ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Την Πέμπτη βγαίνουν τα τρακτέρ στην Καρδίτσα

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις, στη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη χώρα

Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση στην Καρδίτσα

Eurokinissi

Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Με δυναμικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και οι οποίες θα κλιμακωθούν και θα συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο στις αρχές του Δεκέμβρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες απαντούν αγωνιστικά στην επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον τους η ΕΕ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα σκληρά αντιαγροτικά μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ.

Τις κατά τόπους κινητοποιήσεις οργανώνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές των Μπλόκων, ενώ τον πανελλαδικό συντονισμό αποφάσισε σε σύσκεψη η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη Θεσσαλία, «στο πόδι» βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγρότες. Η αρχή των κινητοποιήσεων θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη, με το πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πόλη της Καρδίτσας. Ακολουθεί το Σάββατο 7/11, το συλλαλητήριο στην πλατεία του Τυρνάβου και στις 2/12 το συλλαλητήριο στην πλατεία των Φαρσάλων.

Ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένεται ν' αποφασιστούν για τους νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας. Συλλαλητήρια θα προγραμματιστούν επίσης σε Αγιά, Ελασσόνα και Πλατύκαμπο. Βασικός αγωνιστικός σταθμός θα είναι η μαζική και οργανωμένη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στις 12 Νοέμβρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα, προβάλλοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συντονισμού με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα

Για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ). Μιλώντας ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΛ, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Η ΕΟΑΣΛ, όλα τα χρόνια δράσης της καθημερινά όπως και τώρα, δίνει τη μάχη για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Παλεύουμε για την ενότητα όλων όσων έχουν κοινά συμφέροντα, γιατί η όξυνση των προβλημάτων, τα μνημόνια και η ΚΑΠ της ΕΕ δεν καταστρέφουν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η ΕΟΑΣΛ απευθύνεται σε όλους όσους βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια στο ενωτικό και αγωνιστικό Μπλόκο της Νίκαιας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Τους λέμε να μη συμπράξουν με τη συμμετοχή και τη στάση τους σε σχήματα που επιδιώκουν τη διάσπαση του μετώπου των Θεσσαλών μικρομεσαίων αγροτών και να αδυνατίσουν έτσι τον αγώνα μας και την προοπτική του.

Τους καλούμε σε ανυποχώρητη πάλη, σε οργάνωση και κοινή δράση, ώστε με τη μαχητικότητα και τη μαζικότητα της συμμετοχής μας στους νέους αγώνες, να βάλουμε φρένο στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και να τις ανατρέψουμε».

Σε άλλες περιοχές

Γι' αυτή τη βδομάδα, προγραμματίζονται ακόμα οι εξής αγωνιστικές πρωτοβουλίες:

  • Σύσκεψη των αγροτών της Πελοποννήσου στην Τρίπολη, σήμερα Τρίτη 3 Νοέμβρη, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων της Πελοποννήσου, για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
  • Στις 5 Νοέμβρη, παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο στο Αγρίνιο. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε προηγούμενη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας με Κτηνοτροφικούς Συλλόγους του νομού. Από τις 11 π.μ. θα υπάρξει μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη τον κόμβο Αγ. Δημητρίου. Για την προετοιμασία του, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει συγκέντρωση - σύσκεψη στη Βόνιτσα, σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., στην καφετέρια του «Σόλωνα». Θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας.
  • Συλλαλητήριο στις 5 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων. Καλούν ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων, πρώην Δήμου Μύθημνας, Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας, Γαβαλοχωρίου και Αμυγδαλοκεφαλίου. Σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, οι φορείς που οργανώνουν το συλλαλητήριο θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.
  • Την ίδια μέρα, στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχάνων και Αστερουσίων οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ταυτόχρονα καλεί στις 12 Νοέμβρη σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Ελευθερίας.
Συνεχίζουν τα αγροτοδικεία

Αναβλήθηκαν χτες στη Λάρισα οι δύο δίκες αγροτών που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2013. Για τους κατηγορούμενους που συμμετείχαν στο Μπλόκο της Νίκαιας, η νέα δίκη ορίστηκε για τις 15 Ιούνη 2016 και για εκείνους του Μπλόκου της Ελασσόνας για τις 17 Δεκέμβρη 2015. Τα αγροτοδικεία συνεχίζονται και ακολουθούν δίκες αγροτών συνδικαλιστών στις 13 Νοέμβρη, στις 17 Δεκέμβρη, στις 10 Φλεβάρη και στις 15 Ιούνη.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Δε μας φοβίζουν! Συμμάχους έχουμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών, όλων όσων αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα και βαρβαρότητα που ζούμε. Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες».


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Περισσότερα καταστήματα να μείνουν κλειστά στις 12 Νοέμβρη

Σύσκεψη χτες της Γραμματείας της Αττικής, μπροστά στην απεργία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από Ενώσεις και Συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ έγινε χτες η σύσκεψη στην οποία κάλεσε η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ μπροστά στην απεργία στις 12 Νοέμβρη. Η ΠΑΣΕΒΕ έχει καλέσει τους ΕΒΕ να συμμετάσχουν στην απεργία, κλείνοντας εκείνη τη μέρα τα καταστήματά τους.

Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τέσσερις ομοσπονδίες, 28 σωματεία και Ενώσεις, τρεις Επιτροπές Αγώνα και η Γραμματεία Λαϊκών Αγορών. Μιλώντας εισηγητικά, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ και πρόεδρος της ΟΒΣΑ, στάθηκε στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, που οξύνει η αντιλαϊκή διαχείριση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ανέδειξε την ανάγκη να ενισχυθεί το αντιμονοπωλιακό κίνημα των ΕΒΕ.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Η κυβέρνηση λέει στους αυτοαπασχολούμενους να κάνουν υπομονή και θα έρθει η ανάπτυξη να τους σώσει. Είναι μεγάλο ψέμα. Η ανάπτυξη δεν αφορά εμάς. Τα λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι δε θα δουν ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα. Αντίθετα, θα φορτωθούν όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις νέο δυσβάσταχτο λογαριασμό 85 δισ. στις πλάτες τους.

Δεν πρέπει να υποτιμάμε τη δράση των συμβιβασμένων και ξεπουλημένων σε ομοσπονδίες και ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ. Πρέπει να τους βάλουμε στην άκρη, επειδή είναι εμπόδιο στην οργάνωση του κινήματος. Κρύβουν ότι τα μέτρα έχουν χαμένους και κερδισμένους. Με τις προτάσεις τους δίνουν πολύτιμη βοήθεια στην κυβέρνηση, ώστε να περάσουν εύκολα και χωρίς αντίσταση.

Η απεργία στις 12 Νοέμβρη είναι μια μεγάλη μάχη, αλλά η δράση μας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην οργάνωσή της και μετά τέλος. Να προσπαθήσουμε να αποκτήσουν τα σωματεία σταθερή παρέμβαση, συνεχιζόμενη δράση. Ο κυρίως στόχος παραμένει η ανασύνταξη του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων.

Δεν είναι εύκολο να κλείσουν τα μαγαζιά τους οι ΕΒΕ και να συμμετάσχουν στην απεργία. Γι' αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε. Να μην υπάρξει μαγαζί στην Αττική που να μην προμηθευτεί την αφίσα της ΠΑΣΕΒΕ. Το κάθε σωματείο να βγάλει δική του ανακοίνωση και να απευθυνθεί παντού». Χαιρετισμό στη σύσκεψη απηύθυνε η Μαρία Τσαγκατάκη, εκ μέρους του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συμμετέχουν στις 12 Νοέμβρη

Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά οι αποφάσεις Σωματείων και Ομοσπονδιών των ΕΒΕ για συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ. Αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. Τα σωματεία και οι ενώσεις Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Πειραιώς και Περιχώρων, Κουρέων Κομμωτών Αθηνών και πέριξ «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ», Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελαφρών Μεταφορών Ν. Αττικής, ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, Αχαρνών, Ηρακλείου, Καισαριανής, Περιστερίου, Γαλατσίου, Λιοσίων, Βιβλιοπωλών Αθήνας και Πειραιά, Εμπορικοί σύλλογοι Πετρούπολης, Ιλίου, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Μηχανικών Αυτοκινήτων Ν. Χανίων, Επαγγελματο - βιοτεχνών Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Υδραυλικών Κεφαλονιάς, Φορτηγών δημοσίας χρήσης Κέρκυρας, Παγκερκυραϊκο σωματείο αυτοαπασχολουμένων, Μικρών Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Ν. Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη, στις 3.30 μ.μ., Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων από την Αττική προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στη Θεσσαλονίκη, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε κινητοποίηση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αύριο Τετάρτη, 4 Νοέμβρη, στις 8.30 το πρωί. Απόφαση συμμετοχής πήρε ήδη ο Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ