Βερολίνο ότι η Κίνα θα αρπάξει τεχνογνωσία και θέσεις εργασίας από τους Γερμανούς, ενώ σχολίασε μεταξύ άλλων ότι οι κινεζικές επενδύσεις στη Γερμανία «δεν είναι πολύ μεγάλες», παρά τη γοργή ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων.

Στο μεταξύ, προχτές, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, έφτασε στο Πεκίνο, όπου όμως τελικά δεν παραβρέθηκε στη Σινο-γερμανική Οικονομική Επιτροπή, συνάντηση επενδυτών των δυο χωρών. Στις δηλώσεις του, πάντως, ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου, Γκάο Χουτσένγκ, συζήτησαν «σε μάκρος για τις συνθήκες που οι γερμανικές εταιρείες πρέπει να προσδοκούν στην Κίνα». Μεταξύ άλλων, είπε ότι συζητήθηκαν και οι τιμές με τις οποίες συνεχίζονται οι κινεζικές εξαγωγές χάλυβα, αλλά και την «έλλειψη πρόσβασης» που πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στην κινεζική αγορά. Πάντως, για την απουσία τελικά των Γκάμπριελ - Χουτσένγκ από τη συνάντηση της Επιτροπής δόθηκαν αντιφατικές εξηγήσεις, όπως ότι δεν βόλευε το υπόλοιπο πρόγραμμα των δύο αξιωματούχων.

ΙΤΑΛΙΑ
Ο υπουργός Εσωτερικών δεν αποκλείει αναβολή του δημοψηφίσματος

ΡΩΜΗ.--

Το «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα της 4ης Δεκέμβρη στην Ιταλία εμφανίζεται στις περισσότερες από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να προηγείται του «ναι» κατά 2 με 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, που στην αρχή συνέδεε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την παραμονή του ή όχι στην κυβέρνηση, εμφανίζεται τώρα πιο ...«συγκρατημένος», ενώ ενδεικτική είναι και η συζήτηση που φαίνεται να έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο αναβολής του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΣΑ, ο υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση θα εξέταζε ένα (πιθανό) αίτημα της αντιπολίτευσης για αναβολή του δημοψηφίσματος, εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω των πρόσφατων σεισμών. «Η κυβέρνηση δεν θα καταθέσει αίτημα για να καθυστερήσει το δημοψήφισμα, αλλά αν αυτό προερχόταν από τη μεριά της αντιπολίτευσης καθυστέρησης, θα ήταν πρόθυμη να εξετάσει μια τέτοια υπόθεση...».

Βέβαια, ειδικά με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν απώλειες για το κυβερνητικό «στρατόπεδο», η αντιπολίτευση μοιάζει απρόθυμη να ανασύρει τέτοιο ζήτημα. Σε ανακοίνωσή του, το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα 5 αστέρων» καλεί την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να εκμεταλλευτεί τα θύματα του σεισμού για τους πολιτικούς της στόχους». Αντίστοιχα, η «Φόρτσα Ιτάλια» χαρακτήρισε «τρελή και ανεύθυνη» μια αναβολή, ενώ και η «Λίγκα του Βορρά» έκανε λόγο για «απαράδεκτο και μη εφαρμόσιμο» αίτημα.

Πάντως, ο Αλφάνο φέρεται να επισήμανε πρόσφατα ότι «όσοι ψηφίζουν "όχι" μόνο και μόνο για να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης αυτής, πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει σε περίπτωση επικράτησης του "όχι"».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Στο δεύτερο γύρο των εκλογών για το δήμο του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτώβρη, αναδείχτηκε πρώτος με 59% ο αντιδραστικός πρώην ευαγγελιστής κληρικός Μαρτσέλο Κριβέλα, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (πρώην σύμμαχο της Πρόεδρου Ντ. Ρουσέφ, του Κόμματος Εργατών, που την ανέτρεψε μαζί με αλλά αστικά κόμματα). Ο αντίπαλός του Μαρτσέλο Φρέικο, από το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας, πήρε 41%, ενώ η αποχή μαζί με τα λευκά και άκυρα ξεπέρασε το 48%. Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο στις 2 Οκτώβρη, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργατών των Λούλα και Ρουσέφ έχασε πολλούς δημάρχους, όπως και στο Ρίο, κάτι που εκφράζει λαϊκή δυσαρέσκεια στο φόντο των πολλών σκανδάλων, η οποία καναλιζάρεται όμως σε ακόμα πιο συντηρητική κατεύθυνση και εν μέσω της κλιμακούμενης καπιταλιστικής κρίσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε χτες πως το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού εξετάζει εάν μπορεί να επανασχεδιαστεί η πορεία του περιβόητου αγωγού πετρελαίου της τεξανής εταιρείας «Energy Transfer», που προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις πολιτών και ινδιάνικων φυλών στη Βόρεια Ντακότα.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 43 τραυματίστηκαν, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν χτες μεταξύ κτηνοτρόφων και γεωργών στην περιοχή Ταχούα του Νίγηρα. Η κυβέρνηση του Νίγηρα ανακοίνωσε τη διενέργεια «έρευνας αυτών των απεχθών πράξεων».

ΡΑΜΑΛΑ.-- Νέα έφοδο και καταστροφές περιουσιών και σπιτιών στο χωριό Βεδουίνων Αλ Αρακίμπ, κοντά στην έρημο Νεγκέβ, πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα μπουλντόζες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, επικαλούμενες «αποφάσεις» ισραηλινών δικαστηρίων. Η κατεδάφιση σπιτιών και η κατάσχεση αυτοκινήτων χωρικών του χωριού έγινε, όπως σημειώνουν παλαιστινιακά μέσα, για 105η φορά τα τελευταία χρόνια.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Η αρμόδια αυστραλέζικη υπηρεσία που ηγείται των ερευνών για τον εντοπισμό ιχνών της πτήσης ΜΗ370 (που εξαφανίστηκε το Μάρτη του 2014 από τα ραντάρ, ενώ πετούσε από Κουάλα Λουμπούρ προς Πεκίνο), δημοσιοποίησε χτες έρευνα που, μετά από ανάλυση των εξαρτημάτων του αεροσκάφους που έχουν βρεθεί, εκτιμάται και ότι αυτό έχασε πολύ γρήγορα ύψος.

ΣΕΟΥΛ.-- Νέο πρωθυπουργό και νέο υπουργό Οικονομικών διόρισε χτες η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεουν-χι, στο φόντο σκανδάλου με επίκεντρο στενή συνεργάτιδά της και γενικότερων «αναταράξεων» για τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μετά από ανατροπή ενός ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε γύρω στους 90 εργαζόμενους που επέστρεφαν από τη Μαλαισία, κοντά στη νήσο Μπατάμ. Σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες», υπήρχαν υποψίες ότι οι εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι, ενώ επιβάτες που διασώθηκαν έλεγαν ότι το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο.

ΑΝΟΪ.-- Το θάνατο 13 ατόμων προκάλεσε φωτιά που ξέσπασε σε ένα μπαρ καραόκε στην περιοχή Κάου Γκιάι του Ανόι. Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν 5 ώρες για να ελέγξουν την πυρκαγιά.

KINA
Ακόμα ένα πολύνεκρο δυστύχημα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Νεκροί είναι τελικά όλοι οι 33 εργάτες που είχαν παγιδευτεί την περασμένη Δευτέρα σε ανθρακωρυχείο στην πόλη Τσονγκτσίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας. Είχε προηγηθεί έκρηξη και μόλις δύο από τους ανθρακωρύχους είχαν καταφέρει να βγουν από τις στοές σώοι. Οι έρευνες που ακολούθησαν για τον εντοπισμό των άλλων συνεχίζονταν μέχρι και χτες, όταν πια οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν επίσημα ότι ανασύρθηκαν 33 σοροί.

Το συγκεκριμένο ορυχείο διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία, η ονομασία της οποίας ωστόσο δεν έγινε γνωστή. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», τα ακριβή αίτια της έκρηξης δεν είναι γνωστά ακόμα, ωστόσο οι πρώτες έρευνες κατέγραψαν ελλιπή αερισμό του ορυχείου, ο εξοπλισμός δεν λειτουργούσε σωστά, ενώ οι εργασίες είχαν επεκταθεί και πέρα από τα καθορισμένα όρια του ορυχείου.

Τα πολύνεκρα δυστυχήματα στην Κίνα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ειδικά στα ορυχεία που σε μεγάλο βαθμό περνούν σε ιδιωτικές εταιρείες. Αλλωστε, με δεδομένο ότι η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα στον κόσμο (το μεγαλύτερο κατά πολλούς), είναι λογικό ο κλάδος να προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον πολλών επενδυτών. Βέβαια, η ραγδαία επέκταση και εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα επιδεινώνει ραγδαία και τις συνθήκες εργασίας, που διαμορφώνονται με βάση το μέγιστο δυνατό κέρδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ενδοαστικές κόντρες εν εξελίξει

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Αυξάνονται οι ενδοαστικές κόντρες στη Νότια Αφρική μ' ένα επιπλέον στοιχείο, την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες της πρώην επικεφαλής της ανεξάρτητης «Αρχής Προστασίας του Κράτους», Θούλι Μαντονσέλα, κατά του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Η Μαντονσέλα προτείνει πως θα πρέπει να διοριστεί επιτροπή έρευνας υψηλόβαθμων δικαστικών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν και σε ποιο βαθμό ο Πρόεδρος της χώρας, υπουργοί και στελέχη κρατικών εταιρειών όπως ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού ESKOM, Μπράιαν Μοφέτε, ενέδωσαν στις πιέσεις των δισεκατομμυριούχων αδελφών Γκούπτα (ινδικής καταγωγής) προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να ευνοηθούν παίρνοντας εργολαβίες του Δημοσίου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στον κύκλο «επιρροής» των αδελφών Γκούπτα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ντες βαν Ρούγεν, ο υπουργός Ορυκτών Πόρων, Μοσεμπέντζι Ζουάνε, η υπουργός Δημοσίων Επιχειρήσεων, Λιν Μπράουν, όλοι στο επιτελείο του Ζούμα.

Χτες, επίσης, στο Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια έγιναν διαδηλώσεις κυρίως από κόμματα της αντιπολίτευσης (ανάμεσα στα οποία και οι σοσιαλδημοκράτες λεγόμενοι «Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας» του Τζούλιους Μαλέμα). Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η διερεύνηση και η αντιμετώπιση κρουσμάτων κυβερνητικής διαφθοράς και η παραίτηση του Προέδρου Ζούμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ